Muusikoiden.net
17.02.2019
Yli 300 sivua parasta musakamaa 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Power Scaling / VRR (Variable Voltage Regulator)
1 2
Juzo95
09.04.2011 07:54:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiinankeisari: usko nyt, kyllä siinä gain-kanavassa on mastervolume-kytkentä, potikassa vaan lukee volume.
 
Kai siinä sitten on :D
 
harryk
09.04.2011 08:25:06
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen asentanut kymmeniä VVR-/Power Scaling-virityksiä erilaisiin putkivahvistimiin. Tämä aihe on vähän hankala selittää lyhyesti ja selkokielellä, mutta yritän kuitenkin.
 
Perinteisissä isotehoisissa putkivahvistimissa kuten Plexi Marshall 50-100 W, ei ollut minkäänlaista master volumea. Niitä luukutettiin yleenä täysillä, jotta niistä saataisiin ulos se legendaarinen päätesärösaundi. Lopputulos oli yleensä järjetön äänenpaine, ellei soitettu stadioneilla.
 
Joku keksi jossain vaiheessa Master Volume-kytkennän, joka laitettiin signaaliketjussa etuasteen ja pääteasteen väliin ennen vaiheenkääntäjää. Tällä tavalla pystyttiin saamaan aikaan etuasteesta särösaundeja järkevällä äänenpaineella. Tässä kytkennässä kuitenkin melkein kaikki särö tulee etuasteputkista, jotka säröytyvät eri tavoin kuin pääteputket. Nykyiset "mörkömetallivahvistmet" ovat pääsääntöisesti sellaisia, joissa kaikki särösaundit tehdään etuasteessa. Pääteaste on näissä koneissa yleensä isotehoinen ja sunnittelutavoite on, ettei se juuri säröydy.
 
Perinteisen Master Volumen jälkeen joku keksi master volumen, joka on signaaliketjussa vaiheenkääntäjän jälkeen, eli PPIMV:n (Post phase Inverter Master Volume). Tässä kytkennässä saadaan mukaan myös vaiheenkääntöputken särö, mikä ei onnistunut perinteisellä masterilla. Tässä sovelluksessa pääteputket ovat edelleenkin "säröttömiä" ja kaikki säröt pienillä tehoilla tehdään ennen niitä.
 
Jossain vaiheessa otettiin käyttöön keinokuormat, joissa suuri osa vahvistimen päätetehosta muutetaan lämmöksi. Keinokuorman suurin ongelma on pääteputkien nopea kuluminen niitä täysillä luukutettaessa.
 
Yksi innovaatio oli kehittää "Power Scaling/VVR", jossa vahvistimen tehoa säädellään muuttamalla joko vain pääteputkien jännitteitä tai pääteputkien ja vaiheenkääntöputken jännitteitä tai koko vahvistimen kaikkien putkien jännitteitä. Näissä kaikissa vaihtoehdoissa on omat hyvät ja huonot puolensa, mutta kaikissa tapauksissa niissä saadaan myös pääteputkien säröt aikaan pienilläkin äänenpaineilla.
 
Jos koneeseen halutaan VVR/Power Scaling, kannattaa siihen mielestäni laittaa myös jonkunlainen master volume, ellei vahvistimen kaikki putket ole VVR:n piirissä.
 
Suomalaisia käsintehtyjä putkivahvistimia kaikille soittajille www.bluetone.fi
Entropia666
14.04.2011 12:30:07
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt kun tähänkin näyttää osaavat immeiset vastailla, niin minua kiinnostaisi tietää saako Marshall DSL 100 kytkettyä tuota VVR:ää? Ja mitähän mahtaisi suurinpiirtein kustantaa?
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti