Muusikoiden.net
27.04.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Akustisen tunnistustehtävä.
1
Hookkan
12.08.2011 16:49:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tälläinen löytyi työkaverin vintiltä. Alkuperästä ei mitään tietoa, kitarassa ei minkäänlaisia symboleita/tekstejä. Laukussa kuminauhalla lappu jossa lukee: "Okay, Made in W. Germany" Laukku siis ainakin länsi-Saksan ajoilta.
 
Kooltaan vehje on melko pieni, ehkä jopa 3/4 kokoa.
 
Kopan sisällä näkyy selvästi mm. rimoitukselle tehtyjä lyijykynämerkintöjä yms. Eli todennäköisesti käsityöllä tehty peli?
 
Onko kellään mitään käryä mikä moinen vehje mahtaa olla?
 
http://imageshack.us/photo/my-images/641/img1273k.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/853/img1274pe.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/684/img1275gj.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/580/img1276q.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/834/img1277mc.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/839/img1278ye.jpg/
 
Kefiiri
12.08.2011 19:40:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hookkan: Onko kellään mitään käryä mikä moinen vehje mahtaa olla?

 
Kitara lienee venäläinen. Noita näkee joskus kirppareilla aika halvalla, eikä niitä tunnu millään saavan vireeseen.
 
Tässä juttua saman sorttisesta soittimesta:
 
http://guitarnuts2.proboards.com/in … acoustic&action=display&thread=5150
 
Aihe vissiin kuuluisi akustisten kitaroiden keskustelualueelle.
 
Kefiiri
14.08.2011 06:01:09 (muokattu 14.08.2011 06:11:55)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nostan vielä tämän. Onko kukaan kokeillut vaihtaa nylonkieliä tuollaiseen venäjän vekottimeen?
 
Noissahan on se pulma, että talla on samanlainen kuin nylonkielisissä kitaroissa. Tallaluun virkaa toimittava metallijuttu on suorassa kieliin nähden, eikä bassokielten intonaatio ole kohdallaan. Tallan täytyisi olla vinossa tavallisten teräskielisten tapaan niin, että bassokielten soiva osa jää pidemmäksi kuin yläkielillä.
 
Tätä miettiessäni tuli mieleen, että ehkä tuo kitaramalli on alun perin suunniteltu suolikielien kanssa käytettäväksi. Silloin tuo tallaratkaisu varmaan toimisi kuten se toimii nylonkielisissäkin. Myös kaulan leveys ja profiili sekä otelaudan litteys tuntuvat viittaavan nylonkieliseen.
 
Ehkä venäjällä on ryhdytty tekemään tuollaisia kansankitaroita teräskielten keksimisen jälkeen. Teräskielet epäilemättä ovat halvempia ja kestävämpiä kuin suolikielet. Siinä tohinassa on otettu vanhat piirustukset käyttöön eikä ole hokattu että teräskielet vaatisivat erilaisen tallakompensaation.
 
Nylonkielillä varustettuna tuollaisesta voisi saada äreän mökkikitaran. Kansihan noissa näyttää olevan kapeista liuskoista liimattua kokopuuta, eikä sointi ole ollenkaan tukkoinen.
 
Kekseliään kaulan säätöruuvin ansiosta kaulan kulmaa voi säätää niin, että kielet saa sopivalle soittokorkeudelle. Moinen patentti on ymmärtääkseni käytössä joissain oikein vanhoissa Martineissakin.
 
Murgo
14.08.2011 07:02:21 (muokattu 14.08.2011 07:06:36)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joskus 20 vuotta sitten näin tuontapaisen kapineen jollain turkulaisella kirpputorilla, muutama kymppi (markkoja) oli pyynti, en kuitenkaan viitsinyt ostaa kun oli niin "kötöstyksen" oloinen.
 
Tuota kaulankiinnitystä luulin jonkun omaksi viritykseksi mutta ilmeisesti se siis on jo tehtaalta tuollainen, "maasepän takomine" ruuveineen ja viimeistelemättömine porauksineen. :)
 
Tuota teräs- ja nylonkielisen "sekasikiöimistä" on harrastettu Suomessakin, minulla on yhä ensimmäinen kitarani, Landola jossa oli uudesta asti nylonkielisen talla, suora leveä otelauta eikä kaularautaa mutta teräskielisen virittimet ja teräskielet.
 
Vuosikymmenien kuluessa on kielten jännitys vetänyt kannen "pussille" nostaen kielet turhan korkealle, lieneekö rimoituskin nylonkielisen mallia? Joka tapauksessa laitoin siihen joku vuosi sitten nylonkielet vähentääkseni jännitystä. Pitäisi joskus katsella sisälle jollain peilillä että onko rimat vielä kiinni kannessa vai ovatko ehkä irronneet?
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
Kefiiri
15.08.2011 14:27:33 (muokattu 15.08.2011 14:28:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Murgo: Tuota teräs- ja nylonkielisen "sekasikiöimistä" on harrastettu Suomessakin, minulla on yhä ensimmäinen kitarani, Landola jossa oli uudesta asti nylonkielisen talla, suora leveä otelauta eikä kaularautaa mutta teräskielisen virittimet ja teräskielet.
 
Kappas mokomaa. Milloin tuommoinen Landola mahtaa olla tehty? Varmaan jokin hätäpatentti, kun yhtäkkiä on tilattu iso määrä teräskielisiä. Liekö kansi umpipuuta vai vaneria? Jos rimoitus on viuhkamallinen, kuten klassisissa kitaroissa usein, voisi olettaa kannen olevan kokopuinen. Vanerikannessa lienee useimmiten vain muutama rima kannen poikittaissuunnassa.
 
humppahanuristi
15.08.2011 15:20:50
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Murgo:
 
Vuosikymmenien kuluessa on kielten jännitys vetänyt kannen "pussille" nostaen kielet turhan korkealle, lieneekö rimoituskin nylonkielisen mallia?

Tuosta tuli mieleen, että minulla on T-kaupan kitara: http://www.thomann.de/fi/harley_benton_hbcg45.htm
Ollut jo toistakymmentä vuotta (2000 kevättalvella taisin ostaa, ei ollut kallis silloin markoissakaan) ja siinä on sama ilmiö eli kansi on noussut aalloille. Alkujaanhan tuo tuli joillain älyttömän jäykillä pronssikielillä ja oli ihan soitettava laite kaikinpuolin. Kielten jäykkyyteen turhautuneena vaihdoin siihen sähkiksen ohuet kielet ja se menikin niillä liki kymmenen vuotta ja olisiko ollut vuosi sitten kun testimielessä heitin sähkiksestä siihen käytetyt hiotut 11-52 sarjan kielet. Nyt on kansi mutkalla ja kaulakin säröilee irti kopasta tai rako on jo olemassa.
 
Ja aiheeseen, kaverilla on tuollainen (vai onko se nyt meidän varastossa) itämainen kitara ja aika karua työnjälkeä se on. Jonkinlaista karkeaa koneistusta kaveri siihen teki ja sai kieliä ~sentillä lähemmäs otelautaa mutta onhan ne korkealla vieläkin.
 
Humpasta rautalankaan... http://www.myspace.com/tanssiorkesterigalaxie
Murgo
15.08.2011 17:09:08
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Kappas mokomaa. Milloin tuommoinen Landola mahtaa olla tehty? Varmaan jokin hätäpatentti, kun yhtäkkiä on tilattu iso määrä teräskielisiä. Liekö kansi umpipuuta vai vaneria? Jos rimoitus on viuhkamallinen, kuten klassisissa kitaroissa usein, voisi olettaa kannen olevan kokopuinen. Vanerikannessa lienee useimmiten vain muutama rima kannen poikittaissuunnassa.
 
Vaneria näyttäisi olevan, rimoitus vaikuttaisi juuri siltä että on vain muutama poikittain.
 
Sain tuon joululahjaksi uutena joskus 70-80-lukujen vaihteessa, sisällä olevassa tarrassa on tyyppikoodi S-23 jota muistaakseni joskus koetin jostain Landola-sivuilta etsiä mutten löytänyt.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
darrell
16.08.2011 13:00:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri:
 
Kekseliään kaulan säätöruuvin ansiosta kaulan kulmaa voi säätää niin, että kielet saa sopivalle soittokorkeudelle. Moinen patentti on ymmärtääkseni käytössä joissain oikein vanhoissa Martineissakin.

 
Mulla oli DDR:ssä tehty Musiman Jazz-kitara, jossa oli melko samanlainen kaulaliitos ja neliskanttinen taottu pultti kaulaa kiinnittämässä.
 
Antaa kaikkien kitaroiden soida. Kielten värähtely yleinen ja yhtäläinen.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti