Muusikoiden.net
21.04.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Vahvistimen EQ potikoiden toimintaperiaate?
1
hallu
12.11.2010 14:13:34
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi taas, vahvari tuli huollosta ja tutkiessani sitä kiinnittyi huomioni erääseen seikkaan, jota en aikaisemmin ole erityisesti pannut merkille. Eli vahvistimien "Bass","treble" ja "Middle" potikoiden toiminta. Eli tuossa bluesdevillessä ne toimii niin, että ne niinkö suodattaa siitä äänestä muut taajuudet. Selvimmin tuo kuuluu treblesäätimessä eli kun kaikki EQ-potikat on nollilla, niin myös kaikki taajuudet on läsnä, mutta kun pelkästään trebleä vääntää auki, niin ääni ikään kuin hiljenee muiden taajuuksien vaimentuessa ja vain diskanttitaajuuksien jäädessä jäljelle ja sama muissakin säätimissä, mutta niissä se vaikutus ei tunnu niin dramaattisesti. Vertailun vuoksi kokeilin luon Line6 jm4 loopperin vahvistinmallinnusta, jossa on nuo samat säätimet, mutta siinä ne toimivat eri tavalla eli esimerkiksi treble ei vaimenna muita taajuukisa vaan ainoastaan lisää siihen päälle sitä diskanttia.
 
Mulle tämä on ihan uusi asia. Eli onko niin, että vahvistimissa on kahdenlaista EQ:n säätöfilosofiaa eli tuollainen vähentävä kuten tuossa fenderissä tai sitten lisäävä kuten tuossa Line6:sa? mistä sen tietää miten se missäkin vahvarissa on? ilmoitetaanko se jossakin vai voiko sen jotenkin päätellä spekseistä?
 
Antti1
12.11.2010 15:29:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

On vahvareissa ties kuinka monella tavalla toimivia eq:ta. Toimintaperiaate selviää käytännössä ainoastaan kokeilemalla ja oppimalla. Mesa, Marshall, Fender, Diezel, ENGL, Jet City, Peavey, Rocktron, Vox, Wangs ja mitä kaikenlaista tässä itsellä on ollutkaan - jokaisessa toimii eri tavalla tai vähintään eri taajuusnipuilla.
 
PYÖRII! TÄÄ ON KUTSU SULLE!
Imper
12.11.2010 15:36:57 (muokattu 12.11.2010 15:39:01)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En nyt ihan nähnyt loogisuutta tossa sun kuvauksessa, MUTTA suurimmassa osassa vahvistimista (myös DeVillessä) on passiivinen tonestack. Eli laittamalla kaikki potikat täysille soundi on suora ja täysillä. Sitten taajuuksia voi mielensä mukaan leikata. Voi valita mitkä taajuudet valutetaan maihin. Nämä potikoiden leikkaustaajuuksien raja-arvot riippuvat taas sitten käytetyistä konkista.
 
Sitten on olemassa aktiivisia tonestackeja, jotka on toteutettu operaatiovahvistimilla. Niillä taajuuksia voi boostata tai leikata, ja "suora" soundi on tällä kertaa nupikat klo 12.00. Tämmönen on esim. Orangen AD30TC.
 
Everyone is a per-son
aristoteles666
12.11.2010 15:37:09 (muokattu 12.11.2010 15:37:54)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kyllä mutta yleensä kitaravahvistimissa on passiivisia hyllyleikkureita, eli ne leikkaa joko ylä tai alapuolelta taajuuksia pois, kun taas digiefekteissä on monesti aktiivisia eli niillä leikataan tai korostetaan taajuuksia.
kyllä ne selviää yleensä manuaalista tai schemoista.
 
poikkeuksia tietysti löytyy, mutta yleensä.
imper ehti väliin.
 
arppah8
12.11.2010 15:42:28
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onhan noita "interaktiivisia" eq-systeemeitä kanssa, joissa vaikutus on vähän kuvatunlainen eli yhden nupikan vääntäminen vaikuttaa jossain määrin myös muihin taajuuksiin. Esmes Mesa-tuotteista tämmöisiä ilmeisesti löytää laajemmaltikin ja Epiphonen So-Cal-putkinupissa voi valita tuon ja "normi"-eq:n (toisistaan riipumattomien potkikoitten) välillä.
 
Status: Asiallinen mies, puhaltaa 1.37 promillea klo 7.30.
Y3J
12.11.2010 16:06:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itselläni pistin merkille kun siirryin Orangen vahvistimesta Marshallin nuppiin sen, että Marshallissa säätäminen kannattaa aloittaa tyyliin nollasta kun taas Orangea tuli säädettyä aloitusasentoina klo 12. Tuo Marshall kuulostaa järkevältä silloin kun EQ-asetukset näyttävät älyttömiltä.
 
Kaikki sulle nauraa, Liisakin taivaassa timantteineen. http://www.myspace.com/rumbleonthesea
tommiot
12.11.2010 16:15:19 (muokattu 12.11.2010 16:17:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://www.duncanamps.com/tsc/
 
Tuolla ohjelmalla saa piirrettyä tonestackien taajuusvasteita. Kannattaa lukea vaikka Kevin O'Connorin TUT1 aluksi, jos kiinnostaa miten tonestackit (ja putkivahvistimet yleisestikin) oikeasti toimii. Jengi mutuilee aika paljon siitä että eri vahvistimissa toimisi tonestackit jotenkin eri lailla, vaikka aika monesta higain-vehkeestäkin löytyy ihan vanhoista Marsuista tuttu tonestack (korkeintaan pienillä hienosäädöillä)...
 
svilo
12.11.2010 16:24:46
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

.....niin, ja säätäkää korvilla, ei silmillä ;)
 
/sv
 
"It's like... okay, this sounds like Fender BF, but wait... now I'm hearing Plexi... Oh, hold on... EVH tone... hey, that sounds very Tweed-ish"
aristoteles666
12.11.2010 16:26:57 (muokattu 12.11.2010 16:28:17)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

se auttaa vain silloin jos vahvistin kuulostaa hyvältä että säätää korvilla, jos se kuulostaa aina paskalta kannattaa säätää silmillä että edes näyttäisi hyvältä.
 
ei se mesan v:kään ole tullut muusta kuin joku halusi saada eq:n edes hymyilemään kun kuulosti kauhealta.
 
hallu
12.11.2010 18:01:28
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Imper: En nyt ihan nähnyt loogisuutta tossa sun kuvauksessa, MUTTA suurimmassa osassa vahvistimista (myös DeVillessä) on passiivinen tonestack. Eli laittamalla kaikki potikat täysille soundi on suora ja täysillä. Sitten taajuuksia voi mielensä mukaan leikata. Voi valita mitkä taajuudet valutetaan maihin. Nämä potikoiden leikkaustaajuuksien raja-arvot riippuvat taas sitten käytetyistä konkista.
 
Sitten on olemassa aktiivisia tonestackeja, jotka on toteutettu operaatiovahvistimilla. Niillä taajuuksia voi boostata tai leikata, ja "suora" soundi on tällä kertaa nupikat klo 12.00. Tämmönen on esim. Orangen AD30TC.

 
Onko vahvistimeni siis rikki? se tuli juuri huollosta ja tosin emme sopineet kuin putkien vaihdosta, mutta käsitin että ne tsekkaa sen samalla ilmineeraa, jos siinä on jotain laitettavaa.
 
Sanoit passiivisen tonestakin (onko tälle jotain suomenkielistä nimeä?) toimivan niin, että kun kaikki on kympillä niin vahvistin on täysillä tai siis kaikki taajuudet on läsnä. Mulla tuo menee silläviisiin kun nyt uudelleen tutkin tuota, että vahvistin soi pikkuisen kovempaa silloin kun kaikki säätimet on nollassa. Treblesäädin on juuri se joka hiljentää vahvistinta eli jos pelkkä treble on kympissä niin ala ja -keskitaajuudet tipahtaa pois ja vahvistin kimittää vain pelkkää diskanttia ja äänenpaine pienenee (kuuluuko asiaan?). Jos treble on täysillä, niin basson ja middlen lisääminen tuo ko taajuudet mukaan, mutta ei nosta äänen painetta. Sitten kun trebelen tiputtaa pois, niin äänen paine kasvaa. Eli pelkkä basso tai pelkkä middle tai ne yhdessä tuo vain pikkuisen jytää lisää (ei kauhean mainittava ero), mutta treble muuttaa koko homman luonteen ja myös middle ja basso säätimien luonnetta (tai niiden luonne tulee paremmin kuuluviin sitä diskanttia vasten? mitä lie). Äänen paineen ero ei ole suuri, mutta korvin kuultava ja se liittyy nimenomaan trebleen (treble nollassa vahvistin soi pikkuisen kovempaa ja kulmikkaammin ja treble kympissä vähän hiljempää ja ääni on pehmeämpi). Pitäisikö vahvarin vaieta kun passiivisen eq:n vääntää nollille?
 
hallu
12.11.2010 19:05:48
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ai niin, kiitoksia muuten kaikille kun jaksatte vastailla kun minä näitä typeriä kysymyksiä ja pähkäilyjäni tänne suollan. Voisin muuten tuosta biaksesta vielä mainita kun nyt ammattilainen laittoi sen. Eli tuossa vahvistimessa on kai se sellainen fixed bias, mutta siinä ei ole biastrimmeriä (en ole varma ymmärsinkö oikein että siinä voisi olla joku vastus sen trimmerin tilalla ja sitä vastusta vaihtamalla se bias sitten trimmattaisiin?). No nyt ne oli laittanut ne putket silleen ettei olleet tarvinneet mitään kolvailla vaan olivat kai mitanneet tuon vahvistimen biaksen ja etsineet hyllystä siihen sopivat putket (eli biasta joutuu kai trimmaamaan vain silloin kun putket ei ole sopivat). Svetlanan pääteputket oli laittanut ja täytyy sanoa että soi hienosti tuo vahvari. Ne vanhat pääteputket olivat kuulemma loppu eli toinen oli kokonaan mykkänä eli rikki ja toinenkin helisi ja oli mikrofonisoitunut. Yllättävää kyllä ne etuasteen putket ovat kuulemma ihan kunnossa vielä (oli testannut ne). Tuo on kummiskin viisitoista vuotta vanha vahvari ja ollut keikkoilla ja treeniksissä ja himassa käytössä, mutta käyttö ollut sen verran vähäistä (putket kuulemma kestää jopa tuhansia tunteja). Etuasteen putket on kummiskin yhtä vanhat kuin ne pääteputket, mutta vielä käyttökelpoiset. Tuli mieleen, että tuo on sen verran järeä vahvari, että himassa se on aina aika hiljaisella eikä sitä pysty kovin paljoa avaamaan reenikämpällä tai edes keikoillakaan (kerran yhdessä ulkoilmafestarilla kokeilin josko olisi vähän vääntänyt sitä auki, mutta miksaaja repi heti pelihousunsa joten ei siitä sitten mitään tullut).
 
Tympee Huttunen
12.11.2010 21:00:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hallu: Pitäisikö vahvarin vaieta kun passiivisen eq:n vääntää nollille?
 
Yleensä ei, mutta joissain tekee tosiaan näin.
blaekie
12.11.2010 22:08:30 (muokattu 12.11.2010 22:09:53)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

svilo: .....niin, ja säätäkää korvilla, ei silmillä ;)
 
/sv

 
Ne korvat, ne korvat, ne on aika hyvä keksintö :)
 
EDIT: Mä en säädä korvilla, enkä silmillä, vaan ihan käsin ;-)
 
Nii onkii ... vai oliko sittenkään .. ja jos onkii , nii entäs sitten ...
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti