Muusikoiden.net
22.06.2017
 

Aloittelijat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mistä kappale koostuu?
1 2
nirava
09.03.2010 00:22:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Elikkäs kysyisin miten ja mistä osista kappale koostuu (A-osat ym.) ja mitä jokainen osa sisältää ym?
 
Numb
09.03.2010 08:46:22
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei siihen mitään sääntöjä ole. A-, B- ja muut kirjainosat ovat vain nimiä, jotka helpottavat kommunikointia asioista. "Siinä kun F-osasta mennään G-osaan on jotakin hämärää, joka ei oikein nyt hahmotu mulle".
 
John Cagella on kappale, muistaakseni nimeltään 4:33, joka koostuu siitä, että pianisti on 4 minuuttia 33 sekuntia soittamatta.
 
Kun minä kuolen, vaadin, että kuolinilmoitus laitetaan Myydään: Veneet ja Moottorikelkat -osastolle. -Sir Härö
Kukkis 77
09.03.2010 08:48:38
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Numb: John Cagella on kappale, muistaakseni nimeltään 4:33, joka koostuu siitä, että pianisti on 4 minuuttia 33 sekuntia soittamatta.
 
Jep. Tässä kyseinen kappale on sovitettuna koko orkesterille. Aivan parasta.
 
http://www.youtube.com/watch?v=hUJagb7hL0E
 
"Olen ohjannut suurimman osan elokuvistani kännissä. Poliisikoirakaan ei pysty sanomaan mikä niistä on tehty selvinpäin." -Aki Kaurismäki
Murgo
11.03.2010 05:38:47
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kukkis 77: Jep. Tässä kyseinen kappale on sovitettuna koko orkesterille. Aivan parasta.
 
http://www.youtube.com/watch?v=hUJagb7hL0E

 
Heh, vihdoinkin kappale jonka osaisin soittaa nuoteista millä tahansa instrumentilla, ehkä jopa laulaa. :)
 
Joo, ei kai niillä kappaleilla yleensä mitään yleismaailmallista rakennetta ole, joissain tyyleissä on vain yksi osa ja kertosäe jotka vain vuorotttelevat ja joissain taas voi olla A,B,C,D,E,F,G-osat jne. Meillä kuulee välillä treeneissä aika mielenkiintoisiakin luonnehdintoja biisin kohdista, vaikkapa "sikainfluenssakohta", "linnunpaskomiskohta" jne. :)
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
Kukkis 77
11.03.2010 07:54:08
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Murgo: Meillä kuulee välillä treeneissä aika mielenkiintoisiakin luonnehdintoja biisin kohdista, vaikkapa "sikainfluenssakohta", "linnunpaskomiskohta" jne. :)
 
Meillä sama. Tässä esimerkiksi nuotit noin 15 vuoden takaa: http://www.veriryhma.org/Konsertto.JPG
 
Ja sama meininki jatkuu tänäkin päivänä..
 
"Olen ohjannut suurimman osan elokuvistani kännissä. Poliisikoirakaan ei pysty sanomaan mikä niistä on tehty selvinpäin." -Aki Kaurismäki
Murgo
11.03.2010 19:44:11
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kukkis 77: Meillä sama. Tässä esimerkiksi nuotit noin 15 vuoden takaa: http://www.veriryhma.org/Konsertto.JPG
 
Ja sama meininki jatkuu tänäkin päivänä..

 
Joo, tutulta näyttää. :)
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
risto
12.03.2010 00:30:10 (muokattu 12.03.2010 00:33:21)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Numb: Ei siihen mitään sääntöjä ole. A-, B- ja muut kirjainosat ovat vain nimiä, jotka helpottavat kommunikointia asioista. "Siinä kun F-osasta mennään G-osaan on jotakin hämärää, joka ei oikein nyt hahmotu mulle".
 
John Cagella on kappale, muistaakseni nimeltään 4:33, joka koostuu siitä, että pianisti on 4 minuuttia 33 sekuntia soittamatta.

 
Kyllä biiseillä yleensä on rakenne ja tietyt samat rakenteet toistuvat hyvin paljon eri biiseissä jonkin tyylisuunnan sisällä. Harvinaisempaa on, että ei ole mitään rakennetta. 8 tahtia sisältävät osat ovat tavallisia. Jazzissa ja bluesissa 12 tahtia käsittävät osat ovat tavallisia. Usein biiseissä on alussa Intro osa ja sen jälkeen vaikkapa 8 tahdin osa A, joka ehkä kerrataan. Sitten voi tulla väliin vaikkapa Bridge osa, jonka jälkeen B osa joka sekin kerrataan jne. Variaatioita on totta kai mielin määrin, perusmusassa rakenteet kuitenkin aika lailla samoja. Kannattaa lukea kirjoista ja tutkia erilaisia biisejä.
 
PS. Kysymys olisi varmaan kannattanut heittää tuonne teoriapuolelle...
 
"Mutta näissä kaikissa me saamme jalon voiton hänen kauttansa, joka meitä on rakastanut." Room 8:37
Minushuman
13.03.2010 09:12:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kun parit ekat biisini rustasin, mä vain apinoin ihan suoraan rakenteeltaan jotain Metallican biisejä. Aika nopeasti sitä tolla tyylillä tajus miten noi biisit rakentuu, kun niitä konkreettisesti tohon tyyliin veivas. Siis ajatuksen kanssa. Ei niitten parien ekojen biisien tarvitse olla mitään maailman upeimpia biisejä. Tuskin ne kellään on. Tekee ne ekat biisit silleen, että tietää niiden olevan enemmän jotain harjoituksia, kuin varsinaisia biisejä. Ne ite biisit ehtii tehä myöhemmin. Tuskin lopetat soittamista ton ekan sävellyksen jälkeen. Tod.näk. sävellät vielä kymmeniä teoksia noiden jälkeen.
 
"And there goes the Challenger, being chased by the blue, blue meanies on wheels. The vicious traffic squad cars are after our lone driver, the last American hero, the electric centaur, the, the demi-god, the super driver of the golden west!"
agar
15.03.2010 04:32:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksinkertaisimmillaan osat ovat säkeistö (verse) ja kertosäe (chorus), niitä voi yhdistää taite (bridge). Säkeistössä voi olla A ja B osa. Lisäksi voi olla C osa, joka yleensä poikkeaa kappaleen yleisfiiliksestä jotenkin, esim. olemalla lyyrisempi ja hitaampi. Tuhannet pop/rock/iskelmä-kappaleet menevät kutakuinkin kaavalla "A B chorus A B chorus C chorus". Tämä on siis täysin paljaaksi revitty yksinkertaistus, variaatioita tästä palikkamallista on niin paljon kuin vain haluaa keksiä.
 
Charge
26.03.2010 08:46:54
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itselläni oli ekoissa biseissä suurinpiirtein juuri edellisessä viestissä mainittu rakenne, mutta koska biisit ovat ihan istrumentaalia, niin myöhemmin rupesin tekemään sellaista eipäätäeihäntää-musaa, mutta hauskaa se on. Siis siinä mielessä eipäätäeihäntää, että en niin tarkasti ole keksinyt tuota rakennetta. Sen kun antaa tulla vaan.
 
Ihan vipsahtanut.
riniti
26.03.2010 10:15:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Käsitys kappaleen (täsmällisestä) rakenteesta on todennäköisesti rakennettu enemmän tai vähemmän menestyshitteihin pyrkivän musiikkiteollisuuden ehdoilla. Levy-yhtiöissä on ymmärretty, että musiikin kuluttaja ehdollistuu nopeasti. Lisäksi kohderyhmä on jähmeä. Kun samaan kaavaan valettuja hittejä on putkessa jo useampia, kuluttaja ei enää usko muihin vaihtoehtoihin. Samaa ajattelua voi soveltaa vaikkapa lauluääneen: saisiko Bob Dylan tai Neil Young levytyssopimuksen tämän päivän levy-yhtiöstä? Kuinka monen huippubändin laulusolisti pääsisi läpi Idols-kisan karsinnasta?
 
Kari Peitsamon Kauppaopiston naiset ei aiheuta hämminkiä rakenteensa suhteen. Entä Lato? Tai Kirjoitan modernia runoa? Monet Dave Lindholmin lyhyet biisit?
 
Kaikki, mitä kappaleeseen laittaa, on rakennetta. Perinteiset tavat rakentaa kappale on hyvä tuntea (ne oivaltaa mainiosti vaikkapa katsomalla YouTubesta kappaleen guitar lesson -opetusvideon; palikat ovat siinä ikään kuin tarjottimella), mutta kappaleen tekemisen lähtökohtien pitäisi olla aina itse musiikissa.
 
On siis harjoiteltava kovasti. Harjoittelu oman soittimen parissa on yhtälössä keskeinen elementti. Harjoittelun myötä kyky toteuttaa omia musiikillisia ideoita paranee. Kun idea lopulta kantaa, sen ympärille rakentuu kuin huomaamatta rakennusteline. (Kannattaa tietenkin hankkia laite, jonka avulla voi äänittää / kehittää ideoitaan.) Kuulet todennäköisesti jo muitakin soittimia päässäsi. Jos kappale on rakentunut hyvin lähelle perinteisiä tapoja säveltää vastaavanlaista musiikkia, perinteitä kannattaa käytää hyväkseen. Jos kappaleen rakenne on outo tai epämääräinen (mutta se mielestäsi toimii), joudut pohtimaan, luotatko omaan arvostelukykyysi vai survotko kappaleen sittenkin valmiiseen muottiin.
 
Huonoimmassa vaihtoehdossa valmiit rakenteet tulevat ennen musiikkia. Näin toteutetaan merkittävä osa kuulemastamme musiikista - vailla intohimoa, virheitä ja tekemisen pakkoa.
 
Oikea ratkaisu ei ole koskaan se ilmeisin - valmiiksi tallattu, liikennevaloilla varustettu latu. Jos musiikin tekemisestä haluaa nauttia, kannattaa painella umpimetsään.
 
Aika ei ole lukujärjestys. Mahdottomat asiat on alettava heti. (Paavo Haavikko)
Charge
26.03.2010 18:05:18
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuo on muuten kamalaa, kun ajattelee jotain Idolsia. Huippbändeillä on huippulaulajat, faktaa. Mutta Fakta on sekin, että eivät kyllä ikinä pääsisi Idolsista läpi!
 
Ihan vipsahtanut.
riniti
26.03.2010 19:11:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Charge: ... eivät kyllä ikinä pääsisi Idolsista läpi!
 
On se aika hurjaa. Idolsista menee läpi Idols-muottiin sopiva laulaja. Se on ehkä noin 0,1 % kaikesta laulajamateriaalista. Vaarallista on se, että nuoret katsovat näitä tv:n hittiformaatteja (siinä se maaginen sana taas tuli!!) ja muokkaavat musiikillista tajuntaansa niiden avulla.
 
Kun maailma ympärillä on täynnä loistavia muotteja ja muotit täynnä loistavia muusikoita, harva muusikon alku tulee ajatelleeksi, että asioita voi tehdä aina myös toisella tavalla.
 
Sori. Pitää tehdä.
 
Charge: Huippbändeillä on huippulaulajat, faktaa.
 
Yritin kommentissani viitata siihen, että välttämättä näin ei ole. Riittää, että huippubändissä on laulaja, joka sopii yhtyeeseen. Esimerkiksi Jim Morrisonia ei voi hyvällä tahdollakaan pitää huippulaulajana. Hyvän bändin kemia saattaa olla kasassa, vaikka kaikki muusikot olisivat suhteellisen keskinkertaisia soittajia / laulajia. (Ei mene tämäkään kauas Doorsista...) Mutta se lopputulos! Se vain jotenkin... syntyy.
 
Aika ei ole lukujärjestys. Mahdottomat asiat on alettava heti. (Paavo Haavikko)
Charge
26.03.2010 20:23:58
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Anteeksi, huono sanavalinta. Juurikin näin, että laulajan tulee sopia bändiin. Mutta en kyllä usko, että esim. joku Tarja Turunen pääsisi idolsista läpi, jos siis teoreettisesti ajatellaan. Idols vaan on sellaisten huonojen laulajien etsimispaikka, jossa halutaan sössiä kaikki samaan tylsään muottiin, eikä näissä laulajissa ole yhtään mitään omaa ja erikoista. Ei vaikka hakemalla hakee.
 
Ihan vipsahtanut.
JIRPPI
26.03.2010 20:42:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kappale koostuu kappaleen osista.
 
EATEN... My one desire, my only wish is to be EATEN...
tepeh
26.03.2010 21:01:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JIRPPI: Kappale koostuu kappaleen osista.
 
Tää vastaus on vähän kun esim. peruna on peruna, ellei se ole punajuuri.
 
Musiikin takia tänne tultiin, rölöjen takia tänne jäätiin.
Charge
26.03.2010 21:50:44
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minusta JIRPPI kyllä kiteytti asian vallan mallikkaasti. No, olihan se vähän rölölöm mutta silti, aika hyvin asian ytimessä. :)
 
Ihan vipsahtanut.
riniti
26.03.2010 22:09:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tepeh: Tää vastaus on vähän kun esim. peruna on peruna, ellei se ole punajuuri.
 
Näithän Jirpin sloganin: Eaten... Taitavaa johdatusta kohti tepehin ruokapöydän raaka-aineisiin liittyvää havaintoa!
 
Joo, osiahan ne osat ovat. Riippuu mittakaavasta, minkälaisia osia. Lueskelin juuri skaaloista jotakin sellaista että kun niissä mennään tarpeeksi pitkälle, kannattaa unohtaa koko juttu ja soittaa sitä, mikä kuulostaa hyvältä.
 
Idols-kisasta vielä sen verran että koko juttuun kannattaa suhtautua suurella huumorilla. Kuten kaikkeen kilpailuun. Saattaa olla kasvatuksessa vikaa, jos nuori on valmis nokittamaan koko potin yhden kiiltävän formaatin varaan. Jos ei pidä varaansa, siinä saattaa muuttua harakaksi!
 
Aika paljon nämä jutut minusta kiertyvät treenaamisen ympärille. Ainoa keino kasvattaa itsetuntoa ja luottamusta omaa tekemistä kohtaan - oli se sitten soittamista tai säveltämistä - on hankkia kunnollinen soittotaito. Jossakin lehdessä oli viime vuoden puolella juttu muusikoista, jotka soittavat vain softaa. Kaverit kertoivat, että soittotaito on turhaa painolastia. Softalla voi tehdä kaiken. Ennustivat lisäksi, että softalla soittelevien osuus säveltäjistä kasvaa kovaa vauhtia.
 
Enpä tuohon usko. Aikansa kutakin. Kun todellisuus päättää asettua tielle, se saattaa käydä nopeasti. Kolarissa menee helposti naama ruttuun. Sitten ruvetaan etsimään kellareista kissojen ja koirien kanssa soittotaitoisia propellipäitä.
 
Olenkohan jo tarpeeksi kaukana topicista?
 
Aika ei ole lukujärjestys. Mahdottomat asiat on alettava heti. (Paavo Haavikko)
tepeh
28.03.2010 20:54:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jollakin kun oli kuva siitä lapusta, niin olisi kiva tietää miltä "runkkuriffi" kuulostaa tai mistä se on saanut nimensä. :D
 
Musiikin takia tänne tultiin, rölöjen takia tänne jäätiin.
Charge
28.03.2010 20:59:02
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eihän siitä mitään tule, jos ei kädessä pysy muu kuin tietokoneen hiiri. Kyllä minusta sana "muusikko" tarkoittaa myös pitkälti sitä, että osaa soittaa. Maailma täynnä Basshuntereita on painajainen, kyllä sinne aina yksi Alexi Laiho pitää mukaan mahtua.
 
Ihan vipsahtanut.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2017, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti