Muusikoiden.net
24.06.2018
R-JAM Group Oy | Italia Guitars | Demokitaroita myynnissä 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Putkien uudelleen biasointi.
1
tommi m
27.02.2013 17:32:41
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Siis mielestäni normaali käytäntö on ollut että kun soundista alkaa muhkeus häviämään, niin silloin uudet putket ja biasointi.
 
Mutta nyt tuli mieleen että voisiko pelkkä uudelleen biasointi auttaa.
 
Tämä taasen tuli mieleen koska tosta afd-100 nupista oli soundit kadoksissa ja reunimmaiset hehku sinisenä. Sitten vedin pitkästä aikaa auto-biasoinnin läpi, ja sinininen väri hävisi ja muhkeus palasi.
 
Minä en ymmärrä miksi ei toimisi normi vahvarissakin.. selittäkää..??
 
http://www.youtube.com/watch?v=iqKOOM2y1rk
ZeusMalt
27.02.2013 17:44:10
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos putket on loppu, on putket loppu.
 
Mutta se voiko biasoimalla saada viimeisetkin mehut loppuunpalaneista putkista ulos?
 
Josta seuraava kysymys: Uudelleenbiasointi tässä tapauksessa tarkoittaa "yli"jännitettä? Ei tee hyvää uusille putkille vaihdettaessa?
 
tommi m
27.02.2013 17:48:22
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Zeus_God: Jos putket on loppu, on putket loppu.
 
Mutta se voiko biasoimalla saada viimeisetkin mehut loppuunpalaneista putkista ulos?
 
Josta seuraava kysymys: Uudelleenbiasointi tässä tapauksessa tarkoittaa "yli"jännitettä? Ei tee hyvää uusille putkille vaihdettaessa?

 
Onko nuppini nyt siis biasoinut itsensä ylijännitteeseen?
 
http://www.youtube.com/watch?v=iqKOOM2y1rk
ZeusMalt
27.02.2013 18:02:09
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juuri tän takia mulla oli hirveesti kysymysmerkkejä :D
 
Eli en todellakaan tiedä. En tiedä onko tuo "mehujen puristaminen" käytännössä mahdollista. En tiedä mitä vahvistimesi auto-bias toiminto käytännössä tekee.
Mutuilin ja aattelin josko joku tietäväinen tietäis...
 
Ainoo mistä olen suhteellisen varma on se, että putket ei biasoimalla uusiudu :p
 
nakedzen
27.02.2013 18:21:47 (muokattu 27.02.2013 18:29:32)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sininen hehku ei välttämättä tarkoita että putkessa on mitään vikaa.
 
http://www.thetubestore.com/Blue-Glow
 
Mutta ei tuo vuoden-parin välein uudelleen biasointi ainakaan tämän sivuston mukaan ole huonompi idea:
 
http://www.lynx.bc.ca/~jc/bias.html
 
Because tube specs suffer an offset drift from usage this means they can be brought back into full Bias (Current wise) by adjusting (offsetting) the bias voltage along the way - this is especially effective in the first year or two of (typical) playing - to a much lesser degree just before they totally run out of goose ... typically, the bias voltage has to be made less negative to restore the DC idling currents (and their related transconductance factors and driving point impedance) to optimized bias conditions ... this re-biasing of the power tubes helps maintain the dynamics of the output stage as the power tubes age ... of course there's always the issue of diverging drift patterns between tubes as they age, so re-biasing may not always return the power tubes to their original state completely, especially on the second or third rebiasing ...
juki
28.02.2013 12:15:34 (muokattu 28.02.2013 12:19:16)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksi putkien laadukkuuden mittareista on juurikin biaksen stabiilius ja nyky uustuotantoputket on tunnetusti tässä suhteessa vanhempia virkaveljiään heikompia. Eli ei ole harvinaista, että bias hieman luistelee ja vaatii uudelleen asettelua vaikka putken käyttötunnit ei oliskaan täynnä. Vaihtelu voi olla tietyn putkityypin, tai yksilön, ominaisuus.
 
Ei se taito vaan se tatsi! Ja SOUNDI!
tommi m
28.02.2013 13:18:31
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

juki: Yksi putkien laadukkuuden mittareista on juurikin biaksen stabiilius ja nyky uustuotantoputket on tunnetusti tässä suhteessa vanhempia virkaveljiään heikompia. Eli ei ole harvinaista, että bias hieman luistelee ja vaatii uudelleen asettelua vaikka putken käyttötunnit ei oliskaan täynnä. Vaihtelu voi olla tietyn putkityypin, tai yksilön, ominaisuus.
 
Ok. Eli porukka saattaa vaihtaa putkia turhaan, vaikka pelkkä uudelleen biasointi
saattaisi riittää..?
 
Tätä juuri hain alunperin.
 
http://www.youtube.com/watch?v=iqKOOM2y1rk
tommiot
28.02.2013 19:05:57 (muokattu 28.02.2013 19:06:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tommi m: Ok. Eli porukka saattaa vaihtaa putkia turhaan, vaikka pelkkä uudelleen biasointi
saattaisi riittää..?
 
Tätä juuri hain alunperin.

 
Ehkä, mut samalla vaivalla ehkä sit vaihtaa ne putketkin, jos siitä biasoinnista joutuu jollekin maksamaan. Pienet heitot biasissa on mun mielestä aika yhdentekeviä, enkä usko että bias vaeltaisi niin paljon putkien käyttöiän aikana, että saundi menisi sen takia pilalle. Mutta ei mulla oo myöskään mitään faktoja tästä esittää.
 
Jos osaa ite biasoida, niin kannattaa tietenkin kokeilla!
 
hallu
28.02.2013 23:40:56
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tommiot: Ehkä, mut samalla vaivalla ehkä sit vaihtaa ne putketkin, jos siitä biasoinnista joutuu jollekin maksamaan. Pienet heitot biasissa on mun mielestä aika yhdentekeviä, enkä usko että bias vaeltaisi niin paljon putkien käyttöiän aikana, että saundi menisi sen takia pilalle. Mutta ei mulla oo myöskään mitään faktoja tästä esittää.
 
Jos osaa ite biasoida, niin kannattaa tietenkin kokeilla!

 
No jos vahvarissa on automaattibiasointi, niin sehän ei ole mikään ongelma. Senkun painaa autobiaksen nappia silloin tällöin ja kun se ei enää auta, niin ostaa sitten uudet putket. Me jotka joudumme kiikuttamaan vahvsitimen huoltoon joka kerta kun pitää biasoida, niin saatamme samalla vaihdattaa ne putketkin, kun menee siinä samalla vavalla.
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka.
B-tone-flat
28.02.2013 23:46:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Biaksen vai biassoinnin? tsekkaus aina silloin tällöin kuuluu ihan normaaliin putkivahvistimien huoltotoimenpiteisiin. Ainakin omissa koneissa se tuntuu hiukan vaeltelevan, yleensä muutamia milliamppeereja. Kulunutta putkea ei ymmärtääkseni voi ns uudelleenbiasoida. Lepovirta on joko kohdallaan tai sitten ei.
 
Marshall Amp makes Amazing Noise and has a Black Tone
Jucciz
01.03.2013 02:21:05
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tähän väliin - kenties lähinnä semanttinen - muistutus: itse putkiahan ei biasoida millään tavalla, ne vain ovat sellaisia kuin ovat. Vahvistin sen sijaan biasoidaan putkien kulloisenkin kondiksen mukaan, ts. syötetään pääteputkien hilalle sopivan suuruinen negatiivinen jännite, jotta putkien anoditehohäviö on sopivan suuruinen.
 
Kun putket sitten aikanaan väsyvät ja liukuvat hiljalleen pois siitä toimintapisteestä, jonka mukaan vahvistin alun perin biasoitiin, uudella bias-säädollä on mahdollista saada putkille hieman lisää elinaikaa, mutta jossain kohtaa raja tulee vastaan. Viimeistään tällöin on aika vaihtaa uudet putket.
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
saastari
01.03.2013 20:03:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kylläpä tuossa AFD-100ssa biasonti on tehty helpoksi. Kyseisessä koneessa nuo Bias Fault-ledit ovat kyllä ensiarvoisen tärkeät putkien kunnon seurantaan: mikäli jonkun putken bias ei enää mene kohdalleen, on korkea aika vaihtaa röörit.
 
Yleensä pääteputkien vaihto koetaan helpoksi ja biasointi vaikeammaksiksi. AFD-100:n manuaalin mukaan kyseisellä vehkeellä homma on päinvastoin: päätteen voi biasoida näppärästi vaikka joka päivä, mutta putkien vaihto suositellaan jätettäväksi ammattilaisen hoteisiin.
 
Itse vahvareita rakennellessani pyrin tekemään biasoinnin mahdollisimman helpoksi: mittausliittimet takaseinään ja push-pull-vahvarissa molemmille putkille omat trimmerit (luonnollisesti takaseinään). Idis on siis sama kuin AFD:ssä mutta perinteistä teknologiaa käyttäen.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti