Muusikoiden.net
18.06.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: kuivuminen ja halkeilu
1
Ilmari Hannikainen
13.11.2009 10:57:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

onko totta että kitara voi kuivua liikaa ja vaikka haljetakin.onko huoneilma liian kuivaa varsinkin talvisin.onko tälle asialle sitten mitään tehtävissä,esim jonkinlainen kostutus.no voikos kitara sitten kostua liikaa.entäs lämmönvaihtelut kuljetuksissa sisältä ulos pakkaseen ja taas takaisin,miten lie vaikuttaa ja mihinkaikkeen..heh,jopas tuli pitkä liuta varmaankin tyhmiä kysymyksiä muttakun kiinnostaisi nuo.
 
aristoteles666
13.11.2009 11:07:48
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

on totta, kaikki, hommaa kostutin.
 
Void
13.11.2009 11:09:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ilmari Hannikainen: onko totta että kitara voi kuivua liikaa ja vaikka haljetakin.onko huoneilma liian kuivaa varsinkin talvisin.onko tälle asialle sitten mitään tehtävissä,esim jonkinlainen kostutus.no voikos kitara sitten kostua liikaa.entäs lämmönvaihtelut kuljetuksissa sisältä ulos pakkaseen ja taas takaisin,miten lie vaikuttaa ja mihinkaikkeen..heh,jopas tuli pitkä liuta varmaankin tyhmiä kysymyksiä muttakun kiinnostaisi nuo.
 
Puhutko nyt akustisista vai sähkökitaroista? Akkareiden kannet voivat halkeilla kuivan ilman johdosta ja sitä estämään on kehitelty kaikenmaailman kosteuttajia laukkuihin ym.
 
Sähkökitaroiden nitrolakka voi taasen halkeilla lämpötilanvaihdoksissa helposti. Esim. jos laukku tuodaan kylmästä lämpimään ja avataan heti, voi lakka halkeilla. Olisikin hyvä ootella hetki, että kitara ja laukku asettuvat hiljalleen sisälämpötilaan.
 
War... war never changes.
Ilmari Hannikainen
13.11.2009 11:16:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jep.itsellä on tommonen akustinen ollut vasta vähän aikaa mutta kiinnostaa tämmöse yleisestikin kaikentyyppisten kielisoittimien osalta.onkohan vaikutus myös vireeseen kovin dramaattinen eli pitäisikö viritellä mennen tullen.
 
Mandarax
13.11.2009 11:22:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ilmari Hannikainen: jep.itsellä on tommonen akustinen ollut vasta vähän aikaa mutta kiinnostaa tämmöse yleisestikin kaikentyyppisten kielisoittimien osalta.onkohan vaikutus myös vireeseen kovin dramaattinen eli pitäisikö viritellä mennen tullen.
 
Akustiselle (varsinkin hintavammalle) kannattanee harkita noita yllämainittuja ilmankostuttimia - lankkukitarat kestävät kyllä melkolailla ilmaston vaihteluita, tosin säätöä kyllä kaipaavat kovien muutosten jälkeen.
 
Virittää kannattaa aina kun kitara on epävireessä..!
 
I don't care to belong to a club that accepts people like me as members. -Groucho Marx-
doctrine
13.11.2009 11:38:23
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ilmari Hannikainen: onkohan vaikutus myös vireeseen kovin dramaattinen eli pitäisikö viritellä mennen tullen.
 
itse oon huomannu, että lämpötilan vaihdokset saattaa muuttaa virettä jopa puoli sävelaskelta. sama ilmiö kuin sähköjohtojen kanssa ulkona, talvella kireällä ja kesällä roikkuu melkein pellossa kiinni...
 
http://www.payloadband.info/
aristoteles666
13.11.2009 11:46:23
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

toinen hyvä syy antaa kitaran lämmetä jos sen tuo pakkasesta lämpimään.
 
jra
14.11.2009 01:13:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aristoteles666: toinen hyvä syy antaa kitaran lämmetä jos sen tuo pakkasesta lämpimään.
 
Ja vielä niin että kitara on pakkasesta sisään tuotaessa laukussaan sen aikaa että laukku+kitara lämpenee lähelle huoneenlämpöä ennen avaamista. Muistaakseni myös Gibsonin tehdaspakkauksissa on samanlainen ohje.
 
- Kaukolähettimen Klassista Värähtelyä jo vuodesta 2008 -
Les Fender
14.11.2009 01:35:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sähkökitaroiden nitrolakka voi taasen halkeilla lämpötilanvaihdoksissa helposti.
 
Nitrolakka halkeilee ennemmin tai myöhemmin vääjäämättä jos se vaan on tehty perinteisin speksein. Ei vika vaan ominaisuus. Jos haluaa tuota kiirehtiä niin nopeita lämmönvaihdoksia vaan kehiin. Muovilakkoja peliin, ken halkeamatonta haluaa.
 
"Living is easy with eyes closed!"
Void
14.11.2009 10:07:05 (muokattu 14.11.2009 10:07:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Les Fender: Nitrolakka halkeilee ennemmin tai myöhemmin vääjäämättä jos se vaan on tehty perinteisin speksein. Ei vika vaan ominaisuus. Jos haluaa tuota kiirehtiä niin nopeita lämmönvaihdoksia vaan kehiin. Muovilakkoja peliin, ken halkeamatonta haluaa.
 
Njoo kyllähän tuo oli tiedossa, mutta jos tässä haluttiin niitä välttää niin kerroinpa seikan.
 
Lisäksi en muista kenen jäsenen kitaralle oli käynyt vahingossa tuo ennenaikainen lämmönvaihteluista tapahtunut halkeilu, mutta ei se kyllä hyvältä näyttänyt. Ei tullut instant-relic viboja.. kai ne proot osaa sitten nätimmät keinot.
 
War... war never changes.
HerraHyde
18.11.2009 22:20:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Les Fender: Muovilakkoja peliin, ken halkeamatonta haluaa.
 
Mikäli minä olen oikein ymmärtänyt, niin nitrolakka on muovilakka.
 
Selluoosa kun kuuluu samaan termoplastisten polymeerien joukkoon kuin esim. polyuretaani. Nitrosellua on juurikin käytetty muovin tekoon 1800-luvun puolessavälissä.
 
Saa (ja mielellään tulee) korjata jos olen väärässä, minä kun en ole orgaanisenkemian tohtori.
 
darrell
18.11.2009 22:55:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Akustisten puolella on paljonkin kirjoitettu ilmankosteuden vaikutuksesta kitaraan. Molemmat, liiallinen kosteus tai kuivuus, on yhtälailla haitallisia, mutta oireet ovat erilaiset. Liian kuiva ilma halkaisee esim. kitaran kannen, liian kostea pehmentää puuta ja kielten veto vetää kannen mutkalle tai jopa tallan irti.
 
Kallis (~suhteellinen käsite) akustinen kitara kärsii yleensä enemmän haitallisista olosuhteista, koska puuosat ja erityisesti kansi ovat ohuemmat, kuin "kertaluokkaa" halvemmissa kitaroissa.
 
Sähkökitaroissa ainakin otelauta kutistuu liian kuivana, ja nauhojen päät törröttävät ikävästi. Samassa tilanteessa otelaudan bindaukset pullistuvat nauhojen kohdalta.
 
Antaa kaikkien kitaroiden soida. Kielten värähtely yleinen ja yhtäläinen.
darrell
18.11.2009 23:00:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

doctrine: itse oon huomannu, että lämpötilan vaihdokset saattaa muuttaa virettä jopa puoli sävelaskelta. sama ilmiö kuin sähköjohtojen kanssa ulkona, talvella kireällä ja kesällä roikkuu melkein pellossa kiinni...
 
Talvella kun ottaa peltiresonaattorin mukaan, niin käytännössä reilu puoli tuntia saa viritellä, jos ei ole aikaa odottaa lämpenemistä. Peltikoppa hakeaa takaisin muotoaan ja vire muuttuu yllättävän rankasti. Joskus lämpenee vielä sylissäkin, jos huone on muuten viileä.
 
Antaa kaikkien kitaroiden soida. Kielten värähtely yleinen ja yhtäläinen.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti