Muusikoiden.net
20.10.2020
 

Muut soittimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Banjo, mutta millainen..
1
Mare552
06.01.2019 22:13:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Katselin teeveestä American- epic ohjelmaa. Siinä Steve Martin soitti hienosti banjoa ja innostuin että pitäiskö sittenkin..
 
Tekeekähän tällaisella mitään?
 
https://www.thomann.de/fi/harley_be … tring_banjo_ob.htm?ref=search_prv_8
 
Niin, se oli muuten tuo biisi:
 
https://www.youtube.com/watch?v=EXQVF9JIDag
 
Ai tähänks riville?
Arkka
06.01.2019 22:42:40 (muokattu 06.01.2019 22:53:51)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Disclaimer: Oon kännissä.
 
Meikä osti torilta jonkin kiinabanjon vitsinä öbaut satasella ja se oli kyllä aivan paska ainakin kitaristin näkökulmasta, vaikka sitä oli myyty paljonkin kalliimmalla uutena. Yritin säädellä, mutta ei sitä kyl saanut järkeviin säätöihin (tai sit evotin).
 
Tän verran jaksoin opetella soittaan ennen kuin lopahti innostus: https://www.facebook.com/zse4rfvsdf … ideos/10154217360078122/?permPage=1
 
Ja sit annoin suosilla kamppeen pois siskolle (ultimate kosto lapsuuden väännöistä).
 
Mutta siis, vaikee nähdä miten satasen banjo olis hyvä, kun satasen kitarat on järjestään skräböjä. Osta suoraan joku vähän parempi, jos homma oikeesti inspaa. Vaikka en kyllä tiedä miten hyvä toi linkkaamas on, mutta en kyllä usko, että öbaut satasella saa järkevää kielisoitinta, muuta kuin ehkä tuurilla.
 
Mare552
07.01.2019 02:02:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No hienostihan tuo soitto sinulta meni. Minä kun en juuri sen takia paljoa halua rahaa laittaa kun en ole soittanut juuri muulla kuin kleptralla, sekä oon jo yli 60, ei taida enää ehtiä tota sormitekniikkaa oppimaan..
 
Ai tähänks riville?
Kumiankka
08.01.2019 18:46:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Banjolelen melkein ostin mutta pystyin vastustamaan kiusausta. Ei mitään käsitystä oikean banjon soitosta mutta pääsiskö tuollaisella tunnelmaan?
 
basisti1971
11.01.2019 08:43:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Mare552: https://www.thomann.de/fi/harley_be … tring_banjo_ob.htm?ref=search_prv_8
 
Jos itsellä tai jollakulla lähipiiristä olisi budjettirajoitteisen takaa avoimen 5 kielisen banjon tarve, eikä jälleenmyyntiarvo ole korkealla vaatimuslistalla, en epäröisi ostaa tuota.
 
Omat kokemukset niin HB:stä kuin T-Kaupastakin ovat sitä luokkaa että veikkaan että on suoraan laatikostakin ihan kohtuullinen soitettava, vaikkakin kunnon setuppi tekee varmasti soitettavuudesta vieläkin paremman.
 
Teen setuppini itse, joten en pidä omasta mielestä aina pakollista setuppia ongelmana vaan mahdollisuutena.
 

 
Jos epäkohtia pitää ehdottomasti etsiä, ykkösenä olisi mulla resonaattorin (/kaikukopan) puute, pidän enemmän tuontyylisen banjon soundista.
Ja resonaattorin saa irti jos haluaa, mutta sellaisen väsääminen open-back banjoon on melkoinen jumppa.
Makuasia kuitenkin, yksi tykkää äidistä, toinen tyttärestä ;).
 
Rakennekaan ei ole ihan samanlainen kuin "oikeassa" banjossa, mutta eipä ole hintaluokkakaan.
Se kuinka paljon erilaiset rakenneratkaisut satunnaissoittelijan soitostaan saamaan mielihyvään positiivisesti tai negatiivisesti vaikuttavat, siitä löytynee lontooksi kädenvääntöä viikkokausien lukemistoksi.
 
Plussapuolella onkin sitten standardikokoinen Remon kalvo, saat muutettua soundia verraten helposti kalvoa vaihtamalla.
Kaikissa kaukoitähalpiksissa noin ei ole voinut tehdä hassuista mitoista johtuen.
 

 
Mare552: https://www.youtube.com/watch?v=EXQVF9JIDag
 
Kiitos linkistä.
 
Enpä ole Edie Brickelliä sitten 80-luvun New Bohemians aikojen nähnyt enkä kuullut, eivätpä ole vuosikymmenet neitoa kaltoin kohdelleet :).
 
T:Samuli
 
Mare552
12.01.2019 11:04:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos valaisevasta tietopaketista, itselläni on Harley Benton electroakustinen nauhaton basso, todella siistiä työtä, vaikea uskoa että hintaa oli vain n. 150 egee. Ihan hyvin soikin, tosin hyvin vähällä käytöllä minulla.
 
Teen setuppini itse, joten en pidä omasta mielestä aina pakollista setuppia ongelmana vaan mahdollisuutena.
 
Mutta mitä tarkoitat setupeilla? Eikö siis toimi niin että ottaa vaan laatikosta, virittää ja alkaa soittamaan?
 
Vielä linkkiin, Edie on on todella viehättävä, samoin viulisti Liillih Mae, mutta eikös aika näppärästi ja coolin oloisesti myöskin Steve Martin näppäile banjoaan?
 
ps. emäntäkin sanoi että kyllä meillä yhteen 119 euron banjoon on varaa, mutta enemmän ongelmana alkaakin olla se että noita soittimia on jo joka nurkassa ja seinillä roikkumassa...
 
Ai tähänks riville?
Arkka
12.01.2019 17:19:37
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mare552: Eikö siis toimi niin että ottaa vaan laatikosta, virittää ja alkaa soittamaan?
 
Jos ei toimi, niin Thomannilla palautukset toimii kuulemma hyvin, eli sikäli aika riskitöntähän se on sieltä tilailla. Kitaraan erona on tietty se, että tallan paikan saattaa joutua mittaan/tsekkaan jos se on irroitettu kuljetuksen ajaksi, mut se on iisi juttu ja peruskauraa banjoon liittyen.
 
Mare552
12.01.2019 17:30:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kitaraan erona on tietty se, että tallan paikan saattaa joutua mittaan/tsekkaan jos se on irroitettu kuljetuksen ajaksi, mut se on iisi juttu ja peruskauraa banjoon liittyen.
 
No tallan paikan osaan kyllä laittaa kohilleen, sen verran oon mm. maniskoiden kanssa leikkinyt ja tiedän musiikista, sävelskaaloista ja soittimista.
Eli aika peruskauraa nuo, ei ole rakettiedettä.
 
Mutta kiinnostaisi nuo kaikki banjoon liittyvät jutut, sekä banjon soittotekniikka ja miten sitä voisi vanhoillakin päivillä vielä opiskella ja kehittää, kun ehkä hyvässä lykyssä oisi vielä parikytä vuotta aikaa...., ja sitä aikaa vuorokaudessa kyllä on..
 
Ai tähänks riville?
Arkka
12.01.2019 18:09:28
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mare552: No tallan paikan osaan kyllä laittaa kohilleen, sen verran oon mm. maniskoiden kanssa leikkinyt ja tiedän musiikista, sävelskaaloista ja soittimista.
Eli aika peruskauraa nuo, ei ole rakettiedettä.
 
Mutta kiinnostaisi nuo kaikki banjoon liittyvät jutut, sekä banjon soittotekniikka ja miten sitä voisi vanhoillakin päivillä vielä opiskella ja kehittää, kun ehkä hyvässä lykyssä oisi vielä parikytä vuotta aikaa...., ja sitä aikaa vuorokaudessa kyllä on..

 
Jees, kyl se sit hommata pitää. Mun mielestä vitoskielen ansiosta just sopivan erilainenkin soitin verrattuna moneen; tulee hauskaa uutta kulmaa soittamiseen.
 
basisti1971
13.01.2019 07:51:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Mare552: Mutta mitä tarkoitat setupeilla? Eikö siis toimi niin että ottaa vaan laatikosta, virittää ja alkaa soittamaan?
 
Mahdollisesti toimii, mutta todennäköisyys sille että omien henkilökohtaisten mieltymysten mukaiseksi säätäminen ja mahdollisesti viimeisteleminen tuottaa mielyttävämmän soittokokemuksen on suuri.
 

 
Erääseen taannoiseen budjetti-instrumenttikeskusteluun näpyttelin seuraavanlaisesti:
 
Edes T-Kaupasta ostamani HB Deko-resobasso ei ollut täysin soittokelvoton (kaularautaa kyllä joutui säätämään hivenen) suoraan laatikosta, joten melkoisella varmuudella tuokin kitara on jollain toleranssilla soittokelpoinen vaikket mitään tekisikään.
 
Mutta, aivan kuten kotimaamme kivijalassakin, aniharvalla nettikauppiaalla on taloudellisia resursseja säätää näitä satasen pintaan myyntihinnaltaan olevia instrumentteja, katteet kun eivät etenkään brändillisissä kummoisia ole.
Brändittömissä katteet ovat toki paremmat, mutta vastavuoroisesti palautukset syövät katetta runsaammin.
 

 
Tehtaalla säädöt usein suoritetaan varsin suurpiirteisesti koska vaikka työvoimakustannus kaukoidässä euromääräisesti mitätön onkin (prosentuaalisesti tietysti ihan samanlainen kuin lännessäkin), pitkä laivamatka takaa sen että säädöt elävät.
Joten niin satula kuin tallan puolen korkeussäätökin vedetään lähes poikkeuksetta yläkanttiin ja kaula reilusti koveraksi etteivät kielet vahingossakaan särisisi.
 
Hintaluokasta riippumatta jokainen meistä varmaankin toivoisi että juuri ostettu kitara olisi täydessä iskussa heti ostohetkestä lähtien, mutta erikoisliikkeitä ja -asiakkaita lukuunottamatta näin ei mun kokemuksen perusteella ole Suomessa ollut ainakaan 80-luvun puolivälin jälkeen kun itse aloin kitaroiden kanssa puuhastelemaan.
 

 
Itse en näe instrumenttien säätämättömänä myymistä ongelmana, rahaa vastaan säätö on toki aina suoritettu.
Sinnepäin säädettyjen instrumenttien myyminen mahdollistaa tekemisen ilon myös teeseitsekitarateknikoille, kuten myös työttömiksi kouluttautuneiden kitaranrakentajien teoreettisen työllistymisen koulutustaan vastaavaan työhön.
Se että jälkimmäisessä tarve ja tekijä anharvoin ainakaan 80- ja 90- luvuilla törmäsivät, se on toisen keskustelun aihe se.

 
Banjossa on useampiakin eroavaisuuksia setupin suhteen vaikkapa kitaraan verrattuna, mutta paljon on samaakin.
 
Satulat ovat tehtaan jäljiltä pääsääntöisesti liian korkeita, ja kaularauta on usein säädetty sinnepäin lähtömaassa, joten noille pitää melko varmasti jotain tehdä.
Nauhanpäät törröttävät kalliimmissakin laitteissa harmillisen usein, mutta varsin helposti saa itsekin viilailtua mielyttävämmiksi.
 
Kitarasta poikkeavia säätökohteita ovat mm. edellämainittu tallan paikka, kalvon kireys, ja yksilöstä riippuen kaulakulman ja peräkappaleen (kielten ylimenokulman) säätö.
 
Kaikki yllämainitut säätökohteet vaativat harjoittelua, mutta mikäpä ei vaatisi.
Halpis HB-llä on hyvä treenailla.
 

 
Mare552: Vielä linkkiin, Edie on on todella viehättävä, samoin viulisti Liillih Mae, mutta eikös aika näppärästi ja coolin oloisesti myöskin Steve Martin näppäile banjoaan?
 
Ediessä hämmensi lähinnä se että veikkasin ensin että juniori on perinyt äidiltään ulkonäön lisäksi äänen :).
 
Jotenkin tuntuu että kaikki naispuoliset nykymuusikot ovat ainakin mun silmään jollaintapaa viehättäviä, joten en viulistiin sen kummemmin kiinittänyt huomiota.
 
Steve soittaa ihan nätisti, muttei ainakaan mun korvaan mitenkään ihmeellisesti.
Toisaalta, eipä tuontyylisessä musassa ole toki tarpeenkaan hirveästi revitellä.
Muistelen että jo SNL aikoina Stevellä oli sketseissä instrumentteja, en kyllä muista oliko banjoa.
 

 
Mare552: ps. emäntäkin sanoi että kyllä meillä yhteen 119 euron banjoon on varaa, mutta enemmän ongelmana alkaakin olla se että noita soittimia on jo joka nurkassa ja seinillä roikkumassa...
 
Jos ja kun hallituksen toimesta näytetään vihreää valoa, en suuremmin murehtisi uuden erilaisen kielisoittimen hankkimista.
Eipä munkaan iänpäivän vanha nelikielinen LeFina ole juurikaan ollut kuin koristeena seinällä, mutta varsin hienona sellaisena.
 
(5-kielinen) banjo on kuitenkin varsin poikkeava instrumentti vaikkapa kitaraan verrattuna, ja täydentää kivasti mitä tahansa kielisoitinkokoelmaa.
 
T:Samuli
 
basisti1971
13.01.2019 08:29:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Mare552: Mutta kiinnostaisi nuo kaikki banjoon liittyvät jutut, sekä banjon soittotekniikka ja miten sitä voisi vanhoillakin päivillä vielä opiskella ja kehittää, kun ehkä hyvässä lykyssä oisi vielä parikytä vuotta aikaa...., ja sitä aikaa vuorokaudessa kyllä on..
 
Banjo jakaa muiden nauhallisten kieli-instrumenttien kanssa saman peruspiirteen: alkuun pääseminen on melkein liiankin yksinkertaista (varsinkin jos tasavireisistä instrumenteista on jo kokemusta), mutta niin halutessaan opittavaa riittää vuosikymmeniksi.
 
Jos ensialkuun ei aseta lyhyen tähtäimen vaatimukseksi vaikkapa sitä populäärikulttuurin ystäville helpoiten tunnistettavissa olevaa banjostygeä: Arthur "Guitar Boogie" Smithin luvatta Syvä Joki elokuvaan "lainattua" Feudin' (/Dueling) Banjos-biisiä, verraten nopeasti pystyy soittelemaan tunnistettavia biisejä.
 
Vaikka tietyissä banjotyyleissä soitetaan "kitaramaisesti" plektralla, näppäily on se juttu joka ainakin mun mielestä tuo banjon ominaissoundin parhaiten esille.
Se, soittaako paljain sormin/kynsin vai sormiplektroin, se on itsestä kiinni.
 
Suomenkielisiä banjokeskustelupalstoja en tiedä, mutta lontoonkielisistä tulee ensinnä mieleen Banjohangout:
 
https://www.banjohangout.org/forum/
 
Muitakin toki on, kuten nettikulttuuriin kuuluu, joten niistä valkaamaan itselle mieluisin.
 
T:Samuli
 
Sax-pappa
13.01.2019 10:48:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Riffi-lehden parissa viimeisimmässä numerossa on ollut asiaa banjoista.
 
Mare552
20.02.2019 21:25:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No nyt on banjo ollut muutaman päivän, 119 euron Harley Benton....
Alkuun hämmästytti viritys, ylimpänä oktaavia ylempi g, sitten D ja taas G, ja sitten b ja d.
Joitain ihan vaan iskelmän melodioita olen jo näppäillyt, virityshän on kuin kitarassa, paitsi ohuin kieli on d...
 
Sävelien paikkoja pitää vielä hahmotella, samoin sointuja, ja
jotenkin jo etu- ja keskisormella melodioita soittaa.
Peukalon käyttö yhdessä muiden sormien kanssa varmaan ottaa enemmän aikaa, mutta ehkä jos intoa riittää, siitä voi olla hyötyä kitaralle ja bassollekin...
 
Tämän takiahan banjoni ostin...., tuon alun melodian löysin aika helposti, mutta ei soi alkunkaan samoin kuin Martinilla....
 
Tämän biisin banjonuotit tai tabulatuurit ois kiva löytää
 
https://www.youtube.com/watch?v=EXQVF9JIDag
 
Ai tähänks riville?
basisti1971
22.02.2019 16:35:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Mare552: ...tuon alun melodian löysin aika helposti, mutta ei soi alkunkaan samoin kuin Martinilla....
 
:), vaikka onkin simppelin kuuloinen biisi, tokihan tuokin treeniä vaatii vahvasti että soljuu mielyttävästi.
 
Banjon lyhyt ja terävä ominaissoundi ei anna anteeksi läheskään yhtä paljon kuin akustinen kitara, saati sitten sähkökitara jolla säröllä saa peitettyä pahatkin mokat ;).
 

 
Mare552: Tämän biisin banjonuotit tai tabulatuurit ois kiva löytää
 
https://www.youtube.com/watch?v=EXQVF9JIDag

 
Noista lienee hyvä aloittaa:
 
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=cuckoo+banjo+tab
 
Banjohangout ja Clawhammerhan noissakin osumissa on ainakin mun hakuhistorialla kärjessä, mutta toki muitakin lähteitä löytyy.
Biisi kun lienee jonkinmoisen klassikko-statuksenkin jo aikoja sitten saaneen.
 
T:Samuli
 
Mare552
23.02.2019 06:12:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

:), vaikka onkin simppelin kuuloinen biisi, tokihan tuokin treeniä vaatii vahvasti että soljuu mielyttävästi.
 
Banjon lyhyt ja terävä ominaissoundi ei anna anteeksi läheskään yhtä paljon kuin akustinen kitara, saati sitten sähkökitara jolla säröllä saa peitettyä pahatkin mokat ;).

 
Siinäpä se, ei riitä vaikka soittaisi oikeat sävelet ja suht oikeaan aikaan, ei se vielä välttämättä kuulosta "oikealta" banjolta.
 
Sama kun ei maniskakaan ihan tuosta vaan kulosta maniskalta.....
 
Mutta siinähän sitä haastetta just riittääkin, että saisi edes lähemmäs sitä oikeaa saundia :)
 
Nuo kaikki Cuckoot mitä tähän asti selasin, on soitettu alempaa ilman kapoa, ja mulla kun on pakkomielle just tohon Martinin versioon :)
 
Mutta lienee pitää keskittyä paljon ihan vain siihen että saa banjon yleensäkin kuulostamaan banjolta, sekä siihen että saa peukalon ja muut sormet pelittämään yhdessä... siis kriteerinä se että tyytyy siihen että mitä enemmän edes sinne päin.... Eli mikään banjomestaruuskisa ei ole tähtäimessä.....
 
Ai tähänks riville?
cerdo
19.12.2019 18:38:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro
Ostin herateostona kitarabanjon Thomanilta Harley Benton bj-65pro.
Saadot aivan nollassa,ei oiken mitaan aanta.
 
Kalvon kiristys ruuvit osa aivan loysalla,nyt tarvis tietaa kuin kirealle sen uskaltaa kiria.
Onko tama ohje lahella oikeaa?
 
Coin & Straightedge Head Tensioning Check
 
https://www.hangoutstorage.com/banj … in--straightedge-h-512111122019.pdf
 
Jos sais kalvon oikeaan kireyteen,niin sitten muut saadot kylla menis aikalailla kitaran mukaan
Terv Cerdo
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti