Muusikoiden.net
25.05.2018
 

Muut soittimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Stella-mandoliinin arvo ja kunnostus
1
Hörpeli
24.09.2006 12:12:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä jokunen aika sitten löytyi mummun vintiltä vanha mandoliini. Kohtuu heikossa kunnossa se on paikoittain, mutta kaikukoppa, lapa ja kaula näyttäisi olevan ihan jees kunnossa, otelauta on kärsinyt.
 
http://koti.mbnet.fi/makau/Kuvat/Stella/stella_01.jpg
 
Kannen koristevanerisiivu on nostanut vähän kulmiaan ja kansio on muutenkin ottanut hitusen damagea. Mitään reikiä tai liimojen irtoiluja ei kriittiseen pisteeseen asti ole, pelkästään tuo kuviosiivu on vähän hapettanut liimojaan.
 
http://koti.mbnet.fi/makau/Kuvat/Stella/stella_02.jpg
http://koti.mbnet.fi/makau/Kuvat/Stella/stella_03.jpg
 
Sisältä löytyi Stella Mandolin -tarra, jota en ilennyt irottaa sieltä. Vaikuttaa varsin vahvasti alkuperäiseltä Stellalta tämä yksilö.
 
http://koti.mbnet.fi/makau/Kuvat/Stella/stella_04.jpg
 
Kaikukopan ulkopuoli on myös kärsinyt hitusen, mutta edelleenkään mitänä reikiä tai halkeamia ei ole.
 
http://koti.mbnet.fi/makau/Kuvat/Stella/stella_05.jpg
http://koti.mbnet.fi/makau/Kuvat/Stella/stella_06.jpg
 
Viritysnupit näyttävät alkuperäisiltä ja kun noita veivailin vähän niin toimivatkin vielä moitteettomasti, so. eivät ole ryytyneet jumiin tai lahonneet sormiin. Kielet kaipaa vaihtoa luonnollisesti, ehkä nuo ruostuneet tapitkin voisi vaihtaa. Kuvio säilynyt lavassa.
 
http://koti.mbnet.fi/makau/Kuvat/Stella/stella_07.jpg
http://koti.mbnet.fi/makau/Kuvat/Stella/stella_08.jpg
 
Ja nyt kysymys kuuluukin miten saan selvitettyä tämän arvon? Mando on mahdollisesti jostain 40-luvun paikkeilta, tarkempaa aikaa en saanut selville. Pikaisella googlettelulla 20-30-luvun Stelloille oli annettu arvoksi jopa 450 dollaria, mutta jotenkin en tahdo uskoa että tämä olisi samaa kastia, ainakaan tässä kunnossa? Ja mitähän se kunnostaminen maksaisi? Mitä kaikkea tästä sitten kannattaakaan kunnostaa? Otelauta nyt täytyy ainakin uusia kun siitä on lohjennut paloja ja irronnut nauhoja.
 
risto
24.09.2006 21:49:18 (muokattu 24.09.2006 21:56:31)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja nyt kysymys kuuluukin miten saan selvitettyä tämän arvon?
 
Näyttää samalta kuin alla linkissä, siinäkin on bowlback. Jotain vinkkiä saat
ehkä seuraamalla ko. huutokauppaa. Mistään kovin arvokkaasta pelistä ei kuitenkaan liene kyse, vaikka olisi kunnossa kun en ole mitään kuullut. Gibsonin vanhoista peleistä sen sijaan maksetaan suuriakin summia samaten eräiden tiettyjen valmistajien soittimista. Löytyykö omastasi muuten sarjanumero, sitä voisi verrata tässä mainittuun?
 
http://cgi.ebay.com/Antique-Stella- … W0QQitemZ290032227661QQcmdZViewItem
 
EDIT: Ja kunnostaminen maksaa paljon...
 
Ne jotka eivät ymmärrä kokonaisuuksien kauneutta ovat kärkkäitä osoittamaan sormella yksityiskohtien näennäisiä epäloogisuuksia. Mietelause by Risto 2005, Inspired by Platon 427-347eKr.
risto
24.09.2006 21:54:08 (muokattu 24.09.2006 21:55:01)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tupla
 
Ne jotka eivät ymmärrä kokonaisuuksien kauneutta ovat kärkkäitä osoittamaan sormella yksityiskohtien näennäisiä epäloogisuuksia. Mietelause by Risto 2005, Inspired by Platon 427-347eKr.
maxtheman
24.09.2006 22:43:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onkohan mummo tai joku mummon sukulainen ollut joskus siirtolaisena Ameriikassa, on varmaan sieltä tullut peli. 20-luvun italialaisia kupupohjamandoliineja täällä on vaikka kuinka paljon mutta enpä ole amerikkalaiseen törmännyt. Soitettavan tuosta voi saada vähälläkin vaivalla, varovasti puhdistellen, virityskoneistot kannattaa rasvata, jos haluaa ruosteita koettaa poistaa, niin sitten ne kannattaa irrottaa. Saattavat tuntua jäykiltä osittain sen takia että niissä ei ole sellaista läpivientiholkkia, joten kielten veto vääntää sen tapin päin puuta. Halvan soittimen tunnusmerkki. Jos kaula on soitettavan suora ja nauhat muuten ok, ei sille mielestäni kannata sen enmpää kunnostustöitä tehdä, irtonaiset reunalistat ym. repsottavat osat kannattaa tietysti liimata kiinni. Puhdistuksessa kannattaa olla varovainen, näyttävät nuo koristelut olevan siirtokuvia jotka eivät varmaan mitään liuottimia kestä! Kulumia ei kannata korjailla, eikä mielestäni haaveilla mistään uudestaan lakkauksesta tms. Elämän jäljet saa näkyä. Äläkä vaan yritä irroittaa sitä pohjalätkää, se kuuluu olla siellä pohjassa, eikä sitä varmasti saa ehjänä irti! Onkos siinä joku kuva, olisi mukava nähdä sekin... Lapun tekstien typografia vaikuttaa oikeastaan kovinkin vanhalta, saattaapa olla ihan vuosisadan alustakin? Vaan mikä on se (metalli?-)kappale tallan alla, vai onko se ilmastointiteippiä?
 
Max
Hörpeli
25.09.2006 14:12:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onkos muuten Stella nyt sitten tän merkki vai malli?
 
Löytyykö omastasi muuten sarjanumero, sitä voisi verrata tässä mainittuun?
 
Koitin kovasti katsella, mutta en löytänyt mitään numeroa. Missähän päin se voisi olla? Sen verran mitä tuonne sisälle näkee niin ei siellä ainakaan vilahtanut numeroa silmiin, eikä mandon ulkokuoressakaan.
 
Onkos siinä joku kuva, olisi mukava nähdä sekin... Lapun tekstien typografia vaikuttaa oikeastaan kovinkin vanhalta, saattaapa olla ihan vuosisadan alustakin? Vaan mikä on se (metalli?-)kappale tallan alla, vai onko se ilmastointiteippiä?
http://koti.mbnet.fi/makau/Kuvat/Stella/stella_09.jpg
 
Tuossa tallassa on tuo metallikappale ihan vaan kaiketi pitämässä sen tallan tuossa kansilevyssä kiinni. Ilmeisesti koettu tukevammaksi kiinnityskeinoksi vetää tuommoinen metallilevy tuohon väliin tai jotain.
 
rattledad
25.09.2006 16:33:50
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onkos muuten Stella nyt sitten tän merkki vai malli?
 
Halpismerkki vuosisadan alusta.
http://www.stellaguitars.com/
 
Blueskitaristit käyttivät paljon stelloja.
http://www.earlyblues.com/blues_singers.htm
 
Nykyään tehdään jopa kopioita stellan kitaroista.
http://www.fraulini.com/models.html
JuhaHo
06.04.2012 20:59:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

maxtheman: 20-luvun italialaisia kupupohjamandoliineja täällä on vaikka kuinka paljon
 
Vähän vanha topikki, mutta menköön. Juniori penkoi mokillä paikkoja ja löysi isomummonsa Mario Casella mandoliinin vuodelta 1911 ja alkoi heti suunnittelemaan sen soittokuntoon laittamista. Peli lienee soinut viimeksi 50-luvulla ja suurin ulospäin näkyvä vika on että kansi on halki. Siihen nähden soi ihan hyvin.
 
Missä soitinta kannattaisi näyttää, jos miettii sen kunnostamista?
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti