Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Aloittelijat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Korvakuulon kehittämispeli
1 2
Jaken
01.05.2010 17:25:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse kaipaisin yksinkertaisia harjoituksia, Earmaster Prolla oli aika sopivia mutta kun koeaika loppui enpä kehdannut kuitenkaan köyhänä ostaa.
 
Eli toki korvakuuloa voi kehittää kuuntelemalla valmiita biisejä, ja niitä sitten yrittämällä arvata ja lopulta katsoa netistä kuinka lähelle osui (vaikka tabeista/sointukaavioista), mutta harjaantumattoman korva (kuten omani) hämääntyy ensinnäkin
a) samaan aikaan soivien soittimien lukuisasta määrästä
b) erilaisista musikaalisista kikkailuista (C7sus4/B, missä basso vielä soittaa jotain eri säveltä)
c) käytännön kikkailuista, efektit yms.
d) näiden kaikkien yhdistelmästä
 
Eli hyviä harjoituksia ihan aloittelijoille olisi varmaan ensimmäisellä tasolla vaikka yksiäänisen melodian plokkaus, vaikka jopa niin että sävellaji/aloitussävel on kerrottu. Tai perus avosointujen plokkaus (edelleen ehkä niin että kierron ensimmäinen sointu on kerrottu).
 
Tommi S.
01.05.2010 19:59:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jaken: Eli hyviä harjoituksia ihan aloittelijoille olisi varmaan ensimmäisellä tasolla vaikka yksiäänisen melodian plokkaus, vaikka jopa niin että sävellaji/aloitussävel on kerrottu. Tai perus avosointujen plokkaus (edelleen ehkä niin että kierron ensimmäinen sointu on kerrottu).
 
Haa! Nythän minä vasta tajuan tämän pelin todellisen luonteen!
 
Tämän pelin kuuluukin olla sellainen kuin ne soolo- ja sävellysskabat ja mitä muita niitä onkaan, eli yksi säveltää jonkin melodian tai sointukierron tai vastaavan, ja laittaa sen mp3-muodossa (tai YouTube ym.) muiden kuunneltavaksi, ja sitten kaikki muut plokkaavat.
 
...Tarkemmin ajatellen tuossa on kyllä toisaalta omat ongelmansa. Osallistujien motivaatio ja mielenkiinto ei välttämättä riitä yksinkertaistettujen melodioiden tuottamiseen pidemmän päälle, ym.
 
Mutta siis mielestäni aloittelijatkin voivat käyttää ihan oikeita biisejä harjoitteluun. Täytyy vain kaluta siitä biisistä irti se mikä omilla taidoilla lähtee. Ihan täysaloittelijakin pystyy varmasti sanomaan kuulostaako biisi duuribiisiltä vai mollibiisiltä, ja pienellä rytmin taputtamisella pystyy sanomaan onko biisi valssi vai meneekö se 4:ään. Tämä on ihan hyvä alku, ja jos ei vaan millään pysty mitään tämän kummempaa biisistä plokkaamaan niin se on ihan OK, sillä seuraavalla kerralla onnistuu ihan pikkuriikkisen paremmin, ja tämä johtaa vääjäämättä taitojen karttumiseen. Tästä eteenpäin voi sitten jatkaa vaikka etsimällä biisin sävellajin tai aloitussävelen, joka onnistuu kun soittelee omalla soittimella eri säveliä, ja siitä voi jatkaa kokeilemalla melodiaa tai sointuja. Jos ei pysty jotain ihmekikkailua plokkaamaan niin sitten jättää sen väliin ja poimii kaiken muun.
 
Tuo edellinen Flecktones voi kyllä olla aloittelijalle aika haastava, mutta haluaisiko joku yrittää sen edellisen biisin kertosäettä, eli tätä: http://www.youtube.com/watch?v=FSOxeRbUJXc kohdasta 2:02 eteenpäin, joka alkaa "as much as I make believe...". Siinä tulee muutama aika selkeä sointu, joista voi helposti löytää ainakin bassosävelet. Eka sointu on D.
jaacob
02.05.2010 11:13:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tommi S.: Haa! Nythän minä vasta tajuan tämän pelin todellisen luonteen!
 
Tämän pelin kuuluukin olla sellainen kuin ne soolo- ja sävellysskabat ja mitä muita niitä onkaan, eli yksi säveltää jonkin melodian tai sointukierron tai vastaavan, ja laittaa sen mp3-muodossa (tai YouTube ym.) muiden kuunneltavaksi, ja sitten kaikki muut plokkaavat.
 
Joo, juurikin näin. Mutta oikaisin itse säveltämisestä sen verran, että käytin ekana esimerkkinä bassolinjaskaban vanhaa vetoa. Mutta estradi on vapaa ihan kaikenlaisille esimerkeille; olis hauska, kun saatais sekä yksinkertaisia, että hiukan haastavampia
keissejä. Ei muuta ku rohkeesti vaan analyyseja ja peliin!!
 
strophe
04.05.2010 12:53:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuosta adaptive pitch-leikistä tuli ainoastaan 0,9 Hz :(
 
Yksi, jota olen käyttänyt joskus, on tämä: http://www.musictheory.net/trainers/html/id90_en.html
 
Tuossa pitää tunnistaa intervalleja. Sopii erittäin hyvin aloittelijoille ja miksei tietty vähän kehittyneemmillekin. Itselläni tuottaa ongelmia vieläkin suuri seksti ja pieni septimi. Jostain syystä en kuule niiden kahden eroa kovin hyvin ja sekoitan ne säännöllisesti. Suuri septimi on helppo, koska se kuulostaa niin rumalta, mutta nuo kaksi ovat ainakin omaan korvaani hyvin samantyyppisiä. Joku psykoakustinen juttu, who knows...
 
~Volyymi korvaa puuttuvan taidon~ http://www.youtube.com/vonpalmhoff
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «