Muusikoiden.net
26.04.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Dean Markley CD60
1
hallu
21.10.2011 05:16:05
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Otsikon vahvistimesta ei ole paljoa tietoa netissä edes ameriikan sivuilla, mutta suomessa noita ei taida montaa olla koska esim. mnetin haulla ei löytynyt halaistua sanaa koko kapineesta. No minä nyt sitten ajattelin, että halaisen sanan tästä ja samalla kysyn, että onko kenellekään tuttu tämä laite? oletteko edes kuulleet moisesta?
 
Asia kiinnostaa minua siksi, että itselläni on sellainen (tai no se on ollut pitkään lainassa sukulaispojalla joka ei sitä ole käyttänyt ja meinasin taas tutkailla voisinko itse sitä johonkin käyttää tai ainakin huollattaa sen). Tuo on nähdäkseni 60W kombo 1 X 12 tuumaisella elementillä oleva putkivahvistin. Jos olen oikein ymmärtänyt niin etuasteessa on 3 kpl 12ax7 putkea ja päättäri toimii kahdella 6L6 putkella. Vahviswtimessa on kaksi kanavaa särökanava ja puhdas kanava, mutta en enää muista puraisiko masteri siihen puhtaaseen kanavaan. Särökanavaa ohjataan Gain ja Drive potikoilla ja se tonestakki on yhteinen molemmille kanaville samoin kuin jousikaiku. Noiden mainittujen säätöjen lisäksi tietenkin se rewerb sekä presence säädin. Painokytkimiä oli kolme joista yksi oli kanavanvaihto ja toinen mahdollisesti reverbin päälle kytkin ja oliskohan siinä ollut joku midleboosti tms. siinä on myös poljin jossa on kolme namiskaa joista ohjataan reverb, kanavan vaihto ja kolmannella muistaakseni efektilenkki päälle tai pois. Efektilenkkejä siinä on kaksi joista päällimmäinen on tavallinen (samanlainen kuin fender bluesdevillessäkin) ja se alempi on sellainen jossa on tasosäätö sekä lähdössä että paluussa. Kaiutinliitäntöjä on kaksi joista ainakin toinen on 8 ohmia ja on varattu kombon omalle elementille ja toiseen voi liittää ulkoisen kovaäänisen. Vahvistimessa on virtakytkimen lisäksi standby kytkin ja sitten vielä kolmas kytkin jonka tarkoitusta en muista tai tiedä (mahdollisesti tehopuolitus tms. en ole varma). Pinnoitukseltaan sellainen beige tolex ja mustat kulmapalat musta etuverkko ja musta käyttöpaneeli.
 
No siinä suunnilleen ne speksit mitä tiedän. Netistä olen löytänyt jonkin verran tietoa, mutta todella vähän. Tuota vahdistinta on tehty mahdollisesti kahdeksankymmentäluvun puolen välin tietämillä ja näyttää siltä, että siitä on tehty myös reissue nyt kaksituhatta luvulla melkein alkuperäisillä piirustuksillä. Omani ostin joskus -94 Helsingistä Presidentti musiikista ja maksoin siitä viisituhatta markkaa. Alunperin ihastuin kovasti tuon soundiin (joskin keikoilla äänimiehet valitti, että on straton kanssa vähän pinkeän kuuloinen), mutta kun ostin LesPaulin kaveriksi Fenderin BluesDeVillen niin tuo jäi melkolailla käyttämättömäksi. Parikertaa se on ollut sukulaislapsilla lainassa heidän bänditouhuissaan ja meinasin jo että heittäköön vesilintua sillä, mutta nyt tuli mieleen josko sittenkin laittaisi sen vielä iskuun ja tarkastelisi että onko siitä vielä mihinkään ja siksi sitä nyt aloin kyselemään takaisin käsiini.
 
Se on ameriikan laite, mutta ei ilmeisesti mikään arvokas. E-bayssa näin että sellainen oli myyty alle kahdella sadalla dollarilla ja jossain losissa joku kaupitteli samanlaista viidellä sadalla taalalla, mutta ilmoitus on ollut netissä jo monta vuotta joten ei ehkä ole siihen hintaan kauppaansa tehnyt. En minä sitä myydä aikonut, vaan ajattelin huollattaa sen hyvään iskuun uraltonella ja joko soitta sillä tai pistää takan reunuksella koristeeksi mummon tuhkauurnan viereen;-). Tai jos sukulaispoika innostuu vielä soittamaan niin sekin voi sitä sitten käyttää, jos ei intoudu omaa ja parempaa hommaamaan.
 
Sen vahvistimen soundista mulla on vähän hatarat muistikuvat kun en ole sitä vuosiin soittanut ja kun se viimeksi tuossa oli sitä käytin niin siinä on jo niin vanhat putket ettei se saundi ihan terveeltä enää vaikuttanut ja häiriöitäkin aikalailla. Se soundi oli kuitenkin mielestäni säröpuolella aika moderni sellainen kochia muistuttava ja kliini oli mielestäni vähän mitäänsanomaton tuohon fenderiin verrattuna, mutta toisaalta siinä on vain se yksi kajari ja ajattelinkin kokeilla sitä 4 x 10:lä eli tuon fenderin kajareiden kautta.
 
Käsittääkseni voisin kokeilla sellaistakin kytkentää, että vetäisin efektilenkistä vahvistimet yhteen eli voisin käyttää efektilenkin kautta noiden kahden kombon etuasteita ristiin toistensa päättäreihin. Siis vetämällä piuha esim DM:n sendistä fenderin poweramp iniin tai vaihtoehtoisesti päivastoin. Voihan siis näin tehdä? sitten mulla on vielä tuo kochin pedaltone tuossa jonka kanssa voi hämmentää noita vahvareita. Meinasin myös kokeilla käyttää noita komboja stereona joko multsarilla jakamalla signaalin tai sitten vetämällä vain piuha inputista inputtiin niinkö ennen vanhaan.
 
Tässä tämä pitkähkö sepustus. Ajattelin, että tämä on vähän eksoottisempi kapine täällä suomessa josko jotakuta kiinnostaa, mutta itseäni kiinnostaisi kovasti teidän ajatukset. Tällä pastalla on myös sen tasoisia tietäjiä, jotka voivat oikeasti tietää tästä rakkineesta jotakin enemmänkin jos tuuri käy.
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka.
ReBeat
21.10.2011 18:06:51
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hallu: Käsittääkseni voisin kokeilla sellaistakin kytkentää, että vetäisin efektilenkistä vahvistimet yhteen eli voisin käyttää efektilenkin kautta noiden kahden kombon etuasteita ristiin toistensa päättäreihin. Siis vetämällä piuha esim DM:n sendistä fenderin poweramp iniin tai vaihtoehtoisesti päivastoin. Voihan siis näin tehdä?
 
Kyllä tolle tielle voi lähteä.
 
hallu
21.10.2011 19:05:32
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Huomasin Dean Markleyn sivuilla mainospuheessa maininnan, että "Erik Clapton on soittanut tällaisella vahvistimella" ja minulle muistui mieleen se Erkin hyväntekeväisyyshuutokaupan kamalistaus, josta syntyi vaikutelma ettei maailmassa liene yhtään vahvistinta millä Erkki ei olisi soittanut:-D
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka.
hallu
07.11.2011 11:11:10 (muokattu 07.11.2011 18:29:57)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Okei, nyt tuo vahvari on tuossa kotosalla ja olen pikkuisen kokeillut ja katsellut tilannetta. Se Reverb on mykkä eli ainakin johtojen liitokset täytyy käydä läpi. Kaikutankki on kytketty vahvistimeen sellaisilla RCA piuhoilla, joka on mitoitettu niin etteivät ne voi olla väärin kytketty ja ainakin se paluupuolen piuha pörisee kun sormella koittaa joten joko se vahvistimesta tuleva väylä on viellinen tai sitten itse kaikutankki on viellinen. Kokeilen ensin kontaktispreillä putsata ne liittimet ja vähän kiristää niitä ja jos se ei auta, niin minun konstit loppuu siihen ja saavat huollossa katsoa tarkemmin sitä. Muutama potikka tuntuisi vähän rohisevan ja useimman potikan hattu on löysällä eli niitä pitänee kiristellä. Pääteputket hehkuvat valoa ja vahvistin tuottaa ääntä, mutta pyyhekumilla kun varovaisesti pääteputkia koputtelin, niin kaiuttimesta kuului pikkuisen sitä koputusta joten päättelin putkien muuttuneen mikrofoniseksi, mikä tarkoittanee että ne alkaa olla loppu (vanhathan ne jo on, vuonna -94 ostin tuon vahvarin käytettynä ja siinä on vielä alkuperäiset putket, mutta en tosin ole soittanut tuolla mitenkään tolkuttoman paljon). Se mikrofonisuus tuntuu kun koputtaa putkien kärkeä ja tyveä, mutta ei siitä putken keskiosasta.
 
Soundista ei oikein voi sanoa mitään ennen kuin vahvistin on huollettu, mutta ihan lupaavalta se tuntuu enkä oikein muista enää mikä siinä oli, että minun piti uusi vahvari ostaa (oliko se vaan se kaikutankki ja se, että mulla sattui olemaan rahaa). Siinä sii ei ole tehonpuolitusta, vaan se kolmaskytkin on nimeltään "cround" enkä tiedä mihin se vaikuttaa kun tuntuu ettei se tee mitään. Siinä on "voicing" kytkin, joka toimii vain särökanavalla ja tuntuu antavan lisää jynkkää siihen soundiin ja lisäksi "middleboost" ja "birght" kytkimet jolta toimivat molemmilla kanavilla ja tosiaan se "master" puraisee myös kliiniin kanavaan. Kaiutinelementti on Magnum (ilmeisesti joidenkin lähteiden mukaan Celestionin valmistama ja Dean Markley nimennyt tämän Magnumiksi) 8ohmia ja tehonkesto 80W 12 tuumaa ja aika miehekkään kokoinen magneetti.
 
Äänen paineen puolesta tämä on todella "sisäsiisti" peli tuohon Fender BluesDeVilleen verrattuna eikä keinokuorma ole tarpeen, vaan volumet pysyvät hallussa ja potikat säätyvät siististi ja yllätyksettömästi. Tämä tuntuu ihan käyttökelpoiselta kotivahvistimelta kunhan pistää kondikseen tämän.
 
Ajattelin käydä tänään ostamassa siihen uudet etuasteputket ja kysäisen niiden pääteputkien vaihdosta (En yhtään tiedä miten tässä se biasointi on järjestetty enkä sitäkään minkälainen biasjännite tässä pitää olla). Tuskin niitä pääteputkia ihan biasoimatta voi vaihtaa kuitenkaan. Semoinen tunnelma on, että tästä saa oikein mainion käyttävahvarin kun vaan huoltaa tämän.
 
Netistä löytyy todella vähän tietoa tästä vahvistimesta ja olen käytännössä kahlannut kaiken läpi mitä google osaa kertoa. Jos oikein olen ymmärtänyt, niin tätä vahvistinta on tehty vuosien 1985 - 1989 eikä kaiketikaan kovin isoja määriä. Mitä löysin keskustelua ulkomaalaisilta foorumeilta (ja vaatimattomalla kielitaidollani ymmärsin), niin suurin osa käyttäjistä pitää tätä hyväsoundisena vahvistimena ja koska tämä ei ole nauttinut mitään järisyttävää suosiota eikä ole kovin tunnettu merkki ja malli, niin myyntihinnat ovat hyvin maltillisia joten hinta/laatu suhdetta pidetään hyvänä. Siis 2010 vuonna julkaistiin Re-issue versio tästä vahvistimesta, joka lienee keskeisiltä osiltaan samanlainen kuin tämäkin, paitsi että se on tietenkin enemmän tämän päivän muodin mukaan "meikattu" esim. painokytkimet on korvattu vivuilla ja virran merkkivalo on tyylikkäästi rubiinilamppu ja vissiin siellä takana se itse kytkin etc. pientä fiksailua. Sitä uutta näytetään myytävän johonkin 800 dollarin kieppeillä uutena joten näiden käytettyjen 200-400 dollaria on ihan linjassa. Itse kylläkin mietin jo, että tämä vaikuttaa niin lupaavalta, että tuo BluesDeVille voi jäädä joutilaaksi ja mahdollisesti myytäväksi, mutta ensin varmaan tyypittelen miten nämä toimisivat kimpassa.
 
Edelleen kommentit olisivat tervetulleita. Voin itse myöhemmin kertoilla tästä vehkeestä lisää kunhan saan jotakin tolkkua tähän. Ei varman ostoaikeiden kannalta ole niin väliä kun ei näitä näytetä missään päin suomea myytävän ja mitenkähän näitä edes euroopasta löytyy? mutta noin muuten. Ihan hyvä fiilis mulla tästä on ja muistui taas mieleen, miksi tähän vahvistimeen alkujaan tykästyin (halpa myyntihinta ja rankka särökanava vetosi nuoreen mieheen).
 
-----/edit-------
 
Jatkan tätä yksinpuheluani tässä viestiä editoimalla ettei tämä ketju suotta ponnahda kärkeen, kun tämä ei varmaan juuri muita kiinnosta.
 
Eli kiristin ja putsasin ne kaikutankin liitokset ja nyt huomasin, että jalkapolkimen reverb kytkimestä ei tapahdu mitään, mutta kun reverbin säätää täysille, niin ihan pikkuriikkinen lähes huomaamaton kaiku välittyy ääneen. Siitä voi päätellä, että piuhat on kunnossa, mutta joko vahvistimen puolen elektroniikassa on häikkää tai sitten itse kaikutankki on toimimaton. Voisi kokeilla minkälaisilla liitoksilla tuo Fenderin kaikutankki on josko sillä voisi testata miten asia on. Kokeilin toisia etuasteputkia (ei uusia nekään), mutta kaikuun ei ollut mitään vaikutusta joten kaiku ei välttämättä ole putkella ohjattu.
 
-----/lisää edittiä------
 
Kokeilin kytkeä noita vahvisitmia ristiin rastiin toistensa kaiuttimiin ja myös stereoksi. Ensinnäkin toimii ihan hyvin tosin etusten ristiinnaittamista en vielä kokeillut, mutta kokeilin käyttää noita vahvistimia stereona ja sepäs olikin hauska idea, mutta toisaalta olkoi se piuhahelvetti olemaan noiden kaikkien purkkien kassa sellainen että suhinaa ja pöhinää oli jonkin verran eli ei pidemmän päälle kovin innostava asetelma. Soundillisesti yllätyin ensinnäkin siitä kuinka hyvältä Fenderi soundasi DM:n ämyrin kautta ja toisaalta DM:n soundi oli hyvin fendermäinen kun sen soitti fenderin ämyreiden kautta. Ylipäätään ämyreillä näyttää olevan todella paljon merkitystä soundiin. Tuo DM:n Magnum ämyri vaikuttaisi herkkyydeltään olevan jokseenkin vastaava noiden BluesDeVillen ämyreiden kanssa. 1 x12 ja 4 x10 ratkaisuilla on kyllä eroa niin, että 4x 10 antaa alapäähän botnea enemmän ja se soundi on niinkö isompi, mutta 1 x12 antaa sellaisen aika intiimin läsnäolevan fiiliksen eikä ollenkaan niin laatikkomainen kuin aikaisemmin ajattelin. Se laatikkomaisuus näyttää korreloivan reverbin puuttumiseen.
 
Tuo DM:n reverb kuuluu ihan vaimeasti kun se on täysillä, mutta sitä kaikitankkia ei voinekaan noin vain vaihtaa, vaan niissä on erilaisia vastuksia joten se pitää olla juuri oikea kaikutankki eli pitänee antaa se jonkun asiantuntijan vaihdettavaksi. Ehkä vien sen kunnon perusteelliseen remonttiin uraltonelle maksoi mitä maksoi. Nuo vanhat putket saattavat olla vähän tunkkaiset ainakin kun soundia vertaa tuohon toiseen vahvistimeen joka on tuoreilla putkilla.
 
----editend/-------
 
------edit/-----
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti