Muusikoiden.net
24.04.2018
Musamaailma | Muutimme Kruununhakaan! 

Aloittelijat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kaularaudan säätökysymys.
1
PEPE el mexicorotta
27.09.2014 02:22:44 (muokattu 27.09.2014 02:27:16)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ipadi söi puolet tekstistä. Hienoa...
 
azlag
29.09.2014 09:26:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PEPE el mexicorotta: Ipadi söi puolet tekstistä. Hienoa...
 
Jos mietit kielten suhteen, hyvä muistisääntö on että lefty-loosey, righty-tighty. Kun siis vahtaat pitkin sitä kaularautaa ja mietit että vääntäisitkö kumpaan suuntaan. Vasemmalle löyhdyttää kieliä (taivuttaa kaulan otelaudan puolta koveraksi) ja oikealle kiristää (kaulan otelaudan puolta kuperaksi).
 
Mitäs muuta. Yleensä suositellaan vääntämään vain 1/8-kierros (360 astetta täysi kierros eli 45 astetta) kerrallaan. Riippuu paljon kaulastakin, mutta toiset veivaavat sen suorista johonkin ja sitten elävät asian kanssa. Itse tykkään hienosäädellä (kaulan muutosten mukaan) sitä parikin päivää soittamisen lomassa. Mutta haluankin actionin olevan mielellään jotain 0,001mm kahdenneltatoista nauhalta mitattuna.
 
Joo, ja ihan perus-kuusiokoloavain (allen wrench) kouraan. Ja kyllä, kaularautaa VOI myös vääntää liikaa joten varovaisuutta ja järkeä siihen käteen joka ei kyseistä avainta pitele.
 
Siinähän ne tärkeimmät, aloittelija-tason zydeemit.
 
PEPE el mexicorotta
03.10.2014 18:21:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Maagista... tai varmaan tavallista?
 
Syksy teki Epiphonen Les Paulin kaulasta luotisuoran ja SGn kaulasta melkein (kesällä käytin huollossa säädettävänä kummankin). Joo, säätelin kauloja ekan kerran ite (netin ohjeiden mukaan) ja hämmästyttäviä kokemuksia tuli. Kummassakin parani rätinät (lähes kokonaan) ja soivat huomattavasti paremmin helpommin mahtavammin.
 
LPstä vain säätö tuntui loppuvan kesken, eikä muutosta tapahtunut alun jälkeen laikaan. Annoin sille pikkasen voimavääntöä (I know, bad), kun keräsin epäonnistuneen keskustelupalstakysymykseni jälkeen rohkeuteni ja väänsin rautaa hivenen lisää löysemmälle ja jonkun päivän päästä kuorua alkoi muodostua :) JEE. Ehkä liikaakin, mutta vaivat katosi. Oliskohan tossa kaksi toiminen/suuntainen kaularauta?
 
SG oli helpompi säädettävä, olisikohan syynä luonnollisesti letku kaula?
 
Kaulojen säädön aikana tapahtui kummia, kun kummassakin kitarassa kaulat alkoi vääntymään takaisin päin (mitä kysymykseni osittain koskikin), liekö sää syynä siihen. Itseasiassa nyt jälkeen päin niissä on tapahtunut vieläkin muutosta... Outoa, kun kämpässä on nyt kosteusmittarin mukaan kuitenkin melko tasainen kosteus (kuivahko) ja kesän jälkeen lämpökin on tasautunut taas 20 asteeseen.
 
Ei enää koskaan kirjoittelua tabletilla :) ...
 
AY CARAMBA!
azlag
04.10.2014 19:56:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Heh, mulle noita tapahtuu tuon tuosta jo pelkästään läppärin touchpadin kanssa :) Eikä sentään maagista, aika suoraviivainen juttu kun ei siinä kaularaudassa mitään kovin syvää taikuutta ole mukana.
 
Kaikki riippuu niin paljon siitä, että miten se kaula on tehty ja mistä se on tehty. Noista voi sitten itse kukin päätellä sitä osien summaa. Toisissa kitaroissa on aika välitön se tulos kun rautaa vääntää. Toisissa ei tunnu tapahtuvan yhtään mitään vaikka kuinka veivaisi, näissä ei auta kuin vääntää ja odottaa, kyllä se sieltä sitten ilmaantuu jos ei jotain oikein huolestuttavaa ole tapahtunut.
 
Itselläni olen olevinani useimmissa, useimmin käytössä olevissa kitaroissa huomannut sellaista ilmiötä, että muutos on aika välitön, osittain, mutta kaula "elää" vielä säädön jälkeenkin vähän, ehkä vajaan päivän verran. Ja osa tuntuu elävän valtavasti ilmankosteuden ja lämpötilan mukaan, toiset eivät ole juuri milläänsäkään.
 
Aika lailla siis yksilöitä jokainen, paras tapa lienee kokeilla, testailla ja tutkailla että miten käy.
 
Kefiiri
04.10.2014 20:05:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Se on vissiin niin, että kaularaudan kiristäminen, joka siis suoristaa kaulaa, vaikuttaa heti. Löysentäminen taas ei välttämättä oitis muuta kaulaa notkommaksi. Jos kaulapuu on jäykänsorttista, niin kielten veto taivuttaa sen vasta ajan kanssa.
 
En ole musiikin asiantuntija.
azlag
10.10.2014 08:22:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olisi ihan järkeenkäypää :) Joku viisas joskus sanoi, että puu pyrkii aina palautumaan takaisin luonnolliseen olotilaansa. Jos oletetaan että kaula on tehty alkujaan suoraksi, sahaamalla, höyläämällä ja hiomalla, nopeinta lienee palautuminen siihen 0-tilaan. Eli, jos kaula on ruuvattu koveraksi, kaularautaa kiristämällä saadaan nopeampia tuloksia kuin sitä löyhdyttämällä. Ja jos ruuvattu kuperaksi, löyhdyttämällä oletettavasti tulokset ovat nopeampia. Näin yhtäkkiseltään ajateltuna.
 
heviäijä
03.04.2015 21:16:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Semmosta tuli mieleen että missä asennossa kitara on säädettessä? Kitara sylissä käännettäessä vasen on päinvastainen jos katsoo kitaraa lavan suunnasta. Olis kiva tietää ku tää o semmonen asia mikä ois hyvä osata
 
Numb
04.04.2015 12:37:17
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

heviäijä: Semmosta tuli mieleen että missä asennossa kitara on säädettessä? Kitara sylissä käännettäessä vasen on päinvastainen jos katsoo kitaraa lavan suunnasta. Olis kiva tietää ku tää o semmonen asia mikä ois hyvä osata
 
Ikään kuin ylhäältäpäin katsottuna vasen löystää, oikea kiristää. Eli jos säätö on lavan puolella, niin lavan suunnasta katsottuna. Rauta toimii ihan niin kuin ruuvit, pultit tai hehkulamput- myötäpäivään kiristetään, vastapäivään löystetään.
 
Sävelet ja sanat, kitara ja laulu: Dunnet Head "Dunnet Headin musa on parhaiten kuvattavissa silleen, että se muistuttaa sitä kuin suomalaiset aikuisrokkarit kirjoittais irlantilaisia juomalauluja." - Arttu
heviäijä
04.04.2015 12:59:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Numb: Ikään kuin ylhäältäpäin katsottuna vasen löystää, oikea kiristää. Eli jos säätö on lavan puolella, niin lavan suunnasta katsottuna. Rauta toimii ihan niin kuin ruuvit, pultit tai hehkulamput- myötäpäivään kiristetään, vastapäivään löystetään.
 
Joo kiitti eli siis säädettäessä kitaraa katsotaan " ylhäältä päin" lavan suunnasta?
 
perttime
04.04.2015 13:22:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Katsotaan sieltä päin, missä säätöruuvi on. Joissain kitaroissa se on bodyn puolella, joissain lavassa.
 
Aika usein kuulee, että säätö on vaikuttanut vasta monen tunnin kuluttua. Ei siis kannata hirmuisesti hosua säätämisen kanssa.
 
Genitalripper
04.04.2015 13:42:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

perttime: Katsotaan sieltä päin, missä säätöruuvi on. Joissain kitaroissa se on bodyn puolella, joissain lavassa.
 
Aika usein kuulee, että säätö on vaikuttanut vasta monen tunnin kuluttua. Ei siis kannata hirmuisesti hosua säätämisen kanssa.

 
Missä noin kuulee? Mulla on aina toiminut ihan samantien, lopullinnen asettuminen ottaa tietenkin aikansa, mutta kyllä se suunnilleen asettuu samantien.
 
heviäijä
04.04.2015 14:12:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Genitalripper: Missä noin kuulee? Mulla on aina toiminut ihan samantien, lopullinnen asettuminen ottaa tietenkin aikansa, mutta kyllä se suunnilleen asettuu samantien.
 
No joo, tuokin riippuu varmasti kitarasta ja kaulan puusta. Joillakin vaikuttaa nopeasti, joillakin monen tunnin kuluessa
 
perttime
04.04.2015 16:00:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Genitalripper: Missä noin kuulee? ...
En muista missä viimeksi, enkä mistä kitarasta oli puhe. Ei ole kumminkaan mitenkään tuntematon ilmiö.
 
Genitalripper
04.04.2015 16:15:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oman kokemukseen perustaen kuulostaa vähän liioitellulta, ei ole mahdotonta mutta itse en ole koskaan moiseen törmännyt.
 
Kefiiri
04.04.2015 19:15:01 (muokattu 04.04.2015 19:19:22)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuten jo aiemminkin kirjoitin, raudan löysääminen voi vaikuttaa vasta ajan kanssa... kiristäminen taas pakottaa kaulan muuttamaan muotoa saman tien.
 
Kokemusta on... ostin kerran kitaran jonka kaula oli ylöspäin notkolla eli kupera... pelkkä raudan löysääminen ei vaikuttanut ennen kuin kielten veto vähitellen taivutti kaulaan normi reliefin.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Juhani_t
06.04.2015 10:39:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

azlag: Jos mietit kielten suhteen, hyvä muistisääntö on että lefty-loosey, righty-tighty. Kun siis vahtaat pitkin sitä kaularautaa ja mietit että vääntäisitkö kumpaan suuntaan. Vasemmalle löyhdyttää kieliä (taivuttaa kaulan otelaudan puolta koveraksi) ja oikealle kiristää (kaulan otelaudan puolta kuperaksi).
 
Joissain Rikckenbackereissa taisi olla kaksi kaularautaa, mutta onko kenellekään tullut koskaan vastaan kitaraa jossa olisi kaularaudassa vasenkätiset kierteet tai muuta erikoista?
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti