Muusikoiden.net
25.05.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kielet korkealla.
1
iromet
02.03.2012 17:02:02 (muokattu 02.03.2012 17:04:09)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli olen nyt 2 vuotta kitaraa soitellu mutta en osaa säätää kitaraa. Nyt on sellainen ongelma että kielet on liian korkealla tai 1 nauhalta ne on vaan 2 millin korkeudella mutta 24 nauhalta ne onki jo 5 millin päässä otelaudasta missä vika? kitara on halpa ibanez. http://www.thomann.de/fi/ibanez_grgr121exbkn.htm
Ja miten hienovire säädetään kiitos jo etukäteen.
 
jra
02.03.2012 17:35:17 (muokattu 02.03.2012 17:52:50)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

iromet: Eli olen nyt 2 vuotta kitaraa soitellu mutta en osaa säätää kitaraa. Nyt on sellainen ongelma että kielet on liian korkealla tai 1 nauhalta ne on vaan 2 millin korkeudella mutta 24 nauhalta ne onki jo 5 millin päässä otelaudasta missä vika? kitara on halpa ibanez. http://www.thomann.de/fi/ibanez_grgr121exbkn.htm
Ja miten hienovire säädetään kiitos jo etukäteen.

 
Kielten korkeus (action) kannattaa mitata nauhan yläosan ja kielen alaosan välistä. Niin on mitattu esim. valmistajien suositusmitat ja silloin ei nauhan korkeus vaikuta tulokseen.
 
Tuossa tallassa säädetään kielelen korkeutta ruuvaamalla noita pieniä kuusiokoloruuveja tallapaloissa. Tuliko kitaran mukana sopiva avain? Aluksi voit kokeilla laskea kielet n. 2mm korkeudelle (mitattuna kuten yllä 12. nauhalta). Virität ja kokeilet soiko ilman särinöitä, sitten alat hakea sopivaa hienosäätöä joka kielelle ja omaan tuntumaan sopien. Yleensä löytyy jostain 1,5mm - 2,5mm väliltä, miten kukakin tykkkää.
 
Myös kaulan reliefillä (kaularaudalla säädettävä kaulan jännitys/koveruus) on tässä merkitystä. Siihen on myös ohjeet FAQ-ketjussa. Sen pystyy tekemään itse, mutta kannattaa ensin lukea ja hahmottaa miten mitataan, tehdään ja mihin vaikuttaa.
 
Säätämisen ajaksi kannattaa löysätä kielten virettä, ja aina sitten ennen mittaamista/testaamista virittää takaisin oikeaan vireeseen.
 
Hienovireen (intonaatio) säätöön kannattaa katsoa ohjeet tuosta yläpuolella olevasta FAQ-ketjusta, sen eka viestissä pitäisi olla tarvittavat neuvot.
 
Yksinkertaisimmillaan näin:
Viimeinen vaihe on intonaation tarkistus ja (jos on tarve) säätäminen. Intonaatiota tarkistetaan kitara sylissä soittamalla ensin avoimen kielen (tai kielen huiluääntä 12:n nauhan kohdalla) ja sen jälkeen kieli painettua alas 12:n nauhalla.
 
Jos alaspainetun kielen sävel on matalampi kuin tavoitettu sävel, tallapalan täyttyy säättää lähemmäksi tallamikrofonia. Tämän jälkeen viritetään uudestaan ja tarkistetaan intonaatiota uudestaan.
 
Jos alaspainetun kielen sävel on korkeampi kuin tavoitettu sävel, tallapalan täyttyy säättää tallamikrofonista poispäin. Tämän jälkeen viritetään uudestaan ja tarkistetaan intonaatiota uudestaan.

http://kitarablogi.com/tag/intonaatio/
ks. sivun lopussa Stratocaster-tyyppisen tallan säätäminen. Omassasi on johdannainen siitä, ja säätömielessä samanlainen.
 
E: Harmi että tuo FAQ-ketju on sen verran levällään, että siinä ei ole tiivistetysti heti eka viestissä kaikkea oleellista, vaan tieto löytyy pitkin ketjua.
 
- Kaukolähettimen Klassista Värähtelyä jo vuodesta 2008 -
Rg505bk
02.03.2012 20:33:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Youtubesta löytynee varmasti myös muutama opetusvideo aiheesta. Kuvan kanssa hahmottaminen voi olla helpompaa...
 
Krice
02.03.2012 22:52:16
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos tos on kiinteä talla ja tallapalat peruskorkeudella niin kaula mahtaa olla aika komiasti mutkalla. Kaularautaa vaan kiristämään ja ne basson kielet voi vaihtaa takaisin kitaran kieliin.
 
jra
03.03.2012 00:40:30 (muokattu 03.03.2012 00:41:02)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Jos tos on kiinteä talla ja tallapalat peruskorkeudella niin kaula mahtaa olla aika komiasti mutkalla. Kaularautaa vaan kiristämään ja ne basson kielet voi vaihtaa takaisin kitaran kieliin.
 
Oli mitattu otelaudasta, jos oikein ymmärsin aloituksen, joten 5mm -> 3mm todellisuudessa 24. nauhalta. Tuollainenhan action voi olla jollain vanhanliiton vänkyttäjällä jopa aivan ok. säädöillä (silloin tosin ei ole 24. nauhaa mistä mitata.)
 
- Kaukolähettimen Klassista Värähtelyä jo vuodesta 2008 -
RamoQ
03.03.2012 00:59:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jra: Oli mitattu otelaudasta, jos oikein ymmärsin aloituksen, joten 5mm -> 3mm todellisuudessa 24. nauhalta. Tuollainenhan action voi olla jollain vanhanliiton vänkyttäjällä jopa aivan ok. säädöillä (silloin tosin ei ole 24. nauhaa mistä mitata.)
 
Niinkuin kukas se joskus sanoikaan että: "Jos sitä Bluesia ei muuten tunne tai löydä, niin laitetaan kielet sen verran korkealle että veri tursuaa sormista, ja alkaa se blues löytyä" :)
 
"Nobody boogie like the boogieman"
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti