Muusikoiden.net
21.04.2018
 

Muut soittimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kanteleen soiton opetus aikusille
1
Minushuman
01.08.2009 19:15:52 (muokattu 01.08.2009 19:17:18)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä kuulostaa tietysti typerältä, mutta 1996 Sepulturan Rootsia kuunnellessani innostuin kanteleen soiton opettelusta. Rootsillahan Sepultura käytti joitain perinteisiä brassi soittimia kuten berimbauta. Amorphiksellahan oli sen niminen biisi kuin My Kantele. En ole kuullut biisin kuin ehkä 2-3 kertaa enkä paljoa sieltä kanteletta kuullut. Intialaisen sitarin kyllä. No anyways toi Roots innosti opettelemaan soittamaan suomalaista perinne soitinta kanteletta. Yrittäessäni löytää mitään opetusta soittimeen huomasin, ettei ainakaan Lahden alueelta vuosituhannen alussa ollut mitään aikuisille suunnattua opetusta. Oli kyllä kitaran soiton alkeet aikuisille kursseja. Kävin paikallisessa musiikkiopistossa kysymässä asiaa ja homman nimi oli se, että jos kanteletta halusi oppia soittamaan opastetusti, piti mennä alle kouluikäisten kanssa samalle kurssille. Kävin kirjastossa etsimässä jotain "opeta itsellesi kanteleen soittotaito" kirjoja. Ne olivat kaikki tehty lapsille. Eli kantele on lasten soitin. WTF? Kun siis kanteleitahan on käsittääkseni muitakin kuin se viisikielinen versio. Miten voi olla mahdollista, ettei Suomen kansallissoittimen soittamista opeteta kuin pikkulapsille ensiaskeleena musiikin maailmaan. Mihin voi aikuinen mennä opettelemaan muiden aikuisten kanssa kansallissoittimemme saloja? By the way, toi vuosituhannen alun kokemukset olivat sen verran masentavia, etten ole tätä oksennusta lukuunottamatta edes yrittänyt ottaa selvää saako aikuinen ihminen opetusta tuohon soittimeen.
 
EDIT: Joo tiedän, että otsikossa on virhe. Ei tarvi MNet tyyliin mussuttaa siitä. Mussuttakaa muusta.
EDIT2: Mielellään kanteleen soiton opetuksesta. Aikuisille. :-)
 
"I have come here to chew bubblegum and kick ass... and I'm all out of bubblegum..."
MrsJones
01.08.2009 23:22:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minkäs kokoista kanteletta tekisi mielesi soitella? 5-kielisen kursseja pidetään yleensä lapsille, mutta alunperinhän ko. instrumentti oli aikuisten miesten soitin.
 
Yksinkin voi hyvin opetella, Hannu Sahan kirjat ovat enempikin aikuiseen makuun tehtyjä. On myös yksi kirja, mihin on koottu Antti Rantosen soittoja, se äijä oli sitten taitava. Yksinään soitti häissäkin, ja ihmiset tanssasivat. http://www.imu.fi/esit_vainamoisen.htm
 
Parempi on laulaa häläpäti hää, kuin olla hiljempää.
AnmaLi
04.08.2009 14:30:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joissakin työväen ja kansalaisopistoissa on myös kanteleensoiton ryhmä opetusta,myös aikuisille,sitten on mahdollisuutena yksityisopetus,alkuopetusta pystyy opettamaan opiskelijakin joka on musiikkiopiston peruskurssitason3/3 suorittanut,luulisi musiikkiopistosta kyselemällä innokas opetustaitoinen oppilas löytyvän ,tosin on Lahdessa päin aikuisiakin kanteleensoiton taitoisia,minusta Lahden suunnassa on aika hyvin kanteleen soittajia.Pistäpä haku päälle,voipi opettaja löytyä.Itse en asu sielläpäin.olen kylläkin kanteleen soittaja.
 
jatoanti
17.05.2011 09:54:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jyväskylän AMK näyttäisi tarjoavan kanteleen soiton opetusta. Enpä ole tuommoisesta 10-11 -kielisestä kanteleesta ennen kuullut, mutta kurssi sisältö vaikutti mielenkiintoiselta. Improvisointia ja muuta. Löytyy googlesta "JAMK kantelekurssi"
 
liza
05.07.2011 12:13:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jatoanti: Jyväskylän AMK näyttäisi tarjoavan kanteleen soiton opetusta. Enpä ole tuommoisesta 10-11 -kielisestä kanteleesta ennen kuullut, mutta kurssi sisältö vaikutti mielenkiintoiselta. Improvisointia ja muuta. Löytyy googlesta "JAMK kantelekurssi"
 
10-15 kielinen pienkantele on hämmästyttävän monipuolinen soitin. Kuunnelkaapa esim. Arja Kastista millaisia soundeja hän pienkanteleistaan taikoo. Aivan upeaa. Itselläni on 3 kanteleentekokursseilla itse tekemääni kanteletta ja yksi klassinen Soitinrakentajilta ostettu 10-kielinen. Suosittelen lämpimästi pienkanteleita. Soittamaan oppii suht. nopeasti ja ääni on kaunis. Myös hevin soitto onnistuu. Omista kanteleista kaksi on ulkoisestikin melko "hevin" näköisiä :)
Pienkanteletta on aika helppoa opiskella itsekin kunhan päättää millä sormituksella haluaa lähteä opiskelemaan. Helpointa tietty on jos löytyy alkuun joku kurssi tai yks. opettaja joka opastaa sormituksissa ja tekniikoissa.
 
"Music was my first love and it will be the last."
liza
05.07.2011 12:18:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vielä lisäisin edelliseen kirjoitukseeni että Kanteleliiton nettisivuilta kannattaisi katsoa esim. kesäkursseja joita joka kesä järjestetään. Niitä on aloittelijoille, aikuisille, eril. ryhmille jne. Myös Folk-festareiden yhteydessä saatetaan järjestää kursseja. Esim. Haapavesi Folkin ja Kaustisten festareiden ohjelmaa kannattaa käydä tarkastelemassa.
 
"Music was my first love and it will be the last."
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti