Muusikoiden.net
24.04.2018
Into-Luthman | Yli 300 sivua parasta musakamaa 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kysymys kitaravahvistimen tehoista makuuhuone-volumeilla
1
Philosopher
27.06.2011 15:34:59
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei, kertokaapas viisaammat uskallanko kytkeä 100W transistorinupin 1x12 kaappiin (tehonkestoltaan 60W) jos soitan vain makkari-volyymeilla? Meneekö tehot lineaarisesti käsi kädessä volume-potikan kanssa (eli jos volume on puolivälissä niin antaako vahvistin tällöin puolet tehostaan, n. 50W)? Kuinka paljon tehoa kaiuttimelle menee noin suurinpiirtein kotisoitto-volumella (volume asennossa 0,5 - 2)?
 
Karvamammutti
27.06.2011 15:36:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Philosopher: Hei, kertokaapas viisaammat uskallanko kytkeä 100W transistorinupin 1x12 kaappiin (tehonkestoltaan 60W) jos soitan vain makkari-volyymeilla? Meneekö tehot lineaarisesti käsi kädessä volume-potikan kanssa (eli jos volume on puolivälissä niin antaako vahvistin tällöin puolet tehostaan, n. 50W)? Kuinka paljon tehoa kaiuttimelle menee noin suurinpiirtein kotisoitto-volumella (volume asennossa 0,5 - 2)?
 
Uskaltaa, siinä vaiheessa, kun kaiutin alkaa pierrä, käännä pienemmälle mökää.
 
oliko toi homo tossa kuvassa mammutti? ei saatana. -Twinkle
kimurantti1
27.06.2011 15:38:19
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos kotisoittovolumella tarkoitetaan suhteellisen kovaa puheääntä, niin et voi mitenkään rikkoa 60 wattia kestävää kaiutinta.
 
http://www.piecemakerband.com
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
Jucciz
27.06.2011 15:39:47
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvin todennäköisesti korville miellyttävän äänenvoimakkuuden yläraja tulee vastaan paljon aikaisemmin kuin kaiuttimen tehonkesto. Voit huoletta käyttää tuota mainitsemaasi yhdistelmää, kunhan et väännä vahvistinta täysille.
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
LaMotta
27.06.2011 16:14:46 (muokattu 27.06.2011 16:17:57)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Philosopher: Hei, kertokaapas viisaammat uskallanko kytkeä 100W transistorinupin 1x12 kaappiin (tehonkestoltaan 60W) jos soitan vain makkari-volyymeilla?
 
Kyllä.
 
Meneekö tehot lineaarisesti käsi kädessä volume-potikan kanssa (eli jos volume on puolivälissä niin antaako vahvistin tällöin puolet tehostaan, n. 50W)?
 
Riippuu sitä onko volumen potentiometri lineaarinen vai logaritminen.
 
Kuinka paljon tehoa kaiuttimelle menee noin suurinpiirtein kotisoitto-volumella (volume asennossa 0,5 - 2)?
 
No jos elementin herkkyys on vaikka 100db/W, niin 100db möykkään tarvitaan 1W. Onkohan se virallisesti metrin päässä elementistä?
 
"Tarvitseeko meidän todellakin sytyttää kynttilä auringon nähdäksemme?" - Werner von Braun.
Todd
03.07.2011 18:15:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LaMotta: Kyllä.
 

 
Riippuu sitä onko volumen potentiometri lineaarinen vai logaritminen.
 

 
No jos elementin herkkyys on vaikka 100db/W, niin 100db möykkään tarvitaan 1W. Onkohan se virallisesti metrin päässä elementistä?

 
Jumalauta niinku apteekin hyllyltä.
 
teemu-t-k
03.07.2011 19:12:25 (muokattu 03.07.2011 19:22:31)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meneekö tehot lineaarisesti käsi kädessä volume-potikan kanssa (eli jos volume on puolivälissä niin antaako vahvistin tällöin puolet tehostaan, n. 50W)?
Ei.
 
Se ei ole ihan noin yksinkertaista.
 
Kuinka paljon tehoa kaiuttimelle menee noin suurinpiirtein kotisoitto-volumella (volume asennossa 0,5 - 2)?
 
Teho lasketaan kaavalla P=UI eli jännite x virta. Virta taas tiedetään kaavasta U/R, eli jännite jaettuna kuormalla. Joten, jos siis tehon haluaa tietää tarkalleen tulee tietää kuorman suuruus ohmeina kuin myös vahvistimen kuormalle syöttämä jännite. Käytännössö tota jälkimmäistä on aika mahdotonta -arvioida- mitenkään yleispätevästi sillä kyseinen suure rippuu vaikka kuinka monesta eri muuttujasta (esim. kitaran antosignaalin herkkyys, vahvistimen vahvistusarvo, jne.)
 
Jollain oskilloskoopilla tai yleismittarilla sen voisi mitata mutta käytännössä sellaiset mittaukset eivät anna mitään kovin tarkkaa kuvaa silloin kun signaali vaihtelee niinkin laajasti kuin kitaran mikkien poimima signaali.
 
Yleensä ottaen tollaisilla puhevoluumi-leveleillä liikutaan kuitenkin jossain muutaman sadan milliwatin viiva parin watin teholuokassa. Eli suht hiljaisilla äänenvoimakkuuksilla tehoa ei tarvita juuri nimeksikään. Äänenvoimakkuuden kaksinkertaistaminen vaatisikin sitten käytännössä kymmenkertaisen tehon kasvattamisen joten voit helposti kuvitella millaisessa suuruusluokassa liikutaan kun verrataan kotisoittelun puhevoluumia (tai vastaavaa) tasoon mikä kuuluu vaivatta vaikkapa hevimetal rumpupatterin ylitse. Eli tehontarve suurena on logaritminen.
 
Esim. itselläni on kotisoitteluun 1/2 watin trankkuvahvistin ja säröille boostattuna kunnon kitarakaappiin kytkettynä sillä hankkii helposti häädön kerrostaloasunnosta. Esim. yöllä ei voisi kyseistä systeemiä edes käyttää. 1/2 watilla "särötöntä" antotehoa ja jollain about parilla watilla antotehoa säröillä saa aikaan helvetisti mökää kun käytössä on herkkä kaiutin. Headroomia ei tosin sitten paljonkaan löydy. Vanhasta ghettoblasterista otettuun kaiuttimeen kytkettynä puhdasta headroomia tollasessa vahvistimessa on jonkun akustisen kitaran volatason verran. Säröille boostattuna vastaa suunnilleen ghettoblasteria/TV:tä täpöillä joten häädön hankkisi sillä tavalla taaskin aika helposti.
 
Eli siis, kotisoittelun äänentasoilla liikutaan teholukemissa jossain äärimmäisen pienellä alueella.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti