Muusikoiden.net
20.06.2018
 

Muut soittimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Tallan paikka
1
Lancku
16.03.2016 18:09:06 (muokattu 17.03.2016 00:04:27)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on muutama kielisoitin, esim. irlantilainen bouzuki ja ven. balalaikka,
joissa kielitallat on "siirrettävää" mallia. ( = liikuteltavissa )
Onko sen tallan oikea paikka jotenkin laskettavissa esim. otelaudan perusteella,
so. onko siihen mitään laskentakaavaa, millä kohtaa se pitäisi olla?
 
Pirä musta kiinni, jotten mä revi rahojani!
oksatboys
17.03.2016 10:45:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Talla siihen kohti missä intonaatio sattuu parhaiten kohdilleen. Yleensä vähän vinoon pitää laittaa että matalat kielet ovat pidempiä kuin korkeat.
 
Kamarunkkaus on kuin laittaisi rahaa pankkiin jonkun muun tilille.
mpekkanen
17.03.2016 11:44:15
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllähän monesti balalaikoissa ja muissakin näkyy tuo kohta jossa se talla on yleensä ollut. Auringon valo on sitten jättänyt sen kohdan vaaleammaksi. Aina se ei kuitenkaan ole välttämättä ollut se oikea paikka.
Ohkaisimman kielen 12 nauha on tallaan nähden puolivälissä(tälloin talla on oikeassa kohdassa) ja jos tallan laittaa hieman vinoo(riippuu kyllä tallastakin), niin se pitäisi saada myös niin että paksuimpien kielienkohdalla hienovire toimii. Talla siis siten vinoon, että paksuimpien kielien pituus on hieman pidempi, kokeilemalla varmasti löytyy ja viritysmittari on hyvä apu.
Joskus balalaikoissa, banjoissa ja monissa muissakin soittimissa tämä hienovire ei ihan jokaiselta kieleltä ja kaikista nauhoista välttämättä toimi. Tähän voi vielä vaikuttaa hieman erilaisia kieliä kokeilemalla, mutta ei nekään aivan tajuttomia ihmeitä tee.
Joskus kyllä jonkun yksittäisen kielen intonaatio saattaa parantua jos kielen vaihtaa hieman paksummaksi tai ohkaisemmaksi. Erilaiset viritykset vaikuttavat myös hienovireeseen.
Mandoliiniin saa myös valmiiksi sellaisia talloja joissa on tuo intonaatio jo valmiiksi paremmin kun eivät ole "suoria" ja tällainen talla voi sopia muunkinlaisiiin soittimiin. Millbrook ja SP-Elektroniikka myyvät näitä, mutta saa niitä monista muista ihan kotimaan liikkeistä.
Tallaa voi myös itse hieman hioa joistain kohdista jos hienovireen haluaa joka kieleltä toimivaksi. Tällöinkin on viritysmittari hyvä tässä hommassa ja tässäkin kannattaa aloittaa homma sieltä ohkaisempien kielien puolelta ja asentaa tallaa ensin niin, että se ohuemman kielen intonaatio on kunnossa.
Kaikissa talloissa ei pysty viilallakaan välttämättä hienovirettä saamaan aivan täydeliseksi, mutta onneksi nuo tämän tyylin irtotallat eivät ole kuin muutamien eurojen osia ja sellaisen voi kyllä itsekkin tehdä jostain kovasta puusta jos vain riittää mielenkiintoa ja on siihen tarvittavat vehkeet.
Ei sen tekeminen ihan itsekkään kyllä kovin kauheasti puutyö laitteita vaadi, mutta kyllähän siinäkin jonkinlainen näprääminen on. Osaavalta kaverilta muutamien minuuttien homma.
 
Kovaa puuta kannattaa suosia jos sellaisen itse tekee, vaahteraa, ruusupuuta, eebenpuuta, mutta kyllä se toimii myös vaikka pähkinapuusta, koivusta tai vaikka omenapuustakin...Tuollaisia pieniä paloja kannattaa kysellä soitinkorjaajilta taikka vaikka jostain huonekalujen entisöijältä ja ei tuollainen pala, joka tallaan tulee kovinkaan montaa euroa kyllä maksa sekään. Jos haluaa itse näpräillä :)
Myös messingistä tai ihan ruostumattomasta teräksestä voi tehdä tallan jostain sopivasta palasta. Siiitä tulee jo painoa lisää, mutta myös soundiin sustainia. Ainakin rosteri on hiomisen ja työstön kannalta huomattavasti enemmän aikaa vievää kuin kovemmat puisetkaan versiot. Messinki on jo hieman pehmeämpää, mutta toki siinäkin on työtä jos haluaa saada vielä ulkoisestikkin hienon. Metalliset rosteritallat(esim.) kyllä muuttavat muuten puisen soittimen soundia, mutta ainakin lap steel kitaroissa ne toimii ja toki makuja on soundin suhteen monenlaisia.
 
Virheitä tekemällä myös yleensä oppii ja tässä ei ainakaan nuo kustannukset ole kovinkaan suuria :)
 
Lancku
20.03.2016 10:03:56 (muokattu 20.03.2016 10:07:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mpekkanen: Kyllähän monesti balalaikoissa ja muissakin näkyy tuo kohta jossa se talla on yleensä ollut. Auringon valo on sitten jättänyt sen kohdan vaaleammaksi. Aina se ei kuitenkaan ole välttämättä ollut se oikea paikka.
Ohkaisimman kielen 12 nauha on tallaan nähden puolivälissä(tälloin talla on oikeassa kohdassa) ja jos tallan laittaa hieman vinoo(riippuu kyllä tallastakin), niin se pitäisi saada myös niin että paksuimpien kielienkohdalla hienovire toimii. Talla siis siten vinoon, että paksuimpien kielien pituus on hieman pidempi, kokeilemalla varmasti löytyy ja viritysmittari on hyvä apu.

 
Joo, kiitos vaan, näillä mennään. Hämärä muistikuva olikin, että kyllä siihen joku
perussääntö on -en vain muistanut minkälainen.. Tänx.
 
Pirä musta kiinni, jotten mä revi rahojani!
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti