Muusikoiden.net
18.06.2018
Gibson Custom Shopin upeat 2018-mallit nyt esillä Kitarapajassa 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Keskeiset erot akustisen / sähkikiksen vahvistimessa?
1
jukcat
28.09.2010 20:22:07
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitä eroavuuksia noissa styrkkareissa loppujen lopuksi on? Vai onko niitä?
Säädöt on toki erilaisia ja akkaristyrkkarissa tutuu olevan jotain kompressiota enemmän, mut onko itse vahvistin melko samanlainen? Eli hyvällä putkistyrkkarilla ja laadukkaalla kompuralla ja choruksella pääsee samoihin soundeihin? (parempiin?)
 
sex, juice and rock'n roll..
Hanok
28.09.2010 20:50:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sähkökitaran vahvistin ei sovi akkarille kovinkaan hyvin. Tähän on syynä ehkä ennen muuta kaiuttimet, sillä sähkökitaralla käytetään tarkoituksella kajareita jotka toistavat korkeita taajuuksia huonosti. Tyypillisesti taajuusvaste putoaa merkittävästi jo 5 kHz:n jälkeen.
 
Akustisessa taas ylä-äänet ovat hyvin tärkeitä soundin rikkauden kannalta. Näin ollen akustinen kuulostaa tyypillisesti kovin tunkkaiselta sähkökitaran vahvistimella. Akustiselle tarkoitetuissa vahvistimessa kaiuttimet ovat enemmän PA-kaiuttimen tyyppisiä, eli niiden on tarkoitus toistaa signaali mahdollisimman neutraalisti. Eli periaatteessa toki voidaan käyttää esim kitaranuppia vahvistimena ja sen kanssa pa-kaappia.
 
Kannattaa kuitenkin huomioida että putkivahvistimen keskeisenä etuna on sähkökitarakäytössä miellyttävä säröytyminen. Akustisen kanssa tätä ei kovin helposti pääse hyödyntämään, koska akustinen on rakenteensa vuoksi melko herkkä kiertämään.
 
Eli akustisen kitaran vahvistimeksi sopii ehkä kuitenkin parhaiten tarkoitukseen tehty vahvistin tai vaikka ihan aktiivimonitori varustettuna di-boksilla tai jonkinlaisella etuasteratkaisulla.
aristoteles666
28.09.2010 20:55:49
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jukcat: Mitä eroavuuksia noissa styrkkareissa loppujen lopuksi on? Vai onko niitä?
Säädöt on toki erilaisia ja akkaristyrkkarissa tutuu olevan jotain kompressiota enemmän, mut onko itse vahvistin melko samanlainen? Eli hyvällä putkistyrkkarilla ja laadukkaalla kompuralla ja choruksella pääsee samoihin soundeihin? (parempiin?)

 
akustisen vahvistimet on täyden kaistan vahvistimia ja sisältää yleensä diskantti twiitterin tms jolloin sieltä tulee yläpäätäkin, mitä norm kitarakaiuttimesta ei tule.
 
erilaisiin soundeihin, keskialuepainotteisiin, joka saattaa kuulostaa miellyttävältä korvaan, mutta ei kuitenkaan kuulosta oikealta akustiselta yläpään puuttumisen takia.
 
teemu-t-k
29.09.2010 16:28:56 (muokattu 29.09.2010 16:47:04)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Akustisten instrumenttien vahvistimella on yleensä melko laaja ja tasainen taajuusvaste jotta instrumentin ominaissoundi ei värittyisi. Samasta syystä myös esim. säröominaisuudet usein puttuvat ja pikemminkin toiston lineaarisuuteen ja säröttömyyteen on usein panostettu nostamalla vahvistimen tehoa ja siten "headroomia".
 
Kitaravahvistin puolestaan toimii yleensä huomattavasti kapeammalla taajuuskaistalla ja melko usein taajuusvaste on hyvinkin epälineaarinen jotta soundi tarkoituksellisesti värittyisi. Myös yliohjaukseen (lievään tai raskaampaan) tähtäys on yleistä.
 
Vaikka tuo makuasia pääasiassa onkin, akustisia instrumentteja harvoin on tarkoitus "säröytellä miellyttävästi" joten perusputkijutut sun muut eivät niissä oikein palvele. Suuritehoinen trankkuvahvistin sitävastoin on enemmänkin omiaan tuohon juttuun.
 
Tähän väliin on hyvä myös mainita että vahvistin on todellakin "akustinen vahvistin" - ei siis pelkästään akustisen kitaran vahvistin. Käytännössä idea on, että noilla vahvistetaan siis lähes mitä tahansa akustista instrumenttia - vaikkapa vokaaleista viuluun.
 
Noi kaiutinerot jo mainittiinkin; akustisessa siis yleensä on pyritty kaiutinratkaisuun joka tukee tuota laajaa ja lineaarista taajuusvastetta: Diskanttitoistoa parantava kaiutin on yleinen, mutta jokin subwoofer ratkaisu tms. ei sekään ole ennen kuulumaton. Monissa on jopa ns. bi-amp tai tri-amp ratkaisu, eli jokaiselle taajuuskaistalle oma päätevahvistimensa. Kitaravahvistimessa asetelma on about päinvastoin (paitsi ehkä erona sitten stillikoille suunnitellut vahvistimet).
 
Lisäominaisuuksina akustisesta vahvistimesta sitten usein löytyy esim. kompressoria, kierronpoistajaa, mikkietuastetta yms. Eli siis käytännössä juttuja joiden tarpeellisuus on melkoinen akustisten instrumenttien vahvistuksessa mutta juurikin olematon sähkökitaravahvistimissa.
 
blaekie
29.09.2010 17:43:24 (muokattu 29.09.2010 18:34:10)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Akustisissa niihin lisäominaisuuksiin kuuluu usein myös monipuolisempi EQ, toisin kuin sähkökitaravahvistimen kapealla alueella toimivat Bass, Middle ja Treble.
 
On myös akustisia soittimia joita soitetaan säröytyvien kitaravahvistimien kera, kuten blueshuuliharppua.
 
Nii onkii ... vai oliko sittenkään .. ja jos onkii , nii entäs sitten ...
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti