Muusikoiden.net
25.05.2018
Gibson Custom Shopin upeat 2018-mallit nyt esillä Kitarapajassa 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: muut kuin vaahterakaulaiset stratot
1
ReBeat
14.07.2010 17:55:28
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kertokaas millaisia fiiliksia on mahongista, kooasta, ruusupuusta ym. eksoottisista vaihtoehdoista kaulapuuna stratossa. Nyt ei siis puhuta otelaudasta vaan kaulan takaosan puusta.
 
McNulty
14.07.2010 19:13:57
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ReBeat: Kertokaas millaisia fiiliksia on mahongista, kooasta, ruusupuusta ym. eksoottisista vaihtoehdoista kaulapuuna stratossa. Nyt ei siis puhuta otelaudasta vaan kaulan takaosan puusta.
 
Osa niistä eksoottisimmista palikoista joita olen nähnyt, onpi olleen jokseenkin massiivisia. Toki puulajikkeita on erilaisia (esim. mahonki ja ruusupuu ovat vain yleisnimityksiä) ja intian ruusupuu on tiheydeltään, massaltaan, väriltään, soundiltaan yms. erilaista kuin esimerkiksi brasilian ruusupuu. Joka tapauksessa, nuiden tiheimpien puiden massa yleensä aiheuttaa sen, että jos keveästä lepästä tahi saarnista tehty Straton runko saa aisaparikseen vaikkapa kokonaan ruusupuisen kaulan, niin soittimesta tulee kaulapainoinen. Yksistään jo se seikka pelottaa meikäläisen katsomaan perinteisempiä vaihtoehtoja.
 
Siksipä suosittelenkin että runkopuuksi valitaan vähintään yhtä painava lankku, jolloin soittimen balanssi onpi kuosissa. Se vain, ettei kaikkia miellytä 5kg Strato :)
 
Gibson, PRS ja moni muu valmistajahan on käyttänyt mahonkia kaulapuuna jo vuosikymmeniä. Se on siis varsin yleinen valinta kun valmistetaan liimakaulaisia soittimia. Mutta koska mahonki on yleisnimitys useammalle sortille, on vaikea antaa yksinkertaista vastausta esim. "mahonki on tummasointinen" tai "mahonki on painavaa", sillä on olemassa myös kevyttä ja varsin avoimesti ja jopa kirkkaasti soivia "mahonkilankkuja".
 
Kahta Warmothia (Strato ja Tele) olen saanut tähän päivään mennessä soitella, missä kaulapuuna on ollut ruusupuuta (Tele) ja wengeä (Strato). Kumpainenkin soitin oli omaa "1954 Custom Stratoani", perinteistä suosaarni+vaahtera -yhdistelmää, painavampia.
 
end of this disease-ridden world
fox
14.07.2010 19:28:21
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

McNulty:
Kahta Warmothia (Strato ja Tele) olen saanut tähän päivään mennessä soitella, missä kaulapuuna on ollut ruusupuuta (Tele) ja wengeä (Strato). Kumpainenkin soitin oli omaa "1954 Custom Stratoani", perinteistä suosaarni+vaahtera -yhdistelmää, painavampia.

 
Koko-ruusupuinen Fenderin Tele on ainakin verrattomasti normiTeleä painavampi.. Tuo kaulan ja runkopuun painojen "epäbalanssi" saattaa olla kyllä haitallinen. Mulla on 80-luvun aikojen peruja täys-ruusupuinen Strat-kaula, joka sitte ei oikein normi leppärungossa istunut. Saarnibodyssa olis voinu olla hyvä. Tänä päivänä se on kiinni khaya-mahonkisessa 2humpparin bodyssa. ;)
 
Enimmillään noita "spesiaalipuita" tuli ihailtua ja kuolattua 70-luvun lopun ja 80-luvun alun aikoihin, kun Nuutinen rakenteli Telejä, Stratoja ja P-bassoja niistä Schecter Guitar Researchin osista. Niillähän oli muistaakseni 6 erilaista Tele-kaulaa, toistakymmentä eri Strato-kaulaa ja basson kaulojakin tais olla ainakin 5 eri puulajista.
Mieleenpainuvimmat kaulat oli joku zebrawood Telen kaula, ja Stratokauloista toki ruusupuukaula, eebenkaula (oli tosi hienot syyt siinä!) sekä cherrywood-kaula.
Tiedän Suomeen tuodun ainaki purpleheart-puisia, Cocobolo- ja paduak-kaulasia.
 
Yhen varsinaisesti restaurointi-hienopuusepän itelleen tekemää tele-johdannaista oon kokeillut, käsittääkseni siinä oli kaula pihlajaa ja tuomea. Eebenotelaudallisena oli komia.
 
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti