Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Aloittelijat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Tallenteen äänenvoimakkuus
1
leaf of fall
26.04.2014 21:22:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miten määritätte äänitämänne tallenteen (cd,mp3 tiedosto tms) äänenvoimakkuuden.
Ihan korvakuulolta vertaamalla kaupallisiin äänitteisiin?
Vai jollakkin mittarilla?Käytän itse reaperia.Kiitos vastauksesta.
 
Jaava
27.04.2014 00:40:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Reaperin mittarista näkee. Kun outputmittari on nollassa, ollaan maksimiäänenvoimakkuudessa. Siitä ei pääse enää ylöspäin millään tempulla.
 
Nyt sitten päästään kysymykseen siitä, miten äänitteet saadaan kuulostamaan voimakkaammilta. Kompressointi ja limitointi yhdistettynä voimakkuuden nostamiseen saa äänitteen kuulostamaan voimakkaammalta.
 
Itse teen sellaista, mikä itse kuulostaa hyvältä ja sitten vertaan kaupalliseen äänitteeseen ja mietin, onko koettu volaero liian iso. Ei ole kivaa, jos omaa biisiä kuunnellessa pitää erikseen nostaa volaa.
 
"Katastrofien ei pitäisi kestää näin kauan, haluan aamiaista!"
Kalmo
27.04.2014 12:13:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Korvakuulolla ei viimekädessä tee mitään, etenkään jos monitorikaiuttimet ja studion akustiikka eivät ole laadukkaat. Viime varmistukset on katsottava mittareista.
 
Äänitason huiput eivät saa mennä yli 0 dB:n ja keskimääräinen taso (RMS) on jo varsin kova, jos liikutaan -10- -6 dB kieppeillä. Ongelmallisimpia ovat matalat äänet, joissa on paljon energiaa, mutta joita ei vaatimattomissa olosuhteissa kuule.
Referenssiraitojen ja analysaattorin (esim. ilmainen, hyvä Voxengo Span) käyttö on opetteluvaiheessa likimain välttämätöntä.
 
Viime vaiheessa exportatessa waviksi voi limitterillä säätää projektin huippuvolyymin esim. -0.3 dB:iin. Jos se on tästä kovempi, niin wavia MP3:ksi muutettaessa se todennäköisesti klippaa (menee yli nollan). Mielestäni aluksi kannattaa opetella hakemaan hyvä dynamiikka ja balanssi, ja keskittyä loudness-puoleen myöhemmin.
 
Biisin volyymitason kehittely lähtee jo sovituksesta ja yksittäisiltä raidoilta. On parempi esim. kompressoida maltillisesti kaksi kertaa, kuin yhden kerran jyräten.
Jos vasta valmista projektia waviksi viedessä yrittää päästä "kaupalliseen volyymiin", niin todennäköisesti koko homma menee pilalle.
 
Suosittelen luettavaksi vaikkapa ilmaisen "Ozone Mastering Guiden" Izotopen sivuilta. Siellä taitaa nykyään olla "Mixing Guide" myös, ellen väärin muista.
 
Tuohon loudness/volyymijuttu.un liittyy niin paljon, ettei sitä muutamassa postissa
selitetä.
 
Yksi muistettava asia on myös se, että audioäänitteen todellinen taso ratkeaa äänikortin sisääntulovaiheessa, kun signaali kulkee AD muuntimien läpi. Softan raidan volyymisäädöllä ei ole mitään vaikutusta siihen mitä äänikortin sisääntulossa tapahtuu. Softan raidan säätimen tulee olla nollassa, ja sitten äänikortista/instrumentista säädetään taso sopivaksi.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «