Muusikoiden.net
29.03.2024
 

Bänditoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: kitaristien kuulemisongelma
1 2
Korkki74
23.12.2016 08:41:54 (muokattu 23.12.2016 08:43:04)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meillä on treeniksellä sellainen ongelma että kitaristit eivät kuule toisiaan. Tai sitten niin etteivät kuule itseään jos soittavat toistensa vahvistimien edessä. Nyt sitten ollaan parilla keikalla äänitetty livesoittoa ja se kuullostaa aikamoiselta puurolta. Molemmat soittavat hiukan mitä sattuu. Tähän tarttisi saada parannusta ja ajattelin että nyt tarttee tehdä niin että kaverit kuulevat toinen toistaan vaikka väkisin.
 
Miten te olette toteuttaneet tämän omilla kämpillänne? Me ajattelimme sellaista ratkaisua että laitetaan kitaravahvistimet mikkien kautta mikseriin. Siitä sitten laulun kera kaappeihin. Kolmantena vahvistimena vielä laulajan kitara jota tama soittaa joissain biiseissä. Rummuista mikitetään ainakin alkuun pelkkä basari ja bassoa ei ollenkaan. Ihan sen takia että paikat loppuvat mikseristä.
 
Kuullostaako järkevältä ratkaisulta?
 
superfly
23.12.2016 09:37:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Perusasiat kuntoon eli vahvarit/kaapit ylös lattialta, saundeista kaivetaan middlet ylös kun samalla vähennetään bassoa + trebleä, rumpali opettelee lyömään rumpua kohtuullisella voimalla, opetellaan soittamaan bändin kanssa jne. Näillä saadaan jo paljon tehtyä. Oma mielipide on tuon kitarakaappien mikityksen kanssa vähän siihen suuntaan että aina mikit eteen riippumatta keikkapaikan koosta. Tällä saadaan kitarasaundia levitettyä ilman että tarvii volaa nostaa kohtuuttomasti. Toki PA:n on syytä olla suht laadukas että tämä toimii. Monitorointihommia kannattaa myös harkita ja opiskella.
 
Killing internet dragons is serious business!
Sax-pappa
23.12.2016 09:50:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

superfly: Perusasiat kuntoon eli vahvarit/kaapit ylös lattialta, saundeista kaivetaan middlet ylös kun samalla vähennetään bassoa + trebleä, rumpali opettelee lyömään rumpua kohtuullisella voimalla, opetellaan soittamaan bändin kanssa jne.
Tässä on minusta olennaisimmat asiat. Treenikämpällä ei yleensä asiat parane möykkää lisäämällä. Kitarasoundi ja se mitä soittaa täytyy sovittaa bändikokonaisuuteen. Keikalla kaikki sitten jokatapauksessa kuulostaa toisenlaiselta kuin treeniksellä. Harjoitus auttaa säilyttämään tarkkuuden tässäkin tilanteessa sopivan monitoroinnin tukemana.
 
Korkki74
23.12.2016 11:30:19
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Perusasiat pitäisi olla kunnossa, kaapit ylhäällä ja rumpali koittaa soittaa nätisti. Ja kolme vuotta ollaan soitettu jo yhdessä, eli yhteissoittokin pitäisi sujua mutta ei se vaan kitaristien kohdalla suju.
 
Silti pojilla tuntuu olevan keskenään jonkinlaista kuulemisongelmaa. Ja onhan se mullakin basistina se että siitä kitarakaapista joka on minua kohtisuoraan kuuluu kyllä selkeästi paremmin.
 
Mutta miksaus/monitorointi varmasti olisi paras tilanne sen suhteen että kaikki kitarat kuuluisivat kaikille.
 
LaMotta
23.12.2016 15:44:13
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Treenikämppiä ja olosuhteita siellä on niin monenlaisia, ettei näkemättä voi sanoa mitään ehdotonta ohjetta. Mökän yleinen hiljentäminen on aina askel parempaan suuntaan joka tapauksessa, mutta jos vahvistin ei suuntaa soittajaan niin ei sitä saa kuulumaan mitenkään.
 
Kannattaa varmaan kitaristien pitää treenit keskenään ja kokeilla niitä soitettavia juttuja näin sekä suunnitella mitä kumpikin soittaa?
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
ÄrGee
24.12.2016 13:16:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kitaristien vahvistimet mielellään pois nurkista ja rumpalia kohti, jos se on mahdollista. Treenitilojen huono akustointi aiheuttaa myös ylimääräistä kuminaa ja puuroutumista. Tietysti ne säädöt kuntoon vielä joka vehkeestä, kuten edellä on mainittu jo moneen otteeseen.
 
Ibanez-pervo, kamarunkkari kitaristi.
basisti1971
24.12.2016 17:34:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Korkki74: Ja kolme vuotta ollaan soitettu jo yhdessä, eli yhteissoittokin pitäisi sujua mutta ei se vaan kitaristien kohdalla suju.
 
Silti pojilla tuntuu olevan keskenään jonkinlaista kuulemisongelmaa. Ja onhan se mullakin basistina se että siitä kitarakaapista joka on minua kohtisuoraan kuuluu kyllä selkeästi paremmin.

 
Likipitäen kaikki kitarakaapit ovat jo peruskonfiguraatioiltaan äärimmäisen suuntaavia, seikka joka aina puoltaa kitarakaappien mikittämistä oli tilanne mikä tahansa.
 
Sama suuntaavuustauti vaivaa toki perinteisiä bassokaappejakin, joten eipä se bassonkaan ajaminen PA:n/monitorien kautta ole ollenkaan hullumpi idea, vaikka vaatiikin kertaluokkaa suuremman budjetin onnistuakseen edes kohtuullisesti.
Pähkinäbudjetilla ei kannata edes kokeilla -ainakaan livenä- ellei sitten puhtaasta mielenkiinnosta konseptia kohtaan.
 

 
Korkki74: Mutta miksaus/monitorointi varmasti olisi paras tilanne sen suhteen että kaikki kitarat kuuluisivat kaikille.
 
Ehdottomasti, kunhan erilaisia monitorimiksauksia on sekä kaluston, että monitorimiksaustaitojen puitteissa mahdollista toteuttaa riittävästi.
Ja niin että tasapainovaihtelu keikoilla ja treeneissä on mahdollisimman vähäistä.
Monitorien varassa soittaessa kun ei tekniseen kämmäilyyn ole varaa, vaikka kyseessä olisivatkin kulmat eikä totaalisen anteeksiantamattomat korvamonitorit, tai kukaan ei kuule sitä mitä haluaisi, mutta ylenmäärin jotain epätoivottua.
 
Jos pelimanneja on stagella vähän (2-4), ja kitaristi(t)/laulaja(t) suurinpiirtein samalla poikkilinjalla, usein toimii myös kitaravahvarien käyttö sidefilleinä kunhan ovat mikitettyjä ja kitaristit ovat äärilaidoissa.
Omansa kuulee vieressä riittävän lujaa, ja toiselta puolen lavaa tuuttaa sopivasti kaveri hiljempaa.
 
Oman soittonsa/laulunsa/perkussiointinsa kun kuulee aina heikommin kuin kaverin vastaavan jos taistellaan samasta taajuusalueesta, aivomme kun eivät välttämättä edesauta asiaa dempatessaan motoriikan tahtiin kuuloaistimuksen välittymistä.
Yksi syy myös siihen miksi viive monitorilinjassa on niin suosittu toive.
 
Korvienväliemme kenkku rakenne aiheuttaa myös sen, että toisinaan basson alataajuuksien tason madaltaminen vähentää korvan epäherkkyyttä, auttaen kitaristien korvien toimimista heidän kansoittamillaan taajuuskaistoilla.
 

 
Hivenen ohi aiheen, pahoittelen, mutta oma osa-alueensa on toki sekin miksi kitaristien pitäisi toistensa soitantaa ylenmäärin kuulla.
Jazz, matikkahevi/-rock tai LS- tms. tyylinen useamman kitaran yhtaikainen blues-rock impro-sooloilu joissa pitää tietysti olla hyvinkin tarkkaan selvillä missä mennään poislukien, helpompaa olisikin kuunnella basistia tai rumpalia.
Jompikumpi on toivottavasti läpi biisin kartalla siitä missä mennään.
 
T:Samuli
 
artope
02.01.2017 15:35:23
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Soitin 5 vuotta yhessä bileändissä ja kitaristille huomauttelimme joka keikalla että laita ne kamat hiljemmalle, kun PA.n kautta kuitenkin soitimme. Meikäläisellä aleni kuulo merkittävästi tuona aikana vasemmasta korvasta kun kitarakamat ne vaan ulvoi... No oma vika tietty kun en heti alkuun käyttänyt suojaimia korvissa..
 
"Siwa-stemma - yllättävän lähellä"
Sax-pappa
02.01.2017 16:41:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Musatyyliähän aloitusviestissä ei kerrottu, mutta todettiin keikkaäänitysten kuulostavan puurolta. Jos ei kysymyksessä ole joku lennosta tapahtuva kollektiivinen improvisaatio, niin kuten Samuli edellä totesi, olisi tärkeintä kitaristin itsensä lisäksi kuunnella rumpalia ja basistia. Näin säilyy tarkkuus parhaiten ja pysytään ennalta sovitulla kartalla. Ja keikalla se on aina erilaista kuin treeniksellä.
 
audioAXS
04.01.2017 23:22:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos kitaroissa sattuu olemaan paljon säröä, niin se voi olla myös osasyy siihen, että menee puuroksi. Särön pienikin vähentäminen selkeyttää kokonaissaundia merkittävästi.
 
Särö korvaa puuttuvat virheet
Dirtyh
05.01.2017 12:25:38
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuinka paljon kitaristit operoivat samoilla taajuuksilla? Entäpä kuinka paljon he soittavat samoja juttuja?
 
Mä lähtisin purkamaan tätä sillä tapaa että kitaristit pitäisivät treenejä ihan kahdestaan jossa sitten ratkoisivat tuota ongelmaa. Vähän ajan päästä basisti mukaan miettimään miten jokaiselle löytyisi sitä omaa taajuusaluetta. Oman kokemuksen mukaan moni kitaristi on liian kiinnostunut omasta soundistaan eikä ole valmis sovittamaan sitä kokonaisuuteen. Se taas johtaa siihen että operoidaan samoilla taajuuksilla samoja juttuja sillä omalla tyylillä ja lopputulos on usein sitä puuroa.
 
Objectif Lune
08.01.2017 16:11:25
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

audioAXS: Jos kitaroissa sattuu olemaan paljon säröä, niin se voi olla myös osasyy siihen, että menee puuroksi. Särön pienikin vähentäminen selkeyttää kokonaissaundia merkittävästi.
 
Tälle komppia. Usein se, mikä kuulostaa siistiltä ja mageelta ilman bändiä, kuulostaa puurolta ja mössöltä bändin kanssa. Yleensä syynä on liika särö ja/tai paskat kamat. Pudottaisin säröä selvästi ja laittaisin kitaristit eri taajuusalueille - myös bassoa voi ottaa yleensä pois soundista reippaasti niin kitara ja basso eivät ole toistensa tiellä.
 
Myös tarkastelisin onko soittimet musatyylin tasolla. Jos perussoundi on tunkkainen, ei se kovin erottelevaksi muutu, vaikka tekisi mitä.
 
Pelko: https://www.facebook.com/pelkohelsinki/ https://soundcloud.com/pelko-264900760
Kailis
13.01.2017 14:15:24 (muokattu 13.01.2017 14:16:50)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Korkki74: Molemmat soittavat hiukan mitä sattuu.
 
Vastasit omaan kysymykseesi. Ensin kitarasovitukset niin että katsotaan mitä kukin tekee, sitten etsitään sopivat soundit ja volat. Tsekatkaa kaikki biisikohtaisesti kaikessa rauhassa. Mä en missään nimessä lähtisi laittamaan kitaroita tai rumpuja PA:n kautta sotkemaan laulua joka yleensä jää jalkoihin. Yleensäkin sopiva vola on se että kun laulaja laulaa mukavuusalueella ilman kamojen kiertämistä, sen pitää kuulua. Yleensä tähän pitää rumpalin sovittaa volansa, kitarakamoistahan on iisiä vääntää hiljempaa (tai niinhän sitä luulisi).
 
JuhaHo: Lienen sokea, mutta en näe linkkiä missään.
LL
16.01.2017 09:00:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Objectif Lune: Tälle komppia. Usein se, mikä kuulostaa siistiltä ja mageelta ilman bändiä, kuulostaa puurolta ja mössöltä bändin kanssa. Yleensä syynä on liika särö ja/tai paskat kamat. Pudottaisin säröä selvästi ja laittaisin kitaristit eri taajuusalueille - myös bassoa voi ottaa yleensä pois soundista reippaasti niin kitara ja basso eivät ole toistensa tiellä.
 
Myös tarkastelisin onko soittimet musatyylin tasolla. Jos perussoundi on tunkkainen, ei se kovin erottelevaksi muutu, vaikka tekisi mitä.

 
Tässä alkaa olemaan jo koossa hyvä kooste. Kitaristien synteinä usein on liika säröä ja bassoa. Lisäksi kaikua voi olla vähän liian optimistisesti tai efektejä on liikaa päällekäin. Makuuhuonesoitossa pienellä volalla yhdistelmä kuulostaa varmasti hyvältä, mutta bändin kanssa ei toimi. Soundin puuroutuminen vaikeuttaa jo kitaristin soittoa, kun se mitä kädet tekee ja korva kuulee ovat ristiriidassa, koska plektran kosketuksesta kieleen ei tule välittömästi korvaan napakkaa palautetta. Jos kuuntelee melkein mitä tahansa levyä, niin kitaroissa ainakaan kompissa ei ole koskaan ylettömästi säröä ja bassoa ja soundi kitarassa saattaa olla muutenkin hyvinkin karu. Kokonaisuutta ajatellen kitara saattaa olla yllättävän hiljaisella, mutta tullen kuitenkin selkeästi esille.
 
Ongelmaa voi kokeilla purkaa niin päin, että millä soundeilla kitaran saisi selkeästi kuulumaan pienellä volalla ja vähällä säröllä. Kitarajuttujen menneessään oikein pitäisi niiden kuulostaa tosi hyviltä ilman, että yhtään efektiä on vielä kytketty päälle.
 
Dirtyh
16.01.2017 09:59:17
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ÄrGee: Kitaristien vahvistimet mielellään pois nurkista ja rumpalia kohti, jos se on mahdollista.
 
Tämä aiheuttaa meillä sen että rumpali alkaa hakkaamaan yhä kovempaa, jolloin kitaristit kääntävät hanaa lisää auki, jolloin rumpali alkaa hakkaamaan taas kovempaa...
 
Ammattilaiset on sitten erikseen.
 
Objectif Lune
16.01.2017 22:43:22
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LL: Lisäksi kaikua voi olla vähän liian optimistisesti tai efektejä on liikaa päällekäin.
 
Lisäisin tähän sen, että asiaan vaikuttaa tosi paljon se, millä kitaralla ja vahvistimella soitetaan. Jollain kirkasäänisellä telecasterilla, josta on leikattu muun bändin kanssa päällekäin meneviä taajuuksia, kaikua ja efektejä voi olla ihan todella paljon enemmän kuin tukkoisemmalla perussoundilla varustetulla kitaralla (=syy miksi olen tele-uskovainen).
 
Pelko: https://www.facebook.com/pelkohelsinki/ https://soundcloud.com/pelko-264900760
musamies
16.01.2017 22:50:43 (muokattu 16.01.2017 22:51:04)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kailis: Vastasit omaan kysymykseesi. Ensin kitarasovitukset niin että katsotaan mitä kukin tekee, sitten etsitään sopivat soundit ja volat. Tsekatkaa kaikki biisikohtaisesti kaikessa rauhassa. Mä en missään nimessä lähtisi laittamaan kitaroita tai rumpuja PA:n kautta sotkemaan laulua joka yleensä jää jalkoihin. Yleensäkin sopiva vola on se että kun laulaja laulaa mukavuusalueella ilman kamojen kiertämistä, sen pitää kuulua. Yleensä tähän pitää rumpalin sovittaa volansa, kitarakamoistahan on iisiä vääntää hiljempaa (tai niinhän sitä luulisi).
 
Sinfoniaorkesterissa on aika monta jousisoitinta. Niille on omat tehtävänsä ja ideana, että kokonaisuus kuulostaa kivalta yleisöstä käsin.
 
Jos mä ajattelisin, että bändissä olis kolme kosketinsoitinta ja kaikki laittas särökitarasaundin, ehkä nuotteja ei olis, varmaan ois epäselvän kuulosta. Eri saundit ja omat tehtävät - ei epäselvyyttä.
 
Mieleen tulee myös miksi kitaroita on helposti se kolme, eikä vaikka kolmea laulua...
 
statistiÖ
16.01.2017 23:41:26
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ÄrGee: Kitaristien vahvistimet mielellään pois nurkista ja rumpalia kohti, jos se on mahdollista.
Minä en halua vahvistimia, enkä kaappeja, enkä stäkkejä, enkä muitakaan mölinälaitteita itseäni kohti. Vieressä ja vaikka edessä ne voivat olla, koska ääni tulee niistä sivulle ja taakse ihan riittävästi. Käytän keltaisia Peltoreita.
 
Kun nämä ääntä vahvistavat laitokset ovat minun vieressäni, muut soittajat voivat mennä niiden ja minun edessä niin kauas kuin tilassa pääsevät. Ja tadaa, me kaikki kuullaan kaikki.
Enkä ole vieläkään onnistunut soittamaan niin hiljaa bändissä, että joku nillittäisi, ettei kuule.
 
¤ jos ei soi hiljaa, soi kovaa ¤ olennainen ¤ sidonnainen ¤ puolinainen ¤ moninainen ¤ kokonainen ¤ ainainen ¤ ihanainen ¤
Dirtyh
20.01.2017 12:48:21
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

statistiÖ: Enkä ole vieläkään onnistunut soittamaan niin hiljaa bändissä, että joku nillittäisi, ettei kuule.
 
Mä oon pari kertaa joutunut tokaisemaan että en pysy nyt millään kyydissä kun kitaristi soittaa rumpalista yli. Molempia kertoja on vielä edeltänyt tilanne missä kitaristi on juuri ennen mua sanonut että pitää laittaa vähän kitaraa kovemmalle kun ei kuule omaa soittoa...
 
Ammattilaiset on sitten erikseen.
 
LaMotta
20.01.2017 16:29:00 (muokattu 20.01.2017 16:29:14)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kitaravahvistin pitää kallistaa ja suunnata niin, että kitaranrämpyttäjä kuulee itsensä.
 
Onko käytössä 4x12" kabinetti jota ei oikein viitsi kallistella? Aijaa, no mitähän asialle pitäisi tehdä?
 
Onko treenikämppä niin pieni, ettei laitteiden asettelulle ole tilaa? No sitten pitää varmaa vain elää kurjuuden kanssa tai hankkia isompi treenis.
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «