Muusikoiden.net
20.06.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Maple vs Rosewood fretboard
1
McLeach
30.10.2009 19:43:37 (muokattu 30.10.2009 19:43:49)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihan kiinnostaisi tietää perus soundilliset erot noista otelauta materiaaleista joita molempia on lähes kitaraan kun kitaraan tarjolla. Itse kun en ole päässyt rinnakkain samanlaisilla skeboilla testaamaan. Kuvitellaan nyt kitaraksi vaikka jenkki strato.
 
Explorer
30.10.2009 19:50:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

McLeach: Ihan kiinnostaisi tietää perus soundilliset erot noista otelauta materiaaleista joita molempia on lähes kitaraan kun kitaraan tarjolla. Itse kun en ole päässyt rinnakkain samanlaisilla skeboilla testaamaan. Kuvitellaan nyt kitaraksi vaikka jenkki strato.
 
A maple fretboard tends to be a bit brighter and has a more pronounced attack than rosewood.
 
You ain't seen me, right!
Vladi
30.10.2009 19:52:35
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mites sitten ton myös suositun eebenpuun(ebony) laita? Miten eroaa noista kahdesta? Sen tiedän että eebenpuu on kovempaa näin niinkun materiaalina.
 
Kyllä se siitä.
LaeLea
30.10.2009 20:04:27 (muokattu 31.10.2009 01:15:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vladi: Mites sitten ton myös suositun eebenpuun(ebony) laita? Miten eroaa noista kahdesta? Sen tiedän että eebenpuu on kovempaa näin niinkun materiaalina.
 
Ei se musta vaahterasta eroa niin paljoa että sillä ois väliä tavalliselle pulliaiselle.
 
2: viisi tuntia asiaa pohdittuani tajusin, etten ole vaahteraotelautaisia soittimia koskaan edes omistanut ja soittanutkin vain hyvin satunnaisesti. Eihän se tietenkään vahvaa mielipidettä estä esittämästä...
 
Epäilisin että nauhattomissa soittimissa ne erot on huomattavasti paremmin kuultavissa, mutta sillä saralla mulla ei oo kokemusta kuin ruusupuusta. Nauhat syö kuitenkin sitä neljän-viiden millin otelaudan soundia niin paljon, että sen merkitys jää aika vähäiseksi. Tästä varmaan kannattais basso-palstan konkareilta kysellä, tietty arvuuttelu ja mutuilu on paljon hauskempaa.
 
Kick Out The Mother, Mother!
jarmo vh
30.10.2009 20:07:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on ollut joitain stratoja sekä ruusupuu- että vaahteraotelaudalla. Soundissa ei mielestäni suurta eroa ole. Vaahtera antaa hiukan "napsua" soundiin, en nyt parempaakaan termiä keksinyt. Suurempi ero on tuntumassa, vaahtera kun on lakkapinnalla.
 
Eeben on sitten jotain noiden välistä. Kovempi ja siksi lienee myös kirkkaampi kuin ruusupuu. Omistin hetken yhtäaikaa Gibsonin SG:n ja Guildin S300D:n, jotka olivat kokolailla samoilla spekseillä tehtyjä ja painoivatkin saman verran. Guildissa on eebenotelauta, Gibsonissa ruusupuinen. Akustinen soundi erosi toisistaan, en tiedä minkä verran otelauta vaikutti ja minkä verran rungoissa käytetty mahonki. Guild oli kirkkaampi soundiltaan.
 
Saattaa sitä joskus tarvita.
pekurides
31.10.2009 00:25:52
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itsellä jotenkin sellainen fiilis jäänyt että ruusupuu saundaisi ehkäpä pehmeämmältä ,lämpimämmältä ja ehkäpä himpun "pyöreämmältä" kuin eeben.
 
eeben ehkäpä sitten himpun erottelevampi ja "jyrkempi" tai sanoisinko agressiivisempi?
 
Tosin kitarat olleet myöskin erilaisia niin hyvin mutua vain.
 
Lonkalta voisin vetäistä : ruusupuu=alnico ja eeben=keraaminen , jos mikkivertailutermiä sallitaan käyttää.. voin ja todennäköisesti olenkin aivan pihalla.
 
nämä erot askarruttaneet jo pitkään täälläkin...
 
They see me rollin, they hatin.
Les Fender
31.10.2009 01:15:01 (muokattu 31.10.2009 01:15:37)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

nämä erot askarruttaneet jo pitkään täälläkin...
 
Jos joku viitsis _maksaa_ vaivan että tekis samasta lankusta eben, rsw ja vaahterakaulan niin vois sitten vertailla.
 
"Living is easy with eyes closed!"
fox
31.10.2009 01:39:20
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

pekurides: Itsellä jotenkin sellainen fiilis jäänyt että ruusupuu saundaisi ehkäpä pehmeämmältä ,lämpimämmältä ja ehkäpä himpun "pyöreämmältä" kuin eeben.
 
eeben ehkäpä sitten himpun erottelevampi ja "jyrkempi" tai sanoisinko agressiivisempi?
 
Tosin kitarat olleet myöskin erilaisia niin hyvin mutua vain.
 
Lonkalta voisin vetäistä : ruusupuu=alnico ja eeben=keraaminen , jos mikkivertailutermiä sallitaan käyttää.. voin ja todennäköisesti olenkin aivan pihalla.
 
nämä erot askarruttaneet jo pitkään täälläkin...

 
Tosi hyviä pointteja ja luonnehdintoja sulla, mun mielestä. Eli samoilla linjoilla.. Otelautapuun ehkä tärkein funktio on mun mielestä se, että se on riittävän kovaa, ei mee kuopille, ja "pitää" nauhat hyvin. Noi kaikki kolme on perinteisesti olleet otelautapuina käytettyjä, joten.. Eeben on "SE" otelautapuu nauhattomissa jousisoittimissa ollut aina, koska se on kovaa, tasaväristä (Gabon ebony) ja aika "elämätöntä" joka on tärkeetä esmes vaikka selloissa.
Soundillisesti eeben ja vaahtera lie tosiaan melko samoja, ruusupuu sitten tunnetusti lämpimämpisoundinen. Muut sitten on sen verran harvakseltaan käytettyjä, ja soundillisesti noitten välistä, pau ferro, chechen ja canchanara nyt äkkiseltään tulee mieleen.
Soitinrakennuksellisesti ehkä tärkee pointti on myös se "visuaalisuus", vaahteraotelaudassa ei tahdo näkyä upotukset, ja se on ehdottomasti lakattava tai muuten siit tulee melko pian todella nuhruinen, ruusupuu on siltä väliltä, ja jos haetaan kaikkein näyttävintä/parasta otelautapuuta upotusten pohjaksi, ei oo eebeniä parempaa. Helmiäiset, abalone-simpukit ja mikä hyvänsä näyttää tasasen mustaa taustaa vastaan tosi hienolta, lisäks eebeniin on kätsä tehdä upotusten koloja, koska puu on tosi hienosyistä, kovaa, ja helposti saa rakoset peittoon, jos tulee vaikka liian väljä upotuksen kolo jyrsittyä.
 
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
Explorer
31.10.2009 01:59:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

fox: Soitinrakennuksellisesti ehkä tärkee pointti on myös se "visuaalisuus", vaahteraotelaudassa ei tahdo näkyä upotukset
 
Totta. Mutta toisaalta kuvioinen, esim. loimuvaahterainen otelauta on sitten parhaimmillaan todella näyttävä. Sellaista vaan normaalisti ei ainakaan sarjatuotantosoittimissa näe.
 
I'll get me coat.
fox
31.10.2009 02:10:51 (muokattu 31.10.2009 02:14:09)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Explorer: Totta. Mutta toisaalta kuvioinen, esim. loimuvaahterainen otelauta on sitten parhaimmillaan todella näyttävä. Sellaista vaan normaalisti ei ainakaan sarjatuotantosoittimissa näe.
 
Yksin kappalein tehtävässä ei niin haittaa, mutta kuten totesit, ei se kovin usein sarjatyökepeissä nähty oo. Poislukien toki jotkut vintage Fenderit, joissa ei oo ollenkaan "erillistä" otelautaa. Tuost johtuen, jos se kaula-aihio oli loimu- tai muuta kuviovaahteraa, niin totta kai se otelauta oli myös..
Vielä tuost otenauhattomien bassojen laudasta - silloin kun moinen homma rupes yleistymään, ja siihen kun vielä lisättiin esmes Rotosoundin hiomattomat bassonkielet, niin tuli yleiseks tavaksi ryhtyä sitä otelaudan kestoa parantamaan epoksoimalla.. Esmerkiks levitettiin ruusupuulautaan Aralditee tms.
 
Edith Piaf: tuota alotusta hieman selvennettävä, siit jäi alkupätkä puuttumaan.. (syyttää totta kai nettiyhteyttä) =)
 
Piti lähinnä todeta, että juurikin nauhatyön kannalta kuvioton kova vaahtera on parempaa, loimu- tai mylpyräloimuvaahtera on herkempää lohkeamaankin..
 
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti