Muusikoiden.net
23.04.2024
 

Aloittelijat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Muutama kysymys elektronisen cover-musiikin esittämisestä
1
efinque
25.12.2020 21:32:17 (muokattu 06.01.2021 14:47:03)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei arvon muusikoiden.nettiläiset,
 
tässä parisen vuotta ajatusta pyöriteltyäni tuli mieleen kysäistä asiaa täälläkin.
 
Eli, homman nimi on pääpiirteittäin seuraavanlainen:
 
Lavakartta/kanavalista -> http://i.postimg.cc/rswFXLX9/stagemap-chlist-rev3-1.png
 
ja sama ilman kitaraa/lavarasiaa -> https://i.postimg.cc/262JqYfx/stagemap-chlist-1.png (tuosta puuttuu monitori, sen voi hoitaa kuulokkeistakin mutta ei taida onnistua kitaran kanssa vaikka niin olen harjoitellutkin)
 
Settilistan pohja -> http://i.postimg.cc/3wfTMM21/setlist-gtr-1.png
 
Tekniikan osalta soittolaitteisto toimii niin että rumpukone (lyh. dr. comp) synkronoi bassosynan (b. synth) joka puolestaan lähettää MIDI-kellosignaalin kosketinsoittimille (kbd) jolloin painettaessa play rumpukoneesta käynnistyy bassosynakin (se ei siis vastaanota MIDI-nuotteja vaikka rumpukone niitä lähettääkin koska siinäkin on alkeellinen, ohjelmoitava syna; vain MIDI start/stop-tiedon ja rumpukoneeseen asetetun tempon)
 
Rumpukoneessa on erilaisia, ohjelmoituja/ohjelmoitavia komppeja (itse ohjelmoin laitteen 16:sta muistipaikasta 12 vastaamaan kromaattista sävelasteikkoa juurikin tuon synaosion takia, ts. että sillä voi improvisoida; loput on joko fillejä tai jotain eksoottisempia komppeja) joiden soundeja voi halutessaan laittaa mutelle jne (niiden keskinäistä äänenvoimakkuutta/virettä ym voi myös muuttaa joskin erillisiä ulostuloja siinä ei ole, vain rummut/syna)
 
Bassosynaan on sitten ohjelmoitu bassokuviot joiden sävelkorkeutta voi muuttaa ns. lennossa, lisäksi siihen mahtuu ruhtinaalliset 7 kappaletta (song) jotka koostuvat bassokuvioista (pattern). Sen ohjelmoiminen kesken soiton on mahdollista mutta jokseenkin monimutkaista.
 
Näiden taustojen päälle sitten soittelen melodioita kosketinsoittimilla (siinä on vokooderikin, lisäksi löytyy myös ihan tavan mikrofoni mutta lähinnä joitain spiikkejä varten, vaikka lisäsinkin tuohon settilistaan tuon voc-sarakkeen jos kappaleeseen on mietittynä lauluosuudet) ja treenasin vielä joitain kitarajuttujakin sähkökitaralla, joskin sen roikottaminen kaulalla vaikeuttaa koskettimien soittamista (rakensin tätä varten kanteleen, ns. steel/pöytäkitara-tyyliseen soittoon mutta se on vielä pahasti kesken koska siinä ei ole virittimiä -> https://i.postimg.cc/65NTPvDv/IMG-20201217-175557.jpg)
 
Lisäksi löytyy myös saksofoni jota en hirveän hyvin osaa soittaa mutta treenailin silläkin jotain juttuja, se voisi korvata tuon kitaran vaikkakin kosketinsoittimien kanssa se on jotakuinkin samaa luokkaa (eli ansatsi kärsii johtuen hihnan asennosta ja sen roikottaminen kaulalla on vähän problemaattista koska kosketinsoitinosuuksissa se on tiellä)
 
Näin aluksi mietin että homma hoituu tyylikkäästi "stereoraitana" mikserin kautta kaiuttimiin eli erillistä miksaajaa ei tarvitse (mahdollisesti myöhemmin, koska laitoin lavakarttaan DI:t ja lavarasian), olen joskus aikoinaan soitellut samantyylisiä (DJ) settejä läppärillä johon on kytketty MIDI-koskettimet ja ohjain (näissä ongelmaksi muodostuu oikeastaan monitorointi ja se että Abletonilla tehdyt setit on melko kankeita ja kliinisiä, siitä enemmän juttua täällä -> https://efinque.wixsite.com/efinque … -live-setup-boring-technical-jargon)
 
Laitteistosta sen verran että rumpukoneena on Akai Rhythm Wolf, bassosynana Roland TB-03 ja koskettimina Novation Mininova. Mikseri on joko XXL Mr. Brown (johon ko. laitteet juuri ja juuri mahtuvat kun tuo koskettimisto tulee bassosynan kautta ja kitaran jättää pois) tai Allen&Heath Zed10FX jossa on enemmän kanavia. Monitorointia, DI:tä tai lavarasiaa en omista mutta niiden hankintaa harkitsin (tai DI on tavallaan, kun studion äänikorttina toiminut Presonus Firepod 10:n FW-liitäntä lakkasi toimimasta, käytin sitä lähinnä mikrofonin etuasteena; siitä puuttuu kuulokevahvistin joka on tällä hetkellä DJ-mikserissä)
 
Siispä päällimmäisenä kysymyksenä onkin että tarvitseeko cover-kappaleiden esittämiseen luvat?
 
Toisena kysymyksenä on että puuttuuko lavakartasta jotakin oleellista?
 
Kolmantena että onko laitteistoon lisättävissä jotakin (huom. kyseessä on yhden miehen kokoonpano; looper-pedaali kitarahommiin, sampleri tms) ja kuinka niistä on mahdollisesti hyötyä tai haittaa? (muistan kuulleeni että looperien saaminen tahtiin muun taustan kanssa on joskus "tuurista" kiinni, samplerien ym moduulien kanssa taas homma voi mennä liian sekavaksi jolloin yleinen soittomukavuus ja keskittyminen kärsii)
 
Neljäntenä tämä jo edellämainittu miksaaja/roudaaja eli kannattaako sellaista kysyä mukaan (ja jos niin missä vaiheessa) sekä minkälaisista keikkapalkoista puhutaan noin yleisesti (tämän lisäksi myös esiin voivat nousta mm. roudausajat, soundcheckit ym)? Tein myös (DJ-hommia varten) kalustolistan (äänentoisto, valo, johdot ym) johon merkitään mitä keikalle lähti mukaan ja mitä lähti keikalta poistuttaessa.
 
Tässä harjoittelun lomassa väkersin myös itselleni keikkajulisteen luonnoksen/pohjan (jonka tyhjään alaosaan voi tussilla kirjoittaa päivämäärän, paikan ym lisätietoja, laitoin siihen myös toiminimen logon ja Soundcloud-linkin) -> http://i.postimg.cc/Xq474Nqz/flyerde2-20201221235642620.jpg
 
Eli ikäänkuin "press kit" keikkajärjestäjille, mitä muuta yleensä näiden lisäksi tarvitaan (tekninen raideri, promokuva)?
 
Settilistaan (10-12 kappaletta, n. 45min) treenasin muutaman omankin kappaleen jolloin setin voi kaiketi venyttää n. tunnin mittaiseksi. Lisäksi vaihtelun vuoksi treenailin biisejä settilistan "ulkopuolelta" ajatuksena tarvittaessa muodostaa niistä (ja soittamattomaksi jääneistä kappaleista) toinen setti joskin tässä tulee hieman tekniikka vastaan soittimien rajallisten muistipaikkojen vuoksi (ts. joitain kappaleita joutuu soittamaan niin että melodia tulee koskettimilta oikealla kädellä kun taas basso-osuudet joutuu transponoimaan vasemmalla bassosynasta johon tarvitaan ko. laitteessa kahta namiskaa)
 
Itse settilistasta sen verran että kappaleet on tempoltaan siinä 110-125bpm, koitin järjestellä niitä hieman sävellajin, tempon ja aikakauden mukaan ns. saarekkeisiin. Siellä on jokunen ysäri, hieman kasari/italodiskoa ja muutama uudempi hittikappale (koitin kehitellä alkuun ja loppuun vähän sellaista "tribuutti"-henkistä kamaa kun kyse on kuitenkin konemusiikista)
 
Itse settilista olisi seuraavanlainen:
 
Pink Floyd - On the run
*
Donna Summer - I feel love
Miko Mission - How old are you
Sabrina - Boys
Alice Deejay - Better off alone
(-)
Taikapeili - Jos sulla on toinen
Frederik - Gran Canaria/Baby Alice - Pina Colada Boy
**
(-)
The Prodigy - Voodoo People
Hausmylly - Ikävä lokakuu
 
Tähdellä merkittyihin kohtiin tulee taukoa/omaa materiaalia. Suluissa olevat meinasin miettiä vähän yleisön reaktion mukaan (jätin ne "kenraaliharjoitusvaiheessa" pois, pidin pientä taukoa ja setin pituus oli humppastandardin mukaiset 45min, omat biisit treenasin jälkikäteen) Osa kappaleista on treenattu nuoteista, osa taasen korvakuulolta.
 
Lisäksi harjoittelin repertuaariin seuraavia kappaleita:
 
Lipps Inc - Funkytown
Michael Jackson - Beat it
Rod Stewart - Do ya think I'm sexy
Earth, Wind & Fire - Let's Groove
Village People - In the navy
Bellini - Samba de Janeiro
Dingo - Levoton tuhkimo
Mikko Saarela & Organ - Kundi meikkaa
Swedish House Mafia - One
 
Sitten viidentenä kysymyksenä että miten niitä keikkoja saa (tai mistä kannattaa aloittaa)? Keikkahan kannattaa toki kai nauhoittaa/videoida (tai ainakin ottaa/pyytää joku ottamaan kuvia) koska kokemukseni mukaan sillä saa lisää keikkoja (kokeilin tuota äänittämistäkin älypuhelimella, äänenlaatu oli vaan ihan kauhea mutta sai siitä jotain osviittaa miten eri soittimet on balanssissa keskenään)
 
Kuudentena funtsin että pidetäänkö tämän tyyppistä touhua playbackina? (jota se tavallaan on, paitsi sillä erotuksella että playback tulee nauhalta, kun taas tämä on käytännössä täysin muunneltavissa, ts. kappaleiden taustat on ohjelmoitu laitteisiin eli niitä voidaan muokata; nuottidata, verhokäyrä yms)
 
Aiheesta lisää englanniksi täällä -> http://www.djforums.com/forums/show … eded-with-live-electronic-set-setup
 
Ystävällisin terveisin sekä rauhallista Joulua ja hyvää Uutta vuotta toivottaen,
 
-ef
 
Einherjar
02.01.2021 19:20:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuosta teknisestä puolesta jokunen kommentti:
Teknisen riderin tarkoituksena on esittää mitä esityksen luomiseen tarvitaan tilalta, tekniikan toimittajalta, henkilöstöltä, jne.
Sen ei varsinaisesti tarvitse olla kalustoesittelyä, ellei se kalusto liity olennaisesti siihen tarpeeseen.
 
Yleensä artisti huolehtii omasta laitteistostaan niin pitkälle, että päästään vuokrakalustoon kiinni. Jos on mikseri, niin sitten ilmoittelee minkälaista liitintä tulee ulos. Jos on syntikka menossa di-boksiin, niin sitten syntikkaan sopiva piuha mukaan, jonka voi tökätä di-boksin plugi-inputtiin, jne. Vastaavasti, jos joku mikki tarvii ständin, niin se on hyvä merkata sinne myös.
 
Mikäli tuo kaiken itse, niin voi ilmoitella tarpeikseen esim. 3x16A voimavirta stage-rightin puolelle ja vaikkapa 3x2m tilaa lavalta. That's it.
Kaikki mitä tarvii kannattaa merkitä selvästi sinne kuvaan ja lisätä selitysosioita sitä mukaa, kun pelkkä merkitseminen ei riitä.
Pääasia, että kuva on selkeä ja kenen tahansa tekniikan tyypin ymmärrettävissä.
 
Kannattaa käydä tutkimassa bändien ridereitä ihan genrestä riippumatta. Niistä saa hyvää kuvaa alan standardeista.
 
"Sanovat että osaisin miksata, mutta kyllä se viina mahtaa olla minun juttu" -Tuntematon miksaaja
Rallattelija
02.01.2021 23:26:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Einherjar: Tuosta teknisestä puolesta jokunen kommentti:
 
Mua henkilökohtaisesti jotenkin ärsytti myös se, että raderi oli "väärinpäin". Jotenkin tottunut esiintymissuunnan olevan sivun alalaitaa kohti. myös se että osa teksteistä oli oikeinpäin ja osa väärinpäin.
 
Tosiaan kalusto esittely on jotenkin turhaan kaikkea ei tarvitse värjätä sateenkaaren sävyillä vaan ihan vain piirtää rajattuja bokseja ja niiden sisälle ja/tai viereen tieto mikä vekotin on (soos malliin "Syna" eikä niin että kaivetaan jostain jopa serial numero nimen ja malli lisäksi). sitten pisteen sähkön tarve. jos synan lisäksi on tietokona ja vaikka joku pädi härpäke niin 3x230V ja 2xMPlugi.
 
Hyvä
https://cdn.dribbble.com/users/98923/screenshots/1219358/shot14.png
 
Sekava
https://fiverr-res.cloudinary.com/i … t-list-tech-rider-for-your-band.jpg
 
Eli keep it simple! Raiderissa EI ole koskaan kyse kuin helvetin hiano se on vaan sen tarkoitus on ainoastaa antaa informaatiota. sinne on turha työntää mitään Picasso juttuja vaan tietoa mahdollisimman selkeästi.
 
Mistä tommonen ääni oikein tuli? No tuskin se on vakavaa.
efinque
03.01.2021 01:51:40 (muokattu 03.01.2021 04:35:06)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Einherjar: Tuosta teknisestä puolesta jokunen kommentti:
Teknisen riderin tarkoituksena on esittää mitä esityksen luomiseen tarvitaan tilalta, tekniikan toimittajalta, henkilöstöltä, jne.
Sen ei varsinaisesti tarvitse olla kalustoesittelyä, ellei se kalusto liity olennaisesti siihen tarpeeseen.

 
Hyvä pointti. Kävin tuossa juuri PA:n johtoja ym läpi (niitä kun oli muuton takia säilytetty jokseenkin kehnonlaisesti, ne pitäisi kaikki tarkistaa/uusia) ja huomasin että valosta oli myöskin peili rikki eli tämä projekti EI siis ole niiltä osin ns. road-ready (lisäksi käytössä ei ole autoa).. kyseessä siis n. 1,5-2kW aktiivi-PA (hommattu 2013, melkolailla keikkailtu joka ei ole täysin oma vaan puoliksi kaverin joka sanoi että sen voi laittaa vaikka myyntiin), minulla lajissaan jo kolmas; sen ensimmäisen kasasin vuonna 2010 ja se oli passiivinen, 15" Alton yläpäät jotka vahvistimineen löytyi muistaakseni täältä m.net:in torilta, subbarin rakentelin siihen itse (sekin oli 15", hommasin siihen Crownin XLS-sarjan vahvistimen joka oli sillattu).. tuota järjestelmää sitten ajelin mikserillä jossa oli erillinen sub out kompressoriin (ne kaapit oli isot ja se vahvistinräkki oli painava; siinä kun oli tuo em. kompura ja noi kaksi mörköä)
 
Päivitin sen vuonna 2012 aktiiviseen dB Technologies:in PA:han, muistaakseni 10" yläpäillä ja 15" subbarilla ja se systeemi oli luojan kiitos huomattavasti kevyempi ja helpompi roudata. Siitä meni alapää jossain keikalla ja tuli kiire hommata uusi eli tämä nykyinen, joka on 10" yläpäillä ja 12" subbarilla, dB Tech sekin (mahtuu paremmin henkilöautoon, edellinen vm. 94-96 tjsp VW Golf Variant meni lunastukseen) eli lyhykäisyydessään niillä hoiti maksimissaan n. 100 hengen keikkoja.
 
Se toinen valo putosi lattialle jossain paikallisissa bileissä ja en ehtinyt/viitsinyt sitä ruveta sen kummemmin korjaamaan (valoina oli siis pari Martinin T-Rex-skannereita jotka oli ääniohjattuja, niille oli 3m leveä puomikin)
 
Savukoneen kunnosta en tiedä mutta tunnen sen sielunelämää sen verran (ja olen korjannut sen useasti) että se todennäköisesti toimii vaikka siitä onkin neste loppunut (kokonsa puolesta se kattaa korkeintaan pienen lavan ja sen välittömän edustan)
 
Yleensä artisti huolehtii omasta laitteistostaan niin pitkälle, että päästään vuokrakalustoon kiinni. Jos on mikseri, niin sitten ilmoittelee minkälaista liitintä tulee ulos. Jos on syntikka menossa di-boksiin, niin sitten syntikkaan sopiva piuha mukaan, jonka voi tökätä di-boksin plugi-inputtiin, jne. Vastaavasti, jos joku mikki tarvii ständin, niin se on hyvä merkata sinne myös.
 
Nämä koitin ottaa huomioon tuossa kanavalistassa (lähdin liikkeelle siitä että ulostulot on miltei joka paikassa XLR). Nuo mikkiständit, nuottitelineet (jopa kaiutinjalatkin) tuppaa aina unohtumaan. Joskus olen vuokra-PA:n läpi DJ-keikan soitellut, luulisin että riippuu pitkälti tapahtuman koosta ja äänimiehestä. Tuolle "backlinelle" (eli rumpukone, bassosyna, koskettimet, jatkojohto, tuo pienempi mikserikin) kaavailin kuljetuslaatikkoa johon ne kaikki voi johdottaa ns. valmiiksi ja nostaa se synatelineeseen/pöydälle joka nopeuttaa tuota roudausta, sen sisämitat olisi n. 1000mm x 500mm x 150mm lev/syv/kork eli siitä tulisi toisin sanoen melko painava ja ehkä turhankin kookas (hommasin siihen helat, kahvat, lukot ja pyörät ym valmiiksi, tuo määrä esim. 8-12mm vaneria painaa jo yksistään n. 15-20kg, rautakaupassa myytävä levy on kooltaan 2440x1220mm eli ei mahdu autoon)
 
Mikäli tuo kaiken itse, niin voi ilmoitella tarpeikseen esim. 3x16A voimavirta stage-rightin puolelle ja vaikkapa 3x2m tilaa lavalta. That's it.
Kaikki mitä tarvii kannattaa merkitä selvästi sinne kuvaan ja lisätä selitysosioita sitä mukaa, kun pelkkä merkitseminen ei riitä.
Pääasia, että kuva on selkeä ja kenen tahansa tekniikan tyypin ymmärrettävissä.

 
En muista että kertaakaan olisi ongelmia ollut mutta hyvin on pärjätty ilman lavakarttaakin (ei sitä DJ-keikoilla tarvitse, meinasin että pitäisikö printata muutama tyhjäkin johon sitten sommittelee sen lavan tarvittaessa, jotain projektia varten joskus piirsin ihan selvyyden vuoksi että näkee paljon/monta piuhaa tarvitsee ja minkälaista)
 
Kerran olen akustisella kitaralla soitellut muutaman coverin yksityisbileissä, siitä viisastuneena päätin printata nuotit kansioon (johon laitoin myös settilistan, lavakartan ja kalustolistan) sekä hieman "järkiperäistää" koko hommaa siihen malliin että se näyttää tai ainakin tuntuu ammattimaisemmalta (ts. organisoiminen vie osaltaan pois turhaa jännitystä kun ei tarvitse roudatessa kuumottaa jotain kamoja että onko ne mukana tai lavalla alkaa selaamaan jotain nuottikirjoja, pitkään keikoilla kulki myös salkku jossa oli kalustolista ja kaikenlaista kuten ruuvinväännin, kuusiokoloavaimia, pihdit, putkisulakkeita, roudarin/maalarinteippiä, tusseja ym, oli siinä joskus yleismittari ja kolvikin, sekä porakone)
 
Hommasin tuossa myös 16A jatkojohdon kun muutamalla keikalla se pelkkä voimavirtajako ei tahtonut riittää, eipä sille käyttöä ole ollut.
 
Toinen on tietysti se että kerran melko uusi Macbook (2008, laitoin siihen 4GB muistia) sai juomat päälleen kun olin DJ-hommissa eli keikkahan loppui hetkeksi siihen kunnes sai CD:n soimaan. Joskus joku tuli kesken (DJ) keikan lavalle jolloin suutuin ja läksin pihalle tupakalle (olin sisäänajamassa uutta, juuri asennettua PA:ta, vedin samassa remontissa lavalta johdon DJ-kopille että sieltä voi soittaa tai kytkeä siihen mikrofonin)
 
Kannattaa käydä tutkimassa bändien ridereitä ihan genrestä riippumatta. Niistä saa hyvää kuvaa alan standardeista.
 
Tuossa salapoliisintyötä tehdessäni esim. lavakarttoja oli loppujen lopuksi aika vähän (jos ne hupi-hospitalityriderit jättää omaan arvoonsa) mikä on sinällään sääli mutta yleisiä ohjenuoria niiden tekoon löytyi kyllä (yleensä tekniikkaa kiinnostaa kaiketi kanavalista jonka ne muutoin jotenkin joutuu vainuamaan sen lavakartan perusteella, jossain oli ihan kompuraa/gatea myöten).. oleellista on kai se että onko äänentoisto ja montako henkilöä lavalla (ja mitä soittimia niillä on)
 
rintapek
03.01.2021 16:33:33
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

efinque: Hei arvon muusikoiden.nettiläiset,
 
tässä parisen vuotta ajatusta pyöriteltyäni tuli mieleen kysäistä asiaa täälläkin.
 
Siispä päällimmäisenä kysymyksenä onkin että tarvitseeko cover-kappaleiden esittämiseen luvat?

Ei tarvitse.
 
Toisena kysymyksenä on että puuttuuko lavakartasta jotakin oleellista?
Tarvitset sitä vain jos joku työkseen kasaa sinulle kamat.
 
Kolmantena että onko laitteistoon lisättävissä jotakin
Siihen on lisättävissä kaikkea mitä rahalla saa. Sinun itsesi pitää tietää asiat mitkä esityksessäsi haluat toteuttaa. Siten voidaan selvittää ovatko ne mahdollisia toteuttaa ja jos, niin millä laitteilla.
 
Neljäntenä tämä jo edellämainittu miksaaja/roudaaja eli kannattaako sellaista kysyä mukaan (ja jos niin missä vaiheessa)
 
Siinä vaiheessa kun tuntuu siltä, että et jaksa tehdä kaikkea yksin.
Tai siinä vaiheessa kun mielummin maksat kuin teet itse.
 
Sitten viidentenä kysymyksenä että miten niitä keikkoja saa (tai mistä kannattaa aloittaa)?
 
No just nyt ei epidemian vuoksi mitenkään. Mut yleensä pitää sitkeästi yrittää myydä itseään. Mitä parempi esitys on myydä niin sitä helpompaa se on.
 
Kuudentena funtsin että pidetäänkö tämän tyyppistä touhua playbackina?
 
Jos sanon että pidetään tai ei pidetä niin onko sillä jotain merkitystä?
 
Lelulaatikossani on vieläkin tilaa.
efinque
03.01.2021 22:54:27
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rintapek: Ei tarvitse.
 
Teoston sivuilla kun luki melko yksiselitteisesti että tarvitsee mutta kaikkihan on tulkinnanvaraista. Nythän se lupakäytäntö tosin muuttui vuodenvaihteessa.
 
Tarvitset sitä vain jos joku työkseen kasaa sinulle kamat.
 
Eipä ollut muutakaan tekemistä ja tällä näpertelyllä saa vähän etäisyyttä omiin touhuihinsa, lisäksi uskoisin että tuommoisen esittäminen tekniikalle/järjestäjille on paljon selkeämpää kuin että yrittäisi selittää asiaa puhelimitse tai paikan päällä tyyliin tämä tulee tähän jne.
 
Siihen on lisättävissä kaikkea mitä rahalla saa. Sinun itsesi pitää tietää asiat mitkä esityksessäsi haluat toteuttaa. Siten voidaan selvittää ovatko ne mahdollisia toteuttaa ja jos, niin millä laitteilla.
 
Tosiaan, katkoviivalla merkittyjä (lavarasia/kaukokaapeli/DI) en omista, lisäsinkin tuonne alkuperäiseen kirjoitukseen lavakartan ilman kitaraa ja em. laitteita. Kitaravahvistinkin muuten löytyy mutta se on melko sama kai ajaa linjaan kuin yrittää mikittää.
 
Siinä vaiheessa kun tuntuu siltä, että et jaksa tehdä kaikkea yksin.
Tai siinä vaiheessa kun mielummin maksat kuin teet itse.

 
Aika pitkään jaksoinkin tehdä DJ-keikkaa, pisimmillään n. 200km mukaanlukien äänentoisto ja valot. Tässä onkin yritettävä vähän rikkoa jäätä ja ruveta investoimaan noihin puuttuviin kamoihin.
 
No just nyt ei epidemian vuoksi mitenkään. Mut yleensä pitää sitkeästi yrittää myydä itseään. Mitä parempi esitys on myydä niin sitä helpompaa se on.
 
Mulla on sellanen käsitys että pitää olla aika velho saadakseen myytyä keikan ilman minkäänlaista näyttöä siitä millainen se esitys tai sisältö on. Toisaalta toi tekniikkapuoli ja jonkun auton kanssa tappeleminen syö melko tehokkaasti aikaa ym. resursseja jotka on pois harjoittelusta.
 
Ajattelin tuossa raiturilla nauhoittaa muutaman harjoituksen mutta jo sekin jännittää..
 
Jos sanon että pidetään tai ei pidetä niin onko sillä jotain merkitystä?
 
Yritin kai kartoittaa yleistä mielipidettä tästä koska mulla on mielikuva että näitä konemusiikkiprojekteja pidetään musiikkipiireissä jotenkin yleisön huijaamisena ts. että se olisi jotenkin toistaitoisten hommaa, siksi tuo pohjustus (eli siis nykytekniikalla on täysin mahdollista painaa play ja joku ohjelmisto hoitaa kaiken audiona/MIDI:nä)
 
xerxes
04.01.2021 11:12:07 (muokattu 04.01.2021 11:13:58)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

efinque: Teoston sivuilla kun luki melko yksiselitteisesti että tarvitsee mutta kaikkihan on tulkinnanvaraista. Nythän se lupakäytäntö tosin muuttui vuodenvaihteessa.
 
Musiikin esittämiseen tarvitaan lupa, mutta se sinällään ei ole esiintyjän ongelma. Sen luvan hankkii järjestäjä. Semmoisilla paikoilla, missä sitä musiikkia esitetään'koko ajan', ne luvatkin on olemassa.
Esiintyjän tulee sitten tehdä teostoon ilmoitus siitä mitä on esitetty. Siten teosto osaa sitten maksaa niille musiikin tekijöille korvauksia. Tietenkin jos itse järjestät keikan ihan alusta alkaen niin olet sekä seiintyjä, että järjestäjä.
 
Lisäys: Noista teoston jutuista, luvista ja muista, taitaa olla tuolla musiikkibisneksen puolella tarkempaa juttua.
 
Relax. Prediction is very difficult, especially about the future.
efinque
05.01.2021 11:49:55
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

xerxes: Musiikin esittämiseen tarvitaan lupa, mutta se sinällään ei ole esiintyjän ongelma. Sen luvan hankkii järjestäjä. Semmoisilla paikoilla, missä sitä musiikkia esitetään'koko ajan', ne luvatkin on olemassa.
 
Näin minäkin oletin mutta tarkemmin tuota lupakäytäntöä tutkittuani siitä sai käsityksen että lupa tulisi olla niin järjestäjällä kuin esiintyjälläkin. Lisäksi jos tapahtumassa on taustamusiikkia yms joka tulee äänitteiltä, kuten useassa paikassa on, tarvitaan Gramexin mekaanisen musiikin esittämislupa (nämä Teoston vanhat luvat taisi olla ELMU kiinteä ja vuosi tai jotain)
 
Nykyinen lupasysteemi esiintyjän kannalta on pääpiirteittäin mallia laaja tai suppea, laajan kattaessa niin livemusiikin kuin äänitteetkin, suppea pelkät äänitteet ja se on rajattu kymmeneen esitykseen. Lupa on voimassa kalenterivuoden ja niitä voi olla kerrallaan voimassa vain yksi, ns. käyttämättömiä esiintymisiä ei palauteta (Gramex on tässä mielessä humaanimpi että niiltä saa/sai esim DJ-toimintaan kertalisenssejä)
 
Lisäksi noissa on jotain rajoituksia esim. asiakaspaikkojen mukaan (alle 200hlö, 200-500hlö jne)
 
Mukavintahan tässä on kai se että jos olet joskus ollut Teoston tai Gramexin asiakas tai jäsen niin ne ottaa aina aika ajoin yhteyttä kun lupakäytännöt muuttuu (tokihan niitä ilmoituksia voi itsekin viilailla) ja käsittääkseni esim. ravintolaa tai yökerhoa yms perustettaessa se lupa tulee hankkia jo perustamisen yhteydessä (tai saattavat jo perustamisilmoituksen tehtyäsi ottaa yhteyttä)
 
Esiintyjän tulee sitten tehdä teostoon ilmoitus siitä mitä on esitetty. Siten teosto osaa sitten maksaa niille musiikin tekijöille korvauksia. Tietenkin jos itse järjestät keikan ihan alusta alkaen niin olet sekä seiintyjä, että järjestäjä.
 
Mihinkään tapahtumatuotantoon en ole ryhtymässä, mutta hieman kiinnostaa että miten tämä ilmoitus käytännössä toimii (ja tekevätkö esiintyjät niitä)?
 
Nythän voi käydä esimerkiksi niin että cover-yhtye X esiintyy paikassa Y ja ilmoittaa esittämänsä kappaleet Teostolle, joka huomaa että ko. tapahtumapaikalla ei ole lisenssiä (sehän ei sinänsä ole esiintyjän ongelma mutta voi aiheuttaa eripuraa yhtyeen ikäänkuin vasikoidessa järjestäjän vaikka tarkoitus olikin hyvä)
 
xerxes
05.01.2021 17:38:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

"Lupa on tarkoitettu kenelle tahansa tapahtumajärjestäjälle (yritys, yhdistys tai yksityishenkilö), joka järjestää kalenterivuoden aikana 1-10 tapahtumaa, joissa soitetaan musiikkia ja joiden suurin mahdollinen yleisömäärä on 200 henkeä per tapahtuma."
 
Kuten ehkä osaat lukea tuosta, niin tämä uusi lupa (kymppilupa) on tarkoitetty JÄRJESTÄJÄLLE.
 
https://www.teosto.fi/musiikin-kayt … /kymppilupa/#kattava-kuvaus-luvasta
 
Relax. Prediction is very difficult, especially about the future.
efinque
05.01.2021 18:59:07 (muokattu 06.01.2021 13:03:58)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

xerxes: "Lupa on tarkoitettu kenelle tahansa tapahtumajärjestäjälle (yritys, yhdistys tai yksityishenkilö), joka järjestää kalenterivuoden aikana 1-10 tapahtumaa, joissa soitetaan musiikkia ja joiden suurin mahdollinen yleisömäärä on 200 henkeä per tapahtuma."
 
Kuten ehkä osaat lukea tuosta, niin tämä uusi lupa (kymppilupa) on tarkoitetty JÄRJESTÄJÄLLE.
 
https://www.teosto.fi/musiikin-kayt … /kymppilupa/#kattava-kuvaus-luvasta

 
"Cover-biisin saa esittää julkisesti ja tallentaa levylle ilman tekijän suostumusta, jos noudattaa alkuperäistä sanoitusta, sävellystä ja sovitusta. Kappaleen muuntelu ilman lupaa on kuitenkin kiellettyä. Kappaleen muunteluun tarvitaan aina lupa tekijältä tai muulta tekijänoikeudet omistavalta taholta, kuten musiikkikustantajalta tai perikunnalta."
 
https://www.teosto.fi/usein-kysytty … ver-biisin-tarvitsenko-siihen-luvan
 
Tällöinhän tämä Teosto-kysymys on hyvinkin ajankohtainen (ja myöskin hyvin tulkinnanvarainen)
 
No, joka tapauksessa, ei tämä alun alkaen mikään cover-projekti ollutkaan; siitä vaan "vahingossa" muotoutui sellainen ja ajattelin kysyä täällä neuvoa miten menetellä.. olin siis kasaamassa semmoista konemusiikkisettiä joka oli hyvin pitkälle improvisoitu, mutta se oli jokseenkin monotoninen ja junnaava ja epäilen että sillä ei ole juurikaan kaupallista arvoa.
 
No, siinä ohessa tulin ajatuksissani soittaneeksi jonkun taustan päälle melodian joka kuulosti Jeff Mills:in The Bells-kappaleelta ja aloin treenaamaan noita covereja lisää (osittain vähän camp-hengessä, aika kaupallinen kattaushan siitä loppujen lopuksi tuli mutta noita DJ-hommia tehneenä iski kait nälkä ja ehkä pieni bilebändi-kateuskin, toisaalta onhan niitä biisejä hyvä olla varastossa ettei siellä tarvitse ruveta ennustamaan tai muuta vastaavaa jos setti jääkin ajallisesti lyhyeksi)
 
efinque
07.01.2021 14:40:46 (muokattu 07.01.2021 18:02:49)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuossa vielä lyhyehkö ääninäyte -> https://www.dropbox.com/s/fnzv2p0m6bctnpj/livedemo.mp3?dl=0
 
Tosiaan, äänitin suoraan mikserin ulostuloista raituriin (Tascam DP-03SD) jossa editoin alun/lopun pois ja siihen päälle normalisointi/masterointi (kompura/EQ, ts. se vastaa soittoteknisesti liveäänitettä, mahdollisuus oli tehdä moniraitanauhoituskin mutta tuosta saa aidomman kuvan)
 
Vielä pohjustuksena että bassosyna pitää jostain syystä 8:n askeleen (2 iskua eli 1/2 tahtia) pituuteen ohjelmoituna synkata manuaalisesti laskukaavalla rumpukoneen tempo kertaa 1 1/3.. syytä tähän en tiedä mutta täyteen 16:n askeleeseen (4 iskua eli tahti) ohjelmoituna MIDI-synkronointi toimii normaalisti (käytän tuota 8:n askeleen tilaa vain muutamassa biisissä)
 
Tässä on myös melko kömpelö musiikkitekninen juttu eli rumpukoneen synaosio jauhaa monotonisesti kappaleen pohjasäveltä (tämä on yksinkertaisesti siksi ettei motoriikka tai kädet riitä) joka on kaiketi musiikillisesti oikein, kun tuo erillinen bassosyna on taas transponoitu vastaamaan säestystä (sen subkontraoktaavin mikälie tarkoitus on tuoda kappaleeseen ylimääräistä potkua ja syvyyttä)
 
Joku rautalankaheppu voisi tähän sanoa että voihan ne laulumelodiatkin soittaa.. mulla ei vain ole kahta synaa käytössä, tai itse asiassa on (sekä se kitara, sitä en tosin sovittanut tähän) mutta kun on vain kaksi kättä niin minkäs teet.
 
Lähdin siitä että jokaisessa biisissä on joku musiikillinen aihe, saksaksi kait motif tjsp, jonka puitteissa sitten kappale pitää rakentaa.. katsoin että tuossa se oli juurikin toi bassolinja (luin jostain että Moroderilla oli käytössä joku Moog:in sen aikainen modulaarisyna jonka oskillaattorit meni tuon tuosta epävireeseen, siksi se äänitettiin n. minuutin pätkissä, tämä siis joskus 70-80-luvulla), toi synapädi on sen takia että se toimii ikäänkuin "liimana" jolla toi konemaisuus saadaan edes vähän peittoon (noissa koskettimissa on kätevä toiminto nimeltä "latch" jolla soivan nuotin voi pitää soimassa)
 
Koskettimia/pianoa en muuten ole ikinä "livenä" tai keikalla soittanut, pianotunneilla kävin v. 2012 eli siitäkin alkaa olla jo aikaa.
 
efinque
14.02.2023 14:17:17 (muokattu 16.02.2023 13:53:56)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Päivitellään tännekin kuulumisia.. keikkoja odotellessa rakentelin mikrofonitelineille kuljetuslaatikon kun olen sellaisesta haaveillut jo pidemmän aikaa -> https://i.postimg.cc/3JCDNR7J/case3.jpg
 
Lisäksi rakensin pikkumikserille omansa ylijäämämatskuista -> https://i.postimg.cc/XvyjZHFc/case4.jpg
 
Sitten hommasin digitaalisen delay-pedaalin kitaralle (toivottavasti peittää soittovirheitä!) ja nuotitin kaikki kappaleet jotka treenasin korvakuulolta(ts joihin ei löytynyt nuotteja) ja laitoin keikkakansioon.
 
Lisäksi kävin teettämässä julisteita keikkaa varten valokuvaamossa A3 plus-koon valokuvapaperille -> https://i.postimg.cc/RFKwTTrw/IMG-20230123-193000.jpg
 
Viimeisimpänä projektina aloin rakentamaan kuljetuslaatikkoa koko setupille (miinus kitara) -> https://i.postimg.cc/tCwCXGnC/IMG-20230209-134635.jpg
 
Ja kuva laitteistosta laatikossa (tarranauhat puuttuu) -> https://i.postimg.cc/nLTyhqSY/IMG-20230211-133729-01.jpg
 
EDIT : pointtina tuossa kuljetuslaatikossa on että kaikki on kytketty valmiiksi jolloin aikaa säästyy kasatessa ja purkaessa.. koko hoito tulee siis synastandin päälle jolloin keikkapaikalta ei tarvitse ruinata pöytää tms. Loota on kooltaan 1000x520x116mm ja 18mm mäntyliimalevyä eli täyteen lastattuna _todella_ painava, tyhjäpaino n. 12kg. Alla on pyörät kuljetuksen helpottamiseksi, kansi on nostosaranoilla joten sen saa pois tieltä. Tarranauhaidean kopioin tämän foorumin pedaalilautanikkareilta.
 
EDIT 2 : nyt on tarranauhatkin paikoillaan.. saa nähdä miten pysyy
 
EDIT 3 : muutama teippaus irtosi, täytynee koittaa kontaktiliimaa
 
efinque
19.08.2023 17:15:41 (muokattu 19.08.2023 20:42:00)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pienen myyräntyön jälkeen onnistuin saamaan keikan läheiseen baariin.. vähän puskistahan se tuli mutta onneksi matkaa oli vaivaiset 200m ja olin treenannut etukäteen päivittäin.
 
Kalustona oli :
 
HP EliteBook jossa Ableton Live
Akai APC40-kontrolleri
Novation Nocturn 25-midikiippari
XXL Mr. Brown-mikseri
T.Bone SC300-mikrofoni
 
Kaiuttimet (JBL Eon 710 ellen väärin muista) oli baarin puolesta, joskin jouduin ne itse pystyttämään ja vetämään sähköt kun olivat nipussa (ilmeisesti edellisen esiintyjän jäljiltä) mutta eipähän tarvinnut itse roudata :) Aikaa olin varannut reilusti, saavuin paikalle n. 16:15 ja keikka oli 20:00 (piti olla 21:00 mutta pyysivät aikaistamaan)
 
Siinä sitten sain aikaan pienen paniikin kun soundcheckissä mikrofoni rupesi kiertämään, mutta tilanne oli onneksi hallinnassa ja käänsin sen pienemmälle (joskus karaokevetäjänä tätä sattui usein) Pyytelin vielä hlökunnalta anteeksi tapahtunutta ja hörppäsin kahvit jotka tarjottiin.
 
Soundcheckin jälkeen huomasin että tietokoneessa on joku päivitys tuloillaan, jätin sen latautumaan ja polttelin tupakkaa kunnes kaikki oli ok.
 
Sitten kun soundcheck oli hoidettu ja kello jotain 17:00 kävin ostamassa lisää tupakkia ja palailin kämpille syömään.
 
19:30 saavuin paikalle, käynnistelin laitteet ja kaiuttimet valmiiksi, omistajakin oli paikalla ja tarjosi limun. Selitin päivän tapahtumat nopsaan ja vielä viimeinen tupakki ennen lavalle nousua. Väkeä oli saapunut paikalle 20-30 hlöä (asiakaspaikkoja n 100) jota pidän ihan hyvänä saavutuksena.
 
Settilista oli :
 
Donna Summer - I feel love
Alice Deejay - Better off alone
Sabrina - Boys
Taikapeili - Jos sulla on toinen
Miko Mission - How old are you
The Prodigy - Voodoo People
DJ Antoine - Welcome to St Tropez
Frederik - Gran Canaria/Baby Alice - Pina Colada Boy
Murray Head/Vinylshakerz - One night in Bangkok
Village People - YMCA
Los del Rio - Macarena
Donna Summer - Hot Stuff
-
Martin Garrix - Animals
Korida - Pacman
Timo Juuti & Hector 87 - Cheap bad moves
Darude - Sandstorm
Fedde Le Grand - Put your hands up for Detroit
Aneka - Japanese Boy
Chorale - Univiidakko
ATB - 9pm
Benny Benassi - Satisfaction
JVG - Levikset repee
Roxette - Listen to your heart
Disco Enrique - Temptation
Brian Ice - Walking away
 
Nämä siis olivat melodianpätkiä/looppeja jaettuna kolmeen settiin jossa välispiikit, alkuesittelyt, loppusanat ym. Itse keikka kesti n tunnin ja meni omasta mielestä ihan hyvin, muutaman kerran sekosin kun hermostutti (ja puolet ajasta en uskaltanut koskea midikiippariin)..
 
Siinä sitten keikan jälkeen polttelin tupakan ja aloin kasaamaan laitteita, mikkiständin saatuani purettua joku tuli sanomaan että soita lisää, johon vastasin että kaikki biisit on jo soitettu ja mikrofonikin jo kasassa.
 
Omistajakin vaikutti tyytyväiseltä ja vihjasi ensi kesäksikin keikkaa. Mesta oli siis vanha rehuvarasto josta on tehty läheisen leirintäalueen baarirakennus.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «