Muusikoiden.net
21.06.2018
 

Muut soittimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: autoharppu
1
bassolilja
25.11.2012 22:33:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi!
Haluaisin ostaa autoharpun, mutten tavoita sitä mistään (muualta kuin Amerikasta, ja tullimaksut pelottaa..)
 
Kaikki informaatio sen hankkimisesta tervetullutta!
 
maxtheman
27.11.2012 06:53:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Luepa pikaviestisi!
 
Max
oksatboys
27.11.2012 09:12:32 (muokattu 27.11.2012 09:14:57)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meinasin sanoa että Thomannilta saa, mutta eipä enää saakaan. Jokunen kuukausi sitten oli vielä Tenayo-merkkisiä.
 
E. Richwood-merkkisiä näyttäs löytyvän Euroopasta.
 
"Tää on nyt nykyaikaa nääs eikä näissä hommissa pärjää enää poljettavan urkuharmoonin ja itsetehdyn lipputankoon ripustetun torvikaiuttimen yhdistelmällä." -LHU
maxtheman
27.11.2012 11:56:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuolta saa ainakin:
http://www.hobgoblin.com/local/groups/630-000/autoharps/
 
Max
Juicefani11
02.12.2012 22:35:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://www.thomann.de/fi/tenayo_ahp1e.htm
 
Tämä video sisältää kumppanin Constantin Film sisältöä, ja se on estetty tekijänoikeusseikkojen vuoksi.
Murgo
04.12.2012 18:15:36 (muokattu 06.12.2012 08:55:13)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuohan olisi meikäläiselle nakkisormellekin sopiva "leirinuotiosoitin". :)
 
Mitkähän soinnut tuossa Tenayossa on? Thomannin kuvista se missä näppäimet näkyvät on epäselvä, ei näy kuin ne isot kirjaimet. Ilmeisesti tuon kuitenkin pystyy virittämään useampaan eri sävellajiin?
 
Edit. laitoin sitten tuollaisen tilaukseen varakielisetin ja muutaman sormiplekun kera, aina kiinnostanut joku harppu/kanneltyyppinen soitin mutta tahtovat olla vaativia soittaa ja kun treeniaika on kortilla ja noita muitakin instrumentteja on vielä oppimatta... Tuo ehkä olisi helpposoittoinen "oikotie" noihin monikielisiin. Tuolla on varmaan aika helppo oppia peruskomppaus, halutun soinnun nappi pohjaan ja rämpytystä :) Toki melodioiden soittaminen on sitten haastavampaa.
 
Saa nähdä millainen on laadullisesti. Sointuvalikoimaa on nähtävästi aika helppo "kustomoida" omien tarpeiden ja sävellajien mukaan liimaamalla noihin tankoihin uudet huovat joihin sitten leikellään koloja siten että tarvittavat kielet soivat. Jopa konvertoiminen 21-sointuiseksi on mahdollista, Amerikasta löytyy valmiita sarjojakin n. 100 taalalla. Tosin voi olla että 15 sointuakin riittää.
 
Myös tuossa oleva mikkisysteemi kiinnostaa, saa helposti vahvistettua. Sopivilla efekteillä voisi kuulostaa mielenkiintoiselta.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
Murgo
13.12.2012 19:23:56 (muokattu 15.12.2012 10:34:59)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No niin, harppu saapui tänään. Pari ensimmäistä kokeiltua sointua kuulosti todella oudolta joten piuhalla kiinni tietokoneeseen, APtuner käyntiin ja näppäilemään. Ylläripylläri, koko hoito oli n. 1/4-puolisävelaskeleen epävireessä, useimmat alaspäin oikeasta, joten mukana tullut (aika löysästi tappeihin sopiva mutta asiansa kuitenkin ajava) viritysavain käteen ja vartin vääntelyn jälkeen alkoivat kaikki kielet pysyä suunnilleen vireessä. Käytin samaa metodia kuin kitarankin kanssa silloin kun esim. kielet on vaihdettu eli koko vehje on alavireessä, eli viritin kielet hiukan yli jolloin muita kieliä kiristäessä ja jännityksen kasvaessa eivät menneet ihan niin paljon alavireeseen kuin jos olisi virittänyt kohdalleen, nopeuttaa viritystä. Virittäminen ei ollut lainkaan niin työläs homma kuin pelkäsin mutta kieltenvaihtoon kyllä varmaan saa pari tuntia kulumaan.
 
Viritettynä kuulostaa huomattavasti paremmalta.
 
Työnlaatu on peruskiinaa eli ihan ok mutta pieniä kauneusvirheitä on. Pahin virhe on se että osa punotuista kielistä on valmiiksi osittain mustiksi hapettuneita, onneksi on varasatsi jos esim. alkavat katkeilla. Muovia on käytetty paikoissa joissa en siitä niin välittäisi kuten talloissa, jos tuota innostuu enemmän harrastamaan niin voisi jossain vaiheessa koettaa tehdä puiset tilalle.
 
Ääni muistuttaa akustista kitaraa, on hiukan "kireämpi" lyhyistä kielistä johtuen. Soittaessa pitää muistaa "rämpätä" tarpeeksi leveältä eli riittävän montaa kieltä jotta soinnun kaikki sävelet soivat, soivia kieliä kun on aika harvassa, välissä aina monta dempattua. Näppäilyn on myös syytä olla voimaakkaampaa kuin kitaralla kauniin soinnin saamiseksi. Sormi- ja peukaloplektrat auttavat, paras ääni syntyy kun näppää "nipistämällä" eli sormilla yläkieliä alaspäin ja peukulla bassokieliä ylöspäin. Reilu rämpytys tavallisella kitaraplekulla onnistuu myös.
 
Näppäimiä saa painaa ehkä hiukan kovempaa kuin tykkäisin, muuten osa dempatuista kielistä "särisee" eli ei demppaudu kokonaan. Tämä ehkä korjaantuu ajan kanssa kun huopatyynyt painuvat kielien mukaan jolloin kosketus kieliin syntyy samanaikaisesti.
 
Soittoasento on erikoinen mutta löytyy kyllä ihan luontevasti sekä istuen että (kitara)hihnan kanssa, tosin järkevä soitto edellyttää että sointunäppäimet osaa ulkoa, toista riviä ei näe. Pohjassa on kumitassut pöydällä soittamista varten, taidan ruuvata ne tarpeettomina pois.
 
Sointuvalikoima on duuri- ja 7-sointupainotteinen, molleja ei ole kuin kolme (G,D ja A), täytyy katsella että tuleeko tarvetta muokkaamiseen kun aika mollivoittoista musaa yleensä tulee soiteltua.
 
Mikkisysteemi näyttää kovasti tältä: http://elderly.com/new_instruments/items/AP442.htm , liekö tuosta kopioitu. Eli ilmeisesti on peräti magneettinen, odotin piezolätkää kannen sisäpinnassa tms. halparatkaisua. Ääni sähköisenä, Roland Mobile Cubella vahvistettuna, on aika sähkökitaramainen eli pitää suorittaa vahvistin/efektikokeiluja kunhan pääsee ympäristöön jossa melu ei häiritse ketään (eli treenikämpälle).
 
Edit. Hiukan lisää taas näpräsin, vire oli pysynyt aika hyvin. Hotel california alkaa jo irrota tunnistettavasti tähän tyyliin: http://www.youtube.com/watch?v=sHvCLYN-DXs :)
 
Aika hauskanhelppo soitin, helppo saada kuulostamaan mukavalta, näppäilytekniikalla saa aika paljon vaihtelua samaankin sointuun.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti