Muusikoiden.net
22.04.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: kielisetin vaihto..?
1
korhilkk
29.10.2011 20:17:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro. Vaihdatin tuossa äskettäin 11-49 kielisetin kitaraani "käyttöön otto" säädön yhteydessä, kitarassa oli ennen 10setti (jolla olen koko ikäni tottunut soittamaan). Huoltaja kertoi hioneensa hieman satulaa 11 setille sopivaksi. Rupesin miettimään että jos haluan vaihtaa takaisin 10 settiin, niin onko edessä uuden satulan vaihto vai käykö se tähän 11 setille hiottuun satulaan? Entä täytyykö muita säätöjä tehdä uudestaan, oktaavit? intonaatio jne.?
 
Antti1
29.10.2011 20:21:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kielet sopivat satulaan kyllä ilman ongelmia, ei tuollaisesta ole vielä mitään haittaa. Mitä meinaat oktaavisäädöllä? Intonaatio täytyy kyllä säätää.
 
Osta, osta osta!
Jucciz
29.10.2011 20:22:20
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kymppisetti toimii aivan nätisti 11-setille viilatuissa urissa. Toisin päin voi tulla ahdasta, siksi viilaaminen.
 
Intonaatio täytyy luonnollisesti säätää eri kielisetille sopivaksi, mutta jos käyttöönottosäädön yhteydessä on satulaa viilattu, luulisin, että myös intonaatio on säädetty kohdalleen. Helppohan tuo on itse tarkistaa kun tarkastelee, soiko kitara vireisesti koko otelaudan matkalta. Tarvittaessa intonaatiosäätö on helppo tehdä itsekin.
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
hallu
29.10.2011 20:27:22
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

korhilkk: Moro. Vaihdatin tuossa äskettäin 11-49 kielisetin kitaraani "käyttöön otto" säädön yhteydessä, kitarassa oli ennen 10setti (jolla olen koko ikäni tottunut soittamaan). Huoltaja kertoi hioneensa hieman satulaa 11 setille sopivaksi. Rupesin miettimään että jos haluan vaihtaa takaisin 10 settiin, niin onko edessä uuden satulan vaihto vai käykö se tähän 11 setille hiottuun satulaan? Entä täytyykö muita säätöjä tehdä uudestaan, oktaavit? intonaatio jne.?
 
Kyllä ne kymppikielet siihen takaisin käy. Se on luultavasti vaan vähän väljentänyt kieliuria siitä satulasta joten kymppisetti mahtuu niihin myös entistä paremmin. Jos joskus tulee tarvetta, niin satulan vaihdattaminen maksaa muutaman kympin satulasta riippuen eli ei ihan tolkuttomasti ja jos on harrastuneisuutta, niin itsekin sen voi tehdä.
 
Mitä muihin säätöihin tulee, niin ei välttämättä tarvitse säätää, mutta melko todennäköisesti sitä voi pikkuisen joutua trimmaamaan. Se riippuu pikkuisen siitä, että kuinka "limitille" se kitara on alkujaan säädetty. Jos aktioni on heavykeihästyyliin äärimmäisen matala niin silloin ei jää pelivaraa juuri minkäänlaiselle "elämiselle", mutta jos kitara on suhteellisen normaalisäädöissä, niin ei se ihan pienistä ala rämisemään ja kuitenkin kymppi ja ykstoista seteissä ei ihan kamalan paljoa sitä eroa ole.
 
Mitä säätöihin tulee, niin monet muutkin asiat vaikuttavat kitaran säädöntarpeeseen kuten esimerkiksi ilmankosteuden mukaan eläminen, missä suhteessa kitarat ovat hyvin yksilöllisiä (joissakin ei tapahdu juuri minkäänlaista muutosta ja joitakin voi joutua rassaamaan monta kertaa vuodessa). Niin tai näin, niin kitaran perussäädöt kannattaa ehdottomasti opetella tekemään itse (intonaatio, kaularassin säätö ja viritys), niin pystyt pitämään työkalusi hyvässä soittoiskussa koko ajan ja käännyt vain vaativampien töiden osalta ammattikorjaajan/rakentajan puoleen.
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka.
korhilkk
29.10.2011 20:42:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Kielet sopivat satulaan kyllä ilman ongelmia, ei tuollaisesta ole vielä mitään haittaa. Mitä meinaat oktaavisäädöllä? Intonaatio täytyy kyllä säätää.
 
Huoltomies puhui oktaavien säätämisestä mikä ilmeisesti sama asia kuin intonaation säätäminen? Olisi tietysti kätevää oppia tekemään säädöt itse mutta kun ei pienintäkään käsitystä miten se tapahtuu. Löytyisikö netistä jotain pätevää opusta tähän?
 
Antti1
29.10.2011 20:48:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Menet tossa palstaa muutaman senttimetrin ylöspäin ja löydät tämän: http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=28886
 
Osta, osta osta!
LaMotta
29.10.2011 21:02:12 (muokattu 29.10.2011 21:03:17)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

korhilkk: Huoltomies puhui oktaavien säätämisestä mikä ilmeisesti sama asia kuin intonaation säätäminen? Olisi tietysti kätevää oppia tekemään säädöt itse mutta kun ei pienintäkään käsitystä miten se tapahtuu. Löytyisikö netistä jotain pätevää opusta tähän?
 
Intonaation tai "oktaavin" säätö:
 
1) Viritä soittimen avoin kieli viritysmittaria käyttäen vireeseen.
2) Paina kieltä 12-15 nauhoilta ja tutki viritysmittarilla siellä oleva vire.
3) Jos äänet on ylivireessä, täytyy tallapalaa siirtää taaksepäin. Jos äänet on alivireessä, täytyy tallapalaa siirtää eteenpäin.
4) Palaa kohtaan 1 ja toista kuvio kunnes intonaatio on kohdallaan.
 
Siinäpä se kaikessa yksinkertaisuudessaan. Eihän ole vaikeaa?
 
Jos säätövarat tallassa niin sanotusti loppuu kesken. Asia menee tapauskohtaisesti hiukan hankalammaksi. LP-tyylisten kitaroiden tallapala on yleensä käännettävissä 180 astetta. Fendereihin on mahdollista hankkia eri pituisia tallapaloja.
 
"Hyvä ja halpa? Osta molemmat!"
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti