Muusikoiden.net
26.04.2018
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Ensikatsaus: Line6 M13
1 2 3 4 5 6 7 8
LaXu
15.08.2008 23:09:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos nimi ei kuulosta tutulta, Line6:n upouusi M13 on floorboard multiefekti ilman vahvarimallinnusta. Ideana on ollut tehdä multiefekti, jota säädetään kuin tavallisia kitarapedaaleita. Ei valikoiden selausta, datapyöriä ym. roskaa vaan pelkkää potikoiden vääntelyä. Joka tapauksessa laite saapui tänään meikäläiselle ja nyt ahkeran tutustumisen jälkeen voi ensivaikutelmia antaa.
 
Kooltaan M13 on hieman kapeampi kuin tyypillinen 1x12 combo, eli noin viiden BOSS-pedaalin levyinen ja kahden syvyyksinen. Tuntuu olevan ihan jykevää tekoa kaikin puolin, kytkimiä myöten. Toivottavasti kestää myös käyttöä pitkään. Laitteesta olisi voinut ihan hyvin jättää yhden preset-kytkinten rivin pois. Tällöin se olisi jo varsin kompakti vekotin.
 
Kytkennät hoituvat kokonaan takapaneelista, kaikki stereona tarvittaessa. Mielestäni kitaraliitäntöjen sijoittelu ei ole ihan paras, sillä jos ne olisivat sivussa olisi M13 helpompi liittää ulkoisia pedaaleja viereen. Laitteen sinänsä suppea ohjekirja käsittelee erilaiset liitäntämahdollisuudet melko hyvin.
 
M13 eroaa esim. TC Nova Systemista hinnan lisäksi myös sillä, että sitä voi käyttää samaan aikaan vahvarin sisääntuloon kuin myös vahvistimen efektiluupissa. Laitteessa on neljä efektisektiota, joihin voi valita ihan minkä tahansa yhdistelmän efektejä aikalailla kaiken kattavasta valikoimasta. Lisäksi jokaisessa efektiosiossa on kolme presetia, johon voi valita mitkä tahansa efektit. Eli esimerkiksi osio 1:ssa mulla voisi olla preset A:ssa kompura, preset B:ssa Tube Screamer särö ja C:ssa delay.
 
Efektityypit erotellaan eri väreillä ja nämä värit näkyvät myös presetkytkimien yläpuolella. Näin ei tule vahingossa poljettua synaefektiä päälle kun luuli että presetissa olikin säröpedaali. Tästä toisaalta käy sitten niin, että koska erivärisiä valoja on sen verran monta on välillä hankala erottaa mitkä presetit on valittuna. Koska osioiden näyttöjen väritkin ovat samoja, niistä osa näkyy paremmin kuin muut. Vihreä on kaikkein helpoin lukea, punainen ja sininen taas ei. Viksuinta siis lienee edelleen teipeillä merkitä mikä efekti mistäkin napista tulee.
 
Laitteessa on myös muistipaikat, joita Line6 kutsuu nimellä "scenes", mutta mielestäni jo yhdessä sellaisessa on niin paljon poljettavaa että tuskin itse teen kovinkaan montaa erilaista scenea, varsinkaan kun niille ei voi laittaa erilaisia luuppivalintoja (ei saa esim yhdessä scenessa efektiä 3 ja 4 luuppiin ja toisessa efektejä 2,3 ja 4).
 
MIDI-ohjauskin löytyy ja sillä ilmeisesti voisi ohjata mitä tahansa laitteen toimintoja. Liekö siis M13:sta tulossa räkkiversiotakin jossain vaiheessa? Line6 tunnetusti tykkää tunkea samaa kamaa uusiin paketteihin ja periaatteessa sitähän M13:kin on. Siinä on näet yhdistetty Line6:n nelinappisista lattiapedaaleista suurin osa ominaisuuksista ja vähän muutakin.
 
M13 viritin on ihan riittävän tarkka, mutta se näkyy mielestäni näytöllä turhan pienenä. Tilaa vievät taajuuden valinta ja mute-vaihtoehto, jotka olisi hyvin voinut laittaa jollekkin toiselle ruudulle, jolloin viritin voisi täyttää koko ruudun ja olisi näin helpompi lukea.
 
Luupperikin on tarjolla ja se toteutettu hyvin. Erittäin helppokäyttöinen ja sen saa asetettua niin, ettei vahvistimen kanavanvaihdot tai M13 efektivalinnat vaikuta loopattavaan soundiin.
 
Efektien muokkaaminen on helppoa. Efektiosion vasemman yläreunan potikkaa painamalla vaihtuu efektin tyyppi, sitä pyörittämällä efektimalli. Loput viisi potikkaa säätävät efektin asetuksia. Huonoa potikoissa on että ne eivät ole jatkuvasti pyörivää mallia, vaan menevät nollasta kymppiin, joten jos vaikkapa säädit yhtä potikkaa, vaihdat presetia ja alat säätämään samalla potikalla, hyppää presetin asetus potikan alkuasentoon. Ei voi siis viilata presetin asetusta vain hieman vaan se pitää hakea aluksi uudelleen. Onneksi potikoissa on juuri sopiva liikerata, eli mitään hullua veivaamista ei tarvitse suorittaa ääripäiden välillä liikuskeluun.
 
Laite tuntuisi olevan melko läpinäkyvä, kun efektit on kytketty pois. Vaikka laitteesta löytyy true bypass, käytän itse DSP bypass moodia, sillä siinä toimii mm. delayn kaikujen jatkuminen efektin pois kytkemisen jälkeenkin. Tässäkin moodissa efekti ei tunnu vaikuttavan soundiin negatiivisesti. En huomannut äänenvärin muuttumista enkä tason tippumista/nousemista.
 
Itse efektit vaikuttavat laadukkailta ja vaikka ufo-efektejäkin löytyy, niillekin löytänee kekseliäs kitaristi käyttöä. Valinnan vaikeus voi kyllä varsinkin viive- ja kaikuefektien kohdalla tulla. Joidenkin efektien kohdalla saa myös vilkaista Model Gallery vihkosta, jotta tietää minkä laitteen pohjalta mallinnus on tehty. Mallinnusten aitoudesta voidaan vääntää vaikka maailman tappiin asti, mutta minusta esim. säröpedaalimallinnokset olivat oikein käyttökelpoisia, toimivat niin buustina kuin ainoana särögeneraattorina. Minulla ei valitettavasti ole minkään mallinnetun efektin esikuvaa, jotta voisi suorittaa vertailua autenttisuudesta. Kompurat olisi mielestäni voinut laittaa omaksi efektityypikseen.
 
Miellyttävästi tap tempolla voi ohjailla myös muun muassa modulaatioefektejä. Näin saa kätevästi kaikki efektit synkattua halutessaan (tap tempon saa pois/päälle kunkin efektin kohdalla). Lisäksi laitteeseen saisi kiinni peräti kaksi ekspressiopedaalia, joilla voisi ohjailla efektiparametreja. Wah-mallinnosta laitteessa ei varsinaisesti ole, mutta Q Filter efektillä voisi tehdä samat hommat. Itse tyydyn käyttämään erillistä wahia. Volumepedaalinakin ekspressiopedaalia voisi käyttää, mutta tällöin joutuu valitettavasti uhraamaan yhden efektiosion sille.
 
Efektien asetuksia säätäessä sai olla tarkkana ulostulotasojen kanssa. Tuntui helposti tulevan liian lujaa tai liian hiljaa. Jonkinlaista master volumea jäikin välillä hieman kaipaamaan. Efektien useimmat asetukset eivät näy numeroina vaan pelkästään palkkina, mikä tekee mielestäni säätämisestä ehkä hieman notkeampaa, kun ei tule tuijoteltua onko säröä nyt 51 vai 52. Näyttöjen tekstit ovat kyllä aika pienellä, ilmeisesti on ajateltu että niitä ei lueta kuin silloin, kun taivuttaudutaan alas säätämään potikoita.
 
Ensivaikutelma on siis positiivinen. Halusin all-in-one efektilaudan, sillä en itse käytä efektejä kovinkaan paljon joten yksittäisefektien ostelu tulisi aika kalliiksi suhteessa käyttöön. Ei M13 toki ihan halvimmasta päästä ole, mutta ominaisuuksiinsa nähden en sitä kalliiksikaan sanoisi. Mielestäni on hyvä, että tämmöisiä tuotteita tulee markkinoille, sillä minusta räkkiefektien säätäminen on todella työlästä ja lattiamultiefektit tuntuvat liikaa olettavan, että haluat käyttää myös niiden omia vahvistinmallinnuksia.
 
+ Helppo käyttää
+ Tervesoundiset efektit
+ Ei syö kitara-vahvistin yhdistelmän omaa soundia ollessaan pois päältä
+ Hyvä loopperi
+ Toimii samanaikaisesti sekä vahvarin sisääntuloon että efektiluupissa
- Näyttöjen lukeminen hankalaa
- Päälläolevien efektien tunnistaminen hieman hankalaa
- Kitaraliitäntöjen sijainti
- Potikat eivät ole continuous-tyyppiä
- Suppea ohjekirja
Spiral
15.08.2008 23:19:15 (muokattu 15.08.2008 23:19:24)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Erittäin hyvä kirjoitus. +
 
kimurantti1
15.08.2008 23:35:04
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä kirjoitus! Hoitaako tuo värkki siis vahvistimen kanavanvaihdonkin?
Ukko
15.08.2008 23:43:28
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä kirjoitus! Hoitaako tuo värkki siis vahvistimen kanavanvaihdonkin?
 
Ja ennenkaikkea, toimiiko myös luotettavasti toisin kuin firman muut lattiahärpäkkeet olemattomine takuineen ?
 
COVS jäsen nro 6
LaXu
16.08.2008 00:41:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä kirjoitus! Hoitaako tuo värkki siis vahvistimen kanavanvaihdonkin?
 
Kanavanvaihtoa ei kyllä hoida. Luotettavuus tosiaan on tulevaisuudessa arvioitava juttu, mutta ei tuo ainakaan mitenkään rimpulalta tunnu.
LaXu
23.08.2008 21:54:55 (muokattu 23.08.2008 21:56:06)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Korjaanpa itseäni. Elikkä sanoin aloitusviestissä, että fx loopin paikkaa ei voi vaihtaa per muistipaikka, mutta homma ei mennytkään näin. Eli fx loopin paikan voi säätää ihan vapaasti jokaiselle muistipaikalle.
 
Voin siis esimerkiksi tehdä muistipaikan, jossa blokki 1 on vaikkap säröt ja ne pistetään vahvarin sisääntuloon ja loput efektiblokit luuppiin. Sitten toisessa muistipaikassa voin pistää vaikka kaikki efektit menemään luuppiin.
 
Pariin otteeseen laitteen kanssa on muuten käynyt niin, että käynnistyksen jälkeen ei kitarasta ole saanut ääntä ulos, vaikka kaikki asetukset ym. ovat oikein. Uudelleen käynnistys korjaa.
ReBeat
23.08.2008 22:14:43
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pariin otteeseen laitteen kanssa on muuten käynyt niin, että käynnistyksen jälkeen ei kitarasta ole saanut ääntä ulos, vaikka kaikki asetukset ym. ovat oikein. Uudelleen käynnistys korjaa.
 
Tunnettu Line6-luotettavuus on säilytetty ilmeisesti mukana tässäkin tuotteessa.
 
Snapo
23.08.2008 22:28:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä kirjoitus mutta eikö tämä ole enemmänkin artikkeli?
 
+!
 
"Heavy kitarat on toinen juttu mutta ne on ohut kaulasia ja sopii lähinnä pelkkään tilitykseen." -zanteri
elementti
01.09.2008 17:31:13
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko tuossa siis jokainen pystyrivi aina yksi osasto (säröt, filterit jne.)? Vai voiko lyödä neljä säröä peräkkäin tms.?
 
I want to fall
battery
05.09.2008 09:50:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko efektit eri laatua kuin pod x3sessa?
 
Black or White
Ziggy Bubba
05.09.2008 13:08:30
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä teksti, lisää ihmeessä tuonne laitearvosteluihin - sieltä tulee paremmin ansaittua huomiota.
 
Uutta musaa mun Crookmachine -projektilta
Antti1
05.09.2008 13:15:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä teksti, lisää ihmeessä tuonne laitearvosteluihin - sieltä tulee paremmin ansaittua huomiota.
 
Sellainen välihuomautus, että jonkinlainen jaottelu väliotsikoinnilla helpottaisi lukemista kummasti. Löytää haluamansa tiedon nopsaan ja ei ole niin raskas lukea. Ei muuta tällä kertaa.
 
OSTAKAA MESAN ROADSTER!!!
Marzi
05.09.2008 14:55:40
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kanavanvaihtoa ei kyllä hoida.
 
Oisko se pari relekytkinä nyt ollut niin iso pala toteuttaa (esim T.C.-tyyliin). Mulla meni het turhien kamojen listalle ihan sillä. Joskus oli kanavavaihtospedu ja midiohjain, mutta ei siitä sekaamisesta mitään tuu kun pitää laulaa samalla. Yksinkertaiselle ihmiselle yksinkertaisia soundivaihtoja kiitos.
 
Okei, ultimate stomp box -experience varmaan ja siinä käyttiskamaa. Näppärää kun saa samasta lankusta laitettua delayt ja kaiut looppiin ja muut styrkkarin eteen. Tai miten nyt tahtookin. Mut se kanavanvaihto. God damn linjakuus. Ois menny ostoslistalle muuten ehkä kyl.
 
Liikaa on tarpeeksi.
Sammo
13.10.2008 13:14:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko kellään päivittää lisää kokemuksia tästä, puolesta tai vastaan? Maailmalla tuntuu olevan edelleen kovin pidetty laite. Ja, osaako kukaan sanoa mistä noiita saa (kokeilla/ostaa) Helsingissä ja paljonko on päivän hinta?
 
Tänks!
 
"I like sleep! That's where I'm a Viking!"
Tomtom
13.10.2008 14:02:34
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja plussaa tiältä.
 
"Jos tämä jatkuu pahasti, joudutaan menemään instanssiin." - Lasse Mårtensson
Eemil
13.10.2008 17:17:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oisko se pari relekytkinä nyt ollut niin iso pala toteuttaa (esim T.C.-tyyliin). Mulla meni het turhien kamojen listalle ihan sillä.
 
Sama, muuten tosi kiinnostava kyllä. Ja hyvin kirjoitettu esittely! +
 
Herra Rapu
14.10.2008 10:37:50
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joitain nuppeja (missä midi-in) tolla pystyy ohjaamaan Line6:n keskustelualueen juttujen perusteella. H&K:n TriAmpin kanavia en oo vielä saanut vaihtumaan toivotulla tavalla vaikka midi-härpäke löytyykin asennettuna.
 
Kaisaniemen Äffältä noita pitäs löytyä taas jossain vaiheessa, tällä hetkellä ne on ilmeisesti loppu? Kannattaa käydä kyselemässä.
 
Ykösellä purkkiin!
FAT = MOTION
tommiot
14.10.2008 11:08:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kanavanvaihto onnistuu jos löytyy midi learn vahvistimesta... Niitä paria relettä mäkin jäin kaipaamaan, muuten olis voinut hankkia...
Herra Rapu
14.10.2008 11:24:35
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kanavanvaihto onnistuu jos löytyy midi learn vahvistimesta...
 
Joo niin mäkin luulin, mut ilmeisesti M13 ei puhu samaa kieltä TriAmpin kanssa. Täytyy jatkaa ihmettelyä..
 
Ykösellä purkkiin!
FAT = MOTION
tommiot
14.10.2008 11:29:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo niin mäkin luulin, mut ilmeisesti M13 ei puhu samaa kieltä TriAmpin kanssa. Täytyy jatkaa ihmettelyä..
 
Mä kun lueskelin vähän noita Line6 voorumeita niin ymmärsin että sceneä vaihtamalla pitäis vaihtua kanavat, kun vaan saa opetettua sille vahvistimelle sen. Mutta en sitten tiedä. Harmi kun ei oo laitettu kunnon miditoimintoja tohon.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5 6 7 8

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti