Muusikoiden.net
23.06.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Puhtaan soundin toteutus hardrockissa/heavyssä
1
zedder
08.08.2012 11:12:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kun täällä nyt ilmeisestikin on aika lailla sana vapaa nykyisin, niin eiköhän tämäkin aloitus sitten sovi joukkoon:
 
Olen tässä pohdiskellut pienen putkivahvistimen hankkimista kotikäyttöön, kuten nykyään aika moni muukin kaikesta päätellen. Uudet Marshallin juhlavuoden 1W vahvistinmallit kiinnostavat kovasti vaikka kalliita ovatkin. Etenkin JCM1 joka yrittää olla legendaariselta (?) JCM800 -vahvistimelta kuulostava olisi kiva laitos. Mutta kun siinä on vain yksi kanava.. Itse en ole tottunut loihtimaan "puhdasta" soundia kitaran volyymipotikkaa kiertämällä, vaan kanavanvaihtopedaalia polkaisemalla eikä ylimääräinen säätely oikein innosta. Tästä johtuen jäänen kuitenkin odottamaan DSL1- ja JVM1-versioita, joista toki löytyy muutama muukin ominaisuus jotka puuttuvat JCM1:stä, vaikkakin JCM olisi muuten lähempänä "aitoa asiaa".
 
Tuosta edellä mainitusta ongelmasta tuli mieleeni se tosiseikka, että ainakin takavuosina mm. orkesteri nimeltä Kiss ja sen komppikitaroinnista vastaava henkilö eli Paul Stanley ei tainnut vaivautua käyttämään livetilanteissa "oikeaa" puhdasta soundia, vaan kliinimpää ääntä vaativat kohdat soitettiin volapotikalla "tainnutetulla" särökanavalla rosoisena, vaikka levytyksissä soundi olisikin ollut oikeasti clean. Miksiköhän näin? Tuskin kanavanvaihtoon kykenevät vahvistimet olivat saavuttamattomissa 70- ja 80-luvuillakaan? Oliko kyse puhtaasti laiskuudesta?
 
Esitänkin joutavan mielipidekysymyksen: Onko oikeampaa hardrock-/heavytoimintaa soitella "puhtaita" volyymikikkailuilla, useampaa vahvistinkanavaa käyttäen, vaiko siten että vahvistimessa on puhdas päällä ja sen päälle ajetaan säröä purkista? Itse en mistään mitään ymmärrä kun olen ikuinen aloittelija ja tavoittelen yksinkertaisia ratkaisuja joissa olisi vähän nappuloita ja säätimiä.. Miten tuommoisen mainitsemani yksikanavaisen JCM1 -lelun kanssa "kuuluisi" toimia, ostaa niitä heti 2 kpl ja samalla vaihtokytkin niiden välille..? :P
 
elon arska
08.08.2012 11:17:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuskinpa sillä laiskuudella on ton potikan rullaamisen kanssa mitään tekemistä, luulisi soiton lomassa olevan paljon helpompaa painaa jalalla lattialla makaavalla kytkimellä kanava vaihtoon..? Ehkä tolla tavalla saatiin tarpeeksi hyvä soundi toteuttamaan puhdas soundi. Niin mäki teen, jos en ihan kristallista klangia tarvitse.
 
McNulty
08.08.2012 11:20:08
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voi olla kyseessä ihan soundipoliittinen juttu.
 
Livessä monesti toimii tuollainen "rosoinen puhdas" soundi todella hyvin. Etenkin roch'n'roll osastolla. Täysin puhdas soundi saattaisi olla ponneton. Toki, tapoja on tasan yhtä monta kuin on kitaristia, miksaajaa yms.
 
Mitä yksinkanavaisiin vahvistimiin tulee, niin itse olen pitänyt aina kiinni seuraavasta ohjenuorasta:
Mahdollisimman hyvä puhdas soundi täytyy olla... koska sen päälle on helppo rakentaa omaa soundia ja säröjä kaivella erinäisistä säröpurkeista tarpeen niin vaatiessa.
 
Sen sijaan hyvästä särösoundista on vaikeampi loihtia hyvää puhdasta. Se tuskin onnistuu millään volume-pudotuksella tahi pedaalirasialla.
 
Your HP is my kW
julkke
08.08.2012 11:20:44
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eipä kai kumpikaan noista ole se "oikea" tapa vaan kukin tyylillään. Itse kikkailen volapotikan kanssa. Kaulamikillä 50s wiring niin ainakin 2203 puhdistuu oikein käyttökelpoiseksi puhtaaksi.
 
Entropia666
08.08.2012 11:20:49
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zedder:Itse en ole tottunut loihtimaan "puhdasta" soundia kitaran volyymipotikkaa kiertämällä, vaan kanavanvaihtopedaalia polkaisemalla eikä ylimääräinen säätely oikein innosta.
 
Korkee aika tottua.
 
Ite hoidan puhtaat tarvittaessa juurikin volapotikalla (treble bleed on kova juttu kaulamikissä). Aika hyvin ne vahvarit puhdistuu, eihän ne ihan kliiniks mene, mutta eipä kyllä tarviakkaa. Volapotikalla saa musta paljon luonnollisemman lopputuloksen. Mitä tulee tuohon isojen artistien touhuun, Van Halen käyttää kanssa volapotikkaa todella ansiokkaasti. Syynä ei välttämättä ole laiskuus, vaan osa tykkää tuosta tavasta enemmän. Myöskin jotkut vahvarit saattavat olla yksikanavaisia, eikä kaksikanavaiset ole välttämättä muuten sitten soundillisesti hyviä.
 
Oma unelma tässä olisi ehkäpä JCM800 jossa molemmat inputit toimis yhtäaikaa ja sitten A/B-boksilla + volapotikalla sais aika hyvin ihan täyskliinistä pikku murolle.
 
Rokkifotoja: H A J E . F I
harryk
08.08.2012 11:26:01
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ennenaikaan putkivahvistimet olivat järestään yksikanavaisia ja kohtuullisen isotehoisia laitoksia, jolloin ainoa tapa saada jotain puhdasta ääntä ulos, oli pudottaa kitaran volapotikalla sisäänmenevää signaalin tasoa, mikä taas vähensi vahvistimen säröytymistä. Nykyään monikanavaisuus on arkipäivää ja sopii hyvin itseni kaltaiselle "laiskalle" soittajalle. Tälöin ei tarvitse ruuvata kitaran volapotikkaa yhtenään.
 
Pienet, kotisoittoon tehdyt putkivahvistimet kuten Marshallin uusi sarja, perustuvat pitkälti siihen, että niistä saadaan sitä kaivattua päätesäröä myös olohuonevoimakkuuksilla. Tämä tarkoittaa taas käytännössä sitä, että samalla menetetään puhtaat saundit koska pääteaste on ajettu särölle. Jos haluat samaan aikaan puhdasta ja särösaundia, ainoa tapa saada se aikaan on kaksi- tai useampikanavainen vahvistin, jossa kaikki säröt tehdään vahvistimen etuasteessa. Tällöin vahvisitn voi olla isompitehoinenkin kuin n. 1 W. Marshallin JCM800 on tyypillinen putkivahvistin, jossa iso osa säröstä tehdään etuasteessa, ellei vahvistinta luukuteta tosi lujaa. On iso haaste tehdä vahvistin, joka saundaa hyvältä sekä puhtailla, että särösaundeilla kohtuullisella äänenpaineella.
 
Suomalaisia käsintehtyjä putkivahvistimia kaikille soittajille www.bluetone.fi
Entropia666
08.08.2012 11:31:17
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

harryk:
 
Nyt kun kerta täällä on fiksumman tason tietoa, onko mahdollista saada 2204 marsuun molempia inputit toimimaan yhtäaikaa? Eli siis kitara--->a/b-boksi--->molemmat inputit käytössä. vakionahan tuo blokkaa signaalin jos molemmissa inputeissa on piuha.
 
Rokkifotoja: H A J E . F I
harryk
08.08.2012 11:37:14
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Entropia666: Nyt kun kerta täällä on fiksumman tason tietoa, onko mahdollista saada 2204 marsuun molempia inputit toimimaan yhtäaikaa? Eli siis kitara--->a/b-boksi--->molemmat inputit käytössä. vakionahan tuo blokkaa signaalin jos molemmissa inputeissa on piuha.
 
Sen saa varmaan tuolla lailla toimimaan jos siihen tehdään sisäinen modaus mikä vaatii koneen avauksen ja jonkun verran työtä.
 
Suomalaisia käsintehtyjä putkivahvistimia kaikille soittajille www.bluetone.fi
Entropia666
08.08.2012 11:40:03
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

harryk: Sen saa varmaan tuolla lailla toimimaan jos siihen tehdään sisäinen modaus mikä vaatii koneen avauksen ja jonkun verran työtä.
 
Mutta siis mahdollinen kuitenkin? Onkohan miten perustavanlaatuisen isosta rojektista kyse? Vois nimittäin tuon oman kloonin modauttaa, niin saataisiin kehiin aikamoinen tonemonster.
 
Rokkifotoja: H A J E . F I
zedder
08.08.2012 11:47:10 (muokattu 08.08.2012 11:47:41)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

harryk: Pienet, kotisoittoon tehdyt putkivahvistimet kuten Marshallin uusi sarja, perustuvat pitkälti siihen, että niistä saadaan sitä kaivattua päätesäröä myös olohuonevoimakkuuksilla. Tämä tarkoittaa taas käytännössä sitä, että samalla menetetään puhtaat saundit koska pääteaste on ajettu särölle. Jos haluat samaan aikaan puhdasta ja särösaundia, ainoa tapa saada se aikaan on kaksi- tai useampikanavainen vahvistin, jossa kaikki säröt tehdään vahvistimen etuasteessa. Tällöin vahvisitn voi olla isompitehoinenkin kuin n. 1 W. Marshallin JCM800 on tyypillinen putkivahvistin, jossa iso osa säröstä tehdään etuasteessa, ellei vahvistinta luukuteta tosi lujaa. On iso haaste tehdä vahvistin, joka saundaa hyvältä sekä puhtailla, että särösaundeilla kohtuullisella äänenpaineella.
 
Tuon perusteella en osaa aivan hahmottaa ovatko tulevat DSL1 ja JVM1 ratkaisu "ongelmaan". Molemmat ovat JCM1:n tapaan 1W laitteita, mutta eroavatko ne JCM1:stä siinä että päätevahvistinta ei säröytetä vaan ainoastaan toinen etuvahvistin? Kuulostaako lopputulos säröpuolella siten aivan erilaiselta kuin JCM1:ssä? Eksaktit speksit eivät taida vielä olla julki mutta tämmöinen tieto löytyi:
 
http://www.andertons.co.uk/guitar-a … -anniversary-jvm1-1w-valve-head.asp
 
harryk
08.08.2012 11:48:22
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Entropia666: Mutta siis mahdollinen kuitenkin? Onkohan miten perustavanlaatuisen isosta rojektista kyse? Vois nimittäin tuon oman kloonin modauttaa, niin saataisiin kehiin aikamoinen tonemonster.
 
Täytyy miettiä sitä vähän, mutta uskon, että se olisi maksimissaan parin kolmen tunnin työ + muutama osa sen lisäksi. Jos olet kiinnostunut tuosta modista, laita minulle emailia niin voidaan jatkaa keskustelua yksityisesti tarvittaessa.
 
Suomalaisia käsintehtyjä putkivahvistimia kaikille soittajille www.bluetone.fi
Gabe
08.08.2012 13:08:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

McNulty:Livessä monesti toimii tuollainen "rosoinen puhdas" soundi todella hyvin. Etenkin roch'n'roll osastolla. Täysin puhdas soundi saattaisi olla ponneton. Toki, tapoja on tasan yhtä monta kuin on kitaristia, miksaajaa yms.
 
Mitä yksinkanavaisiin vahvistimiin tulee, niin itse olen pitänyt aina kiinni seuraavasta ohjenuorasta:
Mahdollisimman hyvä puhdas soundi täytyy olla... koska sen päälle on helppo rakentaa omaa soundia ja säröjä kaivella erinäisistä säröpurkeista tarpeen niin vaatiessa.
 
Sen sijaan hyvästä särösoundista on vaikeampi loihtia hyvää puhdasta. Se tuskin onnistuu millään volume-pudotuksella tahi pedaalirasialla.

 
Tuo on hyvä ohjenuora. Marshallilla on tämä Class 5 -malli myös. Siinä uudessa versiossa on low power mode joka ainakin minun kohdallani on ollut ratkaisu pulmaan. Kun valitsin on siinä täyden tehon kohdalla niin puhdas soundi on hyvä ja pienellä teholla saa tosi hyvä säröt. Yksi kanava siinäkin on mutta kun kerrostalo volymeilla soitellaan niin ei tuo ole kovinkaan iso homma rullata sitä volymea edestakas. Muutenkin minua viehättää yksikanavaiset paljon enemmän. Maku/mieltymysasiahan se tuokin on.
 
Elämäni tarkoitus on olla varoittavana esimerkkinä muille
tommiot
08.08.2012 13:24:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

harryk: Täytyy miettiä sitä vähän, mutta uskon, että se olisi maksimissaan parin kolmen tunnin työ + muutama osa sen lisäksi. Jos olet kiinnostunut tuosta modista, laita minulle emailia niin voidaan jatkaa keskustelua yksityisesti tarvittaessa.
 
Kai se onnistuis yhdellä tai kahdella releellä. Mut mitenkähän ne kanavat olis tarkoitus saada balanssiin? "Särökanava" tulee varmaan todella paljon lujempaa.
 
kojones
08.08.2012 14:38:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moridin: Kai se onnistuis yhdellä tai kahdella releellä. Mut mitenkähän ne kanavat olis tarkoitus saada balanssiin? "Särökanava" tulee varmaan todella paljon lujempaa.
 
Tosi on. Testasin, gainit kaakossa ero on edelleen ihan saatanan iso, ei tuota cleania voi käyttää "perinteisesti".
 
Oon ittekin joskus vähän soitellut.
AngieRainbow
08.08.2012 15:38:59 (muokattu 08.08.2012 17:09:58)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zedder: Kun täällä nyt ilmeisestikin on aika lailla sana vapaa nykyisin, niin eiköhän tämäkin aloitus sitten sovi joukkoon:
 
Olen tässä pohdiskellut pienen putkivahvistimen hankkimista kotikäyttöön, kuten nykyään aika moni muukin kaikesta päätellen. Uudet Marshallin juhlavuoden 1W vahvistinmallit kiinnostavat kovasti vaikka kalliita ovatkin. Etenkin JCM1 joka yrittää olla legendaariselta (?) JCM800 -vahvistimelta kuulostava olisi kiva laitos. Mutta kun siinä on vain yksi kanava.. Itse en ole tottunut loihtimaan "puhdasta" soundia kitaran volyymipotikkaa kiertämällä, vaan kanavanvaihtopedaalia polkaisemalla eikä ylimääräinen säätely oikein innosta. Tästä johtuen jäänen kuitenkin odottamaan DSL1- ja JVM1-versioita, joista toki löytyy muutama muukin ominaisuus jotka puuttuvat JCM1:stä, vaikkakin JCM olisi muuten lähempänä "aitoa asiaa".
 
Tuosta edellä mainitusta ongelmasta tuli mieleeni se tosiseikka, että ainakin takavuosina mm. orkesteri nimeltä Kiss ja sen komppikitaroinnista vastaava henkilö eli Paul Stanley ei tainnut vaivautua käyttämään livetilanteissa "oikeaa" puhdasta soundia, vaan kliinimpää ääntä vaativat kohdat soitettiin volapotikalla "tainnutetulla" särökanavalla rosoisena, vaikka levytyksissä soundi olisikin ollut oikeasti clean. Miksiköhän näin? Tuskin kanavanvaihtoon kykenevät vahvistimet olivat saavuttamattomissa 70- ja 80-luvuillakaan? Oliko kyse puhtaasti laiskuudesta?
 
Esitänkin joutavan mielipidekysymyksen: Onko oikeampaa hardrock-/heavytoimintaa soitella "puhtaita" volyymikikkailuilla, useampaa vahvistinkanavaa käyttäen, vaiko siten että vahvistimessa on puhdas päällä ja sen päälle ajetaan säröä purkista? Itse en mistään mitään ymmärrä kun olen ikuinen aloittelija ja tavoittelen yksinkertaisia ratkaisuja joissa olisi vähän nappuloita ja säätimiä.. Miten tuommoisen mainitsemani yksikanavaisen JCM1 -lelun kanssa "kuuluisi" toimia, ostaa niitä heti 2 kpl ja samalla vaihtokytkin niiden välille..? :P

 
Minusta tämä on erittäin asiallinen aloitus/aihe, joten pois turha nöyristely ;) Kyseiset seikat ovat varmaan askarruttaneet monia kuten meikäläistä.
 
Hard Rock -miehenä ilman muuta tarvitsen kunnon särösaundin sekä jonkin verran cleania, joka on mukava saada myös laadukkaana. Olen kokeillut kaikkia mainitsemiasi keinoja ja varmasti kuten tässä on jo edellä todettu, niin mikä tahansa on käyttökelpoinen, mistä itse tykkää. Ei varmaan mikään ole sen "oikeampaa" hard rock/heavy toimintaa.
 
Mulla oli aluksi juurikin vahvistimesta puhdas ja siihen parilla säröpurkilla erilaista saundia päälle. Halusin kuitenkin paremman särösaundin ja olen sen jälkeen kokeillut erilaisia ratkaisuja ja nykyyään tykkään ehdottomasti tuosta volume-potikalla saundin puhdistamisesta. Tässä kuitenkin kohdallani on ollut avain onneen sopivan vahvistimen sekä kitaramikkien löytäminen. Mulla oli Marshall AFD100-nuppi, josta tykkäsin tosi paljon sekä kitaroissa Duncan alnico 2 pro mikit. Särösaundi oli aivan helvetin hyvä, mutta vahvistimen luonne sekä kohtalaisen kuumat mikit aiheuttivat sen, että saundi ei volume-potikalla puhdistunut mielestäni riittävästi. Nykyisellä Bluetone JMP50-vahvistimella sekä kitaroilla joissa on vähän maltillisemmat, mutta tietty laadukkaat mikit kaikki toimii loistavasti.
 
Sanoisin, että kukin vetelee niin kuin parhaaksi näkee, mutta jos haluaa volume-potikalla puhdistaa saundia, niin ainakin omalla kohdallani se ei onnistunut kovin hyvin millä tahansa vahvistimella ja kitaralla. Nyt kun mieleiset vermeet ovat löytyneet, niin en enää vaihtaisi. Itse tykkään vanhan liiton kitara&mies -meiningistä ilman mitään pedaaleita. Mulla on kitaran ja vahvistimen välissä ainostaan viritysmittari (Boss TU-3).
 
Sen muistan noista 'vahvistimesta kunnon puhdas & säröpedaalia päälle' -ajoista, että näin sai todella erilaisia saundeja, eli puhdas ja särö olivat todella kaukana toisistaan. Sekin sopii joihinkin juttuihin tosi hyvin.
 
Isot pojat näkyy käyttävän myös kahta erillistä nuppia särölle sekä puhtaalle, mikä ei tossa aloitusviestin listassa ollut mainittuna...
 
What we've got here is... failure to communicate. Some men you just can't reach, so you get what we had here last week, which is the way he wants it. Well, he gets it! N' I don't like it any more than you men.
Terry Pantheras
09.08.2012 22:28:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuostapa toimiva ratkaisu: http://uraltone.com/kauppa/product_ … l&XTCsid=iefmovicsqlvq7omah0nc97lq2
 
Käytin itse moista kun yksikanavaisella veivasin ja hyvin toimi. On siis käytännössä sama kuin säätäisi kitarasta volaa.
 
Höpsis!
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti