Muusikoiden.net
20.05.2018
 

Aloittelijat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Uuden kitaran kielet rämisevät: mitä säädetään ensimmäisenä?
1
Haltsi
19.03.2015 17:43:35
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laitan nyt tämän tänne aloittelijat-palstalle; vaikken kitaransoitossa ihan täysin vasta-alkaja enää ole, en ole juuri mitään säädellyt kielten vaihtoja enempää.
 
Siispä asiaan. UPS toi tänään odotetun paketin: ESP LTD EC-1000 VB vasurina. En malttanut antaa paketin tekeytyä huoneenlämpöön ja kaivelin kepin esiin (olisiko kannattanut odotella tunti pari?). Hieno on kitara! Vireet olivat ihan pielessä, laittelin kohdilleen ja venyttelin kieliä. Toistin kunnes vire alkoi pitää kohtuullisesti. Action hurjankin matalalla, mutta tästä johtuu tietysti se että etenkin EAD-kielet rämisevät alemmilta nauhoilta aika pahasti, paksu E jopa vapaana soidessaan.
 
Mitäpä siis ensimmäisenä kannattaisi tehdä? Kannattaako vaihtaa heti uudet kielet, voisiko se auttaa räminään? Vai tallasta nostaa? Luullakseni tuota tallaa voi nostaa pelkästään toiselta puolelta, kun nuo ohuemmat kielet eivät juuri rämise (merkittävästi vähemmän kuitenkin). Vai pitääkö tallan olla suorassa?
 
Kaularaudan säätöihin en taida vielä uskaltaa koskea.. vai?
 
This is my signature. There are many like it but this one is mine. My signature is my best friend. It is my life. I must master it as I must master my life. Without me, my signature is useless. Without my signature I am useless.
Jeszse
19.03.2015 23:36:47 (muokattu 19.03.2015 23:36:59)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo, nosta vaan tallaa toiselta puolelta ekana jos se vaikka jeesaa. Eikä sitä kaularautaakaan tarvi pelätä, mut kannattaa perehtyä kuitenki siihen mitä se tekee. Tuskin sä sitä vääntämällä mitään rikki saat, kunhan väännät maltilla. :)
 
Hipelius: Olet hieno mies, mutta sulla on aivan ällistyttävän huono maku. || The Jasser Arafats || Crimson Day
Haltsi
20.03.2015 07:33:38
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jeszse: Joo, nosta vaan tallaa toiselta puolelta ekana jos se vaikka jeesaa. Eikä sitä kaularautaakaan tarvi pelätä, mut kannattaa perehtyä kuitenki siihen mitä se tekee. Tuskin sä sitä vääntämällä mitään rikki saat, kunhan väännät maltilla. :)
 
Jees, täytyy kokeilla. Illalla kun soittelin, oli kitara kerennyt totutella huoneenlämpöön paremmin ja tuntui että räminäkin oli vähentynyt selvästi. Jospa se siitä pienillä säädöillä. Mukava muuten kyllä soittaa tuollainen matala action, toisessa kitarassani (Tokai AST-50) kielet ovat hieman korkeammalla.
 
This is my signature. There are many like it but this one is mine. My signature is my best friend. It is my life. I must master it as I must master my life. Without me, my signature is useless. Without my signature I am useless.
blackmore81
21.03.2015 18:03:17 (muokattu 21.03.2015 18:05:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Uudet kielet saattavat joskus rämistä aluksi jonkin aikaa. Edellistä vastaajaa kompaten pieni tallan nosto varmasti helpottaa ja tarvittaessa sitä kaularautaakin voi kyllä varovaisesti säätää (neljänneskierros korkeintaan kerralla). Mutta ensin tuo tallahomma.
 
What the hell is wrong with freedom? That's what it's all about
Ripatee
25.03.2015 23:05:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos kaulan suoruus mietityttää, niin siihen on olemassa hyvin helppo konsti asian toteamiseksi. Paina kieltä ensimmäiseltä ja 15. nauhalta, jolloin noin 10. nauhan kohdalla kielen ja nauhojen väliin pitäisi jäädä pieni rako. Mikäli rakoa ei ole tai se on huomattavan suuri, voi kaularautaa säätää. Raon olemattomuus voi aiheuttaa sirinää, ja liian suuri rako taas hankaloittaa jo soittamista.
 
Tsugu Way
31.03.2015 14:46:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ripatee: kielen ja nauhojen väliin pitäisi jäädä pieni rako. .
 
Tätä minäkin joskus kovasti pohdin, että kuinkahan suuri tuon raon olisi hyvä olla. Meinaan, että sitä on milli-lukemana hankala antaa, koska rako on joka tapauksessa niin pieni, että sitä on viivottimella tms. hankala mitata.
 
Tässähän on monenlaista koulukuntaa. Jotkut puhuu, että esim. pelikortti pitää mahtua kyseiseen rakoon. Jotkut ovat taas aivan luotisuoran kaulan kannalla. Tällöinhän kyllä kieliräminää syntyy väkisellä? Osahan onkin siitäkin sitä mieltä, että räminä ei sähkökitarassa haittaa, koska ei se sähköisesti vahvarista enää kuulu.
 
Itse en kuitenkaan pidä räminästä, joten koetan aivan pienen raon jättää. Ja kielet on yleensä 17. nauhan kohdalta kahdessa millissä. No ehkä ohuemmat kielet 1,5 millissä. Mutta anyway tuossa vaihteluvälissä.
 
The Blues is Allright!
Numb
31.03.2015 17:53:24
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tsugu Way: Tätä minäkin joskus kovasti pohdin, että kuinkahan suuri tuon raon olisi hyvä olla.
 
Tässähän on monenlaista koulukuntaa. Jotkut puhuu, että esim. pelikortti pitää mahtua kyseiseen rakoon. Jotkut ovat taas aivan luotisuoran kaulan kannalla.

 
Itse olen sillä kannalla, että semmoiseen säätöön laitetaan kitara, että se on soittajan mielestä hyvä. En ole koskaan mittaillut, että paljonko siellä mahtaa välissä olla.
 
Sävelet ja sanat, kitara ja laulu: Dunnet Head "Dunnet Headin musa on parhaiten kuvattavissa silleen, että se muistuttaa sitä kuin suomalaiset aikuisrokkarit kirjoittais irlantilaisia juomalauluja." - Arttu
Haltsi
01.04.2015 07:13:55
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitän vastauksista! En muistanut aiemmin mainita, mutta nostin tosiaan tallaa ja säädinpä vähän kaularautaakin, nyt räminä on enimmäkseen poissa. Joistain kohdista saattaa välillä vähän rämistä, mutta ei enää häiritsevän paljon. Eipä tuo säätäminen rakettitiedettä nyt ollutkaan lopulta. :)
 
This is my signature. There are many like it but this one is mine. My signature is my best friend. It is my life. I must master it as I must master my life. Without me, my signature is useless. Without my signature I am useless.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti