Muusikoiden.net
20.05.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: B- ja e-kielet eivät soi 1. nauhalta - vääntynyt kaula?
1 2
Varjis
02.01.2013 15:36:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tällaiseen ongelmaan törmäsin tässä viime päivinä, toivon nyt että tulee ensimmäinen viesti edes oikeaan paikkaan, toivottavasti ylläpito sen sitten siirtää tarvittaessa!
 
Eli, etsiskelin kesätyörahoilla tuossa itselleni uutta soittokamaa ja uusi keppikin oli hakusessa. Rahaa ajattelin kuluttaa siihen sellaisen 200-300€, ja mukaan tarttui Ibanezin GIO. Soitto sujui hienosti tähän asti ja pidän ko. kitarasta kovasti, kun sitten havahduin siihen että ohut e ja B-kieli eivät soi kunnolla 1. nauhalta - särinää ja sun muuta ikävää. Etsiskelin netistä erilaisia vinkkejä ja mahdollista DIY-apua ongelman korjaamiseen, ja päädyin sitten katsomaan että onko kaula edes suorassa. Ja oli muuten rumasti vääntynyt n. 4. nauhalta alaspäin, niin että nauhojen 1-4 kohdalta kaula noussut ylös, kun katsotaan sivulta matalamman E:n puolelta. Voisiko tämä mahdollistaa tuon kielien huonon soimisen?
 
Muutenkin olen aivan noviisi kitaran huollon suhteen, kielten vaihtokin sujuu vain juuri ja juuri. Kaikenlaisia vinkkejä kaipaan siis kitaran peruskunnossapitoon. Kaularaudan vääntöä mihin suuntaan, satulanauhojen putsausta, tallan säätöä? Itse en uskaltanut tuolle Iballe mitään tehdä, taidan viedä huoltoon ostopaikkaan jos sieltä jotain apua saan. Kiitos mahdollisille vastaajille jo etukäteen!
 
jra
02.01.2013 15:45:58 (muokattu 02.01.2013 15:55:39)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaulan vääntymisen "ropelille" näkee parhaiten kun katsoo lavan suunnasta kaulaa pitkin. Sivulta katsottuna kaulan kuuluukin olla hieman kaarella, mutta vain hieman. Tähän voi kaularaudalla vaikuttaa, mutta jos kaula on ropelilla niin sitten tarvitaan järeämpia otteita (lue kitaran korjaajaa).
 
Särinä ei vielä ole paha merkki. Säädöt vain saattavat olla pielessä tai yksi/useampi nauha hieman noussut/kulunut.
 
E: Kannattaa tosiaan käydä ostopaikassa jos on liikkeestä ostettu. Oli sitten uusi tai käytetty, niin mielestäni perussäätöjen tekeminen kuuluu liikkeen hommiin. Jos vielä pyydät tekemään niin että voit katsoa vierestä, niin osaat sitten jatkossa tarkistaa itsekin. Muutamat perusjutut on hyvä osata (hienovireen säätö ja soitettavuuteen liittyvät perussäädöt: relief, action jne.)
 
- Kaukolähettimen Klassista Värähtelyä jo vuodesta 2008 -
Hynkel
02.01.2013 15:46:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllähän vääntynyt kaula tietysti vaikuttaa. Milloin olet viimeksi vaihtanut kielet?
 
Kannattaa viedä ammattilaiselle esim. musaliikkeeseen katsottavaksi. Ihan noviisille en välttämättä suosittelisi esim. kaularaudan vääntämistä ilman opastusta. Kuivat ja kylmät talvikelit voivat olla syynä oireiluun...
 
Nessun Jorma.
Varjis
02.01.2013 16:00:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yhdeltä sivulta luin tosiaan, että talvella voi kaula mennäkin kaarelle ja oikoo sitten taas kesään päin (?). Kieliä en ole tuohon vielä vaihdellut, koska en kitaraa nyt monia tunteja päivässä sentään soittele, enemmänkin se on oman ajan harraste ja hyvän mielen tuoja. Tallan säädöt on tuossa ainakin kunnossa, huiluääni ja normaaliääni soivat samanlaisina 12. nauhalta. Kaula on siis vääntynyt nimenomaan propellille, eli paksumman E-kielen puolelta lavan juuresta kaula noussut, toiselta puolelta ehkä vähän laskenut. Muuten kaula näyttäisi lavan päästä sihdattuna olevan melko lailla kunnossa (ei ihan luotisuora, ehkä aavistuksen verran keskeltä notkolla.)
 
LaMotta
02.01.2013 16:03:22 (muokattu 02.01.2013 16:04:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Propeli on sellainen asia kaulassa, että pyri purkamaan kauppa. Siis jos se on ostettu liikkeestä. Itse tuon korjaaminen ei onnistune.
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
jra
02.01.2013 16:04:48 (muokattu 02.01.2013 16:05:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Varjis: Yhdeltä sivulta luin tosiaan, että talvella voi kaula mennäkin kaarelle ja oikoo sitten taas kesään päin (?). Kieliä en ole tuohon vielä vaihdellut, koska en kitaraa nyt monia tunteja päivässä sentään soittele, enemmänkin se on oman ajan harraste ja hyvän mielen tuoja. Tallan säädöt on tuossa ainakin kunnossa, huiluääni ja normaaliääni soivat samanlaisina 12. nauhalta. Kaula on siis vääntynyt nimenomaan propellille, eli paksumman E-kielen puolelta lavan juuresta kaula noussut, toiselta puolelta ehkä vähän laskenut. Muuten kaula näyttäisi lavan päästä sihdattuna olevan melko lailla kunnossa (ei ihan luotisuora, ehkä aavistuksen verran keskeltä notkolla.)
 
Jos tosiaan on ropelilla, niin ehdottomasti myyjäliikkeeseen näyttämään. Kaula voi hieman elää vuodenaikojen vaihtuessa tuon kaularaudalla säädettävän jännityksen suhteen, mutta ropelille ei saisi mennä oli sitten talvi eli kesä.
 
- Kaukolähettimen Klassista Värähtelyä jo vuodesta 2008 -
Varjis
02.01.2013 16:08:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jra: Jos tosiaan on ropelilla, niin ehdottomasti myyjäliikkeeseen näyttämään. Kaula voi hieman elää vuodenaikojen vaihtuessa tuon kaularaudalla säädettävän jännityksen suhteen, mutta ropelille ei saisi mennä oli sitten talvi eli kesä. Taidanpa käydä näyttämässä. Luulisi tuon kaulan vääntymisen säteilevän muuallekin kuin kahden ohuimman kielen nauhaan, ehkä kertoo jotain siitä että ongelma jollain tavalla on vielä korjattavissa.
 
Hynkel
02.01.2013 16:27:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jep. Liikkeeseen/korjaajalle. Keskeltä kaula voi hyvinkin olla vähän notkolla, mutta ropeli on huono asia.
 
...ja niistä kielistä vielä, kyllä niitä kannattaa vaihdella, vaikkei joka päivä soittaisikaan. Kielet eivät soi loputtomiin ja voivat myös aiheuttaa mainitsemasi kaltaisia oireita (ropelisoitumista nyt tuskin sentään).
 
Nessun Jorma.
zedder
02.01.2013 18:05:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Potkuriksi vääntynyttä kaulaa ei kaiketi saa oiottua muuten kuin esim. höyryttämällä otelautaa irti liimauksestaan samalla pakottaen kaula oikeaan asentoon jonkinlaisessa telineessä eli jigissä. Tuo toimenpide ei varmaankaan tule kyseeseen ainakaan takuunalaisessa kitarassa, pitäisi saada tilalle joko uusi kaula tai koko kitara. Kaularaudan ruuvailu ei potkuria ymmärtääkseni suorista eikä varmastikaan ole mitään järkeä alkaa kompensoimaan kaulan kieroutta esim. nauhoja hiomalla.
 
...
 
Aiheen ulkopuolinen huomio: Ehkei tilanne maamme tulevaisuutta koskien ole aivan toivoton. Vaihteeksi vastarekisteröitynyt kysyjä, jonka otsikoinnissa ja kysymyksenasettelussa on jotakin tolkkua.
 
madcow2
02.01.2013 18:12:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zedder: Aiheen ulkopuolinen huomio: Ehkei tilanne maamme tulevaisuutta koskien ole aivan toivoton. Vaihteeksi vastarekisteröitynyt kysyjä, jonka otsikoinnissa ja kysymyksenasettelussa on jotakin tolkkua.
 
Tämä on niin totta, että pistin plussan ketjun aloittajalle.
 
Möö. Koti on mun stage.
Gabe
02.01.2013 18:52:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zedder: Aiheen ulkopuolinen huomio: Ehkei tilanne maamme tulevaisuutta koskien ole aivan toivoton. Vaihteeksi vastarekisteröitynyt kysyjä, jonka otsikoinnissa ja kysymyksenasettelussa on jotakin tolkkua.
 
Tein saman huomion ja muistin plussalla. Ja muutenkin kysymys aseteltu fiksusti ja kattavasti.
 
www.kitaramaailma.com
Jucciz
02.01.2013 19:23:42 (muokattu 02.01.2013 19:25:37)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Gabe: Tein saman huomion ja muistin plussalla. Ja muutenkin kysymys aseteltu fiksusti ja kattavasti.
 
Saman tein minä. Mukavaa, että jotkut vielä osaavat keksiä hyvän otsikon viestilleen - ja viesti itsekin on selkeäsanainen ja aivan hyvää suomen kieltä. Varmasti tulee paremmin vastauksia tällä taktiikalla.
 
Sinänsä jotenkin murheellinen esimerkki tästä ajastamme, kun täysin normaali toiminta aiheuttaa suorastaan riemunkiljahduksia... vaan iloitaan nyt silti. Parempi repiä ilo elämän pienistä valopilkuista. :D
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
Noll_a
03.01.2013 02:08:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

... ja viesti itsekin on selkeäsanainen ja aivan hyvää suomen kieltä. Varmasti tulee paremmin vastauksia tällä taktiikalla.
 
Halleluja. Ihmiskunnalla on sittenkin toivoa. Plussa.
 
"Rock 'n Roll: The most brutal, ugly, desperate, vicious form of expression it has been my misfortune to hear." -Frank Sinatra
slapvete
03.01.2013 03:01:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja alkuperäiseen kyssäriin: http://www.youtube.com/watch?v=iV8DrkRBpss
 
"There's something both hysterically funny and totally great about SUCKING at something and REFUSING TO GIVE UP... It really irritates the fuck outta some people." - Slipperman
Laulava Kylätohtori
03.01.2013 10:56:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Gabe: Tein saman huomion ja muistin plussalla. Ja muutenkin kysymys aseteltu fiksusti ja kattavasti.
 
Komppia tälle, plussa pistetty...
 
Met trasikoittim bisi Vanha Rauma iha vaa aikanguluks.
Johann Onn
03.01.2013 15:02:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Varjis: Ibanezin GIO + kaula + oli muuten rumasti vääntynyt n. 4. nauhalta alaspäin
 
Hmmm. Vaiko näyttääkö vaan siltä, koska ne on ne nauhat, jotka on nousseet koloistaan, vähän ylös ?. Jos on niin:
Kielet pois alta / tieltä + Joku (ei mikään kivenkova) puupalikka päälle ja vasara, jolla naputellaan, ne takasin koloihin.
 
Varjis
03.01.2013 19:03:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Johann Onn: Hmmm. Vaiko näyttääkö vaan siltä, koska ne on ne nauhat, jotka on nousseet koloistaan, vähän ylös ?. Jos on niin:
Kielet pois alta / tieltä + Joku (ei mikään kivenkova) puupalikka päälle ja vasara, jolla naputellaan, ne takasin koloihin.
Enpä usko että tuosta on kysymys, hyvin näyttivät minusta paikallaan olevan. Mistähän tuon nyt aloittelija edes näkee, jos ne ovat nousseet? :)
 
Ja tämä menee kyllä jo vähän OT:ksi, mutta pakko jotain on soitella sillä aikaa kun tuo ongelmakitara saadaan korjaukseen, eli mitenkäs kitaran kielten laskeminen lähemmäksi otelautaa onnistuu? Vanhassa kitarassa kielet näyttävät n. 12. nauhalta ylöspäin olevan niin kamalan ylhäällä. Reliefin katsoin tuosta, capo 1. nauhalla ja sormi 12. nauhalla mahtuu pelikortti tuohon 7. nauhan ja kielen väliin. Onko vinkkejä tähän? Tykkäisin niin että kielet ovat korkeudella, että sooloilu ylhäältä olisi helpompaa mutteivät kielet kuitenkaan rämisisi nauhoja vasten alhaalla.
 
Varjis
29.03.2013 23:43:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei taas ja anteeksi pitkä vastausaikani. Kävin näyttämässä kitaraa liikkeessä ja sanoivat että jos ongelma jatkuu niin tuo takaisin sinne. Kitaraa pidin laukussaan vain pidempään ja säädin kielien korkeutta hieman niin korjaantui asia itsestään - ilmeisesti vain vuodenaikojen vaihtelusta oli kyse. Paljon kiitoksia vastanneille!
 
JaaGeRMaisTeR
30.03.2013 00:13:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Varjis: Hei taas ja anteeksi pitkä vastausaikani. Kävin näyttämässä kitaraa liikkeessä ja sanoivat että jos ongelma jatkuu niin tuo takaisin sinne. Kitaraa pidin laukussaan vain pidempään ja säädin kielien korkeutta hieman niin korjaantui asia itsestään - ilmeisesti vain vuodenaikojen vaihtelusta oli kyse. Paljon kiitoksia vastanneille!
 
Halvempi ltd oli kaula ropellina.. Laitoin paksummat kielet säädin kaulan ja jätin päiväksi takan eteen lämpiämään.. Nyt se onkin suorassa ja tälläkin hetkellä sohvan vieressä odottamassa että soittaja pääsee takasin hermosauhuilta.
 
Näin on!
jyrkalt
30.03.2013 07:53:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä kirjoitan tämän ihan varoituksen sanana ja huomautuksena tähän topikkiin.
Itse en koskaan veisi kitaraani säädettäväksi musiikkiliikkeeseen ellen tietäisi satavarmaksi että säätäjä on pätevä kitaran säätötöihin.
 
Olin todistamassa tapausta jossa 14-16vuotias tyttö toi musaliikkeeseen poikaystävänsä kanssa kitaransa säädettäväksi kielten särinöiden vuoksi. Höpöttelin siinä kassalla myyjän kanssa kun toinen myyjä alkoi säätämään kaularautaa. Ensi etsittiin ja soviteltiin vaikka kuinka montaa säätöavainta sopivaksi ja rehellisesti säätöä tehnyt myyjä katsoi mua kun alkoi kaularautaa vääntämään, että väännänkö mä oikeaan suuntaa. Olin ihan monttu auki että mitä helvettiä.
Mun mielestä on melko hazardia antaa säätötyöt tyypille joka ei soittimista ja soittokamoista tiedä hevon kukkua.
Joo tää oli varmasti ääritapaus, vaan ajattelin jakaa kokemukseni mitä kaikkea voi sattua ku ei käytä hattua..
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti