Muusikoiden.net
18.06.2018
Soittimet, laitteet, tarvikkeet | Ylöjärven Musiikkikauppa 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Päätevahvistin ja 240 volttia
1
Jesus_Plastica
17.05.2011 00:43:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ostin tuollaisen Peavey Classic 50/50 päättärin, ja virtakytkin takana on asennossa 240v.
 
Pitäisikö se kytkeä asentoon 220-230v ~ niinkuin järki sanoisi?
 
Jesus_Plastica
17.05.2011 00:47:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jatkoa...
 
Onko turvallista käyttää kyseistä vahvistinta stereo modessa mutta kytkeä kaappi vain yhteen kanavaan? (Tämä siis että saisi tehot puolitettua)
 
Jucciz
17.05.2011 01:30:50 (muokattu 17.05.2011 01:32:02)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikä tahansa 220 ja 240 voltin väliltä on tässä maassa yleensä ihan turvallinen asento jännitteenvalinnalle. Kyllä verkkojännite saattaa heilua päivän mittaan joka tapauksessa muutamia voltteja sinne tänne, tuskin laite siitä järkyttyy. Älä kuitenkaan käytä vehjettä stereona, jos kummallakin puolella ei ole kaiutinkuormaa - saattaa muuten pääteputket ja pahimmillaan myös päätemuuntaja sanoa poks.
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
ReBeat
17.05.2011 01:34:37
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jesus_Plastica: Onko turvallista käyttää kyseistä vahvistinta stereo modessa mutta kytkeä kaappi vain yhteen kanavaan? (Tämä siis että saisi tehot puolitettua)
 
240V voi olla parempi "varman päälle" vaihtoehto. Stereo modessa voinee käyttää vain toistakin kanavaa, kunhan ei missään tapauksessa mee naksauttamaan sen kaapittoman kanavan standby-kytkintä "soittoasentoon". Ja varmuuden vuoks kyseisen kanavan volume kannattaa ruuvata nollaan. En ota vastuuta kuitenkaan. Useinhan kaapista kuuluu pienenpieni pihinä jo siinä vaiheessa, kun vahvistimen standby ei ole edes soittoasennossa. Jos toi pihinä voi ilman vapautumistietä jotenkin kasaantua ja lopulta vaurioittaa vahvaria.... nii en tiiä, kun en oo expertti. Toi Peavey ei mun käsittääkseni ole mikään dual mono block -vahvari, jossa kumpikin kanava olis täysin erillisiä toisistaan. En tiiä onko tollaset herkempiä hajoamaan kyseisessä skenaariossa.
 
tommiot
17.05.2011 01:35:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ReBeat: 240V voi olla parempi "varman päälle" vaihtoehto. Stereo modessa voinee käyttää vain toistakin kanavaa, kunhan ei missään tapauksessa mee naksauttamaan sen kaapittoman kanavan standby-kytkintä "soittoasentoon". Ja varmuuden vuoks kyseisen kanavan volume kannattaa ruuvata nollaan. En ota vastuuta kuitenkaan. Useinhan kaapista kuuluu pienenpieni pihinä jo siinä vaiheessa, kun vahvistimen standby ei ole edes soittoasennossa. Jos toi pihinä voi ilman vapautumistietä jotenkin kasaantua ja lopulta vaurioittaa vahvaria.... nii en tiiä, kun en oo expertti. Toi Peavey ei mun käsittääkseni ole mikään dual mono block -vahvari, jossa kumpikin kanava olis täysin erillisiä toisistaan. En tiiä onko tollaset herkempiä hajoamaan kyseisessä skenaariossa.
 
Putket ei kyllä tykkää alkuunkaan hyvää, jos niitä hehkuttaa jatkuvasti kytkemättä anodijännitteitä.
 
ReBeat
17.05.2011 01:42:50 (muokattu 17.05.2011 01:45:41)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moridin: Putket ei kyllä tykkää alkuunkaan hyvää, jos niitä hehkuttaa jatkuvasti kytkemättä anodijännitteitä.
 
Totta. Ei ollu tarkempaa tietoa miten jatkuvaa toi käyttö noin tulis olemaan. Ja jos sinne toisinaan vaihtaa jotkut uudet paskat putket niiden pilalle hehkutettujen tilalle... nelisen kymppiä maksaa. Kannattaako kuitenkaan lähteä tohon, sitä pitää sit miettiä.
 
Yks vaihtoehto on hankkia joku euron kaiutin ja kytkeä se toisen kanavan perään. Ite kytkin joskus 2 kpl pieniä autokaiuttimia sarjaankytkettyinä Lee Jacksonin trankkupäätten toisen kanavan perään, kun olin kuullut jostain, että se ei tykkäis olla ilman kaiutinkuormaa.
 
Hanok
17.05.2011 13:01:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ReBeat: Yks vaihtoehto on hankkia joku euron kaiutin ja kytkeä se toisen kanavan perään. Ite kytkin joskus 2 kpl pieniä autokaiuttimia sarjaankytkettyinä Lee Jacksonin trankkupäätten toisen kanavan perään, kun olin kuullut jostain, että se ei tykkäis olla ilman kaiutinkuormaa.
 
Kysyin asiaa vuosia sitten Lee Jacksonilta itseltään ja hän vastasi että tuolle päätteelle tosiaan kannattaisi laittaa kuorma myös käyttämättömään kanavaan. Hän kertoi että siihen voi käyttää muistaakseni 8 ohm tehovastusta, tehonkestoa pitää tietysti olla tarpeeksi. Sama pätee uskoakseni myös putkipäätteisiin.
 
Itse asiassa joissain vahvistimissa on kai valmiina vastus siten, että kaappilitin on kytkimellinen jakki, joka tyhjänä kytkee vastuksen kaapin tilalle. Tässä on vain sellainen ongelma että jakissa voi olla rikkinäinen piuha tai piuha voi olla irti kaapin päässä. Siihen tilanteeseen tuo kytkimellinen jakkiki ei tietenkään auta. Toinen vaihtoehto on sitten kytkeä korkeampivastuksinen tehovastus pysyvästi rinnan kaappilähdön kanssa. Oikealla sovituksella se ei vaikuta soundiin ainakaan paljon (suurin osa virrasta kulkee joka tapauksessa kaiuttimen kautta), mutta suojaa vahvistinta kaiuttimen puuttuessa.
Mando
17.05.2011 14:40:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ReBeat: Totta. Ei ollu tarkempaa tietoa miten jatkuvaa toi käyttö noin tulis olemaan. Ja jos sinne toisinaan vaihtaa jotkut uudet paskat putket niiden pilalle hehkutettujen tilalle... nelisen kymppiä maksaa. Kannattaako kuitenkaan lähteä tohon, sitä pitää sit miettiä.
 
Entä jos sieltä toselta puolelta nappaa putket pois tykkänään...?
 
Jesus_Plastica
17.05.2011 14:58:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos vastauksista, tuli jo ihan hyvin infoa miten jatkaa.
 
Hieman vain ihmettelin kun vahvarin manuaalissa luki että "55 watts with one side only" joka viittaisi että yhden kanavan käyttäminen on mahdollista myös.
 
Mutta taidan vain kylmästi ostaa siihen toisen kaapin rinnalle, vaikka sitten jonkun halvemman.
 
Vielä yksi amatöörimäinen kysymys olisi...
 
Kaapin tehonkesto on siis 60w ja vahvistin tuuttaa monona 100w ja stereona 50w per kanava. Kuinka lujalla tuota sitten uskaltaa luukuttaa monona ja yhdellä kaapilla ennenkuin elementit poksahtaa?
 
Jucciz
17.05.2011 15:05:22 (muokattu 17.05.2011 15:07:52)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jesus_Plastica: Vielä yksi amatöörimäinen kysymys olisi...
 
Kaapin tehonkesto on siis 60w ja vahvistin tuuttaa monona 100w ja stereona 50w per kanava. Kuinka lujalla tuota sitten uskaltaa luukuttaa monona ja yhdellä kaapilla ennenkuin elementit poksahtaa?

 
No... Vox AC30 puskee 30 wattia ja siinä on perinteisesti käytetty kahta tehonkestoltaan 15 watin kaiutinta, eli ihan äärirajoilla mennään (ja siksi se soundi niin hieno onkin täysillä!) On niitä kai joskus joiltain hajonnutkin, mutta ainakin mun Voxissa kaiuttimet on päivätty joulukuun 31. päivälle vuonna 1963 ja vielä raikaa hienosti. Ja ihan takuulla konetta on ajettu täysillä yhteensä tuntitolkulla. ;)
 
Voi toki olla, että vanhat kaiuttimet tehtiin paremmin: sain nimittäin kaksi kiinalaista Celestion G12M Greenbackiä (à 25 W) tohjoksi Orange AD30TC-vahvistimella, joka on siis nimellisesti 30-wattinen vahvistin. Kaiuttimien piti kestää yhteensä 50 wattia, mutta niin vaan taisi kummastakin puhekelat tms. hajota, kun kaiuttimiin tuli pysyvä ylimääräinen särinä, soittipa miten hiljaa tahansa.
 
Fiksu pelaa varman päälle ja mitoittaa kaiutinkuorman tehonkeston noin kaksinkertaiseksi siitä, mitä vahvistin "paperilla" puskee, eli sun tapauksessa tehonkestoltaan 100 watin kaappi (ainakaan nykytuotantokaiuttimilla) ei ole lainkaan huono idea, jos meinaat täysillä luukuttaa. Toisaalta jo pieni tiputus möykässä (pari-kolme desibeliä) pitää huolen siitä, että nykyinen kaappisi riittää hienosti.
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
Hi-Power
17.05.2011 17:02:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jucciz: Mikä tahansa 220 ja 240 voltin väliltä on tässä maassa yleensä ihan turvallinen asento jännitteenvalinnalle. Kyllä verkkojännite saattaa heilua päivän mittaan joka tapauksessa muutamia voltteja sinne tänne, tuskin laite siitä järkyttyy. Älä kuitenkaan käytä vehjettä stereona, jos kummallakin puolella ei ole kaiutinkuormaa - saattaa muuten pääteputket ja pahimmillaan myös päätemuuntaja sanoa poks.
 
Jep näinhän se on...Suositeltava jännite kuluttajan pääkeskusessa on 207-244V....ja siitä kuluttajan omissa asennuksissa 198-244V. (lähde SA 5:94 verkostosuositus)
 
ReBeat
17.05.2011 18:21:18
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mando: Entä jos sieltä toselta puolelta nappaa putket pois tykkänään...?
 
No toi olis tietysti vaihtoehto, jos vaan toimii. Itelle on syntynyt tyhjästä sellanen mielikuva, että tosta 8xEL84 Classicistakaan ei vois ottaa mitään putkia pois, kun muistakaan Classiceista ei voi. Se putkiryhmittymä näytti sellaselta, että jos sieltä tyhjentää toisen kanavan, niin mikään ei toimi. Mutta voi olla toisinkin, koska onhan toi kuitenki stereo.
 
Jucciz
17.05.2011 19:25:16
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ReBeat: No toi olis tietysti vaihtoehto, jos vaan toimii. Itelle on syntynyt tyhjästä sellanen mielikuva, että tosta 8xEL84 Classicistakaan ei vois ottaa mitään putkia pois, kun muistakaan Classiceista ei voi. Se putkiryhmittymä näytti sellaselta, että jos sieltä tyhjentää toisen kanavan, niin mikään ei toimi. Mutta voi olla toisinkin, koska onhan toi kuitenki stereo.
 
Muistaakseni Classiceissa putkien hehkut on sarjassa, eli jos yhden putken irroittaa, ei toosasta ääntä kuulu.
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
teemu-t-k
17.05.2011 21:02:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Skeman mukaan näyttäisivät olevan ihan rinnankytkettynä tossa Classic 50/50:ssä.
 
Älä tosiaan käytä kanavaa ilman kuormaa.
 
ReBeat
17.05.2011 21:10:54
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

teemu-t-k: Skeman mukaan näyttäisivät olevan ihan rinnankytkettynä tossa Classic 50/50:ssä.
 
Hmm mielenkiintoista. Oliskohan tota sitten periaatteessa mahdollista käyttää myös kahdella putkella per kanava.... 2 x 25W
 
Jesus_Plastica
19.05.2011 14:32:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko muuten normaalia että kaapista kuuluu välillä jonkinsortin napsahduksia? Tätä ilmenee varsinkin aina alkuvaiheessa kun vahvistimen on lyönyt tulille. Myös äänen voimakkuus heittelee aavistuksen näitten napsahduksien välissä.
 
Samoin alkuvaiheessa on havaittavissa jonkinsortin elektroniikka "käryä". Ei siis varsinaisesti mitään savua mutta suhteellisen voimakasta hajua.
 
Muutaman minuutin soittamisen jälkeen kuitenkin molemmat "ongelmat" tuntuvat poistuvan, vai onko nää vain näitä putkivahvistinten ominaisuuksia?
 
baba o riley
20.05.2011 11:03:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jesus_Plastica: Onko muuten normaalia että kaapista kuuluu välillä jonkinsortin napsahduksia? Tätä ilmenee varsinkin aina alkuvaiheessa kun vahvistimen on lyönyt tulille. Myös äänen voimakkuus heittelee aavistuksen näitten napsahduksien välissä.
 
Samoin alkuvaiheessa on havaittavissa jonkinsortin elektroniikka "käryä". Ei siis varsinaisesti mitään savua mutta suhteellisen voimakasta hajua.
 
Muutaman minuutin soittamisen jälkeen kuitenkin molemmat "ongelmat" tuntuvat poistuvan, vai onko nää vain näitä putkivahvistinten ominaisuuksia?

 
jos sulla on kertynyt kovasti pölyä tai muuta shittiä putkien päälle, niin sieltä varmasti jotain pientä döfää tulee, mutta ei sieltä nyt mitään hajuja saatikka savuja pitäisi tulla.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti