Muusikoiden.net
21.06.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Music Man RP112 Sixty-Five, biasointikysymys
1
jran
17.01.2011 11:54:14
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Osaakos joku kertoa onko tuo Music Man RP112 Sixty-Five kombo ns. "auto-bias" tai "self-biasing" josta ei tarvitse erikseen säätää biasia pääteputkien vaihdon yhteydessä, vaiko perinteinen malli josta tarvitsee säätää tuo bias? Kuulemma osa noista Musareista on noita automaattisesti säätyviä, mutta kun en tiedä mikä osa..
 
Volle
17.01.2011 12:44:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jran: Osaakos joku kertoa onko tuo Music Man RP112 Sixty-Five kombo ns. "auto-bias" tai "self-biasing" josta ei tarvitse erikseen säätää biasia pääteputkien vaihdon yhteydessä, vaiko perinteinen malli josta tarvitsee säätää tuo bias? Kuulemma osa noista Musareista on noita automaattisesti säätyviä, mutta kun en tiedä mikä osa..
 
Osoittessa www.musicmanamps.com oli aikanaan ohjeet biasointiin ainakin sixtyfive 112RD:lle, jollainen mulla oli, ja uskoakseni RP:ssä on sama pääteosio.
 
jran
17.01.2011 14:12:45
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Katsoinkin tuolta jo, mutta en ihan päässyt kärryille mikä ohjeistus pätee mihinkäkin malliin. Ainakin yhdessä biasointiohjeessa oli erikseen maininta "This applies to all models using a grid drive (ts. 12AX7 putkella olevat, omassani tätä ei ole)". ja jatkoselvittelyn perusteella pohjalta nuo RD mallit olisi juurikin varustettu biassäädöllä. Mutta sitten taas 1650-RD chassiksella (110RD-50 & 112RD-50) olevissa olisikin self-bias. Samoin kun nuo bias ohjeet tuntuu olevan kaikille MM malleilleen vähän omansa. Että selkeältä vaikuttaa tosiaankin.
 
Noh, tämä varmaan ratkeaa kun saa ton vahvarin auki ja näkee mitä se piirilevy sisältää.
 
weetube
17.01.2011 17:18:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://www.pacair.com/cgi-bin/discus/discus.cgi?pg=topics
 
-W-
 
Että joo...
Jone the Bone
17.01.2011 18:54:07
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jran: Katsoinkin tuolta jo, mutta en ihan päässyt kärryille mikä ohjeistus pätee mihinkäkin malliin. Ainakin yhdessä biasointiohjeessa oli erikseen maininta "This applies to all models using a grid drive (ts. 12AX7 putkella olevat, omassani tätä ei ole)". ja jatkoselvittelyn perusteella pohjalta nuo RD mallit olisi juurikin varustettu biassäädöllä. Mutta sitten taas 1650-RD chassiksella (110RD-50 & 112RD-50) olevissa olisikin self-bias. Samoin kun nuo bias ohjeet tuntuu olevan kaikille MM malleilleen vähän omansa. Että selkeältä vaikuttaa tosiaankin.
 
Noh, tämä varmaan ratkeaa kun saa ton vahvarin auki ja näkee mitä se piirilevy sisältää.

 

 
Itselläni on myös tuo sama Musarin combo. Tarkasta takapaneelin arvotaulusta "Chassis No:", ja jos se on 2165 RP, niin silloin biassointiohje on tässä:
 
http://pacair.com/mmamps/Documents/MM%20Service%20Bulletins%20All.pdf
 
Heti alussa oleva ohje "Driver transistor bias calibration procedure" käsittelee ko. vahvistimen biassointia.
 
Koska pääteputkien bias-trimmeri on molemmille putkille yhteinen, on tärkeää, että pääteputkipari on mahdollisimman samanlainen (sovitettu pari). Tosin, aikaa myöten myös ohjeessa mainitut 3,9 ohmin vastukset ovat saattaneet muuttaa arvoaan, joten mahdollinen epätasapaino voi johtua myös niistä. Ero ei saisi ohjeen mukaan olla yli 55 mV.
 
Omassa Musarissani jännite-ero oli vain pari millivolttia, joten jätin trimmerin siihen asentoon, että pienempi jännite oli tuo ohjeessa mainittu 25mV, ja suurempi asettui sitten 27mV:iin.
 
Homma ei ole paha itse tehtäväksi, mutta varovainen pitää olla, koska Musari käyttää hieman tavallista korkeampia jännitteitä pääteputkilleen. Lycka till.
 
Se on sama millä sitä paskaa lapioi, kunhan paska lentää (Albert Järvinen, kysyttäessä käyttämiensä kitaroiden merkkiä).
jran
18.01.2011 09:45:16
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jone the Bone: Itselläni on myös tuo sama Musarin combo. Tarkasta takapaneelin arvotaulusta "Chassis No:", ja jos se on 2165 RP...
 
...Homma ei ole paha itse tehtäväksi, mutta varovainen pitää olla, koska Musari käyttää hieman tavallista korkeampia jännitteitä pääteputkilleen. Lycka till.

 
Ok, kiitoksia vinkistä. Näin tuon ohjeenkin kyllä jo aikaisemmin, mutta jotenkin arvelin sen olevan eri koneeseen. Pitää tarkistaa tuo rungon malli, niin eiköhän se siitä. Katsoinkin, että noissa on yli 700V jännitteitä sisällä, että pitänee olla kohtuu tarkkana. En ole aikaisemmin moista hommaa vielä tehnyt, joten jännityksellä odotan kuinka äijän (tai Musarin) vielä käy.
 
janimarj
18.01.2011 18:30:10
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kannattaa purkaa jännite pois vahvistimen sisältä ennen kuin lähtee sinne ronkkimaan. Muistaakseni ainakin Fenderin vahvistimissa tämä onnistuu siten, että otetaan töpseli pois seinästä ja pistetään Standby-kytkin on-asentoon joksikin aikaa (Power muistaakseni off-asennossa).
 
Mutta kannattaa tsekata asia vielä toisaalta, omat muistikuvani saattavat heittää.
jran
26.01.2011 15:34:57
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jaahans, testit on testailtu ja vahvistin tuntuisi jopa toimivan. Säätöjen kanssa tein sillain, että pienemmän jännitteen jätin n. 26mV ja suurempi osui silloin johonkin 29mV tietämille. Lähtökohtana oli aika paljon reilummat jännitteet. Nuo mainitut 3.9 ohmin vastukset oli omassani kyllä mitattuna jotain 4,1 ohmin luokkaa, mutta en tiedä onko tällä mitään käytännön vaikutusta tuohon bias säätöön. Jos on, niin kertokaapa joku ihmeessä mihin päin sitä pitäisi rukata.
 
Otin tuosta piirilevystä myös kuvan ja merkkasin siihen ne paikat mistä mittasin, jos vaikka jatkossa helpottaisi muita saman asian tiimoilla puuhastelevia. Toivottavasti vielä mittasin oikeista paikoistakin...
 
http://www.rhythm-runkers.com/bonus/MM112RP65_bias.jpg
 
Jone the Bone
26.01.2011 19:05:07
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jran: Jaahans, testit on testailtu ja vahvistin tuntuisi jopa toimivan. Säätöjen kanssa tein sillain, että pienemmän jännitteen jätin n. 26mV ja suurempi osui silloin johonkin 29mV tietämille. Lähtökohtana oli aika paljon reilummat jännitteet. Nuo mainitut 3.9 ohmin vastukset oli omassani kyllä mitattuna jotain 4,1 ohmin luokkaa, mutta en tiedä onko tällä mitään käytännön vaikutusta tuohon bias säätöön. Jos on, niin kertokaapa joku ihmeessä mihin päin sitä pitäisi rukata.
 
Otin tuosta piirilevystä myös kuvan ja merkkasin siihen ne paikat mistä mittasin, jos vaikka jatkossa helpottaisi muita saman asian tiimoilla puuhastelevia. Toivottavasti vielä mittasin oikeista paikoistakin...
 
http://www.rhythm-runkers.com/bonus/MM112RP65_bias.jpg

 
Vahvistin toimii ja äijä on hengissä... Voidaan kaiketi sanoa, että homma onnistui. Vastusarvon poikkeama (n. 5%) mahtuu vielä toleranssin rajoihin, joten ei syytä huoleen, säätö on hyvinkin tolpillaan.
 
Musarissahan nuo pääteputket eivät käy kovinkaan kuumina, joten omasta mielestäni Musarissa putket lämmittävätkin enemmän soittajan mieltä kuin soundia.
 
Jos siis putket eivät hehku niin, että muuta valaistusta huoneessa ei tarvita, tehoa tuntuu lähtevän ja soundikin säilyy "kasassa" isommillakin volumeilla, puoltaa sekin biassoinnin onnistumisesta.
 
Musari on suottakin aika aliarvostettu vahvistin, vaikka laite on kestävä, laadukkaista osista kasattu ja todella siistiä työtä. Soundi on todellakin hieman kylmähkö ja persoonaton, vähän kuin kotistereoihin vetäsi, mutta toimii ehkäpä juuri siksi melkoisen hyvin nykyaikaisten, mallintavien polkumiinojen kanssa.
 
On hienoa, että yhä useampi Musarin omistaja uskaltaa nykyään tulla "kaapista ulos" ja tunnustaa omistavansa Musarin. Ehkäpä vielä jonakin päivänä minunkin, n. 30 vuotta vanha Musarini saa ansaitsemansa arvonnousun. Ainakin silloin arvon kohoaminen pilviin alkaisi, jos myisin omani pois pilkkahintaan. Näin on käynyt lähes kaikille niille laitteille, joista olen jossakin vaiheessa luopunut. Vahingosta vihdoinkin viisastuneena en myy Musari-vanhusta ainakaan vielä.
 
Se on sama millä sitä paskaa lapioi, kunhan paska lentää (Albert Järvinen, kysyttäessä käyttämiensä kitaroiden merkkiä).
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti