Muusikoiden.net
24.06.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Vahvistin kotisoittoon / "-studioon"
1
Pondeh
13.07.2011 09:59:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Äänitän kotioloissa demotason matskua kitaralla. Ostin taannoin reilun satasen kuulokkeet, kun rupesi (yllättäen) vituttamaan läppärini äänentoisto, kun ei kuullut kunnolla mitä äänitti. Ja kuulokkeet olivatkin loistava ostos, sillä seuraavaksi rupesi vituttamaan kuusi vuotta palvellut Behringerin halppiskitaravahvistimeni (trankku) :). Äänityksistäni paljastui siis kaksi aivan suunnattoman ärsyttävää asiaa: 1) vahvistimen taustahumina ja 2) vahvistimen taustasirinä. Vaikka kuinka hiljaa soittaisi ja äänittäisi, molemmat ongelmat säilyvät. Ja ne johtuvat pelkästään vahvistimesta, olen tsekannut. Ongelmat ovat toki aina olleet olemassa, mutta en kiinnittänyt niihin suurtakaan huomiota aikaisemmin, koska ne eivät olleet häiritsevän kuuluvia pelkästään soitettaessa. Nyt kuitenkin tuli mitta täyteen.
 
Eli seuraavaksi on ostettava uusi vahvistin! Vaikka olenkin ihan kokenut kitaristi (7v soitellut), en noista vahvistinten paremmuusjärjestyksistä ole niin perillä. Eli tarvitsisin jelppiä teiltä, ja seuraavassa on olennaisia ostopäätökseen vaikuttavia huomioita:
 
---Periaatteellinen maksimihinta on 500e, käytännön maksimi 400e. Eli suomeksi saa ehdottaa kaikkea, jos esimerkiksi 500e ei mielestänne riitä kunnolliseen peliin. Varmimmin teistä on kuitenkin apua, kun ehdotuksenne on alle 500e ja mielummin alle 400e.
 
---Taustahumina ja -sirinä minivoituvat! Ja nimenomaan vahvistimen toimesta, koska en halua fiksailla / säätää taajuuksia äänittäessäni, koska vahvistimen oma luonnollinen soundi on aina paras.
 
---Vahvistin on tarkoitettu ainoastaan kotisoittoon / -demotteluun. Minulla on bändihommissa käytössä Peaveyn Valve King -kaappi & -nuppi (joista pidän paljon), joita käytän sitten vaativimmissa tilanteissa. Eli hyvä soundi pienellä volyymilla riittää.
 
---Äänitän lähes yksinomaan metallimusiikkia tyyliin Iron Maiden, Megadeth, Stam1na, COB jne. Vahvistimen tärkein ominaisuus on siis hyvä metallin soittoon soveltuva särö. Soitan lisäksi sitten kaikkea rankimmasta hevistä kevyimpään rockiin, joten kohtalainen / hyvä kliini on myös tärkeää.
 
---Mitä simppelimpi vahvistin, sitä parempi. En pidä juurikaan lisähärpäkkeistä, kuten säröpedaaleista (koska ne ovat tiellä). Niitäkin saa toki ehdottaa, jos ne todella tekevät kokonaisuudesta paremman.
 
---Vahvistin saisi olla kestävämmästä päästä, en jaksaisi vaihtaa seuraavaan viiden vuoden aikan.
 
Kiitos kaikille avustanne!
 
Ps. Onhan näitä kirjoituksia aiheesta vahvistimen osto, mutta en löytänyt kitarakamat-osiosta yhtään riittävästi keissiäni koskevaa threadia, joten oli pakko aloittaa uusi! :)
 
h.e.k.a
13.07.2011 10:34:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuvaile vielä hieman tarkemmin muuta kalustoa, eli mikä äänikortti ja mikä B:n vahvistin kyseessä ja miten olet signaaliketjun kytkennät toteuttanut. Pelkkä vahvistimen vaihto ei välttämättä auta yhtään, jos häiriötä aiheuttaakin jokin muu kohta ketjussa...
 
"isi, katso, tuo yksi kitara on ihan rikki!" - 3v. tytär DLX-musicin kitaraosastolla kommentoi Jacksonin RR3:sta...
hallu
13.07.2011 10:50:36
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Veikkaan että sirinöistä ja huminoista et pääse eroon vahvaria vaihtamalla (välttämättä pirustako määkin sen tiedän) kun kyllä ne enemmän tai vähemmän tuppaa kaikki hurisemaan ja sirisemään (nyt ei tedetä minkämoinen sirinä sulla siellä on, mutta sain käsityksen että aika pienistä häiriöistä olisi kyse, jotka tulevat vain esille hyvillä luureilla). Tossa jo sanottiinkin, että käy se sgnaaliketju läpi johtoja myöten ja kattele vähän ympärille, minkälaisia häiriölähteitä sieltä löytyy (kännykkä, mokkula, telkkari, etc.) ja sitten tutkaile vähän minkälainen se sähköjärjestelmä on (onko monta laitetta samassa pistokkeessa, onko maadotetut pistokkeet etc. muuntajat sun muut saattavat olla joskus häiriön lähteitä).
 
No vahvistin ehdotuksia tuohon sun hintaluokkaan löytyy täältä tasan kaksi eli Blackstar HT5 jos tykkäät putkarista ja Tech21 se kymmen wattinen combo. Itse pidän Techiä parempana vaihtoehtona, mutta oli musamaailmassa muistaakseni aika saman hintainen tuon Blackstarin kanssa joten sinne vaan kokeilemaan (Outletti löytyy tuusulantien ja kehä1 kainalosta siitä teollisuusalueelta (hyvä palvelu)).
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka.
Pondeh
13.07.2011 10:58:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vahvistin on Behringerin V-Tone GMX110, mikseri Behringerin Xenyx 1002 FX, mikki Shure SM57 ja nuo kytketty mikrofoniliitäntään (mikä tuo piuha nyt on, en nimeä muista). Äänikortti on varmaan integroitu emoon eli ihan paskahan se on.
 
Mutta olen varma, että ongelma johtuu vahvistimesta, koska (a) kun vahvistimen volyymi on nollassa, taustasirinää / -huminaa ei kuulu, (b) kun äänitimme lauluja bändin kanssa samoilla vehkeillä, ei kuulunut taustapaskaa, ja (c) vahvistimen taustasirinä on ruvennut kuulumaan myös soittaessa, kun siihen osaa nyt kiinnittää huomiota ;).
 
Tottakai näillä vehkeillä jotain skeidaa äänityksiin tulee, mutta ei läheskään niin merkittävää kuin nyt vahvistimesta. Vahvistin on soundeiltaankin niin kehno, että aika laittaa vaihtoon.
 
Grugi
13.07.2011 11:34:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tähän sanon lyhyesti Eleven Rack, siinä kaikki mitä tarvitsee.
 
SDMF
lavaamo
13.07.2011 11:38:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Grugi: Tähän sanon lyhyesti Eleven Rack, siinä kaikki mitä tarvitsee.
 
Komppia tälle, mahtava peli kotisoitteluun!
 
Huonoja juttuja jo vuodesta 1981
Christeraser
13.07.2011 11:43:57 (muokattu 13.07.2011 11:47:08)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Päivitä se interface ensin. For real. Muuten aika turha homma alkaa mitään 400-500e
vahvareita ostamaan sillä tuskin kaikki häiriöt poistuu mihinkään. Ja kaupan päälle vielä latenssiongelmat yms poistuvat.
 
Esim tällainen
http://www.tcelectronic.com/DesktopKonnekt6.asp
 
Kattelisin myöskin tätä osiota foorumista
http://muusikoiden.net/keskustelu/threads.php?c=33
 

 
edit: TAI sitten tietty vaihtoehtona esim Eleven Rack jne mallintavat joissa jo oma interface. Säästyy varsinaiselta mikitykseltäkin.
Krice
13.07.2011 11:55:05
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pondeh: Vahvistin on Behringerin V-Tone GMX110, mikseri Behringerin Xenyx 1002 FX, mikki Shure SM57 ja nuo kytketty mikrofoniliitäntään
 
Eikö tuossa Behkun mikserissä ole usb-liitintä? Meinaan arvelen, että ongelma voi johtua siitä jos käyttää tietokoneen mikrofoniliitäntää, jotka on tunnetusti aika surkeita. Mutta huminoita voi tulla muualtakin, kitaran suojaus voi olla huono, jopa kitarajohto voi olla huono (lakritsijohto nappaa aika hyvin häiriöitä mukaansa). Sitten on vielä se särön määrä, tuppaa herkästi tuomaan hurinoita mukanaan. Noise gatea voisi myös kokeilla.
 
Pondeh
13.07.2011 12:31:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Behringerin mikserissä ei ole USB-liitäntää, on sen verran vanha peli. Vahvistinkin on tosissaan 7 vuotta vanha ja sen maksimihinta on ollut 100 € (sain sen 14 vuotiaana lahjaksi, en tiedä tarkalleen mitä se maksoi). Siis vahvistin on oikeasti aika paska, siitä ei saa liiemmin mitään irti ellei drive ole täysillä ;). Eli senkin takia on ostettava uusi vahvistin.
 
En nyt jaksa ääninäytettä äänittää, mutta sanotaan niin, että on tässä jonkin verran kokemusta äänittämisestä ja soittamisesta, ettenkö pystyisi sanomaan suurimman osan ongelmasta johtuvan vahvistimesta. Äänitysvehkeet ovat toki rihkamakamaa, mutta niin kuin sanoin, ongelmaa ei ollut esim. lauluja äänitettäessä. Sekin on ihan totta, että voihan häiriö johtua pelkästä laitteiden sijoittelusta, kun ne ottavat toisistaan häiriötä. Tämänkin keissin olen testannut muuttamalla vahvistimen paikkaa ja viemällä puhelinta ja muita härpäkkeitä kauemmaksi systeemeistäni - ei auta. Piuha on tuskin paskimmasta päästä, hinta on ollut yli 40 €, eikä ole kovin vanha. Kitara on ESP MH-1000 (ostohinta 1000 €), EMG:n 81- ja 85-mikeillä. Okei, mikit ovat aktiivit, joiden kanssa voi tietysti olla ongelmia silloin ja tällöin, esim. siksi että niiden patterit loppuvat tai että ne eivät pelaa vahvarin kanssa oikein (aktiivisärö vs. vahvarin särö). Olen luonnollisesti vaihtanut patterit, jos ne ovat lopussa ja vahvistin pelaa kitarani kanssa. Minulla on myös toinen kitara (epiluuri) Seymour Duncanin passiivimikeillä, joiden kanssa ongelma on vielä pahempi kuin EMG:iden kanssa!
 
Varsinkin tuon "taustasirinän" kohdalla äänitetty ääni on täysin identtinen vahvistimesta kuuluvan sirinän kanssa. Käsittääkseni sirinä on transistorivahvistimissa peräti ominaisuus, varsinkin halppiskamoissa. Huminan minä jopa siedän tiettyyn pisteeseen asti ja sitä pystynkin jotenkin hallitsemaan (äänitysvolyymin tai vahvistinvolyymin alentaminen auttaa). Ja juuri humina johtuu myös ihan varmasti osittain näistä halvoista äänityskamoista. Mutta sirinän pystyn havaitsemaan myös suoraan vahvarista, nyt kun olen sen ensiksi äänityksistäni havainnut. Ja se ei siis häviä, vaikka olen kokeillut edellä mainittuja asioita.
 
Kiitän kuitenkin kaikista neuvoista, koska kyllähän näillä vehkeillä ongelmia tulee. Tällä hetkellä ei vaan ole valuuttaa ostaa uusia äänityskamoja, koska seuraavat jotka ostan, ovat hintaluotassa 5000-10000 € ;).
 
aristoteles666
13.07.2011 19:57:20
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mitä hiljempaa äänität, sitä kovempaa sirinät kuuluu.
 
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." - Albert Einstein
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti