Muusikoiden.net
24.05.2018
Gibson Custom Shopin upeat 2018-mallit nyt esillä Kitarapajassa 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Intonaatio ja kielien ikä
1
cr4b
22.11.2011 21:03:28 (muokattu 22.11.2011 21:04:39)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitä enemmän soitan, sitä alavireisemmäksi ylänauhat menevät alanauhoihin verrattuna, ja joudun ruuvaamaan tallapaloja lähemmäs kaulaa. Eli intonaatio laskee (vai nousee?) kielten ikääntyessä. Lopulta tallan säätövarakin loppuu. Jos pyyhin likaiset kielet puhtaaksi, intonaatio muuttuu myös huomattavasti. Sama tapahtuu kieltenvaihdon yhteydessä.
 
Likaiset/vanhat kielet ovat siis ylänauhoilta alavireessä, ja puhtaat/uudet kielet päinvastoin ylävireessä. Tämä on häiritsevää varsinkin, jos soittaa ohuemmilla kielillä sointuja ylempää kaulaa, koska ne alkavat kuulostaa epävireisiltä tyyliin viikon päästä intonaation viimeisestä säätökerrasta, ellei aikaisemminkin.
 
Mikä olisi paras keino ratkaista tämä ongelma, vai onko ainoa ratkaisu säätää intonaatiota jatkuvasti? Onko kielimerkeissä eroja intonaation pysyvyyden kannalta? Käytän merkkiä DR.
 
If I played that any faster, your minds would blow up, 'cos I'm so amazing. I'm the best.
Grugi
22.11.2011 21:06:55 (muokattu 22.11.2011 21:12:12)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihan ekaks vaihdat kielten merkkiä, itellä ei yhtään hyvää kokemusta DR:istä. Laita vaikka EB:t tilalle ja kokeile miten kestää ja tuleeko siihen intonaation säätöön tarvetta. Kuulostaa jo melkoisen työläältä jos pitää olla jatkuvasti ruuvaamassa intonaatiota kohdilleen.
 
Se vielä että tuo intonaatiohan tulisi säätää juuri kielten vaihdon yhteydessä, vielä kun muistaa venyttää kieliä siinä viritysvaiheessa niin että vire alkaa pysymään niin hyvä tulee.
 
The only true wisdom is in knowing you know nothing. [Sokrates]
llarppp
22.11.2011 21:10:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

cr4b: Mikä olisi paras keino ratkaista tämä ongelma, vai onko ainoa ratkaisu säätää intonaatiota jatkuvasti? Onko kielimerkeissä eroja intonaation pysyvyyden kannalta? Käytän merkkiä DR.
 
Kysytään nyt ensiksi mikä kitara kyseessä ja kuinka kauan käytät samoja kieliä?
 
Mutta kannattaa kokeilla GHS:n Fast Frettiä, sekä toista kielimerkkiä.
 
Omissa kitaroissa ainakin intonaatio pysyy koko ajan samana, joten eriskummalliselta kuulostaapi. Ernie Ball kunniaan.
 
"Every man dies, not every man really lives."
LaMotta
22.11.2011 21:14:03 (muokattu 22.11.2011 21:14:35)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No mikä tuo kielten vaihtoväli (aika) sitten on?
Kielten vanhentuessa intonaatio alkaa heittämään.
 
"Hyvä ja halpa? Osta molemmat!"
kimurantti1
22.11.2011 22:09:54 (muokattu 23.11.2011 22:36:04)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tottahan kielten intonaatio alkaa heittää, mitä vanhammat ne on. Sen takia mä ainakin vaihdan kieliä kitaraan. :-) Intonaation säätö vanhoille kielille on yhtä tyhjän kanssa. Kun kieli likaantuu ja soiton myötä venyy eri kohdista eri tavalla, alkaa sen perusäänen sointi harmonisten kerrannaisten kanssa heittää. Siispä vaikka kielen miten säätäisi, ei se soi vireessä enää itsensä kanssa.
 
http://www.piecemakerband.com
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
Sintti
22.11.2011 22:13:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Grugi: Ihan ekaks vaihdat kielten merkkiä, itellä ei yhtään hyvää kokemusta DR:istä.
 
Ja sittenkö ne ei voi toimia tai olla hyviä, jos sinä et tykännyt? :) Minulla toimi DR:n kielet oikein hyvin omassa kitarassani. Nykyisin en käytä, koska siirryin takaisiin standard vireeseen. Matalammissa vireissä käytin ja olin oikein tyytyväinen.
 
kimurantti1
22.11.2011 22:21:50
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sintti: Ja sittenkö ne ei voi toimia tai olla hyviä, jos sinä et tykännyt? :)
 
Aika moni on maininnut törmänneensä viallisiin kieliin, ei ole intonaatioita saatu kohdilleen jne. Ts. laadun heittelyä tuntuu olevan jonkun verran.
 
http://www.piecemakerband.com
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
Spirocore
22.11.2011 23:01:23
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse käytän tyytyväisenä DRää, sekä alavireissä (drop C) että normivireessä. EBstä puolestaan huonoja kokemuksia.
 
Makuasia sano Musti kun..
 
You can pick your friends and you can pick your nose, but you can't pick your friend's nose!
Ukkovaari
23.11.2011 15:16:10 (muokattu 23.11.2011 15:17:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

cr4b:Mikä olisi paras keino ratkaista tämä ongelma, vai onko ainoa ratkaisu säätää intonaatiota jatkuvasti? Onko kielimerkeissä eroja intonaation pysyvyyden kannalta? Käytän merkkiä DR.
 
Kun vaihdat kieliä niin silloin myös kannattanee tarkistaa ja säätää se intonaatio kohdilleen, vanhoilla kielillä ei kannattane intonaatiota säätää koska ne kielet eivät muutenkaan toimi niin kuin pitää eli ääni on mm. "kuollut", virettä eivät pidä jne. eli intonaation säätö mieluusti kun on tuoreet kielet kiinni.
 
Kielimerkkien eroja en lähde ruotimaan, toinen kun tykkää toisesta ja toinen jostain muusta.
 
Minä käytän ja hyväksi olen itselleni todennut Elixirit, pitävät soundinsa ja soitettavuudensa pidempään kuin ei pinnoitetut, tänä päivänä noita pinnoitettuja löytyy muiltakin valmistajilta ja kannattaa ainakin tutustua pinnoitettuihin jos ei aikaisemmin näin ole tehnyt ja kokeilemallahan se oma kielimerkki/paksuus ym. löytyy. Kaikki toki eivät noista pinnoitetuista tykkää mutta jokainen tekeekin oman päänsä mukaan tässä asiassa mikä on suositeltavaa.
 
Kielien vaihtoväli riippuu mm. siitäkin kuinka paljon/usein soittaa eli miten ne kuluu jne.
 
Ai niin, tuosta, että pitäisi jatkuvasti säätää intonaatiota niin en ainakaan itse joudu näin tekemään vaan kyllä intonaatio omasta mielestä pysyy ihan hyvin (ei ainakaan korviin helähdä että kuullostais oudolta soitettaessa).
Tuosta intonaatiosta sen verran, että toki sitä voi joutua säätämään varsinkin näin ilmojen kylmetessä ja taas keväällä lämmetessä koska kitara vähän elää, mutta tämäkin on kait hieman siittä kiinni kuinka paljon elää (kertokaa minua viisaat tästä puolesta enemmän ja korjatkaa jos ajatuksissani on virhettä).
 
cr4b
23.11.2011 20:05:16 (muokattu 23.11.2011 20:06:57)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Grugi: Se vielä että tuo intonaatiohan tulisi säätää juuri kielten vaihdon yhteydessä, vielä kun muistaa venyttää kieliä siinä viritysvaiheessa niin että vire alkaa pysymään niin hyvä tulee.
 
Jep, niin teenkin, mutta aika nopeasti se ainakin mulla alkaa heittämään, kun kielien pinnoite kuluu pois ja ne likaantuvat. Liekö mulla sitten tavallista toksisempaa hikeä, joka kuluttaa kielet nopeasti.
 
llarpp: Kysytään nyt ensiksi mikä kitara kyseessä ja kuinka kauan käytät samoja kieliä?
 
Kitarani näkyvät profiilisivullani, sama homma kummassakin. Kielet vaihdan yleensä siinä vaiheessa, kun intonaatiota ei saa enää kohdalleen / soundi soundi on sietämätön / joku kieli katkeaa. Ehkä keskimäärin kerran kuussa tai harvemmin?
 
Ukkovaari: Ai niin, tuosta, että pitäisi jatkuvasti säätää intonaatiota niin en ainakaan itse joudu näin tekemään vaan kyllä intonaatio omasta mielestä pysyy ihan hyvin (ei ainakaan korviin helähdä että kuullostais oudolta soitettaessa).
 
Viritysmittarin perusteella arvioiden ero uusien ja vanhojen kielten välillä intonaatiossa ylänauhoilla on parikymmentä senttiä, eli se on kyllä jo aika epämiellyttävästi epävireessä. Varsinkin kun intonaatio muuttuu eri kielillä eri määrän. Soitettaessa vaikka femmasointu kahdella ylimmällä kielellä, se saattaa alanauhoilla olla vireessä, ja ylhäältä ihan törkeässä epävireessä, jos siis en ole säätänyt intonaatiota vähään aikaan.
 
If I played that any faster, your minds would blow up, 'cos I'm so amazing. I'm the best.
aristoteles666
23.11.2011 21:40:20 (muokattu 23.11.2011 21:40:37)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

säädä se intonaatio uusilla kielillä kohdalleen ja anna sen olla sen jälkeen, jos kitara alkaa soida epävireisesti, on aika vaihtaa kieliä, ei alkaa säätää intonaatiota.
 
" mielestäni varmin merkki älykkään elämän olemassaolosta muualla maailmankaikkeudessa on se, että kukaan ei yritä ottaa meihin yhteyttä." lassi ja leevi.
Jucciz
23.11.2011 22:10:10
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aristoteles666: säädä se intonaatio uusilla kielillä kohdalleen ja anna sen olla sen jälkeen, jos kitara alkaa soida epävireisesti, on aika vaihtaa kieliä, ei alkaa säätää intonaatiota.
 
Just näin määkin neuvoisin. Ihan oikeesti, harvat kielet oikeasti kestävät kunnon soittoa kauheasti yli 20 tuntia, joten toisinaan kyllä hirvittää kun jotkut rupeavat muistelemaan, mikä vuosi mahtoi olla kyseessä kun kielet viimeksi vaihdettiin. Jo vastaus "joitakin kuukausia sitten" on sekin aika rajua kuultavaa. Tietty, jos soittaa viisi minuuttia päivässä...
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
McNulty
24.11.2011 09:21:40 (muokattu 24.11.2011 09:24:11)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kimurantti1: Aika moni on maininnut törmänneensä viallisiin kieliin, ei ole intonaatioita saatu kohdilleen jne. Ts. laadun heittelyä tuntuu olevan jonkun verran.
 
Tässä syy miksi itse aikanaan vaihdoin DR:n leiristä kokonaan pois.
Tilasin muistaakseni 20kpl 10-52 kielisarjoja joissa taisi lähes jokaisessa olla "aihetta valittaa". Omituisinta oli se, että kun vaihtoi 10-52 setin uuteen vastaavaan, niin kitaran säätöihin joutui koskemaan reilustikin. Samoin seteissä oli jo valmiiksi "kuolleita" kieliä jotka eivät soineet, sekä kieliä joiden intonaatiota ei saanut millään kohdilleen.
 
Myöhemmin sainkin kuulla, että DR oli siirtänyt koko tuotantonsa Kiinaan, ja että heidän "production manager" Les O'Connor oli lähtenyt firmasta.
 
Niiden "vanhojen hyvien DR:n" taru oli siis tavallaan päätöksessä. Tuntuma muuttui ja samalla laatu varmasti kärsi tuotannon siirtämisestä. Tänään ongelmat voivat olla korjattu, mutta minuun ainakin vaikutti tuolloin siirtymävaiheessa todella negatiivisesti. Ehkä muutkin huomasivat samoja oireita DR:n tuotteissa?
 
Les O'Connor on nykyään tuotantopäällikkönä Dunlop Stringsillä. Ne kielet tuntuvat "vanhoilta hyviltä DR:ltä", eli monen DR:n kieliin viimeaikoina pettyneen kannattaa kokeilla Dunlopin kieliä. Saattaa hyvinkin olla, että sieltä löytyy uusi pitkä tuttavuus :)
 
DUNLOP STRINGS
 
Dunlop strings are designed, developed and manufactured at our state-of-the-art strings factory in Benicia, CA. Armed with the latest machinery, Dunlop string designer Les O'Connor, formerly of DR Strings and Black Diamond Strings, led the Dunlop design team to bring the Dunlop strings vision to life. Without being tied to a '60s string formula, Les took a modern and scientific approach to string design. With critical feedback from top touring artists, Les was able to design a string that met modern guitar player's needs. Dunlop Strings use traditional high quality materials and metals to produce non-coated guitar strings in standard gauges. In addition, innovative hybrid wrapping techniques and custom core-to-wrap ratios produce a superior low-tension string. All Dunlop strings are balanced set to set and come in corrosion inhibiting packaging that keeps them fresh.
Lähde: http://www.jimdunlop.com/about-us
 
Itse kävin aikamoisen skaalan läpi eri kieliä (valmistajia ja vahvuuksia) kunnes löysin nykyisin hyväksi havaitut vaihtoehdot.
 
Hyvät kielet ovat hyvän soundin ja paremman vireen ehdoton edellytys!
 
If you ain't first, you're last!
HeavyMachinery
24.11.2011 10:14:20
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

McNulty:
Hyvät kielet ovat hyvän soundin ja paremman vireen ehdoton edellytys!

 
Amen, Praise to lord !
 
Tuo Juccizen 20 tuntia soittoa on kyllä aika totuus. Jos ajattelee niin vaihdan itse noin 2kk välein kielet niihin kitaroihin jotka makaa reeniksellä eli kerran viikossa parin tunnin käyttöä. Nykyään tulee taas koti kitaroihin vaihdettua kielet aivan liian harvoin. Jos kerran kuussa saa aikaiseksi. Kyllä sen huomaa heti kun ne on aika vaihtaa....
 
Kannattaa oikeasti putsata ne kielet soiton jälkeen, käsien peseminen ennen soittamista on aivan ali arvostettua. Jokaisen kädet hikoaa eritavalla ja vaikuttaa siten myös kielien kulumiseen. Tuntuu että joillain hiki on sellaista syandia että kielet sulaa kosketuksesta. Itsellä on lievää nikkeli allergia niin sormet mustuu soittaessa ja sen huomaa siten myös kielissä. Omassa käytössä DR on ollut pahin ja GHS on tuntunut parhaalta. Kaikkissa on oikeastaan sama kesto mutta soundi ja hinta ratkaisee...
 
- If it's too loud you are too old ! - Pardy : "Varallisuus on vaan järjestelykysymys"
Rämppy
24.11.2011 12:34:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

DR:n kielistä mulla on huomattavan huonoja kokemuksia intonaatio-ongelmien takia. Aikoinaan palautin useammankin paketin takaisin kauppaan kun intonaatiot heittivät rankasti ihan uusissakin kielissä. Myös pari kitarankorjaajaa/rakentajaa on antanut vastaavaa palautetta tästä kielimerkistä.
 
En sitten malttanut olla sanomatta.
McNulty
24.11.2011 13:12:54
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rämppy: DR:n kielistä mulla on huomattavan huonoja kokemuksia intonaatio-ongelmien takia. Aikoinaan palautin useammankin paketin takaisin kauppaan kun intonaatiot heittivät rankasti ihan uusissakin kielissä. Myös pari kitarankorjaajaa/rakentajaa on antanut vastaavaa palautetta tästä kielimerkistä.
 
Joo, mä tosiaan veikkaan että muutama vuosi takaperin kun DR siirsi koko tuotantonsa Kauko-Itään, niin näitä ongelmia ilmeni. En ole viimeaikoina enää DR:n kieliä testaillut, joten en osaa sanoa, onko meininki kehittynyt ja parantunut.
 
Ainahan tuollaisissa siirtymissä on sitä "joutokäyntiä" ja lapsuksia ilmenee.
 
If you ain't first, you're last!
Antti1
24.11.2011 13:20:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

McNulty: Les O'Connor on nykyään tuotantopäällikkönä Dunlop Stringsillä. Ne kielet tuntuvat "vanhoilta hyviltä DR:ltä", eli monen DR:n kieliin viimeaikoina pettyneen kannattaa kokeilla Dunlopin kieliä. Saattaa hyvinkin olla, että sieltä löytyy uusi pitkä tuttavuus :)
 
Ihan mukavilta on muuten tuntunut parin setin perusteella Dunlopit. En ollut ennen testannut mokomia.
 
"Gradually slide from 12-bar Blues to a more Vivaldi-like cadenza. Intonation!"
cr4b
24.11.2011 15:07:38 (muokattu 24.11.2011 15:10:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aristoteles666: säädä se intonaatio uusilla kielillä kohdalleen ja anna sen olla sen jälkeen, jos kitara alkaa soida epävireisesti, on aika vaihtaa kieliä, ei alkaa säätää intonaatiota.
 
Tämä kai se järkevin ratkaisu taitaa olla. Taidan huvikseni kokeilla myös jotain toista kielimerkkiä, kun vaihdan seuraavan kerran.
 
If I played that any faster, your minds would blow up, 'cos I'm so amazing. I'm the best.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti