Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kombot ja lisäkaapit
1 2
Zeeboo
01.11.2009 12:49:48 (muokattu 01.11.2009 12:53:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jucciz: ...Kokonaiskuorma voi joskus olla hyvä tarkistaa yleismittarilla ennenkö vahvistimen kytkee päälle, ihan kaiken varalta. Joissain vahvistimissa ei ole impedanssikytkintä, vaan suoraan eri-impedanssisia lähtöjä (esim. 8 ohm lähtö ja 16 ohm lähtö), mikä on toki sama asia kuin yksi ainut lähtö sekä impedanssivalintakytkin.
 
Hyvää viikonloppua sinnekin!

 
Sen verran tarttee tätä hämmentää, että ei kannata hämmentyä jos yleismittarin lukema ei vastaa kajarin perslätkän lukemaa. Kumpikin on todennäköisesti oikein, jos kumpikaan, siis mittari tai kajari ei haise sähkölle.
 
Tuo impedanssin taajuusriippuvuus on tullut jo moneen kertaan esille. Impedanssi koostuu taajuudesta riippuvasta kajarin puhekelan induktiivisesen reaktanssin ja sen kelan käämin DC-resistanssin geometrisestä summasta. Yleismittari näyttää tuota käämilangan resistanssia, joka tuosta impedanssin vektoriluonteesta johtuen on aina pienempi kuin ilmoitettu nimellisimpedanssi.
 
Normi 8 Ohm kajarin impedanssi vaihtelee suunnilleen välillä 4...100 Ohm, joten ei se vahvistimen lähtö niin kovin nuuka ole siitä, millainen lukema kajarin tarrassa on. Monessa ketjussa tästä on ollut juttua, mutta kerrataan vielä tämäkin: putkipääte sietää mieluummin oikosulkua lähdössä kuin avointa päätä. Jos siis impedanssiksi on ilmoitettu 8 Ohm tai 4 Ohm, niin eipä ole pääteputki tai -muuntaja moksiskaan 16 Ohm lisäkaapista oman kajarin rinnalla, ihan niinkuin Jucciz oli laskenut. Ei kyllä 8 Ohmisestakaan.
 
E:
Joo, ja hyvää viikonloppua täältäkin...
 
"Kaikki äänet, jotka saat soitettua, syntyvät tekniikasta. Ne äänet, jotka jätät soittamatta syntyvät hyvästä mausta."
Manasse
01.11.2009 17:06:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voisin kuvitella, että mallintavan vahvistimen suunnitteluprosessissa otettaisiin jotenkin huomioon tehdasasenteisen elementin taajuusvaste tai vaihtoehtoisesti koitettaisiin valita ensiasennuselementti siten, että se pystyy toteuttamaan tyydyttävästi mahdollisiman monta mallinnusta? Se, miten tällaisen elementin korvaaminen onnistuu, lienee aika arpapeliä. Lähtisin ekaksi kokeilemaan eri lainakaapeilla, miten omat suosikkisoundit toimii ja tekisin johtopäätöksiä sitten.
 
Hyvä pointti tuo monipuolisuus. Olen vähän ihmetellyt, miksi päätevahvistin on suunniteltu neljän ohmin kuormaan. 4 ohm 8 tuuman elementeissä tarjontaa nykyään ei paljon ole.
 
!0" vs. 12": arvelinkin kartion liikkuvalla massalla olevan (usein) vaikutusta soundin tarkkuuteen.
 
Taidan värkkäillä 2x10" kaapin kuitenkin. Toiveena on putkinuppi tulevaisuudessa
(Someday never comes...) ja kaappi olisi ainakin silloin tarpeen. Ehkä Eminencen Lil Buddyilla tai Copperheadeilla.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «