Muusikoiden.net
24.04.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Huoneilman kosteus
1
Strimari
30.12.2012 13:31:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Käyttääkö porukat ilmankostuttimia näin keksuslämmityksen hohkatessa kybällä? Ainakin kitarakaupoissa niitä näkee, liekkö sitten tositoimissa vai silmänlumeena..
Mitä mieltä olette tarpeellisuudesta, ja jos niin minkälaisia kostuttimia käytätte? Ja ennenkaikkea mikä on ihanne ilmankosteus? Viihtyvätkö Gretch ja Stratocaster samassa huoneessa? Ainakin tuosta Gretchistä olen vähän huolissani..
 
Is dream a lie, if it dont come true, or is it something worse?
Gabe
30.12.2012 13:42:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minun sähkökitarat eivät ainakaan ole moksiskaan. Jos omistaisin akustisen niin kostutin varmaan olisi tarpeen.
 
www.kitaramaailma.com
Antti1
30.12.2012 13:45:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Gabe: Jos omistaisin akustisen niin kostutin varmaan olisi tarpeen.
 
Näin minäkin luulin, mutta eipä oo ollut tarpeen. Kai ne joku kerta vielä rämähtää, kun päinvastaista uhoan, mutta aika tyhjänpanttina on kostutin seisoskellut kitaralaukun romulokerossa. Akkarit säilytän koteloissaan, niin kosteuden ja lämpötilan vaihtelu ei oo ihan niin nopeata, se varmaan jeesaa osaltaan.
 
Joku strato sit taas on ihan yksi hailee, vähän voi kaivata uusia säätöjä kaulaan vuodenajan mukaan tai nauhanpään hiontaa ekana talvena.
 
"I like big tits and an onion butt." "What's an onion butt?!" "It's an ass that brings tears to your eyes."
munkero
30.12.2012 13:49:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Umpeen maalattua sähkistähän voi käyttää vaikka melana jos mieli tekee. Ei ne isosti elä, kaularautaa voi joutua pyöritteleen keväällä ja syksyllä mutta ei se niin iso homma ole...
 
Akkareissa sit ehkä eri homma, mutta niistä taitaa olla omat ketjunsa akustisella puolella.
 
( ͡° ͜ʖ ͡°) HV! Marko Fobba Forss: Aleksi: saako sulta ottaa mallia niihin viiksiin?
zedder
30.12.2012 13:58:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lähinnä itseäni varten hankin ilmankostuttimen, mutta tuskinpa kitaratkaan siitä pahaa tykkäävät. Kovalla pakkasjaksolla taidetaan mennä alle 20%, kostuttimellani pääsee lähelle 30%, joka lienee aika lähellä talviaikaista sisäilman optimia.
 
Kuinkahan paljon "normaalin" sähkökitaran kaula voi elää vuoden mittaan, jos kosteusprosentin heitto on 20%-60% ? Onkos se pidemmän päälle vaarallista jos kaularautaa joutuu veivaamaan vuodesta toiseen edestakaisin kesät talvet?
 
BTW: Jos joku harkitsee ilmankostuttimen hankintaa, niin ilmeisestikin ultraääneen perustuvia malleja kannattaa välttää, ne kun kuulemma levittävät kalkkipölyä ympäriinsä.
 
Gabe
30.12.2012 14:02:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zedder: Kuinkahan paljon "normaalin" sähkökitaran kaula voi elää vuoden mittaan, jos kosteusprosentin heitto on 20%-60% ? Onkos se pidemmän päälle vaarallista jos kaularautaa joutuu veivaamaan vuodesta toiseen edestakaisin kesät talvet?
 
Aika yksilöllistä varmaankin. Nykyisen Telecasterini kaula on todella stabiili, ei tiedä mitään vaikka nytkin on todella kuiva ilma. Aiempi vastaava Warmothin osista kyhätty taas eli säännöllisesti vuoden mittaan ja kaularautaa piti säätää muutaman kerran vuoden aikana, eikä tästä kyllä koitunut mitään ongelmia.
 
www.kitaramaailma.com
mattim
31.12.2012 03:46:14
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meillä kotosalla on 6 akustista ja vähän yli 10 sähkäriä. Käytössä ufox ilmankostutin, joka pitää ilmankosteuden talvellakin siedettävänä eli 40% hujakoilla.
 
Ilman ilmankostutinta akustiset, landolaa lukuunottamatta, piti säilyttää laukuissaan kostuttimiien kanssa aina syksyisin jä keväisin. Akustisten kitaroiden kaulan ja rungon liitoskohtaan syntyy herkästi pientä pattia rungon kuivuessa ja kutistuessa ...
 
Nyt kaikki kitarat viihtyvät seinällä tai telineissä koko vuoden soittokunnossa. Pientä vireen vaihtelua tapahtuu toki lämmityskauuden alkaessa ja sen loppuessa.
 
Suosittelen keskuslämmitystaloon, vähentää myös pölyjenpyyhkimistarvetta huomattavasti.
 
Grugi
31.12.2012 08:27:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä Ufox on hoitanut kostutuksen siitä lähtien kun lämmitys meni päälle eli kyllä se on jo oman terveydenkin kannalta hyvä kostuttaa huoneilmaa varsinkin kerrostaloissa joissa on koneellinen ilmanvaihto. Suhteellisen ilmankosteuden pitäsi olla siinä 30-60% jotta pienhiukkaset ja pöly ei pääse huoneilmassa leijumaan ihan holtittomasti ja samalla siinä tulee huolehdittua kitaroistakin.
 
The only true wisdom is in knowing you know nothing.
xjas73
31.12.2012 09:33:59
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Säilytin Martin D-28 akkaria pari kuukautta laukun ulkopuolella ja puu reagoi tähän hyvin voimakkaasti turpoamalla. Onneksi palautui, kun laitoin sen takaisin laukkuun kostuttimen kanssa.
 
Taannoin sain sähkökitaran Amerikasta suoraan Suomen kuivaan pakkasilmastoon, niin johan alkoivat nauhat törröttämään heti muutaman viikon jälkeen.
 
Toisaalta en ole huomannut juurikaan sään vaihtelun vaikutusta sähkökitaroihin, jotka ovat olleet koko ikänsä Suomessa ja joita on säiltytetty tavallisessa kerrostalohuoneistossa ilman erillistä ilmankostutinta.
 
Smoked
31.12.2012 16:06:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

xjas73:Toisaalta en ole huomannut juurikaan sään vaihtelun vaikutusta sähkökitaroihin, jotka ovat olleet koko ikänsä Suomessa ja joita on säiltytetty tavallisessa kerrostalohuoneistossa ilman erillistä ilmankostutinta.
 
Juurikin sama tullut täällä huomattua, eli kaikki usalaiset soittimet reagoivat ja nauhat törröttää. Ei siis ole kyse siitä etteikö soittimet olisi laadukkaita (Music Man, Warmoth, Fender) vaan yksinkertaisesti kaikki usan maalta tulevat on ainakin minulla ovat tätä tehneet. Kai se ero näissä kosteuksissa on suurta nimenomaan heidän ilmastoon verrattuna?
 
"Musiikkini on oikeasti parempaa, kuin miltä se kuulostaa!"
Krice
31.12.2012 18:18:24
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Smoked: vaan yksinkertaisesti kaikki usan maalta tulevat on ainakin minulla ovat tätä tehneet. Kai se ero näissä kosteuksissa on suurta nimenomaan heidän ilmastoon verrattuna?
 
Pohjois-Amerikan eteläosassahan on aika lämmintä. Sen sijaan Godinin tehdas sijaitsee lähes Kanadan rajalla (se josta halvemmat mallit tulee), ja sieltä tulevissa kitaroissa on nauhat pysyneet kohdallaan kahden kepin perusteella.
 
Artist
31.12.2012 18:22:15 (muokattu 31.12.2012 18:23:21)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse en ole huomannut Michiganissa tehdyissä sähkökitaroissani mitään elämistä, vaikka kuivassa kerrostaloilmassa niitä säilyttelenkin. Tosin puun pitäisi kai vanhemmiten olla stabiilimpi, ja noi ei ihan uusia keppejä enää ole.
 
Mutta kyllähän sellainen kostutin ihan hyvä olisi, varsinkin jos on kokopuisia akustisia taloudessa.
 
"They tell me, but I tell them, I do it my way and I always will"
McNulty
31.12.2012 18:27:47
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä teen monesti niin, että kun käyn saunassa ja/tai suihkussa, niin mä jätän kylppärin oven auki. Sellainen kivan kostea ilma leviää sopivasti koko huoneistoon ja ei ole koskaan ollut ongelmia talvi- tahi kesäkelien vaihtumisesta kitaroiden suhteen.
 
Tämän lisäksi toki molemmissa akkareissa onpi Planet Wavesin sellaiset "hainevää" muistuttavat kostuttajat, jotka vaan täytyy muistaa säännöllisin väliajoin kastella.
 
For those who do not play along, there exists the danger of considering themselves better than others and misusing their critique of society as an ideology for their own private interest.
Töynävä
31.12.2012 19:24:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Viimeistelemättömät vaahterakaulat eleli kyllä (roasted maple'sta tai vast. ei kokemusta), kun se ilmankosteusprosentinmuutos talvi vs. kesä on aika huomattava - etenkin nauhojen päät alkaa törröttämään.
Parit viime vuodet itsellä Ufox käytössä ja sitten myös talvella otan kylppäristä pyykkitellingin (ei vettä valuvaa, naturally) olkkariin ilmaa kostuttamaan, niin homma on paremmalla tolalla.
 
Sujuvaa kauppaa: slx900, tiluttaja-pro, albero, DZN, JMT, tipi tuovinen, avantz, mattipar, Rakoni...
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti