Muusikoiden.net
25.04.2018
Soittajasta muusikoksi | Kymen Konservatorio 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: 50-70 luvun kitarat
1 2 3 4 5
GuitarDemon
20.12.2009 19:08:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Elikkäs mietin tuossa, että itse haluaisin ainakin joskus ostaa jonkun vanhan 50-70 luvun Fender stratocasterin tai jonkun Gibson Les Paulin.
 
Mikä olisi sellainen "kulta aika" edellä mainituille kitaroille ja paljonko sellaiset yleensä maksaisivat? En ole netin kätköistä vielä onnistunut tuollaisia löytämään kovin montaa.
 
Sitten vielä, mistä tunnistaa onko kitara juuri esim 60 luvulta vai onko tehty vaan joku aged kopio?
 
Kiitokset vastauksista etukäteen.
 
Fantasmic
20.12.2009 19:10:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minkä takia joku haluaa ostaa 50-70luvun straton tai lespan jos ei tiedä yhtään mitään niistä?Nostalgiasyistä?
 
Trendkeel
20.12.2009 19:13:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://www.kitarapaja.com/usvi.htm
 
Tuolta kun selailet alaspäin niin löytyy wanhaa Gibsonia ja Fenderiä. Yksi maksaa 40 000 euroa ja toinen 2000 euroa.
 
Look mummy! There's a loud plane up in the sky!
//Eiku nyt mä tajusin. Vähän niinku Kelju K. Kojootti --> Trendi K. Iilimato. Eli oot iilis tästälähtien. - Antti1
GuitarDemon
20.12.2009 19:13:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Myönnän en tiedä paljoakaan niistä. mutta mietin vain että olisi joskus mukava omistaa sellainen.
 
jussi1976
20.12.2009 19:22:04 (muokattu 20.12.2009 19:51:30)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ne pystyy tarkistamaan sarjanumeron perusteella. Mutta varaudu sitten maksamaan reippaasti, nimittäin jos satut löytämään esimerkiksi jostain ekoja sarjoja olevan Lespan, jossa on gold-top ja kunto todella hyvä, niin saat latoa pahimmassa tapauksessa kuusinumeroisen summan dollareita pöydälle, ja se eka numero muuten EI ole välttämättä ykkönen... Just jollain jenkkisaitilla oli ko. lainen vehje liikkeellä. Se sarjanumerokin oli muistaakseni ihan alkupäästä.
Yleensä noissa varhaisimmissa lespoissa ei ollut kaksisia metalliosia, siis virittimiä jne. Mutta parhaat puut käytettiin kyllä aika varhaisessa vaiheessa. Luin joku aika sitten Gibsonin tehtaan julkaisemaa historiikkia kirjastossa, ja siellä oli esimerkkikuvia Les Pauleista ja muista Gibsonin varhaisimmista kitaroista aina 70-luvun puoliväliin saakka. Olivat kyllä niin upeaita loimuja sun muita pinnassa että voi veljet...
Eikä sun tartte löytää kuin joku 60-luvun lopun Strato niin sekin maksaa kivasti.
Toinen asia on sitten se, ovatko ko. kitarat hinta/laadultaan edes mailin päässä toisistaan. Näin ei nimittäin ole. Siinä on järkeä vain sijoitusmielessä. Riippuu tietysti, miten paljon pätäkkää tuppaa olemaan käytössä, mutta kai noin yleisesti ottaen - vaikka olisi siis ihan ammattimuusikko - niin kohtuullinen raja kitaralle olisi luokkaa 5k? Mut nää on näitä taas. Voihan sitä ostaa saman tien jonkun huippucustomoidun Zemaitiksen, johon sitten ei 5k riitäkään...
 
Vuosia sitten levytukun ikkunassa oli hieno Lespa- Se oli sellainen tiikerikuvioinen, siis kannessa, ja muutenkin ihan tosi sliipattu oli. Hinta oli muistaakseni 44.000 markkaa.
 
fox
20.12.2009 20:04:35
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jussi1976:
Yleensä noissa varhaisimmissa lespoissa ei ollut kaksisia metalliosia, siis virittimiä jne. Mutta parhaat puut käytettiin kyllä aika varhaisessa vaiheessa.

 
Aha? Tuosta olis ihan oikeesti kiva kuulla, että miksi ei ollut "kaksisia metalliosia"? Sekä tietysti tuo, että "parhaat puut" loppuivat jo siellä "varhaisessa vaiheessa"..
 
Aika paljon on tuossa kirjotuksessa muutenkin tuollasta "saattaapa olla että minusta tuntuu" -pohjalta ammennettua tietoa. Oletkos kovinkin lukuisasti noita 50-70 lukujen välille sijoittuvia kitaroita käpistellyt, vai mihin nuo havainnot pohjaavat?
Zemaitis oli kiva veto, tarkoitat varmaan niitä ihan alkuperäisiä, etkä näitä Greco-Zemaitiksia? =)
Aloittajalle sen verran ohjeistusta, että ei olis haitaksi perehtyä noitten vintage-kitaroitten maailmaan, vaikka nettisivuja selaamalla - semminkin, jos oikeesti aiot esim. noita 50-lukulaisia harkita. Muuten sua viedään kuin kuuluisaa kuoriämpäriä, ja myyvät sulle vaikka 63-68 Les Paulin...
 
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
jra
20.12.2009 20:05:38 (muokattu 20.12.2009 20:07:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

70-lukulaisia Gibsoneita ja Fenkkuja saattaa saada vielä aivan järjellisiin hintoihin, kuten vaikkapa tuolta Kitarapajan sivuilta näkee. Sen aikaiset LP Stankut ovat varmaan jo hinnoissaan nekin, mutta niitä vähän vähemmän haluttuja malleja jos metsästää, niin ei välttämättä tarvitse olla lottovoittaja tai suurperijä. Mutta kuten Fox tuossa totesi, ilman pohjatietoja saattaapi käydä noilla markkinoilla hassusti, tosin esim. Kitarapajalta saa varmasti aidon kitaran, eikä sitä sängyn alta löytynyttä.
 
- Kaukolähettimen Klassista Värähtelyä jo vuodesta 2008 -
Les Fender
20.12.2009 20:10:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yleensä noissa varhaisimmissa lespoissa ei ollut kaksisia metalliosia, siis virittimiä jne.
 
Täh??? Itelläni on '72 LP Custom jossa kaikki metallit on alkuperäisiä ja toimivia. Viime torstaina pitelin käsissäni '59 LP DC junioria jossa siinäkin alkuperäiset metallit ja ihan päivittäisessä käytössä ollut. Mistäs tuo mystinen tieto?
 
"Living is easy with eyes closed!"
jussi1976
20.12.2009 20:13:36 (muokattu 20.12.2009 20:16:17)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse asiassa toi tieto oli siinä Gibsonin kirjassa, jota luin. Nimittäin ne Gibsonit, jotka silloin oli kansiltaan ja muutenkin puiltaan olisi nykyisten mittojen mukaan olisi ihan huippuja, silloin ne oli vakiotavaraa. Harmi kun en ottanut sitä kirjan tarkkaa nimeä ylös, mutta se löytyy kyllä jostain. Nythän joudutaan laatupuuta etsimään tosissaan, silloin ei tarvinnut. Nyt kaikki menee lähes suoraan Custom-osastolle, jos todella hyvää löytyy. Ja täähän kyllä näkyy.
 
Greco-Zemaitishan on paljon - siis paljon - halvempi kuin alkuperäinen. Jos alkup. Zemaitiksen haluaa, niin siinäpä kohde.
 
fox
20.12.2009 20:15:15
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jra: 70-lukulaisia Gibsoneita ja Fenkkuja saattaa saada vielä aivan järjellisiin hintoihin, kuten vaikkapa tuolta Kitarapajan sivuilta näkee. Sen aikaiset LP Stankut ovat varmaan jo hinnoissaan nekin, mutta niitä vähän vähemmän haluttuja malleja jos metsästää, niin ei välttämättä tarvitse olla lottovoittaja tai suurperijä. Mutta kuten Fox tuossa totesi, ilman pohjatietoja saattaapi käydä noilla markkinoilla hassusti, tosin esim. Kitarapajalta saa varmasti aidon kitaran, eikä sitä sängyn alta löytynyttä.
 
Tuo "haarukka" juu oli vähän laaja, siihen sopii tosiaan skebaa väliltä miljuuna dollaria - tuhatviis-kakstuhatta euroa..
Tosiaan, jos tarvis on sellaselle "soittajan kitaralle" 1970-luvun puolelta, eikä millekään "dead mint" keräilykappaleelle (kunnoltaan) saattaa melko edullisestikin löytää.
Ja myös noissa hankintakysymyksissä ensin Kitarapajan puoleen kääntyisin, semminkin, jos ja kun noista ei enemmälti kokemuksia ole. Seitkyt-luvun kitaroistakin löytyy todella hyvin soivia ja muutenkin oivallisia yksilöitä. Niinkuin tietty kyllä noissa "varhaisemmissakin" sellaisia on, ettei ne nyt "ainoastaan" mitään pelkkää seinäkoristetta laisinkaan ole. Olihan Pajalla tässä taannoin 60-luvun puolelta Melodymakeri, joka soi kuin mikäkin (siis akustisesti, puiltaan)..
 
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
jra
20.12.2009 20:26:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

fox: Tuo "haarukka" juu oli vähän laaja, siihen sopii tosiaan skebaa väliltä miljuuna dollaria - tuhatviis-kakstuhatta euroa..
Tosiaan, jos tarvis on sellaselle "soittajan kitaralle" 1970-luvun puolelta, eikä millekään "dead mint" keräilykappaleelle (kunnoltaan) saattaa melko edullisestikin löytää.

 
Tulipa mieleen, että mistähän ne Amerikoissa kaivaa vielä näitä 50-60 -lukujen mint-kappaleita?
http://www.youtube.com/user/frettedamericana#g/u
 
Tuollakin on lähes jokainen esitelty kitara alkuperäisillä nauhoilla ja muutenkin ilman kovin selviä käytön merkkejä, kuitenkin vaikuttavat vähintäänkin hyviltä peleiltä, eivätkä sellaisille, jotka olisivat jääneet aikoinaan koteloon huonoutensa takia.
 
Kuitenkin 50- ja 60-lukujen F:n ja G:n valmistusmäärät ovat maailmanmittakaavassa suhteellisen pieniä (vaikka toki tuhansissa vuosittain), joten luulisi että ennen kuin hinnat nousivat ikäpeleillä pilviin olisivat olleet lähes kaikki kovassakin soitossa.
 
- Kaukolähettimen Klassista Värähtelyä jo vuodesta 2008 -
Les Fender
20.12.2009 20:27:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse asiassa toi tieto oli siinä Gibsonin kirjassa, jota luin.
 
Ja sitten nämä "tiedot" huonoista metalliosista vanhemmissa Gibsoneissa kerrotaan internjetiss tosina....
 
"Living is easy with eyes closed!"
trih
20.12.2009 20:30:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nuohan ovat keräilytavaraa. Halusiko aloittaja soittimen? Nykyään tehdään todella paljon jäljennöksiä vanhoista tavaroista. Siis ihan virallisien valmistajien puolesta. Itse sijoittaisin sellaiseen jos haluaa fiilistä menneistä ajoista.
 
Rhythm In Jump, Dancing Close To You.
0101978
20.12.2009 20:36:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jotenkin tuntuu että Jussi kirjoittelee nyt aika mutu tuntumalta. On lähteitä tedossa muttei nyt vaan muisteta...
Itellä on jokapäiväisessä käytössä ja joka viikonloppu keikkakäytössä 50-60-lukujen Fendereitä ja Gibsoneita. Kaikki pelittää kuten pitääkin, sama juttu monilla tutuilla joilla on vastaavia soittimia. Miten noi voi olla huonolaatuisia kun virittimet, potikat ja switsit on kestänyt yli 50-vuotta käyttöä. Tai jos noi tosiaan oon huonolaatusia niin välttävät kyllä mun käytössä.
 
Les Paulin varastaminen vituttaa niin että vieterit lentelee päästä!
Dr. Muff
20.12.2009 20:38:28 (muokattu 20.12.2009 20:39:59)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jussi1976: Itse asiassa toi tieto oli siinä Gibsonin kirjassa, jota luin. Nimittäin ne Gibsonit, jotka silloin oli kansiltaan ja muutenkin puiltaan olisi nykyisten mittojen mukaan olisi ihan huippuja, silloin ne oli vakiotavaraa. Harmi kun en ottanut sitä kirjan tarkkaa nimeä ylös, mutta se löytyy kyllä jostain. Nythän joudutaan laatupuuta etsimään tosissaan, silloin ei tarvinnut. Nyt kaikki menee lähes suoraan Custom-osastolle, jos todella hyvää löytyy. Ja täähän kyllä näkyy.
 
Greco-Zemaitishan on paljon - siis paljon - halvempi kuin alkuperäinen. Jos alkup. Zemaitiksen haluaa, niin siinäpä kohde.

 
Kaivappa kirjan tiedot esille. Vaikuttaa erittäin hauskalta pläjäykseltä! Ne ketkä vähän tietävät noista saisivat varmasti kyseisestä opuksesta monet hyvät naurut.
 
Sanoisin että parilla tonnilla pääset käsiksi 70l stratoon, mitä vanhempi sen kalliimpi. Alkuperäisyys, kunto ja esim väri vaikuttaa paljonko joudut maksamaan. Jos olet ihan kujalla niin kannatta luottaa vaikka Kitarapajaan ja maksaa sit vähän extraa ammattilaisten avusta.
 
Sokeiden valtakunnassa yksisilmäinen on kuningas
Fantasmic
20.12.2009 20:42:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jussi1976: Itse asiassa toi tieto oli siinä Gibsonin kirjassa, jota luin. Nimittäin ne Gibsonit, jotka silloin oli kansiltaan ja muutenkin puiltaan olisi nykyisten mittojen mukaan olisi ihan huippuja, silloin ne oli vakiotavaraa. Harmi kun en ottanut sitä kirjan tarkkaa nimeä ylös, mutta se löytyy kyllä jostain. Nythän joudutaan laatupuuta etsimään tosissaan, silloin ei tarvinnut. Nyt kaikki menee lähes suoraan Custom-osastolle, jos todella hyvää löytyy. Ja täähän kyllä näkyy.
 
Greco-Zemaitishan on paljon - siis paljon - halvempi kuin alkuperäinen. Jos alkup. Zemaitiksen haluaa, niin siinäpä kohde.

 
Ihan helvatan hieno tietoisku ihmiseltä joka tarvitsee monta ketjua yksien mikkien valintaan.Sorry...Mie alan taipumaan sinne peikon puolelle.
 
jra
20.12.2009 21:34:04 (muokattu 20.12.2009 21:34:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

GuitarDemon: Elikkäs mietin tuossa, että itse haluaisin ainakin joskus ostaa jonkun vanhan 50-70 luvun Fender stratocasterin tai jonkun Gibson Les Paulin.
 
Mikä olisi sellainen "kulta aika" edellä mainituille kitaroille ja paljonko sellaiset yleensä maksaisivat?

 
Tässä vähän siitä missä hinnoissa aikahaitarin alkupään pelit liikkuvat Amerikoissa:
http://www.youtube.com/view_play_list?p=6D4A7D66233D28C0
Klipit ovat varmaankin jonkun vuoden takaa, joten taantumasta huolimatta varmaan mennään samoissa tai selvästikin yli?)
 
(MadMatt oli linkittänyt näitä mielenkiintoisia pätkiä Fender-huoneeseen, sieltä bongasin)
 
- Kaukolähettimen Klassista Värähtelyä jo vuodesta 2008 -
Broadcaster
20.12.2009 21:38:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mie alan taipumaan sinne peikon puolelle.
 
Juu mää alan kans. Joka toinen päivä avautuu joku turhaakin turhempi ketju, ja sitten taas toisina päivinä löytyy faktatietoa vaikka kuinka.
 
Aloittajalle tulikin jo hyviä neuvoja, eli pieni perehtyminen on ihan paikallaan jos on haaveena joskus omistaa alkupään tuotannon kitaroita Fenderiltä tai Gibsonilta.
 
Jucciz
20.12.2009 21:42:43
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä en ihan heti lähtis foxin kanssa viivalle, mitä tulee Gibson-merkkisen kioskin tuotteisiin perehtymiseen. :)
 
P.S. Nyt kun joku ansiokkaasti jossain ketjussa nosti esiin sen, kuinka paljon täällä ainakin nykyisin heitetään aivan täysin hatusta kaikenlaista mutu-skeidaa aiheesta kuin aiheesta tietämättä asiasta oikeasti yhtään mitään, on siihen alkanut kiinnittää lukemissaan kirjoituksissa entistäkin enemmän huomiota. Todella ärsyttävää: "joo luin/kuulin/muistelin, että siellä jossain paikassa X ehkä saatettiin joskus sanoa niin..." ja sitten se suurin piirtein lauotaan täällä niinkuin asia olisi oikeastikin juuri niin.
 
Laittakaa edes jotain lähdeviitettä kehiin mielellään, jos yhtään arveluttaa kirjoittamanne tiedon todenperäisyys (ja pyyhkikää ihan reilusti vastauksenne pois jo ennen lähetystä, jos huomaatte olevanne aivan hakoteillä!) - monia palstan lukijoita ainakin arveluttaa. Harmi kyllä, useasti ne raukat, jotka tietoa eniten olisivat vailla, saavatkin vähemmän valistuneita arvauksia vastauksiksi kysymyksiinsä ja silloin palsta ei palvele ketään. Ei täältä kohta enää kannata mitään kysyä, kun foorumin nimeksi sopisi aika ajoin paremmin arvailijoiden.net tai hihastaravistajien.net.
 
jra
20.12.2009 21:47:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jucciz: Ei täältä kohta enää kannata mitään kysyä, kun foorumin nimeksi sopisi aika ajoin paremmin arvailijoiden.net tai hihastaravistajien.net.
 
Toisaalta tuolla logiikalla 99% tämän maan harrastaja-forumeista olisi saman nimisiä ;)
 
Mutta ihan asiaa, että faktat kannattaa tarkistaa, jos vähänkään on epävarma tai ainakin tuoda esiin se jos kyseessä on enemmän tai vähemmän valistunut arvaus. Mielipideasiat sitten erikseen.
 
- Kaukolähettimen Klassista Värähtelyä jo vuodesta 2008 -
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti