Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kuinka helposti saa putkinupin rikki?
1 2 3 4 5
palani
22.09.2006 21:12:37 (muokattu 22.09.2006 22:34:11)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä faktoja:
 
Putkivahvistin tarvitsee aina kaiutinkuorman tai keinokuorman riippumatta siitä johdetaanko vahvistimeen signaalia tai ei. Päätemuuntajan pääteputkille näkyvä kuorma määräytyy tuosta. Jos kaiutinkaapeli on oikosessa tai poikki kumpikin on omalla tavallaan paha. Jos oikosessa pääteputket kärsivät. Jos poikki päätemuuntaja kärsii. Tämä näin yleisesti. Esim. A-luokan vahvarissa on anodivirta suurimmillaan tyhjäkäynnillä.
Tämä standby kytkimen käyttö ei ole näköjään kaikille selvää. Tuohan on tarkoitettu putkien pehmeään käynnistykseen ja sen liioiteltu käyttö johtaa putkien katodien emissiivisyyden vähenemiseen eli ennen aikaiseen vanhenemiseen. On esim. parempi laittaa tauon ajaksi volat nollaan kuin standby päälle, jos haluaa putkiltaan maksimaalista käytöikää. Putkien hehkutusaika selviää data lehtisistä, mutta 5- 30s normaaleilla vahvistinputkilla riittää. Kaikissa vahvareissa (matala jännitteisissä alle 400 v) ei tuota standby kytkintä välttämättä edes ole.
Eli putki tarvitsee toimiakseen tyytyväisenä oikean katodin lämpötilan eli hehkun, oikean anodivirran, eli bias kohdallaan ja oikean päätekuorman.
 
Tuo sulakkeen palaminen jos se nyt jää tuohon ei välttämättä tarkoita vahvarin epäkuntoa mutta jos se toistuu kaiutinkuormien ollessa kohdallaan ja sulake oikean kokoinen on vahvistimessa vikaa.
 
Tässä vielä Suomalaisen putkigurun Tapio M Köykän tietämystä lainattuna:
 
Katodin toiminta putken käytön aikana
 
Bariumia haihtuu katodista aina katodin hehkuessa. Täman takia putki menettäisi käytössä nopeasti emissionsa. Mutta anodivirta hajottaa koko ajan barliumoksidia elektrolyyttisesti. Tällä tavoin syntyy uutta metallista bariumia ja katodi pysyy aktiivisena. Getteri (hopean värinen osa putkessa) sitoo hajaantumisessa syntyvän hapen. Ellei getteriä olisi, putken jatkuva toiminta olisi mahdoton.
 
Katodissa tapahtuu siis putken toimiessa jatkuvasti kemiallisia muutoksia. Katodin bariummäärä jatkuvasti pienenee. Strontiummäärä pysyy samana, koska SrO hajaantuu vaikeammin kuin BaO.
 
Jos hehkulämpötila on liian korkea taikka katodista otettava virta liian pieni, taikka kokonaan olematon, katodi voi joutua tilaan, jolloin bariumin haihtuminen on suurempi kuin
uuden bariumin syntyminen. Putkien pitkäaikainen hehkuttaminen ilman andoijännitettä ei siis ole niiden eliniälle eduksi.
 
Dr. Muff
22.09.2006 21:21:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joskus -76 tms. uutena ostamassani Orange-nupissa ei muuten ole stand-by-switchiä ollenkaan. Niin hehku- kuin anodijännitteetkin napsahtaa kerralla päälle samasta namiskuggelista. Siitä huolimatta värkki on toiminut moitteetta öö.... *dementikkona laskee sormin* no siis tietysti kolmekymmentä vuotta :)
 
Putkivehkeet on käytännössä toiminnaltaan melkoisen paljon sietäviä. Jopa oikosulkujakin.

 
Eikös tuossa Orangessa ole putkitasuri? Stanbyn merkitys taitaapi olla vähäisempi siinä tapauksessa.
 
Ei kun se ongelma on siinä, että eri valmistajat käyttävät eri nimityksiä. Toisille valmistajille standby laitetaan pois päältä kun soittaa, toisille taas standby päälle kun soittaa.
 
Niin siis kaikissa vahvistimissa Standby-tila on valmiustila missä ei tule ääntä.
 
I read the internet, I know what's going on. - Axl
askomiko
22.09.2006 21:38:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hauskin näkemäni tapaus nupin särkemisestä oli musaliikkeessä, jossa pyysin myyjää laittamaan Marshallin JCM:n soittokuntoon että voisin iloisesti rämpyttää sen kanssa. No, myyjä tökki piuhat kiinni ja napsautti koneen käyntiin, ja samantien alkaa käyttösavu haista. Kajaripiuha oli kyllä kiinni, mutta footswitchin jakissa.
 
Toinen ei niin hauska kerta oli se kun itse tein saman! Noe sääh että vitutti kun Phillipsin pääteputket kosahti. Vahvari ei sentään kärsinyt vaurioita. Olokee huolellisia!
 
Kitarapiuhaa käyttämällä vahvarin ja kajarin välillä voit päästä samaan lopputulokseen, kun aikansa lämmettyään piuha sulaa. Vaatii kyllä kovaa soittoa, mutta ei oikeasta piuhasta harmia ole.
 
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
Joees
22.09.2006 21:43:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kävi sitten maan legendaarinen temppu tuossa pari päivää sitten. Nihkeessä flunssassa ajattelin piristää itseäni ja laittaa nuppiin uudet etuasteputket. No, laitoinhan mä. Yksi niistä vaan onnistui hajoamaan käsiin. Putken kanta on onnellisesti vahvistimessa kiinni. Lasia ei ole yhtään, paitsi roskiksessa. Hipheijaa.
 
Mitään toimenpiteitä en ole tehnyt tuon jälkeen. Ajattelin jotta kärsivällisyys on muutenkin hakoteillään kipeenä ollessa joten jääköön tuo venaamaan joksikin aikaa. Vitutus on mielenkiintoinen. Jes.
 
Vinkkejä miten tuon saisi fiksuiten pois?
 
Loafers
Nurmi = Viikset
Play that damn thing!
Les Fender
22.09.2006 22:23:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vitutus on mielenkiintoinen. Jes.

Vinkkejä miten tuon saisi fiksuiten pois?

 
Noh, nythän on viikonloppu ja perinteinen keino on ottaa känni.....
 
Sori, en voinut mieltäni malttaa. Tajusin toki että kyse oli siittä kannasta=) Haen takkini..........
 
Kuuma rommi on hyvä lääke ****oloon.
 
Joku fiksumpi/asiallisempi neuvokoon:)
 
"Living is easy with eyes closed!"
askomiko
22.09.2006 22:43:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pihdeillä`?
 
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
Twinkle
23.09.2006 05:24:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuohon kitarapiuha/kaappipiuha -juttuun voi sanoa sellaista, että kannattaa käyttää tosiaan kaappipiuhaa, mutta ei se kitarapiuha siellä vahingoksikaan ole. Se vaatii paljon enemmän tehoa kuin kellään täällä on käytettävissä että johdon saa sulamaan. Kitarapiuha kun on semmoista koaksaalista niin sen takia sitä ei suositella isoille jännitteille, se kuulostaa erilaiselta kun jännite indusoituu kerroksesta toiseen mutta mitään välitöntä vaaraa siitä ei ole.
 
Pitkällä tähtäimellä sitten on vaikea sanoa mitä se aiheuttaa, joten helpoimmalla pääsee kun ostaa piuhan, jossa johtimet on rinnakkain. Pieni hinta kuitenkin enää siinä konkurssissa nuo johdot.
 
Yksi niistä vaan onnistui hajoamaan käsiin. Putken kanta on onnellisesti vahvistimessa kiinni. Lasia ei ole yhtään, paitsi roskiksessa. Hipheijaa.

 
Riippuu kuinka onnellisesti se siellä on, mutta ainakin minä sain pelkän kannan revittyä socketista käyttämällä nokkapihtejä.
 
ReBeat
23.09.2006 06:46:19 (muokattu 23.09.2006 06:54:13)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksi konsti on hivuttaa ohuella talttakärjellä varustettua ruuvimeisseliä sinne kannan alle ja kiertää sitä. Näin tiukassakin olevat putket saa yleensä pikkuhiljaa nousemaan. Huom! Kuten Gypsy joskus huomautti, tätä niksiä käyttäessä on mahdollista saada huilanneestakin vahvistimesta sähköisku, joten huolellisuutta peliin. Ruuvimeisselin kärkeä ei kannata tökkiä putken pinneihin asti kun ne ovat vielä puolittain kannassaan kiinni. Ja ote ruuvimeisselistä tulee olla pelkästään sähköäjohtamattomasta kahvaosasta.
 
Ihmiskunta on ylittänyt rajan. Pakokeinoja nopeutuvalta tuhoutumiselta säästymiseksi ei ole.
Pnctocn
23.09.2006 08:08:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksi konsti on hivuttaa ohuella talttakärjellä varustettua ruuvimeisseliä sinne kannan alle ja kiertää sitä..
 
voit myos kiertää esim kitaran kielen, kun kierrosluku kasvaa, alkaa putki nousta.
 
"kun on isot pussit, on kiva pussailla"
donkkis
23.09.2006 11:18:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko tämä sulakkeiden kärähtäminen jokin yleisvika Peaveyssa?
 
Jaa-a, sen nimeltä mainitsemattoman kaupan josta ton ostin myyjällä on ollu SISO jotai kymmenen vuotta, eikä oo kertaakaan kuulemma menny sulake.
 
Tyhjän saa pyytämättäkin.
Gypsy
23.09.2006 12:32:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä faktoja:

Putkivahvistin tarvitsee aina kaiutinkuorman tai keinokuorman riippumatta siitä johdetaanko vahvistimeen signaalia tai ei. Päätemuuntajan pääteputkille näkyvä kuorma määräytyy tuosta.

 
Öö, voisitko selittää miks putkivahvistin tarvitsee kuorman, jos oletetaan, että ainoostaan tasanen lepovirta kulkee muuntajan käämin läpi? Ja oletetaan, ettei mitään oskillointia ilmene.
 
Ja ite en käytä koskaan standby-nappulaa vahvistimissa ja putkien ikä ei tunnu olevan sen lyhempi kun muillakaan.
 
"Itseasiassa.. ei täälläkään juuri kenelläkään ole allekirjoitusta. Minusta tuntuu, että ne on vaan niille jotka haluaa päteä *hymiö*" -Mr.Nightcap
palani
23.09.2006 17:08:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Öö, voisitko selittää miks putkivahvistin tarvitsee kuorman, jos oletetaan, että ainoostaan tasanen lepovirta kulkee muuntajan käämin läpi? Ja oletetaan, ettei mitään oskillointia ilmene.
 
Ja ite en käytä koskaan standby-nappulaa vahvistimissa ja putkien ikä ei tunnu olevan sen lyhempi kun muillakaan.

 
Kuorman vaatii päätemuuntaja. Muuntajan ensiön impedanssi (vaihtovirtavastus) muuttuu jos kuorman impedanssia muutetaan. Esimerkiksi jos samaan liittimeen liitetään 4 ohm. on ensiö 2500 ohm. jos 8 ohm on ensiö 5000 ohm. ja 16 ohm. ensiön impedanssi on jo 10 000 ohm. En tiedä mitä ensiön vastus on jos kuormaa ei ole ollenkaan, no ei ilmeisesti kumminkaan ääretön. Ilman kuormaa joka tapauksessa on suuri mahdollisuus, että päätemuuntaja vioituu tai pääteputket vioittuvat. Tuossa tulee sähköiseen kytkentään jo niin isot heitot että läpilyönnin mahdollisuus kasvaa.
 
Jos vielä saan kysyä minkä takia pitää kaiutin olla irti kun vahvari on päällä, onko siitä jossain tilanteessa hyötyä.
 
Kuten sanottu standby nappi on hyvä mutta väärin käytettynä huono.
 
Gypsy
23.09.2006 17:25:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuorman vaatii päätemuuntaja. Muuntajan ensiön impedanssi (vaihtovirtavastus) muuttuu jos kuorman impedanssia muutetaan. Esimerkiksi jos samaan liittimeen liitetään 4 ohm. on ensiö 2500 ohm. jos 8 ohm on ensiö 5000 ohm. ja 16 ohm. ensiön impedanssi on jo 10 000 ohm. En tiedä mitä ensiön vastus on jos kuormaa ei ole ollenkaan, no ei ilmeisesti kumminkaan ääretön. Ilman kuormaa joka tapauksessa on suuri mahdollisuus, että päätemuuntaja vioituu tai pääteputket vioittuvat. Tuossa tulee sähköiseen kytkentään jo niin isot heitot että läpilyönnin mahdollisuus kasvaa.
 
Mä siis puhuin _lepovirrasta_. Siitä tilanteesta kun vahvistimeen ei johdeta signaalia.
 
Ja lisäyksenä semmonen kuitenkin tohon sun juttuun, että ensiön impedanssi muuttuu elementin kanssa taajuudenkin mukaan. Ihan niinkun elementinkin impedanssi.

Jos vielä saan kysyä minkä takia pitää kaiutin olla irti kun vahvari on päällä, onko siitä jossain tilanteessa hyötyä.
 
Ei pidä, mutta joskus saattaa unohtua, ja on unohtunukin, kun toi hajamielisyys vaivaa. Ehkä joku haluaa käyttää stereopäätettään monona?
 
"Itseasiassa.. ei täälläkään juuri kenelläkään ole allekirjoitusta. Minusta tuntuu, että ne on vaan niille jotka haluaa päteä *hymiö*" -Mr.Nightcap
palani
23.09.2006 17:42:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No lepovirta on A luokan vahvareissa suurimmillaan juuri silloin kun ei soiteta. AB luokan vahvareissa tuo pitää paikkansa, kun ei soiteta kulkee ainoastaan pieni virta.
 
On minullekin sattunut tuollainen unohdus ja silloin meni pääteputket. Riitti kun käänsi vähän volaa auki, no tottakai kun ei ääntä kuulunut.
 
Gypsy
23.09.2006 17:55:15 (muokattu 23.09.2006 17:56:26)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No lepovirta on A luokan vahvareissa suurimmillaan juuri silloin kun ei soiteta. AB luokan vahvareissa tuo pitää paikkansa, kun ei soiteta kulkee ainoastaan pieni virta.
 
Mutta kun sillä ei oo väliä, kuinka suuri se virta on A luokan vahvareissa jos se on tasavirtaa. Sit se ei enää oo kun laitetaan signaalia sisään.

On minullekin sattunut tuollainen unohdus ja silloin meni pääteputket. Riitti kun käänsi vähän volaa auki, no tottakai kun ei ääntä kuulunut.
 
Mullei oo käyny mitään. TOSIN mä en oo vääntäny koskaan volaa vaan huomannu virheeni.
 
Täytyy kuitenkin sen verran tarkentaa, että kun vahvistimen käynnistää, niin jännitteet nousee, ja sehän ei oo sillon ihan tasasta virtaa. Siitä huolimatta mulla ei oo käyny mitään. Ja yleensä meneekin sillon rikki kun ruvetaan lisään volaa, kun mitään ei kuulu.
 
Jokatapauksessa, jos muuntajan läpi kulkee ainoostaan lepovirta, niin en edelleenkään nää syytä, miks jotain menis rikki.
 
"Itseasiassa.. ei täälläkään juuri kenelläkään ole allekirjoitusta. Minusta tuntuu, että ne on vaan niille jotka haluaa päteä *hymiö*" -Mr.Nightcap
Dareon
23.09.2006 19:52:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jokatapauksessa, jos muuntajan läpi kulkee ainoostaan lepovirta, niin en edelleenkään nää syytä, miks jotain menis rikki.
 
Täydellisessä mailmassa joo, mutta kyllä sinne aina ina vaihtojännitettä jostain syystä pääsee... Tästä johtuu esim. se pieni humina mikä kuuluu kajarista aina.
 
Horst Nussbaum -klub #3 - Ei sen tarvitse olla täydellinen, kunhan se vain näyttää siltä.
Gypsy
23.09.2006 21:30:40 (muokattu 23.09.2006 21:31:45)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Täydellisessä mailmassa joo, mutta kyllä sinne aina ina vaihtojännitettä jostain syystä pääsee... Tästä johtuu esim. se pieni humina mikä kuuluu kajarista aina.
 
Joo, niin pääsee. Nyt tekis mieli laskee tähän, mutta kun ei tiedä arvoja, joilla olis hyvä laskeskella. Eikä oo ees nyt sitä oskilloskooppia, että vois kattoo. En usko ton vaikuttavan.
 
Jos jollain on jotain millä laskee, niin näyttäköön jännitepiikit!
 
"Itseasiassa.. ei täälläkään juuri kenelläkään ole allekirjoitusta. Minusta tuntuu, että ne on vaan niille jotka haluaa päteä *hymiö*" -Mr.Nightcap
PL
23.09.2006 21:39:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eiköhän nuo ainakin hajoamiset suurimmalta osalta johdu siitä, että vahvistin muuttuu oskillaattoriksi jollain kuuloalueen ulkopuolisella taajuudella ja tuuppaa siis tehoa ulos niinpaljon kuin irti saa ja samalla avoimessa toisiopiirissä pääsee jännitteet nousemaan niin korkealle kuin muuntajan sisäiset häviöt ko. taajuudella sallivat ja eristeet eivät välttämättä kestä.
 
Ossi
23.09.2006 23:38:20
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikös tuossa Orangessa ole putkitasuri? Stanbyn merkitys taitaapi olla vähäisempi siinä tapauksessa.
 
Tässä on kylläkin diodihässäkällä toteutettu tasasuuntaaja. Em. huolimatta ja varmaan monesta muustakin syystä esim. Hra Ravun mielestä tää on liian hidas styrkkari :) Laite lienee pehmennyt monelta osin vuosien saatossa samaan tahtiin kuin käyttäjänsäkin :) Elkot ehkä kannattais uusia, lienevät yhtä kuivia kuin yhäti jatkuva kesä.
 
Lift your other foot up And fall on your ass Get back up Put your teeth in a glass Aint ever been nothin quite like this Its a magical thing called the wilbury twist
Juntunen
25.09.2006 15:25:15
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

P.S. Ja muuten, putkivahvistin kannattaa laittaa päälle hyvissä ajoin ennen soittotapahtumaa. Useimmiten soundi pehmenee korvinkuultavasti tunnin-parin lämmittämisen jälkeen.
 
Menee ohi ketjun rikkomisteemasta, mutta lämmittääkö tuo virran päällä oleminen vahvaria lähellekään samaan tapaan kuin soittaminen?
 
2-3 tunnin bänditreenien loppusuoralla soundi on todella hyvä, joten olisiko mahdollista saada sama soundi keikalle pelkästään käynnistämällä vahvari 2-3 tuntia ennen keikkaa?
 
Orange löytyy täältäkin. Tosin 30 vuotta uudempi kun sulla. =)
 
Letkeästi funkkaavaa alternativerymistelyä: Dian. Myös MySpacessa.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «