Muusikoiden.net
25.04.2018
Into-Luthman | Yli 300 sivua parasta musakamaa 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Vahvistimien elinkaari?
1 2
RekoS
05.03.2010 15:31:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuli tässä mieleen, että kun Tori on pullolaan käyttökelpoisia putkivahvistimia, jotka oikein huollettuna kestävät kymmeniä vuosia, niin miksi nykyään kannattaisi enää ostaa ollenkaan uutta vahvistinta?
 
Mikä mahtaa olla esimerkiksi normaalin marsun putkinupin ikä? Myydäänkö se aina eteenpäin ja tehdään putkiremppa joskus, vai purkaako joku sen joskus osiksi vai heittää pois? Vai annetaanko sen pölyttyä varastossa ja lopuksi mitä? Niin. Periaatteessahan vahvistimet vain lisääntyvät, kun aina kuitenkin joku ostaa uusia. Ja joku point-to-point putkivahvistinhan voidaan korjata aina helpostikin, jos vaikka muutakin kuin putkia menee rikki.
 
Ja eivätpä nuo trankkupelitkään kestämättömiä ole, ainakaan suurin osa. Ja ellei satu olemaan line6 monimutkainen mallintava, niin pajalla saadaan myös ihmeesti korjattua trankkupelejä. Jotkut 80-luvun yamahan combohirvityksetkin toimivat mitä mainioimmin vaikka nekin ovat nähneet maailmaa ja kilometrejä enemmän kuin minä.
 
Itse en ainakaan putkivahvistinta osta enää ikinä uutena: käytännössä myyntihinta, millä laite menee on 60% alkuperäisestä hinnasta, ja tappio on rahallisesti hirveä köyhälle opiskelijalle. Kun taas käytettynä ostettaessa suurin riski on pistää koko putkisarja uusiksi, josta selviää parilla satasella.
 
Ajatuksia?
 
Moskovan Pasuunat kauniina soi yössä Hääväki juhlii aivan päissään Vaimo tanssii polkkaa, mies koittaa vodkaa Kohta saapu huomen mut torvet vain pauhaa
zuppermuhle
05.03.2010 15:33:12 (muokattu 05.03.2010 15:36:33)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

GAS pitänee huolen siitä että porukat ostavat uusia vahvistimia.
 
EDIT: Otetaan esimerkiksi. Tiny Terrorit yms. Vielä 5 vuotta sitten pienten putkinuppien markkinat olivat aika pienet. Nyt niitäkin tulee joka valmistajalta.
 
Ja kyllähän monesti kannattaa ostaa se reissue versio vahvistimesta X kuin ruveta ympäri maailmaa metsästämään aitoa 40 vuotiasta laitosta. Vaikka hinta olisi samaa luokkaa voi saatavuudessa olla huomattavia eroja.
 
"Itse aloin harjoittaa heti kävelyikään päästyäni muinaista kungfu-tekniikkaa, jossa luustoa vahvistetaan vahingoittamalla, ja iskinkin toistuvasti päätäni erinäisiin koviin esineisiin ensimmäisten elinvuosieni aikana."
jussi1976
05.03.2010 15:45:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä kysymys.
 
Kyllä laatuvahvari kestää pitkään, May on vissiin soittanut niillä samoilla Voxeillaan ties miten kauan - montahan sillä kyllä on.
Vahvareita tosiaan tulee uusia koko ajan, ja tuntuu siltä, että niistäkin tehdään vielä enemmän kertakäyttökamaa, kun kaikki halpissysteemit tulee kuvioihin. Ja sitten siinä nupissa tai kombossa pitää olla sen sata eri sisäänrakennettua efektiä. Onhan se niin, että yksinkertainen rakenne yleensä kestää parhaiten. En mä ainakaan näe juuri mitään syytä vääntää jonkun high-tech tsydeemin kanssa, kun ihan laatu point-to-point tms. verme efekteillä hoitaa homman vähintään yhtä luotettavasti...
 
"Rautalankasoittajat soittaa Fenderillä, rautakankimiehet Marshallilla!"
jussimus
05.03.2010 15:55:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vuosien ajan jatkuneen kamapuljauksen ohessa olen havainnut, että yllättävän monet putkivahvarin omistajat eivät tajua vahvaristaan ja putkien roplaamisesta yhtään mitään.
Nämä ovat juuri niitä tyyppejä jotka ostavat putkivahvarin uutena, ja soittelevat tehdasputkilla autuaan tietämättöminä mistään soundeja parantavista modauksista.
 
Kun putket alkavat vedellä viimeisiään ("mikäs siihen soundiin nyt tuli...?"), he pistävät vahvarin myyntiin, koska ajatus putkien vaihdosta tuntuu aivan liian hankalalta. Yllättäen erittäin suuri osa torilla myytävistä putkivahvareista onkin "vanhoilla" putkilla varustettu. Ja tottakai hönkää aina riittää...joo joo.
 
Ja sitten kun nämä tyypit ovat saaneet vahvarinsa kaupaksi, niin mennään kauppaan ostamaan uusi putkivahvari, jolla sit taas soitellaan ne hikiset pari vuotta...
 
blaekie
05.03.2010 16:08:40
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jussimus: ....Nämä ovat juuri niitä tyyppejä jotka ostavat putkivahvarin uutena, ja soittelevat tehdasputkilla autuaan tietämättöminä mistään soundeja parantavista modauksista....
 
Hmm, mutta tuo nyt ei kyllä ole mikään itsestäänselvyys, että niillä "tehdasputkilla" joku tietty vahvistin välttämättä paskalta aina kuulostaa. nm. "Paskuus on kuulijan korvissa" :). Samoista tehtaista ne vaihtoputketkin tulee tänä päivänä (jos jätetään ne NOS putket nyt laskuista pois, jotka nekään ei aina autuaaksi tee)
Samoin modauksien tarpeellisuus ei ole oletusarvo. Joku tietty vahvistinmalli voi jostain tietystä modauksesta (jonkun korvissa) hyötyä toinen taas ei.
 
Nii onkii ... vai oliko sittenkään .. ja jos onkii , nii entäs sitten ...
jussimus
05.03.2010 16:17:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

blaekie: Hmm, mutta tuo nyt ei kyllä ole mikään itsestäänselvyys, että niillä "tehdasputkilla" joku tietty vahvistin välttämättä paskalta aina kuulostaa. nm. "Paskuus on kuulijan korvissa" :). Samoista tehtaista ne vaihtoputketkin tulee tänä päivänä (jos jätetään ne NOS putket nyt laskuista pois, jotka nekään ei aina autuaaksi tee)
Samoin modauksien tarpeellisuus ei ole oletusarvo. Joku tietty vahvistinmalli voi jostain tietystä modauksesta (jonkun korvissa) hyötyä toinen taas ei.

 
Joosiis, ei tietenkään ole itsestäänselvyys. Mutta putkia vaihtamalla saa muokattua soundia hyvinkin paljon. Tästä optiosta monet eivät ole tietoisia, minkä takia monet hyvät vahvarit menevätkin "turhaan" myyntiin...
 
Terry Pantheras
05.03.2010 16:35:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen päässyt siihen onnelliseen tilanteeseen, että kahta en vaihda...
 
einzweidreivier MASTEROID ~~ stoner rock - doom - heavy - death metal ~~
maxillaris
05.03.2010 17:27:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terry Pantheras: Olen päässyt siihen onnelliseen tilanteeseen, että kahta en vaihda...
 
heh..SLO JA SBF(slow blow fuse)..:)
 
B-tone-flat
05.03.2010 17:41:26 (muokattu 05.03.2010 17:44:33)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksi syy siihen miksi näitä vahvistimia ostetaan, vaihdetaan ja myydään on se että maku ja mieltymykset vaihtuvat vuosien mittaan. Yhdestä vahvarista ei kait vieläkään saa kaikkia mahdollisia saundeja?
 
Tai miksi erilaisia automerkkejä ja malleja on niin paljon?
Me ollaan kaikki jollain tavalla erilaisia ihmisinä ja soittajina.
 
Mutta kyllähän hyvä laite kestää isältä pojalle. Joskus poika ei vaan halua isän vanhaa vaan haluaa uuden!
 
This is what you want, This is what you get!
Ziggy Bubba
05.03.2010 17:46:24 (muokattu 05.03.2010 17:48:24)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Musta sama pätee yhtä lailla kitaroihin - harvoin niitä vanhoja kitaroita korjauskelvottomaan kuntoon saadaan. Monista kapuloista ei saletisti edes hiota nauhoja kertaakaan, ne vaan jäävät nurkkiin pyörimään.
 
Veikkaan, että varsinkin monet nuoret soittajat kuvittelevat sen COB:n soiton vaativan just tiettyä itämaista halpismallia, jonka näköisellä se esikuvakin soittaa. "Eihän niillä 50-luvun kitaramalleilla hevit lähde." :)
 
E: Ja kitaravalmistajat kiittävät...
 
This Is Sonar Transistor...
trih
05.03.2010 18:13:28 (muokattu 05.03.2010 18:14:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen kuullut, että elkot voivat kuivua jo kymmennessä vuodessa. Kitarakamoissa asia ei ilmeisesti ole näin. Paljon myydään toimivaa 30-vuotiasta vahvistinta ilman mainintaa konkkarempasta. Mistähän johtuu, kestävät elkot?
 
Rhythm In Jump, Dancing Close To You.
Antti1
05.03.2010 18:28:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

trih: Mistähän johtuu, kestävät elkot?
 
Ne kuivahtaa nopeammin, jos vahvaria ei käytetä. Yleensä kitaravempaimia käytetään --> kestää pidempään.
 
When I awoke I thought I'd died. I actually did but not inside.
Boltsa
05.03.2010 18:30:16 (muokattu 05.03.2010 18:32:48)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo ei ole tarvinnut uusia vahvistimia ostaa. Yhden ainoan olen ostanut uutena ja sekin oli se 15w trankkumarsu sen "aloittelijan sähkökitarasetin" mukana.
Muutaman vuoden vanha putkinuppi on vasta sopivasti sisään ajettu, käyttövuosia jäljellä vielä runsaasti kunhan ei joka treeneissä kaljoja siihen päälle kaada tai riehu treeneissä kun punk-bändi ja kaatele stäkkejä.
 
Miksi itellä sitten on kolmas putkivahvistin menossa parin vuoden sisään johtuu yksinkertaisesti siitä, että ostettu peli ei pitemmällä käytöllä ja testauksella ollutkaan "se" juttu. Hyvä soundi mahdollisesti, mutta haluaa koittaa jotain muuta taas. Ja kun opiskelijana mennään toistaiseksi, niin ei ole varaa jättää vahvistinta itelle "jos vaikka sattuis tarttemaan joku päivä" vaan rahoiksi se täytyy laittaa. Ehkä sitten kun valmistuu niin kotoa löytyy toistakymmentä hyvää vahvistinta. Ehkä.
 
Boltsa
s151669
05.03.2010 18:32:10
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

trih: Mistähän johtuu, kestävät elkot?
 
No, mulla on 50-luvun putkiradioita pari, joissa on alkuperäiset elkot. Toimivia, joskin hurisevat ehkä enemmän kuin uudenkarheilla elkoilla.
 
Antikitarasankari
blaekie
05.03.2010 18:36:31 (muokattu 05.03.2010 18:40:47)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

trih: Olen kuullut, että elkot voivat kuivua jo kymmennessä vuodessa. Kitarakamoissa asia ei ilmeisesti ole näin. Paljon myydään toimivaa 30-vuotiasta vahvistinta ilman mainintaa konkkarempasta. Mistähän johtuu, kestävät elkot?
 
Elkot tarvitsee käyttöä, ne kestää (normaaleissa lämpötiloissa) paremmin.
 
EDIT: Jaha joku ehti ensin
 
maxillaris: heh..SLO JA SBF(slow blow fuse)..:)
 
SBF = Small Block Ford :)
 
s151669: No, mulla on 50-luvun putkiradioita pari, joissa on alkuperäiset elkot. Toimivia, joskin hurisevat ehkä enemmän kuin uudenkarheilla elkoilla.
 
Täytyy pistää paremmaks :) , Mulla on Philipsin Octodyne vuodelta 1935, alkuperäisillä elkoilla, ja ei hurise juurikaan, eikä elkot lämpene ja polta sulaketta.
Paperikonkkia on joutunut vaihtamaan.
 
Nii onkii ... vai oliko sittenkään .. ja jos onkii , nii entäs sitten ...
jösse
06.03.2010 09:52:51
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itselläni on aktiivikäytössä seuraavia vahvistimia, 79 ostettu Musicman RD112, johon on pääteputket vaihdettu kerran. 91 ostettu Marshallin Bluesbreakers Combo, putket vaihdettu kerran ja Vox AC-30 vuodelta 2006. Tähän kiinalaiseen olen vaihtanut tasasuuntausputken. Hyvin ovat kestäneet keikkailua ilman isompia korjauksia.
 
Confidentum
06.03.2010 10:23:57 (muokattu 06.03.2010 10:27:30)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Taitaa tosiaan olla meikäläisen päässä semmoinen vahvistimen henkinen elinkaari elikkäs GAS joka on ratkaiseva tekijä. Sinällään käyttötunteja vahvistimille tulee aika vähän, joten ne kyllä kestää. 10 tuntia viikossa 20 vuoden ajan on vasta 10000 käyttötuntia. Moniko meistä harrastelijoista edes noin paljon soittaa. Siis meinaan, että todennäköisesti hyvin monen "käytetyn" vahvarin todelliset käyttötunnit ovat sadoissa tunneissa eli ei palj mittä. Mulle kelpaa uuden sijasta oikein hyvin tuommoiset käytetytkin
 
Kaiuttimesta kuuluu ääniä
aristoteles666
06.03.2010 10:43:30
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jösse: Itselläni on aktiivikäytössä seuraavia vahvistimia, 79 ostettu Musicman RD112, johon on pääteputket vaihdettu kerran. 91 ostettu Marshallin Bluesbreakers Combo, putket vaihdettu kerran ja Vox AC-30 vuodelta 2006. Tähän kiinalaiseen olen vaihtanut tasasuuntausputken. Hyvin ovat kestäneet keikkailua ilman isompia korjauksia.
 
ei tarvitse vaihtaa jos toimii moitteetta.
 
harryk
06.03.2010 12:00:50
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sain joku aika sitten huollettavaksi vanhan Fender Tweed 5C3 combon, joka oli tehty muistaakseni vuonna 1952. Nuo koneet on kaikki tehty eyelet-levylle point-to-point-periaatteella. Yhden suotoelkon vaihdon jälkeen kone pelasi taas moitteetta vaikka sillä on ikää jo 60 vuotta. Näyttää siltä, että tuolla tekniikalla tehdyt vahvistiment ovat kestäviä ja huoltoystävällisiä jos kerran tuo Fenderkin on vielä hengissä. Jos piirilevykone tehdään riittävän paksusta levymateriaalista, komponenttien reiät läpikuparoituja ja jos putkenkannat on kiinnitetty alustaan eikä piirilevylle, voi tuollainen vahvistin olla myös pitkäikäinen. Massamarkkinoilla trendi on kuitenkin enemmän ja enemmän ns. kertakäyttötuotteet myös vahvistinen puolella. Halpaa vahvistinta ei kannata korjata koska sen korjaus maksaa äkkiä saman kuin vastaava vahvistin uutena.
 
Suomalaisia käsintehtyjä putkivahvistimia vaativille soittajille www.bluetone.fi
jösse
06.03.2010 13:15:14
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aristoteles666: ei tarvitse vaihtaa jos toimii moitteetta.
 
Ei tarvitse, ei putkia eikä vahvistimia. Voxista meni se tasuri heti kohta uutena. Musariin ja Marshalliin vaihdoin putket vasta, kun lakkasi kuulumasta, useiden satojen soittotuntien jälkeen.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti