Muusikoiden.net
21.06.2018
 

Aloittelijat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kitaran kielten paksuudet/irtokielet
1
Ahti Tuumiainen
15.08.2016 14:21:01 (muokattu 15.08.2016 14:22:05)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos yksi kieli menee poikki, ei viitsisi vaihtaa kaikkia kieliä kerralla. Aloin vain miettimään, että käykö esim. high tension ja normal tension kielet sekaisin? Ja meneekö klassisessa kitarassa kielten paksuus samalla tavalla kuin muissa kitaroissa? Entä miksei esim. A-kieli voi olla E-kieli tai päinvastoin? Entä jos ostaa vahingossa ''väärän paksuisen'' kielen? Siis meinaan, että jos olisi esim. kaksi d-kieltä, mutta toinen olisi ''eri kokoa''. Ja eikös jotkut kitaristit ole koonneet ihan omanlaisen setin irtokielistä?
 
Eli siis, millaiset kielet käy yhteen ja minkälaiset ei? Voiko eri vahvuisia kielisettejä sekoitella?
 
elsewhere
15.08.2016 16:07:25
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ahti Tuumiainen: Jos yksi kieli menee poikki, ei viitsisi vaihtaa kaikkia kieliä kerralla. Aloin vain miettimään, että käykö esim. high tension ja normal tension kielet sekaisin?
 
Riippuu noiden vahvuuksista, mutta periaatteessa käy. Tosin vaikutuksia esim. vireen pitävyyteen tai kitaran sointiin saattaa olla.
 
Ja meneekö klassisessa kitarassa kielten paksuus samalla tavalla kuin muissa kitaroissa?
 
Klassisisssa kitaroissa käytetään useimmiten nailonkieliä, jotka ovat tyypillisesti paksumpia kuin teräskielet. Kuitenkin matalat kielet ovat paksumpia ja korkeat ohuempia.
 
Entä miksei esim. A-kieli voi olla E-kieli tai päinvastoin?
 
Kielestä tulevan äänen korkeus riippuu kielen jännityksestä, mikä taas riippuu kielen paksuudesta ja vetolujuudesta (ts. kuinka kireälle väännät sen viritystapista). Jos laitat A-kielen E-kielen paikalle, sen pitää olla niin löysällä että tuskin saat sitä kunnolla vireeseen ja soittotuntuma on joka tapauksessa todella lerppu ja soundi huono. Vastaavasti jos laitat E-kielen A-kielen paikalle, joudut kiristämään kielen niin kireälle että se tuskin onnistuu. Kieli saattaa katketa tai kitara vaurioitua samalla, kun väännät viritystappia, ja joka tapauksessa tuloksena on soittokelvoton viritys.
 
Entä jos ostaa vahingossa ''väärän paksuisen'' kielen? Siis meinaan, että jos olisi esim. kaksi d-kieltä, mutta toinen olisi ''eri kokoa''
 
Siis jos haluat korvata D-kielen eri paksuisella? Tottakai se on mahdollista. Aika moni esim. käyttää G-kielenä hitusen paksumpaa punottua versiota.
 
Ja eikös jotkut kitaristit ole koonneet ihan omanlaisen setin irtokielistä?
 
Tiettyyn rajaan saakka tässä on kyse makuasioista. Niin kauan kun soittimen saa vireeseen ja soimaan kuten haluaa, voi noita sekoitella ihan vapaasti. Kannattaa kyllä varautua kitaran säätämisen tarpeeseen, jos noita muuttelee kovin radikaalisti.
 
Ahti Tuumiainen
15.08.2016 18:25:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos paljon! Asia selkisi.
 
Jeszse
21.08.2016 13:40:25
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Saat toki tehdä niinku haluat, mutta my two cents on se että yksittäisen katkenneen kielen vaihto on pelkästään vitun tyhmää.
 
Aina koko setti kerralla.
 
Näyttää ennemminkin joidenkin pilaa tekevien pilaulu palsta -Janizio || The Jasser Arafats || Crimson Day
insight
22.08.2016 08:57:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jeszse: Saat toki tehdä niinku haluat, mutta my two cents on se että yksittäisen katkenneen kielen vaihto on pelkästään vitun tyhmää.
 
Aina koko setti kerralla.

 
Oon samaa mieltä. Itselläni ei oo katkennut kielet vuosikausiin. Tiukka soundi soitossa ei aina tarkoita tarpeetonta voimaa kieliin :)
 
sustain65
22.08.2016 17:46:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jeszse: Saat toki tehdä niinku haluat, mutta my two cents on se että yksittäisen katkenneen kielen vaihto on pelkästään vitun tyhmää.
 
Aina koko setti kerralla.

 
No joo, yleensä noin, mutta mielestäni poikkeuksena tapaukset jossa jokin yksittäinen kieli menee poikki aivan samantien, joko sen vuoksi että on viallinen alunperin tai että kitaran tallassa on häikkää. Ekan kaltaista tapausta mulla ei kyllä ole ollut, jälkimmäistä sorttia yhden kerran. Tallan kieliuran hionnan jälkeen ei uusinut.
 
Jos setillä on jo ehtinyt soittelemaan tovin ja toisenkin, niin sitten koko setti vaihtoon kerralla.
 
insight
23.09.2016 10:29:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ernie Ballin 9 ja 10 sarjalla menty yli 20 vuotta. Selkeesti paras soundi uutena, d'addarion kielissä säilyy soundi vähän pidempään, mutta ei oo uutena yhtä kirkassointinen Ernie Ballin kanssa. Tullu kokeiltua lukematon määrä erinäisiä kieliä. Seassa yllättävänkin huonosoundisia kieliä. Yleensä se ilmenee tunkkaisina/olemattomina harmonisina kerrannaisina, joita kielestä lähtee aina kun sitä käytät. Huiluäänissä se tietenkin korostuu.
 
Hyvä luonnollinen soundi ja helppo soitettavuus on kaks asiaa, mitkä ohjaa oikeaan soittotekniikkaan. Jos itse aloittelijana ei noita ymmärrä, kannattaa pyytää joku asiasta ymmärtävä mukaan musaliikkeeseen.
 
weelie
04.10.2016 11:34:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä tilasin nailonkielet ebay:stä jostain Hong Kongista kai tulivat, tyyliin 2€ posteineen. Fender-paketti niissä oli (tiedä häntä ovatko silti aidot, no eipä Fender mikään nailonkielimerkki olekaan), ja kyllähän noi nyt toimiikin ihan ok. Ehkä kannattaisi investoida se 10€ että saisi oikeat D'Addariot tai muut kunnon merkkikielet, mutta kun ei liikkessä ollut sopivia juuri silloin kun tarve iski.
 
http://pickingjjcale.blogspot.com/
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti