Muusikoiden.net
19.04.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Digitech Whammy DT (= Whammy + drop/raised tuning)
1
Groke
16.06.2011 21:22:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tutkailin Thomannin sivuilta sellaisia pedaaleja kuin:
- 'Digitech Whammy' (whammy/harmony/detune, käskytetään polkemalla)
- 'Morpheus DropTune' (vain drop-viritykset + octaver)
- 'Morpheus Capo' (vain capo-viritykset + octaver)
 
Ja ajattelin, että olisipas kätsyä, jos nuo kaikki olisivat yhdessä pedaalissa. Ko. kaupan sivulta ei moista vekotinta kuitenkaan löytynyt. Mutta sen perinteisen Whammyn valmistajan, eli Digitechin sivuiltapa sellainenkin löytyi. Lienee aivan uunituore malli, koska ei käyttökokemuksia tunnu vielä mistään löytyvän.
Kokemusta en siis tuosta omaa (enkä kyllä perus-Whammystakaan). Vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta vekottimelta, mikäli äänenlaatu vain on kohdillaan. Luulisi kyllä olevan, jopa pro-käyttöön. Tosin taitaapa mokoma maksaa melkoisesti.
 

 
Ilmeisestikin Whammy DT sisältään kaikki perinteisen 'Whammy 4':n jutut + lisänä on kätsysti napin painalluksella siirtyminen vaikkapa C# -vireeseen. Kun siis haluaa vaikkapa tiettyjä Black Sabbath:n kipaleita veivata lukollisella kitaralla ilman aikaa vievää virittämistä (etenkin jos on täysin kelluva floikka, eikä EVH -tyyppinen "Dive only"). Tällöin standardivireessä olevalla kitaralla valitaan '-3' alaspäin.
Tai sitten ylös G -vireeseen valitsemalla '+3'. Näin pitäisi vaikkapa se Van Halenin 'Summer Nights':n alku olla mahdollinen tavallisella kitaralla (introssa muistaakseni tuon verran korkeampi vire, kuin seuraavassa osiossa, soolossakin taisi olla eri vire). Tosin sellaista kammetessakin vireessä pysyvää Steinberger 'TransTrem 2':aa ei kait mitenkään voi pedaalilla simuloida, vaikka tuo Whammy-osio sen kait teoriassa mahdollistaisikin(?). Ja vaikka moinen toimisikin, niin joku Van Halenin 'Get Up' menisi kyllä melkoiseksi tarkkuuspolkemiseksi :-)
 
Pro-tason soittajille - jollainen en. tod. ole - voi ehkä olla liiankin outoa, kun vire kuulostaa olevan hurjan alhaalla, mutta 9-setin kielet ovat kuitenkin normaalin tiukalla (koska tod. on standardivire). Eli tatsi on siis kaukana jostain Toni Iommista (ymmärtääkseni erittäin ohuet kielet, lyhyempi Gibson-skaala ja pääosin C# -vire).
Vastapainoksi ei tosin tarvitse murehtia kielen räminöitä, eli säätää kaularautaa yms., kun kerran veto ei koskaan miksikään muutu. Ja erivireisiä kipaleita voi soitella samalla kitaralla vain parin sekunnin tauoilla. Mutta tietenkin vain kun on kyse tasavireistä, tai mikä se oikea termi nyt taas onkaan.
Ko. pedaali siis varmastikin laskee/nostaa kaikkia ääniä aina saman verran (monosignaali), eikä siis varmastikaan kykene erottelemaan kieliä toisistaan. Eli monet vireet yhä edelleen vaativat siis joka tapauksessa ihan perinteistä fyysistä virittämistä (DADGAD jne.).
Haastavampienkin viritysten simuloimiseen ilman fyysistä virittämistä vaadittaisiin kait jo ihan oikea kitarasyntesisaattori tyyliin Roland GR-55, jonka erikoismikit siis erottavat yksittäiset kielet toisistaan.
 

 
Ehkäpä kitaran voisi ensin fyysisesti, eli siis ihan reaalitodellisuudessakin virittää vaikkapa Eb -vireeseen (esim. jotta hentosorminenkin jaksaa kunnolla bendailla), jolloin standardivirettä siis joutuisi simuloimaan pedaalin '+1' -asetuksella. Toki samalla asetus 'oktaavi ylös/alas' siirtyisi vastaavasti hieman alemmaksi.
En tiedä, mutta ainakin näin yht'äkkiseltään ajatellen D-Tunan käytön (Drop D -vire) ei luulisi vaikuttavan ko. pedaalin käyttöön. Eli siis pelkän E-kielen laskemisen alas D-vireeseen, kun muutoin siis on standardivire. Eli ne tietyt Van Halenin vireet siis saisi - standardivireiselle kitaralle - aikaan vetämällä D-Tunan ulos (E --> Drop D) ja laittamalla pedaalista vielä vireen pykälän alemmaksi (Drop D --> 'Drop Db', eli 'Drop C#', tai miten tuo nyt sitten kuuluisikaan merkitä.
 
Whammy DT on ilmeisestikin täysin MIDI-ohjattavissa. Sen lisäksi siihen saa kytkettyä erikseen hankittavan 3-nappisen kytkimen (FS3X), jolla laitetta saa käytettyä jalalla. Yhdellä napeista valitaan ohjattava puoli, eli joko se perinteinen 'Harmony/Whammy/Detune' tai sitten tuo uusi 'Shift Up/Down'. Ja sitten vain naksutellaan ylös/alas, kunnes sopiva efekti tai vire on valittuna. Näin siis manuaalista asian ymmärsin.
Momentary -kytkimellä saa ilmeisestikin hetkellisesti, eli ko. napin painalluksen ajaksi vaihdettua aidon vireen, eli suoran äänen ja "virtuaalivireen" välillä. Korjatkaa, mikäli olen ymmärtänyt jotain väärin.
 

 
Valmistajan sivu: http://www.digitech.com/en-US/products/whammy-dt
 
the-Antero
16.06.2011 21:31:57
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

300€ näyttäis olevan
 
Musiikki ei tunne rajoja, eivätkä kitaristit tunne nuotteja.
bfoc
16.06.2011 21:47:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No hittolaine. Ja mä just tuhlasin 2-kaulaseen kepukkaan jossa normaali. (24 ja 3/4'') ja baritoniskaala (27'') ja d-tunerit... Hää. Noinkohan tuolla ois selvinny mukamas.
 
sutiojrikellA
Ziggy Bubba
16.06.2011 21:52:32
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaiketi tämä laite kyseessä:
http://www.digitech.com/en-US/news/ … al-with-drop-tuning-and-true-bypass
 
Johan on koko ainakin aivan päätön - toihan vie puolikkaan pedaalilaudan.
 
Muhevaa ja melodista postmetalsludgejyystöä: Burweed
Groke
16.06.2011 23:42:24 (muokattu 16.06.2011 23:43:07)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

bfoc: No hittolaine. Ja mä just tuhlasin 2-kaulaseen kepukkaan jossa normaali. (24 ja 3/4'') ja baritoniskaala (27'') ja d-tunerit... Hää. Noinkohan tuolla ois selvinny mukamas.
 
No, saapahan kaksi haluttua virettä yhtäaikaisesti ja viimeisen päälle säädettynä ja optimoituna. Vaikkapa standardivireen toiseen ja jonkun erikoismatalan toiseen. Ja molemmille tarvittaessa itsenäiset Drop-vireet, siis D-Tunalla.
Eikä kielien ja vahvistimesta tulevien äänien eri vire koskaan ota korvaan. Tosin lähinnä kait vain ilman vahvistinta näppäillessä moinen saattaa hieman hämätä.
 
Varmastikin vain paksuimmissa kielissäsi on D-Tunat? Muille kielillehän niitä ei valmistajan sivujen mukaan ole edes suunniteltu. Enkä kyllä Googlella yhtään tapausta löytänyt, joissa olisi muillekin kielille laitettu. Mekaanisessa mielessä tietenkin sopii vaikka 6 kpl kerralla, mutta kenties liian ohut kieli jotenkin hankaloittaa käyttöä. Tai kenties D-Tunan viritysruuvin säätövara ei riitä?
Tulipa siltikin sellainen mieleen, että ***JOS*** ne D-Tunat kuitenkin jotenkin saisi suoraan tai modaamalla toimimaan asiallisesti ja juoheasti ohuimmillakin kielillä, niin silloinhan yhteensä neljällä D-Tunalla saisi aikaan nämä aidot vireet vain muutamassa sekunnissa:
- Standardivire: EADGBE *
- Drop-D: DADGBE (Van Halen ja monet muut) **
- D modal tuning/DADGAD/Celtic tuning: DADGAD (esim. Led Zeppelin: Kashmir)
- Open G/Spanish Tuning/Chicago Tuning: DGDGBD (esim. slide-kitarointiin) ***
 

 
* Tästä saisi ko. pedaalilla, eli Whammy DT:llä kätsysti 'Black Sabbath' -vireen valitsemalla '-3'. Ja usein Van Halenin ja monien muidenkin käyttämän Eb -vireen valitsemalla '-1' jne.
 
** Tästä saisi ko. pedaalilla kätsysti Van Halenin 'Drop Db' -vireen valitsemalla '-1'.
 
*** Tästä saisi ko. pedaalilla kätsysti 'Open A' -vireen valitsemalla vireeksi '+2'.
 
Volcom
17.06.2011 18:59:56 (muokattu 17.06.2011 19:00:55)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Groke:
* Tästä saisi ko. pedaalilla, eli Whammy DT:llä kätsysti 'Black Sabbath' -vireen valitsemalla '-3'.

 
Kröhöm, jos tarkkoja ollaan niin C#-virettä on Sabbathin albumeilla käytetty "vain" neljällä Ozzyn aikaisella albumilla, joten en tiedä ristisinkö tuota virettä itse "Black Sabbath-vireeksi". :-)
 
"Teenage angst has paid off well, now Im bored and old"
Groke
18.06.2011 18:52:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juu, tulipas hieman huonosti muotoiltua tuo sinänsä sivuseikka. Sen vain olen lukenut, että kahdella ekalla, 1970 julkaistulla albumilla on vielä standardivire (aika ennen onnettomuutta). Ja siitä eteenpäin on alempi vire, josta aina sanotaan vain että C#. Mitä toki monikin kitaristi on käyttänyt, Iommi kenties kuitenkin ensimmäisenä. Empä ole asiaa sen tarkemmin tutkinut. Ilmeisesti Iommilla on ollut useitakin erilaisia vireitä. Varmuudella ainakin E ja C#.
 
bfoc
19.06.2011 12:16:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Groke: Varmastikin vain paksuimmissa kielissäsi on D-Tunat?
 
Juu juuri näin.
 
sutiojrikellA
Kivijalka
19.06.2011 14:34:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

"Drop Tuning: Instant Star Status."
 
http://www.youtube.com/watch?v=RKpnD2CTE98
 
:/
 
A million miles from nowhere, Dragon Lance burns hot. By the fire of a horse's ghost, a minnow would be lost... Cha-cha-changes... Tits... A fish... A fish with tits. Titty fish.
Groke
05.09.2011 23:18:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ed. viestissä linkitetty mainosvideo ei oikein vakuuttanut. Liekö tahallaan mahdollisimman huonoksi tehty? Enivei, itsellä ei ko. vekottimesta kokemusta ole, mutta törmäsin juuri tälläiseen arvosteluun: http://licklibrary.ceros.com/iguita … r/mag/digital/guita/issue4/page/1/.
 
Testi sivuilla 152-154. Viimeisellä noista on n. 14 minuutin demovideo, josta vekottimen perusteet käyvät ilmi. Arvosana: 4,5 / 5.
Esimerkiksi Thomann:lla hinta on 298 EUR. Kokoa ja massaa on pedaaliksi hirmuisesti. Virtaakin tuo tarvitsee paljon enemmän kuin peruspedaalit, eli varsin usein on varmaankin pakko käyttää omaa erillistä virtalähdettä Whammy DT:lle (sellainen onneksi tulee mukana).
 
Vaikuttaa varsin toimivalta peliltä, vaikkei aivan sitä kaikkein täydellisintä High Endiä olekaan äänenlaadultaan (Jamie Humphries: "Tracking is not perfect" tjsp.). Ihan hyvä äänenlaatu kuitenkin, siis parin videon perusteella. Ja näin koin, vaikka kuuntelinkin Senheiser HD600 -kuulokkeilla.
 

 
YouTube:sta löytyy esim. tälläinen demo: http://www.youtube.com/watch?v=V2SOZBtOF2U&feature=related (DigiTech Whammy DT Pedal with Drop Tuning and True Bypass ). Ja pari muutakin, jotka ovat hieman rasittavampaa kuunneltavaa.
 
bfoc
09.09.2011 23:14:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Groke: * Tästä saisi ko. pedaalilla, eli Whammy DT:llä kätsysti 'Black Sabbath' -vireen valitsemalla '-3'. Ja usein Van Halenin ja monien muidenkin käyttämän Eb -vireen valitsemalla '-1' jne.
 
** Tästä saisi ko. pedaalilla kätsysti Van Halenin 'Drop Db' -vireen valitsemalla '-1'.
 
*** Tästä saisi ko. pedaalilla kätsysti 'Open A' -vireen valitsemalla vireeksi '+2'.

 
Veikkaan että olette teknillisen yliopiston kasvatti.
 
sutiojrikellA
Aki
20.11.2016 08:05:22
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ikivanha ketju, mutta tein Digitech Dropista demoiluvideon jossa käyn läpi laitteen ominaisuudet, soundimuutoksen ja latenssin. Tykkään Dropista kovasti. EHX Pitch Fork tuntui vanhemman vuosikymmenen laitteelta (eli huonolta) tähän verrattuna:
 
https://youtu.be/rQ20Axta1Ew
 
- I don't even know if she likes Jazz. - No one likes Jazz. It's about spending time together. Ask her! (Scorpion s02e23)
sustain65
20.11.2016 10:18:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aki: Ikivanha ketju, mutta tein Digitech Dropista demoiluvideon jossa käyn läpi laitteen ominaisuudet, soundimuutoksen ja latenssin. Tykkään Dropista kovasti. EHX Pitch Fork tuntui vanhemman vuosikymmenen laitteelta (eli huonolta) tähän verrattuna:
 
https://youtu.be/rQ20Axta1Ew

 
Kiitos, erittäin mielenkiintoinen ja hyvä video! Peukkua ja plussa.
 
Juuri on tullut mietittyä, että haluaisin C-vireisen Ibanezin takaisin E-vireeseen, kun alemmilla vireillä soittelut ovat vain satunnaisia (mutta kuitenkin välillä on sellaiseen halua/tarvetta). Nyt mainio kitara jää vähälle soittelulle.
 
Pikkaisen tuossa kyllä mietityttää tuo latenssi, vaikka selkeä kommenttihan sinulta oli videon lopussa latenssin merkityksestä tai oikeastaan merkityksettömyydestä.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti