Muusikoiden.net
26.03.2017
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Häiriöherkät mikit vai missä vika?
1
ngo
28.01.2012 21:26:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve,
 
perheeseen on tullut lahjana uusi Fenderin 500€ strato ja samalla voxin mini 3 uudelle kitaristille. itse lainailen ja soittelen tätä kitaraa satunnaisesti ja osaan vain ihan pelkät alkeet. kitara on soitettaessa mukavan tuntuinen mutta ihmetystä on aiheuttanut muutama juttu:
 
kun soitan yhtä kieltä kovaa, rupeavat muutkin kielet soimaan hiljaa joka kuulostaa tosi häiritsevältä. ymmärän että näin varmaan käy koska runko hieman resonoi ja heiluttaa muitakin kieliä mutta onko kyseessä soittotekninen juttu vai onko mikeissä jotain ongelmaa? voiko vahauksesta olla mitään apua?
 
toinen juttu on ärsyttävämpi, kun näppäilen kieliä ja annan niiden soida koskematta kitaran metalliosiin, kuuluu verkkovirran pärinä voxin vahvistinmallinnuksissa. heti kun kosken jotain metalliosaa, pärinä häviää, joten selkeästi kyseessä on maadoitusongelma. lisäksi jos kosken kitaran runkoon pelkällä instrumenttijohdon kärjellä saan aikaan tosi hurjan pärinän. voxissahan ei ole maadoitettua virtalähdettä vaan pelkkä pieni hakkurivirtalähde ferriittisuojalla.
 
pitääkö tässä hankkia vaan paremmat instrumenttijohdot vai onko kitaran osissa jotain ongelmaa? sama häiriö toistuu myös maadoitetulla allen&heathin mikserillä liitettäessä kitara suoraan hi-z liitäntään (eli kun koskee metalliosiin, ei kuulu häiriötä, muuten hiljainen surina koko ajan). ja joo, kaikki soittimet on liitetty maadoitettuun rasiaan.
 
tuo vox mini 3 on muutenkin aika äänekäs. vaikka kaikki nupit ovat nollalla ja virrat pistää päälle niin suhisee kuitenkin kohtalaisen kovaa. onko tämä näille halpisvahvareille ihan normaalia? Mitään ongelmaahan tuo ei aiheuta kun soittelee normaalivoimakkuuksilla, ihmettelen vaan kohinaherkkyyttä.
 
ilmeisesti tuolle elementille menee koko ajan saman voimakkuuksinen signaali johon vaan miksaillaan kitarasignaali, koska suhinan määrä ei hirveästi korreloi äänenvoimakkuuden säätimen kanssa ja kaiutin poksahtaa kun virrat pistää pois.
 
kaivoin vastaavan mallin netistä ja mikkien ja potikoiden osalta ominaisuudet ovat seuraavat: Chrome Hardware, Hard Tail Bridge, 2x Chrome Humbucker, 1x Telecaster Chrome Single Coils Pickups, Passing Lane Switch, 5 way switch
 
ei tuo paljoa taida paljastaa siitä millaiset mikit fender on sisään tuupannut.
 
aristoteles666
28.01.2012 22:06:53 (muokattu 28.01.2012 22:08:09)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

vika on nyt pelkästään soittajassa, kitara ja vahvistin ja mikseri toimii ihan niinkuin pitääkin.
 
" mielestäni varmin merkki älykkään elämän olemassaolosta muualla maailmankaikkeudessa on se, että kukaan ei yritä ottaa meihin yhteyttä." lassi ja leevi.
ngo
28.01.2012 22:24:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aristoteles666: vika on nyt pelkästään soittajassa, kitara ja vahvistin ja mikseri toimii ihan niinkuin pitääkin.
 
Ok, ei vaan ole nämä kitarajutut niin tuttuja :) ihmetytti vaan nuo pörinät kun soittaja ei ollut "maadoittamassa" kitaran metalliosia
 
hallu
28.01.2012 22:36:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No saitkin jo vastauksen, että kaikki toimii kuten pitääkin. Tarkennetaan nyt vielä, että siinä kitarassa ei ole mitään maadoitusongelmaa, vaan se maajohto on juotettu sinne tremolon jousipidikkeeseen juuri siksi, että hurina vaimenisi kun kieliin tai muihin metalliosiin kosketaan ja tällä tavalla toimivat kaikki passiivimikilliset sähkökitarat (aktiivimikeistä en tiiä mittään). Toisaalta Stratossa on yksikelaiset mikit, jotka ovat lähtökohtaisesti vähän hurinaherkempiä joten asia voi kiinnittää helposti huomiota. Häiriösuojauksellta tuota voi hiukan hillitä, mutta oikeasti strato ilman hurinoita on kuin kokko ilman räiskyvää tulta;-)
 
Se kielten resonointi voi olla osittain soittotekninen kysymys eli et ehkä demppaa riittävästi soittaessasi. Pidän kuitenkin todennäköisempänä, että ne tremolon jouset siellä resonoi. Sekään ei ole kitaran vika, vaan ominaisuus ja jopa sellainen ominaisuus, jota monet pitävät straton "juttuna" eli kuuluu asiaan. Ne jouset voi kyllä vaimentaa jollakin vaahtomuovilla tms. (itse en moiseen pyhäin häväistykseen syyllistyisi, mutta tuskin sinua siitä lynkataan;-)).
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka.
ngo
28.01.2012 22:51:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitokset hallulle hyvästä ja selkeästä vastauksesta!
 
Ei itselle ole nämä hurinat ja värinät kovin tuttuja kun olen kosketinsoittaja, mutta alkuun on päästy tätä kitaraa lainailemalla ja ehkä jossain vaiheessa tulee aiheelliseksi ostaa itselle joku peruskeppi, hyvä tietää sitten ettei siinäkään kepissä nuo ole mitään vikoja vaan ihan normaali juttu :)
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2017, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti