Muusikoiden.net
27.05.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Vintage-lisä soittimissa
1 2 3 4 510 11 12 13 14
WhipperSnapper
03.01.2012 09:37:41 (muokattu 03.01.2012 09:41:59)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://www.tiede.fi/uutiset/4536/uusi_viulu_hakkaa_stradivariuksen
 
Uujee, vintage-lisä on virallisesti todistettu. :) Sinänsä ei itseäni yllätä tämä tulos. Onhan tosin hyvä soitin tietty muutakin kuin hyvä saundi ja soitettavuus - se inspiroi fiiliksellään soittajaa. Joillekin se mojo tulee nuhrusesta ulkonäöstä ja siitä, että tietää soittimen palvelleen hyvin myös edellisiä soittajia ja ehkä jopa jotkut saavat kiksejä kalliista hinnasta.
 
Mahtaisko sama tulos tulla myös sähkökitaroilla testattaessa? Saako 59' lespan tämän tiedon levittyä Pajalta kohta tonnilla?
 
Grugi
03.01.2012 09:48:15 (muokattu 03.01.2012 09:51:00)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

WhipperSnapper: http://www.tiede.fi/uutiset/4536/uusi_viulu_hakkaa_stradivariuksen
 
Uujee, vintage-lisä on virallisesti todistettu. :) Sinänsä ei itseäni yllätä tämä tulos. Onhan tosin hyvä soitin tietty muutakin kuin hyvä saundi ja soitettavuus - se inspiroi fiiliksellään soittajaa. Joillekin se mojo tulee nuhrusesta ulkonäöstä ja siitä, että tietää soittimen palvelleen hyvin myös edellisiä soittajia ja ehkä jopa jotkut saavat kiksejä kalliista hinnasta.
 
Mahtaisko sama tulos tulla myös sähkökitaroilla testattaessa? Saako 59' lespan tämän tiedon levittyä Pajalta kohta tonnilla?

 
Ei kai se mikään itsestäänselvyys ole että kaikki "vintage" kitarat olisi parempia kuin uudet mutta tuskin niitä tosiaan sen mukaan hinnoitellaan. Ainoa keino varmaan millä hinnat saisi alas vintagekitaroista on se että kukaan ei osta niitä enää.
 
The only true wisdom is in knowing you know nothing.
McNulty
03.01.2012 09:54:23
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

WhipperSnapper: http://www.tiede.fi/uutiset/4536/uusi_viulu_hakkaa_stradivariuksen
 
Uujee, vintage-lisä on virallisesti todistettu. :) Sinänsä ei itseäni yllätä tämä tulos. Onhan tosin hyvä soitin tietty muutakin kuin hyvä saundi ja soitettavuus - se inspiroi fiiliksellään soittajaa. Joillekin se mojo tulee nuhrusesta ulkonäöstä ja siitä, että tietää soittimen palvelleen hyvin myös edellisiä soittajia ja ehkä jopa jotkus saavat kiksejä kalliista hinnasta.
 
Mahtaisko sama tulos tulla myös sähkökitaroilla testattaessa?

 
Aivan varmasti osassa tapauksia, kyllä.
Se riippuu niin siitä mitä verrataan, miten ja kuinka paljon annetaan painoarvoa millekin ominaisuudelle.
 
Jos mietitään esim. 50-luvun Stratoja, 60-luvun putkivahvistimia yms., niin kyllähän ne ovat yksilöitä. Ne rakennettiin alkeellisemmilla työkaluilla, käsipelillä, toleranssien ollessa jotain muuta kuin nykyään automatisoinnin ja erilaisten komponenttien ja osien työstämisen myötä.
 
Mutta koska soittimet olivat tuolloin enempi yksilöitä, niistä tuli osa SINUA ja sinun soundiasi huomattavasti helpommin kuin nykyään, kaiken ollessa labramaisen kliiniä ja sliipattua, silmäkarkilla koristeltua. Se että Straton kaulatasku oli tehty vähän "röytäen" saattoi olla juuri se uniikki juttu, josta soittaja tunnisti omansa ja se tuntui aina omalta soittimelta. Ts. vähän huonommin työstetty soitin saattoi olla 100x inspiroivampi ja lopulta paremmin omaan musisointiin sopiva, kuin kymmenen uutta ja viimosenpäälle pieteetillä tehtyä.
 
Soittimen pitäisikin olla henkilökohtainen työkalu/harrastusväline. Valitettavan usein niistä vain tulee välineharrastuksen välikappaleita, kun niissä on niin kovin harvoin mitään tarttumapintaa, mitään mihin kiintyä. Ok, myönnän että kuulostaa huolestuttavalta kiintyä materiaan, mutta kyse ei nyt ollutkaan mistään perverssistä parisuhteesta soittimen kanssa.
 
Veikkaan, että Stradivarit ja Guarnerit ovat samalla tavoin yksilöllisiä. Osa parempia kuin toiset, osa taas heikompia. Eihän Gibsoninkaan kaikki PAF-mikit mitään "jumalaisia" ole, vaan siellä on ollut huonompiakin yksilöitä seassa. Ja onko joku soittanut 60-/70-luvun postimyynti- tai muita halpiskitaroita? Ero nykypäivän halpiskitaroihin on aika merkittävä. Liian usein kuulin vanhassa duunissani vanhemmilta asiakkailta sitä, että "Voi kunpa ne laitteet olisivat olleet tällaiset kun minä aloitin soittamaan 30-40 vuotta sitten!"
 
Jos jotain voittaa, niin jotain häviää. Hyvä uusi tuote ei välttämättä korvaa vanhemman laitteen fiilistä ja tunnetta.
 
If you ain't first, you're last!
WhipperSnapper
03.01.2012 09:55:27 (muokattu 03.01.2012 09:57:12)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kun ajattelee taidemusiikkia ja viulisteja stereotypisesti, niin tää on jotenkin erityisen hauska uutinen. :)
 
markus16
03.01.2012 11:26:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

WhipperSnapper: Kun ajattelee taidemusiikkia ja viulisteja stereotypisesti, niin tää on jotenkin erityisen hauska uutinen. :)
 
Mäkin tuhisin viiksiini tyytyväisenä lukiessani tätä.
 
Old school? New school? Shit! I didn't even go to school.
hallu
03.01.2012 11:37:06
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Perhanan teknokraatit vie taas ilon koko elämästä:-(
 
Ottamatta lainkaan kantaa sinällään viulisteihin tai viulujen sointieroihin, niin minua ihmetyttää että miksi mielikuvissa syntyvä arvonlisä olisi yhtään sen vähempiarvoinen kuin fysiologisesti mitattavat erot?
 
Mitä vintagevehkeisiin tulee, niin siinä soittimessa kiteytyy koko joukko erilaisia merkityksiä joista se mojo syntyy joista osa on mitattavia (vanhan tolppaporan terän jälki mikkipoterossa, jo ammoin kuolleen soitinrakentajan nimikirjaimet kaulataskussa, tms. niin huomaa ne puut, jotka ovat peräisin paremmasta ja terveemmästä metsästä ajalta jolloin lohetkin kasvoivat kolmikymmenkiloisiksi, etc.) ja osa ei (soitinyksilöön liittyvä tarina, soitin merkkiin liittyvä tarina ja historia, etc.). Nämä ovat tieteen valossa pitkälti yliaistillisia ominaisuuksia soittimessa, mutta silti niillä on merkitystä jota ainakaan minä en lähtisi vähättelemään.
 
Stradivarius on ihmisten mielikuvissa kasvanut myyttisin mittoihin. Hänet nähdään tarunhohtoisena velho Merliiniin verrattavana soitinvelholta jolla on korkeampi tieto viuluista ja yhteys jumaliin. Viis siitä, että musiikin konventiot ovat saattaneet vuosisatojen kuluessa muuttua suosimaan nykysoittimia.
 
Kyllähän tieteen iltapäivälehdille on varmasti herkullinen uutinen, että ihmisen käsitykset ohjaavat hänen aistihavaintojaan, mutta onko sillä ihan oikeasti paljoakaan enää uutisarvoa.
 
Soittimen sointi ja muut ominaisuudet ovat puhtaasti sopimuspohjaisia kysymyksiä joten niiden tutkiminen tieteellisillä metodeilla on lähinnä naurettavaa. Ja huomatkaa, että nämä sopimukset myös muuttuvat aikojen satossa musiikin muutosten ja muuttuvan maailman myötä. Minä siis voin ottaa kitaran käteen ja vain yksinkertaisesti päättää, että se on hyvä eikä mikään tiede voi väittää sitä käsitystä vääräksi. Tiede voi ainoastaan haastaa minut tunnistamaan sen hyvän kymmenien samanlaisten joukosta silmät sidottuina mutta se on kohtuutonta.
 
Ostakaa vain merkkikitaroita jos haluatte ja pitäkää niitä hyvinä, ei siinä ole mitään häpeämistä. Katsokaa vaateteollisuutta, sillä on jo aikapäiviä sitten merkki ja tuote erotettu toisistaan ja hyvin kelpaa kuluttajille. Huomatkaa, että halpakin kitara voi olla huono ja vastaavasti kalliskin kitara voi olla hyvä;-) ihan miten vaan sovitaan. Lopultakin kitara, viulu, musiikki ja kulttuuri on vain ihmisen mielikuvituksen tuotetta, mitä tekemistä sillä on tieteen kanssa tai mitattavien faktojen?
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka.
Terry Pantheras
03.01.2012 11:44:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hallu: Soittimen sointi ja muut ominaisuudet ovat puhtaasti sopimuspohjaisia kysymyksiä joten niiden tutkiminen tieteellisillä metodeilla on lähinnä naurettavaa. Ja huomatkaa, että nämä sopimukset myös muuttuvat aikojen satossa musiikin muutosten ja muuttuvan maailman myötä. Minä siis voin ottaa kitaran käteen ja vain yksinkertaisesti päättää, että se on hyvä eikä mikään tiede voi väittää sitä käsitystä vääräksi. Tiede voi ainoastaan haastaa minut tunnistamaan sen hyvän kymmenien samanlaisten joukosta silmät sidottuina mutta se on kohtuutonta.
 
Mielestäni tieteelliset tutkimukset soinnin merkityksestä ovat ihan valideja ja erinomaisen mielenkiintoisia kun testit tehdään sokkona soittajien toimesta, eikä esim. jollain käyrien tulkintametodeilla sähköisesti mittaamalla.
 
Ulkonäkö- ja mojokysymykset ovat soinnista erillinen asia sitten taas... Ihan yhtä valideja valintakriteerejä ovat nekin.
 
MASTEROID ~~ stoner doom metal ~~ BANDCAMP

Kahta en vaihda: Soldano, Guild & Celestion G12-80 Rola
WhipperSnapper
03.01.2012 12:17:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terry Pantheras: Mielestäni tieteelliset tutkimukset soinnin merkityksestä ovat ihan valideja ja erinomaisen mielenkiintoisia kun testit tehdään sokkona soittajien toimesta, eikä esim. jollain käyrien tulkintametodeilla sähköisesti mittaamalla.
 
Nimenomaan! Soittajien kokemuksiinhan nämä tulokset pohjautuivat eikä taajuusspektrin tuijotteluun tai muihin "tieteellisiin metodeihin". Luitko Hallu ton linkin? :)
 
Numb
03.01.2012 12:20:45
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vintagelisä on samaa kuin antiikkilisä vaikka huonekaluissa. Se meriheinätopattu tuolihan voi olla aivan paska istua, mutta kato antiikkia hei. :P
 
Joittenkin vintagesoittimien hinnassa on myös tuota keräilyarvoa aika rotevasti.
 
Lanke trr gll -Kurt Schwitters
WhipperSnapper
03.01.2012 12:26:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Numb: Vintagelisä on samaa kuin antiikkilisä vaikka huonekaluissa. Se meriheinätopattu tuolihan voi olla aivan paska istua, mutta kato antiikkia hei. :P
 
Joittenkin vintagesoittimien hinnassa on myös tuota keräilyarvoa aika rotevasti.

 
Näinhän se on. Uskoisin kuitenkin, että tän tyylisillä tutkimuksilla alkaa olla viulistien, ja ehkä muidenkin soittajien, elämään merkitystä kun pelkällä Stradivariuksen vuoden vakuutusmaksulla saa paremmin soivan soittimen minkä käsittelyssä ei tarvitse olla aivan niin tarkkana. Vielä lisänä on uuden soittimen helpompi soitettavuus verrattuna Stradiin - muutamat viulistitutut, jotka ovat testanneet tai saaneet käyttöönsä tälläsen Stradin, ovat sanoneet, että saundaa loistavalta mutta on useimmiten aika bitch soittaa.
 
aristoteles666
03.01.2012 12:27:36
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

WhipperSnapper: Nimenomaan! Soittajien kokemuksiinhan nämä tulokset pohjautuivat eikä taajuusspektrin tuijotteluun tai muihin "tieteellisiin metodeihin". Luitko Hallu ton linkin? :)
 
on ne kyllä ihan mitattavissakin, kyllä se taajuuskäyrä ja Db käyrä näyttävät ne erot noista ihan kuin korvakin, paremminkin.
 
" mielestäni varmin merkki älykkään elämän olemassaolosta muualla maailmankaikkeudessa on se, että kukaan ei yritä ottaa meihin yhteyttä." lassi ja leevi.
aristoteles666
03.01.2012 12:30:04
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

WhipperSnapper: muutamat viulistitutut, jotka ovat testanneet tai saaneet käyttöönsä tälläsen Stradin, ovat sanoneet, että saundaa loistavalta mutta on useimmiten aika bitch soittaa.
 
kyllä ne tallat tehdään niihin aina soittajan mieltymyksen mukaan, joten ei ne ole "bitch" soittaa sen enempää kuin joku toinen.
 
" mielestäni varmin merkki älykkään elämän olemassaolosta muualla maailmankaikkeudessa on se, että kukaan ei yritä ottaa meihin yhteyttä." lassi ja leevi.
machinehead72
03.01.2012 12:31:01
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Numb: Joittenkin vintagesoittimien hinnassa on myös tuota keräilyarvoa aika rotevasti.
 
Keräilyarvohan on hyvä esimerkki siitä, miten johonkin tuotteeseen saa hintaa lisää. Esim. keräilykortithan ovat materiaalikustannuksiltaan täysin mitättömiä, mutta jonkun kuvan takia niidenkin arvo saattaa olla vaikka ja mitä (= Samaa löytyy myös sarjakuvista.
 
http://maihinnousu.net/a/2404 Den of the lion --> Meininkiä Punkin ja Hard rockin välimaastosta
WhipperSnapper
03.01.2012 12:34:10 (muokattu 03.01.2012 12:39:08)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aristoteles666: on ne kyllä ihan mitattavissakin, kyllä se taajuuskäyrä ja Db käyrä näyttävät ne erot noista ihan kuin korvakin, paremminkin.
 
-"Tää viuluhan kuulostaa ihan paskalta!"
-"Ei itseasiassa kuulosta. Katos tästä taajuuskäyrästä."
 
Näinkö?
 
Meinaan siis, että tälläset taajuuskäppyrien kattomiset on helppo teilata, niin kun Hallu jo tekikin, mutta ammattisoittajien kuulohavaintoihin ym. perustuvaa testiä vähän vaikeampi niin kuin tässä linkin testissä tehtiin.
 
aristoteles666
03.01.2012 12:42:41
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

WhipperSnapper: -"Tää viuluhan kuulostaa ihan paskalta!"
-"Ei itseasiassa kuulosta. Katos tästä taajuuskäyrästä."
 
Näinkö?
 
Meinaan siis, että tälläset taajuuskäppyrien kattomiset on helppo teilata, niin kun Hallu jo tekikin, mutta ammattisoittajien kuulohavaintoihin ym. perustuvaa testiä vähän vaikeampi niin kuin tässä linkin testissä tehtiin.

 
jos ne, niinkuin varmaan onkin , on samalla otettu mikillä talteen, niin kyllä ne erot on siellä käppyröissäkin.
 
" mielestäni varmin merkki älykkään elämän olemassaolosta muualla maailmankaikkeudessa on se, että kukaan ei yritä ottaa meihin yhteyttä." lassi ja leevi.
markus16
03.01.2012 12:45:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aristoteles666: jos ne, niinkuin varmaan onkin , on samalla otettu mikillä talteen, niin kyllä ne erot on siellä käppyröissäkin.
 
Ihan varmaan eroja näkyy viivoissa, mutta mitä ne kertoo äänen miellyttävyydestä? Tai helpposoittoisuudesta?
 
Old school? New school? Shit! I didn't even go to school.
WhipperSnapper
03.01.2012 12:47:08 (muokattu 03.01.2012 12:48:45)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

markus16: Ihan varmaan eroja näkyy viivoissa, mutta mitä ne kertoo äänen miellyttävyydestä? Tai helpposoittoisuudesta?
 
Aivan kaiken. Studioiden useat tarkkailukaiuttimetkin on kato aivan turhat oikeasti kun saman näkee käppyrästä, kuuntelematta.
 
aristoteles666
03.01.2012 12:50:19
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

markus16: Ihan varmaan eroja näkyy viivoissa, mutta mitä ne kertoo äänen miellyttävyydestä? Tai helpposoittoisuudesta?
 
hohhoijaa.
 
" mielestäni varmin merkki älykkään elämän olemassaolosta muualla maailmankaikkeudessa on se, että kukaan ei yritä ottaa meihin yhteyttä." lassi ja leevi.
Hynkel
03.01.2012 13:26:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aristoteles666: hohhoijaa.
 
Sä et nyt ymmärtänyt mitä ajettiin takaa. Käppyröillä ja viivoilla mitattaessa on aika vaikea saada miellyttävyyttä esiin, ainakin näin oman kokemuksen perusteella :) Vai onko sitä kenties onnistuttu mittaamaan? Jos on, olisin mielenkiinnolla kuulemassa miten ja missä, sekä kenen toimesta - muuten kuin subjektiivisesti.
 
Never argue with idiots. They drag you to their level and beat you with experience.
Terry Pantheras
03.01.2012 13:28:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aristoteles666: on ne kyllä ihan mitattavissakin, kyllä se taajuuskäyrä ja Db käyrä näyttävät ne erot noista ihan kuin korvakin, paremminkin.
 
Niin mutta käykö niistä ilmi kumpi on parempi?
 
MASTEROID ~~ stoner doom metal ~~ BANDCAMP

Kahta en vaihda: Soldano, Guild & Celestion G12-80 Rola
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 510 11 12 13 14

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti