Muusikoiden.net
28.02.2021
 

Aloittelijat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Modulaatio/Transponaatio
1
Pine Head
23.02.2021 07:19:36 (muokattu 23.02.2021 07:22:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos on esimerkiksi biisi, jossa ensin tulee riffi kaksi kertaa E-mollista, ja sen jälkeen se sama riffi soitetaan yhden kerran A-mollista ja sen jälkeen taas neljnännen kerran E-mollista, niin miten se pitäisi nuotintaa? Tarkoitan, että olisiko se parempi kirjoittaa A-mollista menevä riffi eri etumerkeillä(eri sävellajissa) (ilman etumerkkejä) vai olisiko parempi käyttää tilapäisiä mahdollisia ylennys/alennus-merkkejä?
 
Eli muuttuuko biisin sävellaji sen yhden neljän tahdin ajaksi E-mollista A.han?
 
Otetaan vaikka joku perus blues-biisi esimerkiksi. Bluesissahan aina soitetaan sama riffi kolmesta eri sävellajista, eli esim. E.stä, A.sta ja lopuksi B.stä. Niin lasketaanko se sävellajinvaihdokseksi vai mitenkä?
 
Kun esim. mulla on biisi, joka menee periaatteessa A.sta, mutta lopussa tulee riffittely jossa sama biisi menee ensin muutaman kerran E.stä ja sitten se menee D.stä ja sitten se menee taas E.hen ja jossain vaiheessa myös A.han. Eli riffi on samanlainen, mutta soitetaan eri sävelljissa. Eli muuttuuko biisin sävellaji silloin vai lasketaanko se vain modulaatioksi?
 
Tai esim. Bon Jovin Livin' On A Prayer. Kun siinä tulee lopussa modulaatio, niin muuttuuko se biisin sävellaji Fis-molliin, vai onko se edelleenkin alkuperäinen E-molli tilapäisillä etumerkeillä nuotinnettuna?
 
Kefiiri
23.02.2021 08:51:06 (muokattu 23.02.2021 08:56:50)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pluusissa kaikki kolme sointua ovat saman sävellajin eri asteiden sointuja. Sävellaji on perus 12 tahdin blueksessa se millä soinnulla säkeistö aloitetaan. Mutta oikeitakin modulaatioita on olemassa, ja käsityskykyni hyytyy siihen että millaisessa tapauksessa nuotteihin pitäisi merkitä että sävellaji on vaihtunut, mistä sen tietää?
 
En ole musiikin asiantuntija.
Funkånaut
23.02.2021 12:48:32
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Pluusissa kaikki kolme sointua ovat saman sävellajin eri asteiden sointuja. Sävellaji on perus 12 tahdin blueksessa se millä soinnulla säkeistö aloitetaan. Mutta oikeitakin modulaatioita on olemassa, ja käsityskykyni hyytyy siihen että millaisessa tapauksessa nuotteihin pitäisi merkitä että sävellaji on vaihtunut, mistä sen tietää?
 
Henkilökohtaisesti funtsin siltä kautta, että kuinka pitkäksi aikaa moduloidaan toiseen sävellajiin. Ei sekään ole kovin mukavaa, jos sävellajia vaihdetaan papereissa jokaisen lainasoinnun tai tahdin kohdalla; munsta tällaisessa tapauksessa lopputulos olisi hyvin sekavaa luettavaa.
 
Se nyt on ikuinen väittelyn aihe, missä kohdassa jotkut biisit vaihtavat sävellajia ja jengillä on eri vastauksia moisissa tilanteissa.
 
"Lauserakenteesi on syvältä ja heppisi pieni."
Vessajono
23.02.2021 13:53:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pine Head: Tai esim. Bon Jovin Livin' On A Prayer. Kun siinä tulee lopussa modulaatio, niin muuttuuko se biisin sävellaji Fis-molliin, vai onko se edelleenkin alkuperäinen E-molli tilapäisillä etumerkeillä nuotinnettuna?
 
Ei, vaan g-molliin.
 
Funkånaut: Henkilökohtaisesti funtsin siltä kautta, että kuinka pitkäksi aikaa moduloidaan toiseen sävellajiin. Ei sekään ole kovin mukavaa, jos sävellajia vaihdetaan papereissa jokaisen lainasoinnun tai tahdin kohdalla; munsta tällaisessa tapauksessa lopputulos olisi hyvin sekavaa luettavaa.
 
Jep. Näitä tilanteita varten meillä on olemassa tonikisaatio.
 
I survived 19.2.2021
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti