Muusikoiden.net
20.06.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Sähkökitara ongelma
1
jukkamv
27.01.2010 20:12:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Termos!
 
Ostin tuossa pari kuukautta sitten sähkökitaran TOKAI AST-50:n . Kitara sopii mulle kuin nenä päähän mutta nyt kun soittelin viimeiset viikot akustisella ja kaivoin sähkökitaran kotelostaan taas esille niin huomasin, että kun kieleen koskettaa kevyesti niin lähtee sellainen "riks" ääni. Tuota ei kyllä muistaakseni ennen ilmennyt. Vahvistimena on tuollainen Cube 30X jonka ostin samalla reissulla.
 
Mulla sattui löytymään toinen kaapeli jolla testasin mutta ongelma ei ainakaan kaapelia vaihtamalla korjaatunut. Samoin mitkään cuben säädöt ei ongelmaa tuntuneet korjanneet. Mulla kun ei ennen tuota kitaraa ole sähkistä ollut niin olen aika aloittelija tän sähkiksen kanssa.
 
Eli kysymys: Mistä pitäisi vikaa alkaa etsimään. Onko kitarassa jokin säätö josta pitäisi tässä tapauksessa tietää? Onko jokin ehkä rikki? Takuuta kun on niin olisi hyvä tietää tässä vaiheessa. Vaikuttaako kitaran mikkien korkeus tuohon (uskaltaako niitä itse säädellä?). Ongelma ei ole paha mutta jotenkin hieman häiritsevä.
 
Kiitos jo etukäteen mahdollisista vastauksista.
 
Wolfie
27.01.2010 20:16:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Saattaa vaikuttaa jopa sähköjohdon asento pistorasiassakin. Maadoitusta kyseessä siis vaikuttaisi vain olevan. Ei vaarallista, jos soitin ei maadoita verkkovirtaa lävitsesi.
 
Oh Lord, Thank You!
jukkamv
27.01.2010 20:52:41 (muokattu 27.01.2010 21:17:45)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Wolfie: Saattaa vaikuttaa jopa sähköjohdon asento pistorasiassakin. Maadoitusta kyseessä siis vaikuttaisi vain olevan. Ei vaarallista, jos soitin ei maadoita verkkovirtaa lävitsesi.
 
Maadoitushommalta kuulostaa kokeilin toista pistorasiaa (samassa jaossa kuitenkin) ei ainakaan ihan suoraan auttanut. Mahtaakohan tälläset pakkaset pahentaa näitä ongelmia (ilma kuivaa tms..). Oliskohan tässä mitään muuta tehtävissä.
 
jukkamv
28.01.2010 22:30:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jukkamv: Maadoitushommalta kuulostaa kokeilin toista pistorasiaa (samassa jaossa kuitenkin) ei ainakaan ihan suoraan auttanut. Mahtaakohan tälläset pakkaset pahentaa näitä ongelmia (ilma kuivaa tms..). Oliskohan tässä mitään muuta tehtävissä.
 
Ei kellään mitään muita vinkkejä enää olisi testattavksi. Mites noiden mikkien korkeus uskaltaapiko noita ruvailla itekseen?
 
Fantasmic
28.01.2010 22:44:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jukkamv: Ei kellään mitään muita vinkkejä enää olisi testattavksi. Mites noiden mikkien korkeus uskaltaapiko noita ruvailla itekseen?
 
Uskaltaahan niitä mutta maadoitusongelmalta tuo tosiaan kuulostaa.Mikkien nostelu tai laskeminen ei siihen tuo muutosta.
 
Celeb
29.01.2010 09:07:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Wolfie: Saattaa vaikuttaa jopa sähköjohdon asento pistorasiassakin. Maadoitusta kyseessä siis vaikuttaisi vain olevan. Ei vaarallista, jos soitin ei maadoita verkkovirtaa lävitsesi.
 
Missä vaiheessa soitin maadoittaa virran lävitse? Pitääkö jotain olla rikki matkalla vai voiko tämä sattua ihan satunnaisesti jos ylipäätään on kytkenyt vahvarinsa maadoittamattomaan rasiaan?
 
s151669
29.01.2010 13:52:09
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Taas näitä...
 
lyhyesti: ilmiö on normaali. Keep on rocking. Jos ritinät häiritsevät, ainoa mitä voit tehdä on pitää jotain kättä jossakin kohtaa kieliä kiinni kaiken aikaa. Esimerkiksi rannetta tallalla, peukaloa virittimellä, mikä nyt sattuu luonnistumaan.
 
pidemmästi: Jos et seiso paljain jaloin betonilattialla, kehosi on varautunut sähköisesti johonkin potentiaaliin maahan nähden.
 
Vastaavasti, jos vahvistin ei ole kytketty maadoitettuun pistorasiaan, tai kuten 30x:n tapauksessa vahvistin ei edes ole maadoitettu, on vahvistin, ja tätämyöten kitara jossain potentiaalissa maahan nähden. Huomattavaa on myös, että vahvistimen maadoittaminen yksinään ei poista ongelmaa, koska jos et seiso paljain jaloin jne...
 
Nyt kun kosket kitaran kieliin, tasaantuu vahvistimen ja itsesi välinen sähköinen varaus, josta aiheutuu tuo risahdus.
 
Huomattavaa on, että vaikka edellä puhutaan sähöisistä varauksista, ei tästä ole mitään vaaraa. Huomattavaa myöskin on, että en todellakaan suosittele sähkökitaran soittoa paljain jaloin betonilattialla, koska tästä aiheutuu vahvistimen vikatilanteessa todellinen vaara.
 
Antikitarasankari
jpousi
29.01.2010 14:05:29 (muokattu 29.01.2010 14:05:44)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Talvella pakkasella riksuu ja ratisee myös enemmän kuin kesällä, kun ilma on kuvaa. Lattiapinta ja matot vaikuttavat.
 
Omassa Telessäni ratinaa kuuluu siis talvella enemmän kuion kesällä.
 
Ratkaisuja: Alumiiniteipilla kaikkien pleksin alapuolisten alueiden teippaus, potikoiden maadoituksen parantaminen (lisäjohdoilla kitaran bodyyn ja tallaan) ja jopa antistaattisella pyyhkeellä pyyhkiminen. Viimeksimainittu toimii muutaman tunnin ajan. Kokeilin myös käyttää pyykinhuuhteluainetta, joka "poistaa sähköisyyden". Sekin auttoi.
 
Jopas lähti!
Marzi
29.01.2010 14:17:45
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sillon tällön noita surinoita on ilmaantunut esim. livetilanteessa silleen, että surisee koko ajan vaikka pitääkin kielistä kiinni, mutta jos koskee plugijakin ruuviin, niin surina loppuu. Silloin apu on ollut niinkin yksinkertainen kuin "hyppylanka" rouditeipillä plugijakista tallaan siihen kannen päälle. (viimeksi oma seiskakielinen alkoi päristä kesken studiosession, kitarankieli teipillä plugijakin ruuvista tallaan ja taas mentiin.) Sit myöhemmin pajalla maadotukset kuntoon.
 
Toi on tosi yleinen "vika", eli surinat, jotka kuuluu kun ei pidä kielistä kiinni. Ja se ritsahdus voi olla tosiaan ihan staattista sähköä tai "kytkentä-ääni" kun kitara maadottautuu.
 
Tarpeeksi on liian vähän.
fox
29.01.2010 16:07:19
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jpousi: Talvella pakkasella riksuu ja ratisee myös enemmän kuin kesällä, kun ilma on kuvaa. Lattiapinta ja matot vaikuttavat.
 
Staattisen sähkön aikaansaamat häiriöt on inhottavia. Ja totta, kuivalla pakkasilmalla voi olla oikein haitaks asti. Voi joutua tosiaan Marzin tapaan vetelemään ns. "ylimääräsien piuhojen" kanssa noita maadoituksia.
http://www.lehmo.com/fox/lataamo/LifeSaver-mod.jpg
Tuossa kuvassa on mm. tuohon lifesaver-modiin "ympätty" takapleksiä varten ylimääränen maapiuha, tulee kaapelirenkaalla pleksin ruuvin alle. Ja pleksi totta kai alumiinilla vuorattuna.
 
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti