Muusikoiden.net
23.04.2018
 

Bänditoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Treeniksen äänenlaatu järkyttävä
1
RekoS
13.06.2011 15:32:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve.
 
Bändimme treeni-intoa on, sanoisinko merkittävästi jopa, latistanut tämänhetkisen treeniksen ongelma: mistään ei saa selvää, kukaan ei kuule kaikkien soittoa ja laulu ei kuulu.
 
Tähän väliin triviatietoa: soitamme autotallissa. Olemme jo rakentaneet kaikuesteitä, n. 5cm villaa 2x2":sten sisään ja kangasta päälle, näitä on nelisen kappaletta sekä kahdessa nurkassa on myös vastaavanlainen kaikueste. Tämä ei kuitenkaan riitä, vaikka parantikin jo hieman ongelmaa.
 
Omakuvastani näkee hieman millainen tila on kyseessä, mutta aika huonosti. Huone on siis autotallimaisesti aika kapea, mutta pitkä. Luulisin tämän olevan toinen suurimmista ongelmista. Mielestäni toinen ongelma on siinä, että autotallin seinämateriaali (jokin levy, ei kuitenkaan asbesti) kaikuu todella_paljon.
 
Soitamme C-vireistä progemetallia, ja olemme kokeilleet suurin piirtein kaikkia mahdollisia säätöjä kitarasaundiin; mahdollisimman vähän säröä, keskialue täysille, yms. sillä metodilla, että kun nyt edes kuulisi mitä jokainen soittaa, ei sillä saundilla ole väliä jos ei edes kuule mitä toinen soittaa. Ei auta mitään.
 
Lisäksi, on kokeiltu sijoittaa rumpusettiä ja kitarakaappeja suunnilleen kaikki mahdolliset kombinaatiot on käyty läpi. Ei ratkaisevaa parannusta.
 
Ainoa mahdollisuus siis lienee lisätä äänieristystä?
 
Don't fuck with Dave Lombardo. He'll stomp on your face in 300 bpm.
elon arska
13.06.2011 15:49:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nostatte ne kaapit sieltä maasta.
 
Pieni rumpalipoika
13.06.2011 16:48:16
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

elon arska: Nostatte ne kaapit sieltä maasta.
 
Tai progea soittaessahan voi hyvin istua joogina lattialla.
 
Rummut nurin ja nussimaan! - Musanäyte: http://www.youtube.com/watch?v=xNXySiXWU9w
elsewhere
13.06.2011 17:09:34
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jep, kaapit ylös lattialta vaikka pöydille tms. Myös äänenvoimakkuuden tiputtaminen saattaa tehdä ihmeitä.
 
~ Love broke out and I forgot it's war.
WeAreDownstairs
13.06.2011 17:31:54 (muokattu 13.06.2011 17:35:32)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Autotalli on varmaan kanssa aika suorakulmainen. Kahden rinnakkaisen lähellä olevan seinän väliin muodostuu 'seisovia aaltoja' (standing waves), erityisesti matalista frekvensseistä elikkä bassorummusta ja bassosta. Huoneen suorat seinät, nurkat ja katot pitää perjatteessa 'rikkoa' pienemmiksi osiksi että ääni siirtyy ympäriinsä kaikialle huoneeseen ja että seisovien aaltojen muodostumista voi estää.
En tiedä ihan tarkasti mitä tarkotit villalla mutta kun itse olen rakentanut bändihuonetta niin käytettiin melkein tämmöstä lasikuitu tyyppistä materiaalia (Rockwool englanniksi). Se on halpaa ja sitä käytetään lämpöeristykseksi. Muista että tämä pitää peittää kunnolla jos on pysyvästi käytössä ja että käytät hanskoja kun käsittelet sitä.
 
Googleiin kun kirjotat kuva hakuun Sound Diffuser Panels tulee paljon hyviä ideoita miten voi parantaa huoneen akustiikkaa.
 
Jos huomaat että huoneessa on joku soitin mikä on erityisesti vaikea kuulla niin voit kanssa parantaa tätä löytämällä materiaalia mikä toimii erityisen hyvin sen frekvenssiin. Googleiin voit kirjoitta esimerkiksi Common Materials and their Absorption Coefficients tai jotain tämmöstä. Mitä parempi materiaalin absorption Coefficient on sen frekvenssiin, sen paremmin se auttaa perjatteessa.
 
Voi olla että kuulostaa vaikealta aluksi, mutta nää on kaikki aika perus asioita kun niitä kokeilee.
Toivottavasti auttoi :)
 
EDIT: Vielä pari parennusta:
1) Vähentäkäää Distortionia NIIN PALJON KUN PYSTYTTE
2) Jos ei ole vielä mattoa => Next stop: IKEA
3) Vanhoja patjoja voi kanssa pillkoa ja laittaa niitä seinille eri muodoissa, kuten tommosina diffusereina (Google (kuva haku): Sound Diffuser Panels)
 
http://www.reverbnation.com/weleftasskeletons
RekoS
13.06.2011 18:42:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

WeAreDownstairs: Autotalli on varmaan kanssa aika suorakulmainen. Kahden rinnakkaisen lähellä olevan seinän väliin muodostuu 'seisovia aaltoja' (standing waves), erityisesti matalista frekvensseistä elikkä bassorummusta ja bassosta. Huoneen suorat seinät, nurkat ja katot pitää perjatteessa 'rikkoa' pienemmiksi osiksi että ääni siirtyy ympäriinsä kaikialle huoneeseen ja että seisovien aaltojen muodostumista voi estää.
 
Luulisin että juuri tästä on pohjimmiltaan kyse. Kiitos, tämä auttoi jo jonkin verran. Kyllä meillä säröt on muutenkin aika lailla minimissä kitaroissa esim. (ne kun helposti eivät kuulu) jossain kello 8-9 paikkeilla gain korkeintaan. Keskialuetta on myös boostattu aika lailla mutta se taas tuntuu sekoittavan kokonaisuutta, kun sitä boostaa liikaa, eli ei saa liioitella tätäkään. (Vaikkakin, esim. Fireball on aika midscoop vahvistin että liikaa keskialuetta tuskin saa kovin helposti)
 
Toki ongelma voi olla myös se, että kun tila on pieni, niin me soittajat olemme yleensä vahvistimien ja rumpujen välissä, joten ääniaallot osuvat meihin ja estävät näin ollen meitä kuulemasta toistemme soittoa. Kokeilimme sitten vahvistimien sijoittamista rumpalin taakse, mutta tällöin piuhat piti johtaa melkein rumpusetin läpi, ei hyvä.
 
Don't fuck with Dave Lombardo. He'll stomp on your face in 300 bpm.
WeAreDownstairs
13.06.2011 19:50:00
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

RekoS: Luulisin että juuri tästä on pohjimmiltaan kyse. Kiitos, tämä auttoi jo jonkin verran. Kyllä meillä säröt on muutenkin aika lailla minimissä kitaroissa esim. (ne kun helposti eivät kuulu) jossain kello 8-9 paikkeilla gain korkeintaan. Keskialuetta on myös boostattu aika lailla mutta se taas tuntuu sekoittavan kokonaisuutta, kun sitä boostaa liikaa, eli ei saa liioitella tätäkään. (Vaikkakin, esim. Fireball on aika midscoop vahvistin että liikaa keskialuetta tuskin saa kovin helposti)
 
Juu elikkä tärkeintä yleinsä kun soittaa bändihuoneessa on yleinsä että boostaa mid frekvenssejä juuri niin kuin itse sanoit. Mutta ota huomioon että jos huoneessa ei ole mattoa ja on paljon suoria tasasia seiniä kuten varmaan teidän kämpässä niin eri frekvenssit jää 'jumiin' eri kohtiin. Keskialuetta voi parantaa helposti esim vanhoilla patjoilla mitkä on tehty materiaalista nimeltään High Density Foam. Itse kun Dubaissa soiteltiin niin saatiin sitä ihan tarpeeksi kun etsittiin vähän sohvatehtaan takapihalta :D
Ja niin vaikka soittaakin jotain heaviä niin voi helposti vielä pudottaa gainiä niin paljon kun pystyy, ja tällein voi olla että soundi vaihtuukin äänimuurista seksikkääksi proge metalliksi.
KANNATTA kanssa kokeille esim kääntää vahvistimia ylöspäin hiukan tämä kanssa auttaa seisovien ääniaaltojen poistamista.
 
RekoS: Toki ongelma voi olla myös se, että kun tila on pieni, niin me soittajat olemme yleensä vahvistimien ja rumpujen välissä, joten ääniaallot osuvat meihin ja estävät näin ollen meitä kuulemasta toistemme soittoa. Kokeilimme sitten vahvistimien sijoittamista rumpalin taakse, mutta tällöin piuhat piti johtaa melkein rumpusetin läpi, ei hyvä.
 
Laitanpa tähän vielä linkin meidän bändihuoneesta missä käytettiin 15W vahvistimia kitaroille ja 120 W bassolle että laulajille Kiinalaisia 20 euron karaoke soittimia PA systeeminä. Tämä kuva otettiin rumpujen yläpuolelta ja rumpujen takana oli MAKSIMISSAAN 0.5 m2 tilaa.
http://weleftas.tumblr.com/post/238 … m-is-pretty-much-in-separate-pieces
 
Rumpujen takan näkyy myös meidän 150x240cm Rockwool(lasikuitu) paneli minkä rakennettiin huoneeseen, mikä oli ihan selvästi tärkein osa koko kämpästä.
Soundi oli ihan okei (vaikka olikin aika surkeet vehkeet), ja huomattiin kuinka paljon oikeasti voi tehdä huoneelle kun laittaa vähän aikaa rakentamiseen. Yhteensä maksettin ehkä maksimissaan 90 euroa (Ja matto maksoi noin 40 euroa). Tietysti tää oli maassa missä ei ollut veroja ja kaikki tämmöset rakennuskamat olivat tosi halpoja, mutta enimmistö tavaroista olivat kyllä vaan vanhoja kamoja kotoa.
 
http://www.reverbnation.com/weleftasskeletons
Kefiiri
14.06.2011 09:00:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

elsewhere: Jep, kaapit ylös lattialta vaikka pöydille tms. Myös äänenvoimakkuuden tiputtaminen saattaa tehdä ihmeitä.
 
Yhdessä nämä toimenpiteet parantavat soinnin selkeyttä ällistyttävässä määrin.
 
R_Leikkuri
14.06.2011 19:55:31 (muokattu 14.06.2011 19:59:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meillä oli kans sama ongelma aluks. Oma reenis on myös pitkä ja kapea noin 5x10 metriä (vanhan autoliikkeen toimitusjohtajan huone).
Tämmöinen järjestys toimii meillä kuva---> http://www.mikseri.net/user/R_Leikkuri?image_id=4796322(vähän huonosti näkyy kun tuossa on jotain rumiluksia edessä). Vermeet vasemmalta oikealle: 15" laulukajari, rumpalin takana 10" laulukajari jonka päällä 50W Engl kitarakombo, rumpalin oikeilla puolella kitarahalfstäkki, sen vieressä Hartken bassohalfstäkki ja sen yläpuolella toinen 15" laulukajari, noiden lisäksi vielä 8" laulumonitori tuulettaa laulajan kopeksia.
 
puusormi
15.06.2011 12:15:09
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lisäksi: Kitarasta säröjä pois. Rumpalille hankitte Cympadit peltien alle (kokeilkaa kokeeksi soittaa biisejä ilman peltejä, auttaako? Jos auttaa niin sitten peltien vaimennusta hankkimaan)
 
Saapiko lähettää terveisiä?
Kailis
15.06.2011 14:16:03 (muokattu 15.06.2011 14:18:52)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noi vahvarithan on tuossa kuvassa keskellä lattiaa? Eli seinille ja kajarit korvien korkeudelle, mieluiten niin että suuntaa soittajaan ettei vola nouse. Basistin ei kannata kuunnella omaa soundiaan ihan vierestä koska ne aallot on sen verran isoja että aukeaa vasta matkan päähän. Symbaalit ja snare on rummuista ne ongelmallisimmat. Rumpali vois kokeilla lyödä dempattua suht matalalle viritettyä snarea keskelle ilman kanttia. Malttia symbaalien kanssa tai sitten niitä on vaimennettava.
Yleiset akustiset lainalaisuudet haltuun aikaisemmista topiceista. Jos se tila kaikuu liikaa se sotkee kaiken. Toisaalta liian dempattu tila kuulostaa aivan hirveältä. Sitä nyt ei ihan vahingossa onnistu onneksi tekemään.
 
LaMotta: Mulle ei tuossa tilanteessa tullut varsinaisesti ensimmäisenä mieleen neekeriasiat, vaan keskityin vaihtamaan kuulumisia ja kyselin, että mistä päin on kotoisin jne.
RekoS
16.06.2011 00:08:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo, onhan tässä tullut paljon hyviä neuvoja, kiitoksia. (Plussia on tullut jaeltua) Kunhan tässä nyt provinssit selvitään niin otetaan homma työn alle ja funtsitaan porukalla mitä tehdään.
 
Ensisijaisesti kuitenkaan saundeihin ei enää oikein voi mennä sörkkimään, ne on jo aika lailla maksimoitu ja jos vielä poistaa säröä / lisää keskialuetta niin se ei kuulosta enää kitaralta. Rumpalikin hommaa tässä uudet kannut ilmeisesti, pitää katsoa muutenkin rumpusaundia sitten että onko tarvis dempata.
 
Itse ihmettelen tätä meidän ongelmaa lähinnä siksi, että kyseessä on jokseenkin viides treenis missä olen soitellut ja aiemmin ongelma on aina korjautunut säätämällä kitarasaundeja ja lisäämällä äänieristystä (ja katsomalla volatasoja.). Nyt jotenkin ongelman tasokin on aivan eri luokkaa, koska huonoimmillaankaan noissa aiemmissa treenitiloissa on ollut selkeämpi saundi kuin tässä tilassa parhaimmillaan.
 
Don't fuck with Dave Lombardo. He'll stomp on your face in 300 bpm.
kukkola
16.06.2011 10:11:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

RekoS: Terve.
 
Bändimme treeni-intoa on, sanoisinko merkittävästi jopa, latistanut tämänhetkisen treeniksen ongelma: mistään ei saa selvää, kukaan ei kuule kaikkien soittoa ja laulu ei kuulu.
 
Tähän väliin triviatietoa: soitamme autotallissa. Olemme jo rakentaneet kaikuesteitä, n. 5cm villaa 2x2":sten sisään ja kangasta päälle, näitä on nelisen kappaletta sekä kahdessa nurkassa on myös vastaavanlainen kaikueste. Tämä ei kuitenkaan riitä, vaikka parantikin jo hieman ongelmaa.
 
Omakuvastani näkee hieman millainen tila on kyseessä, mutta aika huonosti. Huone on siis autotallimaisesti aika kapea, mutta pitkä. Luulisin tämän olevan toinen suurimmista ongelmista. Mielestäni toinen ongelma on siinä, että autotallin seinämateriaali (jokin levy, ei kuitenkaan asbesti) kaikuu todella_paljon.
 
Soitamme C-vireistä progemetallia, ja olemme kokeilleet suurin piirtein kaikkia mahdollisia säätöjä kitarasaundiin; mahdollisimman vähän säröä, keskialue täysille, yms. sillä metodilla, että kun nyt edes kuulisi mitä jokainen soittaa, ei sillä saundilla ole väliä jos ei edes kuule mitä toinen soittaa. Ei auta mitään.
 
Lisäksi, on kokeiltu sijoittaa rumpusettiä ja kitarakaappeja suunnilleen kaikki mahdolliset kombinaatiot on käyty läpi. Ei ratkaisevaa parannusta.
 
Ainoa mahdollisuus siis lienee lisätä äänieristystä?

 
Kun en jaksa lukea mitä muut on sanoneet niin annan yhden ohjeen. Miettikää kukin tahoillanne seuraavia asioita:
 
1. Kenen soitto kuuluu yli muiden
2. Kenen soitto ei kuulu lainkaa
3. Kenen soittoa minun tulisi kuulla, jotta voin soittaa
 
Asia saattaa muutta helposti kun puututte aluksi tuohon kohtaan 1. Jos ei sillä parane niin sitten kohta 2. Henkilökohtaisella monitoroinnilla voi sitten korjata tuon kohdan 3, mutta se sitten edellyttää että kaikki on mikitetty. Voisin kuitenkin ennustaa että tuon kohdan 1. muuttaminen saattaa auttaa ihan merkitsevästi ongelmaan.
 
Ei ku näin se menee...
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti