Muusikoiden.net
27.05.2018
 

Bänditoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kamojen asettelusta treenikämpällä
1
JnZm
21.01.2010 10:49:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Soundit kuulostaa suttuiselta treenikämpällä, ja ekana korjauksena tähän haluaisin mielipiteitä äänilähteiden sijoittelusta, ne todennäköisesti ovat päin persettä. Ohessa on pohjapiirroksen tapainen kämpästä sekä missä paikkeilla suunnilleen kamat tällä hetkellä ovat. Neuvoja kaipaan miten äänimaailman saisi tasaisemmaksi ja paremmaksi.
 
http://tunturi.arkku.net/untitled.JPG
(4000 tuntia Paintissa)
 
Vussia, kompuraa ja plaastkomppia
Numb
21.01.2010 11:18:23 (muokattu 21.01.2010 11:18:52)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JnZm: Soundit kuulostaa suttuiselta treenikämpällä.
 
Onko vahvistimet lattialla? Niitä kannattaa hilata pikkisen korkeammalle, nimittäin jos puhaltavat nilkkoihin, niin ne ylä-äänet jäävät sinne -> suttuinen soundi.
 
Onko paljon säröä, onko se herkkusoundi säädetty kitaroihin yksikseen soitelleessa? Bändisoitto vaatii toisenlaisen soundin kuin itsekseen vetely. Vähemmän säröä, enemmän middleä, ja kenties yläpäätäkin lisää.
 
Onko paikka akustoitu kunnolla? Ylimääräiset kaiut ovat... no, ylimääräisiä kaikuja, ja tekevät suttua.
 
Ei tuossa sijoittelussa sinällään minusta mitään vikaa ole. Esim. kitarakamat ovat aika suuntaavia, joten sekin vaikuttaa missä seisoo.
 
Kun minä kuolen, vaadin, että kuolinilmoitus laitetaan Myydään: Veneet ja Moottorikelkat -osastolle. -Sir Härö
JnZm
21.01.2010 11:53:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Numb: Onko vahvistimet lattialla? Niitä kannattaa hilata pikkisen korkeammalle, nimittäin jos puhaltavat nilkkoihin, niin ne ylä-äänet jäävät sinne -> suttuinen soundi.
 
Lattialla ovat, pitää pistää vähän puhelinluetteloa kaapin kulmiin :D
 
Onko paljon säröä, onko se herkkusoundi säädetty kitaroihin yksikseen soitelleessa? Bändisoitto vaatii toisenlaisen soundin kuin itsekseen vetely. Vähemmän säröä, enemmän middleä, ja kenties yläpäätäkin lisää.
 
Soundi on säädetty melko lailla mieleiseksi, mutta saattaisi olla vielä mahkuja hioa kitaroiden soundia enemmän yhteensopivaksi.
 
Onko paikka akustoitu kunnolla? Ylimääräiset kaiut ovat... no, ylimääräisiä kaikuja, ja tekevät suttua.
 
Mattoja ja munakennoa tulossa.
 
Kiitos näistä, pitkästä aikaa virkistävän mukava ja asiallinen vastaus. Tottunut jo näihin "et vain osaa soittaa"- ja "vahvarisi on paska, hyppää jokeen"-tyylisiin vastauksiin. ;D
 
Vussia, kompuraa ja plaastkomppia
zak69
21.01.2010 12:11:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laita nyt kuitenkin reilusti korkeemmalle kaapit kuin puhelinluettelon päälle, jotain tasoja aina löytyy, vaikka muuttolaatikko, tuoli tjsp.
Ja jos esim. basso jyrää muita alleen, niin kannattaa huomioida että sitähän ei tarvitse suunnata samoin kuin kitarakaappeja, se kuuluu kyllä aina.
Ja jos vähän haluaa rahallisesti satsata niin ehdottaisin noiden munakennojen tilalle esim. tuulensuojalevyä. Saa kohtuuhintaan ja tekee soundille ihan toista kuin nuo kennot.
 
"No pojat pojat, ei se sointu vaihtamalla parane....."
Antti1
21.01.2010 12:14:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyppää kuule jokeen. Ei vaan, muutama asia pitää tarkentaa/korjata.
 
JnZm: Lattialla ovat, pitää pistää vähän puhelinluetteloa kaapin kulmiin :D
 
Niitä kaappeja olisi tarkoitus nostaa sitten ihan kunnolla. Korva on se millä kuunnellaan ja sinne sen äänen tulisi suuntautua --> nosto lähelle korvan korkeutta. Esim. fullstackin yläkaappi on ihan sopivalla korkeudella kuuluvuuden kannalta. ;) Toimii ne alempanakin, mut sit täytyy kyykistellä soundeja hieroessa.
 
Mattoja ja munakennoa tulossa.
 
Munakennoista sen verran, että se saattaa tappaa ihan ylimpien diskanttien heijastuksia, mutta ne ovat tuskin koskaan se varsinainen ongelma. Ylipäätään koko munakennohöpötys pohjautuu melko puhtaasti mielikuviin, kun rokkarit on nähneet jossain eristetyissä mittaushuoneissa tms. puolimetristä pyramidin muotoista "vaahtomuovia" ja haluavat pro-lookkia kämpälleen. Kaikki akustointi tappaa jokatapauksessa myös noiden taajuuksien ongelmat, joten niihin ei ole yleensä syytä paneutua erikseen.
 
Matot on hyvä idea lattialle ja verhokiskot seinälle. Saa säädeltyä vähän heijastusten määrää tarpeen mukaan. Yleensä yksi ongelmakohta skipataan aivan täysin ja se on katosta tulevat heijastukset. Melkein mieluummin mä aina jättäisin lattiaan muutaman paljaan kohdan ja jotenkin tappaisin katosta kaikua, kuin pelkästään lattiaa maton kanssa peittämällä. On todella rasittavaa soittaa ihan täysin akustisesti kuolleessa tilassa.
 
Jos basson muhju on ongelmana, niin helppo konsti on ostaa villapaaleja nurkkiin. Ei ole kamalan iso investointi ja noille ei tarvii edes tehdä sen kummemmin mitään, ne vaimentaa bassoja siellä muovikuorissaan ihan hyvin. Mitä korkeampi pino niitä on lattian ja katon välillä sitä parempi, luonnollisesti. Niillä voi sitten tehdä pahvilaatikkomajaan kivasti kutittelevia lämpöeristyksiä, kun rokkitähden ura ei mennytkään halutulla tavalla.
 
JnZm
21.01.2010 13:46:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jepjep, ihan johonkin vyötärön korkeudelle ne styrkkarit kyllä nostetaan, oli lähinnä kielikuva tuo puhelinluettelo :D
 
Munakenno nyt tuli mieleen kun joku on joskus hamstrannut noita kennoja pari pahvilaatikollista. Kuka lie nähnyt pro-rokkareiden kämpän seinällä sellaisia...
 
Vussia, kompuraa ja plaastkomppia
oiva tumpeloinen
21.01.2010 17:16:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos tuota kuvaa katsoo, niin ehkäpä voisi miettiä kitaravahvistin 1:n siirtämistä vähän oikealle alaviistoon ja kääntää sitä pikkaisen vastapäivään. Tuossa asennossa voi olla rumpalin vaikea kuulla siitä mitään. Pienellä siirrolla sen kuitenkin saa jokaiselle kuulumaan hyvin.
 
Tämä siis noiden aiempien huomioiden lisäksi.
 
Antti1
21.01.2010 17:22:58 (muokattu 21.01.2010 17:23:37)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä tykkään vääntää aina bändin sellaiseen asetteluun, kuin livenäkin soiteltaisiin. Käytännössä siis kitara- ja bassostyrkat symmetrisesti rumpalin takapuolella (sivuilla siis, mutta rumpalia taaempana) "sisäänpäin" suunnattuna. Kaikki kuuluu tasapuolisesti about kaikkialle. Vaatii vaan kohtuullisesti tilaa kämpältä.
 
Onhan noita koittanut väännellä aina silleen itselleen parempiin paikkoihin, mutta ajan myötä tämä on vaan osoittautunut parhaaksi vaihtoehdoksi. Syy siihen on parempi kokonaisbalanssi, koska bändi on kuitenkin osastensa summa. Lisäksi tottuu hyvin livemeininkiin, jos käyttää aina samaa asettelua. Monesti olisin ollut tolla setillä tyytyväisempi livenä ilman ylimääräistä monitorointia, joka lähinnä vaan sotkee bändin keskinäisen balanssin.
 
Vemmy
21.01.2010 20:41:56
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meillä on vuosikausia ollut treeniksellä kamat niin, että toisessa päässä huonetta on rummut keskellä ja laulukaapit kulmissa 4x12-kaappien roudauskeissien päällä käännettynä niin, että rumpalikin kuulee. Toisessa päässä on keskellä passokamat ja reunoissa kitarat (puolistäkit), jokainen soittaja seisoo omien kamojensa edessä. Ennen oli polvenkorkuiset pöydät stäkkien alla, ja balanssi oli hyvä, kaikkien soitto kuului sopivasti. Nyt kun ei ole niitä pöytiä enää, on vähän hankalampaa kuulla omaa soittoa, triiona yhdellä kitaralla vielä menee, kahdella kitaralla on vähän heikompaa.
 
Itse en tykännyt siitä kun oli puolistäkki keissin päällä eli käytännössä sama kuin täyspino, otti vähän liikaa korviin oma soitto, munuaisten korkeudella oli mukavampi.
 
Jokaiselle tietysti tavallaan, mutta paljon voi tehdä kamojen sijoittelulla, kannattaa vaan ennakkoluulottomasti roudailla kamoja kämpällä edestakaisin ja kokeilla. Joka tapauksessa kun normaalisti treeniksellä vedetään backlinella, niin sen vahvistimen ois syytä osoittaa niin että kaikki kuulee mitä sieltä tulee, ja noi vehkeet tahtoo olla aika suuntaavia, melkein suoraan eteenpäin ne puskee kaiken, ja vielä kun on kaks kitaraa, niin niitten ois melkein pakko tuutata suhtkoht samaan suuntaan ja samalta seinältä et ne molemmat kuuluu, tai sit suoraan toisiaan vastaan, mut sekin voi tuottaa ongelmia.
 
Tota normaalia lava-asettelua on kans tehny monta kertaa mieli kokeilla, mut ku laulukamat on oltava mikkien edessä eikä takana ettei tule kierto-ongelmia, ni ei oikein onnistu, tulee kämpän leveys vastaan. Eikä rumpalin hevisetin viereen oikein mahtuiskaan. Prkl 2x24 räkkisetti...
 
Ketä kiinnostaa.
JnZm
24.01.2010 21:14:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noniin, saatiin pari mattoa lattialle ja toinen vahvistin ylemmäs. Säädettiin myös vahvareiden paikkoja ja asentoja sekä etsittiin sitä soundia. Kuulostaa paljon paremmalta. Kiitos neuvoista!
 
Vussia, kompuraa ja plaastkomppia
antti_mk
27.01.2010 13:44:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hei
 
Meidän treeniksellä on kaikki seinät vuorattu jollain perus lasivillalevyillä. Katto on paljaana ja lattialla pari mattoa.
 
Vähän kyllä ihmetyttää, kun kitaran 120w putkinuppiakin voi pitää melkein täysillä, eikä edes tee kipeää! (kokeiltu 2 eli half-stackilla, ja elementtien herkkyydetkin on 100db ja yli). Normaalisti volat siinä vähän yli puolenvälin. Voisiko tätä tilaa nyt sitten sanoa jokseenkin "akustisesti kuolleeksi"? Eihän nyt perkele tommosia hirviönuppeja tarttis yli puolenvälin vääntää! vai??! Yleisesti ottaen kaikki kuulostaa suht tuhnulta.
 
Saisiko tätä tilaa jotenkin paremmaksi?
 
On noita kaappeja ja miehiä väännelty suuntaan jos toiseenkin, aina samalla lopputuloksella.
 
Rummut kyllä kuuluu helvetin kovalla! (kyseessä aika pieni taman perussetti).
 
Antti1
27.01.2010 19:55:43 (muokattu 27.01.2010 19:56:18)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

antti_mk: hei...
 
Seinien vuoraaminen umpeen ei oo hyvä idea koskaan treeniksellä. Parempi idea on ripotella halutunlaista akustointia vähän sinne tänne (tähän löytyy iso läjä kaikenlaisia periaatteita ja filosofioita, ei siis ihan randomilla kuitenkaan tehdä), kuin ampua tietyt pinnat kokonaan täyteen villaan. Sillä ahtamisella saavutetaan juurikin tuollainen yläpäästä hyvin kuollut akustiikka, jonka myötä treenimeteli nousee liikaa.
 
Ensitöiksi mä siirtäisin osan niistä levyistä suoraan vaikka rumpujen ja muiden mölystymien yläpuolelle kattoon tappamaan heijastuksia, sekä samalla saataisiin vähän kaikupintaa seiniin. Vaikka pannujen vastaisen seinän voinee jättää ensialkuun ilman vaimennusta kokonaan melkeinpä.
 
antti_mk
28.01.2010 08:32:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Seinien vuoraaminen umpeen ei oo hyvä idea koskaan treeniksellä. Parempi idea on ripotella halutunlaista akustointia vähän sinne tänne (tähän löytyy iso läjä kaikenlaisia periaatteita ja filosofioita, ei siis ihan randomilla kuitenkaan tehdä), kuin ampua tietyt pinnat kokonaan täyteen villaan. Sillä ahtamisella saavutetaan juurikin tuollainen yläpäästä hyvin kuollut akustiikka, jonka myötä treenimeteli nousee liikaa.
 
Ensitöiksi mä siirtäisin osan niistä levyistä suoraan vaikka rumpujen ja muiden mölystymien yläpuolelle kattoon tappamaan heijastuksia, sekä samalla saataisiin vähän kaikupintaa seiniin. Vaikka pannujen vastaisen seinän voinee jättää ensialkuun ilman vaimennusta kokonaan melkeinpä.

 
Mielenkiintoista! Eli siis seiniin tarvitaan jonkun verran kaikupintaa. Tässä nyt vaan mietityttää se, että onko se vedetty tarkotuksella niin tumpuksi, ettei meteli kuuluisis ulospäin sieltä... Täytyy vuokraisännältä kysellä.
 
Tosin siinä on pari ihan mukavan kokosta ikkunaakin, joten ei varmaan ulospäin kuuluvaan meluun pahemmin auta ne villat.
 
Varmaan löytyy jotain nettisivuja missä kerrotaan tosta tilan akustoinnista? Jos jotain linkkejä tulee mieleen ni pastee ihmeessä!
 
Tänks.
 
Antti1
28.01.2010 08:43:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

antti_mk: Mielenkiintoista! Eli siis seiniin tarvitaan jonkun verran kaikupintaa. Tässä nyt vaan mietityttää se, että onko se vedetty tarkotuksella niin tumpuksi, ettei meteli kuuluisis ulospäin sieltä... Täytyy vuokraisännältä kysellä.
 
Jos vaikka onkin, niin se on tehty todennäköisesti väärin. Pelkkä villakerros seinässä on akustointia ja lämmöneristystä, ei äänieristystä. Alemmat taajuudet menevät läpi hujahtamalla todennäköisesti edelleen ja ylemmät olisivat kuolleet kovaankin seinään melkolailla. Toki se vähän vaimentaa, mutta marginaalisesti loppupeleissä bändistä lähtevää mekkalaa.
 
Kaikupintaa on myös mahdollista lisätä sen villan päälle, joka on vielä parempi vaihtoehto, kuin tyhjä seinä. Kas kun se villa toimii kyllä akustoinnissa siellä pinnan takanakin. Vaikkapa joku iso hyllysysteemi sinne seinälle on hyvä idea, koska se toimisi romuineen sopivana diffuusorina ja saa tavarat pois pyörimästä lattialta.
 
Tosin siinä on pari ihan mukavan kokosta ikkunaakin, joten ei varmaan ulospäin kuuluvaan meluun pahemmin auta ne villat.
 
Ikkuna ei sinänsä ole ongelma, jos ne olisi rakennettu ääneneristyksen kannalta oikealla tavalla. Akustisesti ne vaan harvemmin on kivoja, kun aiheuttavat ikävästi heijastuksia.
 
Akustointiin löytyy läjäpäin vinkkejä: http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=128694
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti