Muusikoiden.net
25.04.2018
Soittimet, laitteet, tarvikkeet | Ylöjärven Musiikkikauppa 

Muut soittimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Gizmotron!
1
vintagevibehenkka
28.10.2010 01:09:37 (muokattu 28.10.2010 01:13:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Godley & Creme kehittelivät mielenkiintoisen apuvälineen, jolla kitaraa voi soittaa kuin jousisoitinta. Tämä on ikäänkuin analoginen versio ebowsta. Ainakin herrat: Jimmy Page ja Paul McCartney ovat käyttäneet tätä laitetta.
 
Kyseisiä laitteita ei periaatteessa saa enää mistään ja jos jostain sellaisen sattuisi löytämään se todennäköisesti olisi rikki. Siksi pitää yrittää itse rakentaa vastaava vekotin.
 
Videomateriaalia:
http://www.youtube.com/watch?v=xkzzBoDnWfM
http://www.youtube.com/watch?v=7c2hAoDePiQ
 
Ja tietoa:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Gizmo
 
Mielestäni tämä on erittäin ruma, mutta kaunis soundinen laite.
Samaantapaan kuin mellotron.
 
Mielipiteitä ja ajatuksia
 
Rock n Roll
Murgo
29.10.2010 07:41:39
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mielenkiintoinen idea, vähän kuin sähkökäyttöinen kampiliira ( http://www.youtube.com/watch?v=Wgiaer_l82Q&feature=related ), vähän samanlainen äänikin.
 
Mitenköhän tuosta onnistuisi elektroninen versio, niinkuin ylimääräinen mikki jossa olisi joka kielen kohdalla käämi johon ohjattaisiin sopivaa signaalia joka laittaisi kielen värähtelemään, kuten E-bow mutta kitaraan kiinteästi rakennettu ja joka kielelle oma niin että voisi osittaa sointujakin? Joka kielelle sitten vielä "kosketin" jonka painamisella voisi myös säätää värähtelyn voimakkuutta. Voisi olla kätevämpi ja toimintavarmempi kuin tuo mekaaninen viritys.
 
Näyttää myös tuo mekaaninen aiheuttavan melkoisen hurinan kun pyörityskoneiston ääni kuuluu läpi.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
BubbleBob
29.10.2010 22:39:25
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vastaavaan pehmeään feedbackiin ovat kitaristit pyrkineet iät & ajat, mm. fuzz-putkivahvistinyhdistelmillä.
Vastaavuutta säädettävyydellä hakee Fernandes Sustainer:
http://www.fernandesguitars.com/sustainer/sustainer.html
ja Moog guitar toimii nopeammallakin Attackilla:
http://www.moogmusic.com/moogguitar/?section=product&product_id=21130
Lee Road ("Taage, anna valoa pimeään puoleen") totesi odottaneensa tällaista kitaraa jo aikojen alusta ja wow, tässä.
Anekdoottina Ronno totesi Leestä ettei ymmärtänyt "FontsFarmer"-levyn teon aikana montaa sanaa lauseistaan - niin olisiko kitara vaikuttanut ;-) Toki tätä matskua ei auta Guukluttaa tahi Wikitellä. EnJoy, sano sikarilaatikko ennen kieliä.
 
Tiilet ja Muurit - Sanat ja Lauseet.
kivi
01.11.2010 00:36:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Murgo:
Mitenköhän tuosta onnistuisi elektroninen versio, niinkuin ylimääräinen mikki jossa olisi joka kielen kohdalla käämi johon ohjattaisiin sopivaa signaalia joka laittaisi kielen värähtelemään, kuten E-bow mutta kitaraan kiinteästi rakennettu ja joka kielelle oma niin että voisi osittaa sointujakin?

 
Kuten Sustainor?
;-)
Niin, pitäis ne painikkeet kans olla.
 
Noi pyörien rakenteet on selkeästi ongelma. Tars tehdä hartsipäällysteiset huopapyörät, esimerkiksi, vastaamaan viulun jousta. Samoin pyörien akseleita pitää päästä suoraan sormella painelemaan, eli akselehin pitää tehdä kaulusputket vaikka sähköjohdonkuoresta ja grafiittivaseliinista.
 
Moottorin surina on silti ongelma. Olen soittanut kitaraa paitsi Ebowlla ja viulunjousella, myös partakonella, vibraattorilla ja paristokäyttöisestä sähköpyyhekumista (ikään kuin pieni patteripora) tekemälläni "jousella" jossa kieleen koskettaa hartsilla päällystetty puupyörä, ja kaikissa on ongelmia sen kanssa, että sähkömoottorin ääni vuotaa tehokkaasti mikkeihin (tosin partakoneen kanssa se oli tarkoituskin, samplata hirmuinen kirskuna lennosta ja käyttää sitä osana biisiä).
 
Moog-kitaraa en saanut ostettua vaikka mahdollisuus oli. Kolme tonnia oli sitten kumminkin liikaa rahaa. Myöhemmin varmaan harmittaa kuten se, että jätin Parker Fly'n ja sen mustan kokohiilikuituisen kitaran hyllyyn, vaan ei näillä palkoilla...
 
Mielenkiintoinen idea kumminkin. Tuollainen tuskin ois vaikea värkätä, alennusvaihteita tosin tarvii parikin ennen kuin tasavirtamoottorin nopeus laskee sopivaksi, ja jotenkin pitää kehittää voimansiirtoon tasaava jako kuuteen; ihanne olis automaattivaihteisto-tyylinen kaksi potkuria öljyampullissa...
 
Kiitos ideasta.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
BubbleBob
01.11.2010 14:49:51 (muokattu 02.11.2010 16:46:28)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Painikkeet ja rullat eivät Gizmossa kestäneet. Koko konstruktio oli vähän "purkkalla" ja olisi vaatinut pidemmälle kehittämistä.
 
Nykytekniikka on mennyt jatkuvasti pienempään ja kompaktimpaan rakenteeseen ja voisi mahdollistaa toimivan laitteen. Kunhan kielen kitkamateriaali kestäisi ja sopiva jousisysteemi pitäisi kosketuksen halutulla jäykkyydellä, kulumisesta huolimatta ~ kuten jousi & käsi.
 
On tullut testattua sekalaisia vaihtoehtoja ja edelleen parhaat vaihtoehdot ovat feedback & volumeknob tai jousi & hartsi. Sopivasti kupera otelauta (& satula & talla) olisi kiva helpotus jälkimmäiseen. Ongelmana on hartsiintuneiden kielten vingahtelu - Isolaatiokitara=must :-)
Kokeilin joskus pehmustettua nuijaa aivan tallan kohdalla, mutta tämä katkoi kieliä, eli tässä mielessä "liikkuva" ratkaisu olisi ehkä paras.
 
No jos olisi MG osunut tuohon 3k-hintaan kohdalle niin enpä tiedä miten olisi käynyt!
 
Edit: Ihana toi "öljyampulli" ja eristetty voimansiirto olisi pitkäikäisyyden kannalta must!
 
Tiilet ja Muurit - Sanat ja Lauseet.
Piirakka
16.11.2010 13:37:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihan tavallisella tyttöjen vibraattorillakin saa samantyylisiä juttuja kun sitä käyttää kieliin. Siis ihan tallan tienoille se väristin, ekalle 5mm niin ei vaikuta vireeseen.
 
Niitä saa alan liikkeistä ihan taskurahalla :)
 
"En osallistu musiikki nimiseen urheilulajiin.."
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti