Muusikoiden.net
18.06.2018
 

Aloittelijat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mitä pedaaleja tai efektejä bassolle, vai tarteeko ollenkaan?
1 2
Easy Living
14.04.2009 13:06:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mietin että mitä efektejä tai pedaaleja aloittelijan kannattaa tai tarttee ostaa jos soittaa bassoa ja mistä niitä vois mahdollisesti saada.
 
Numb
14.04.2009 13:55:52
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei bassolle mitenkään automaattisesti pedaaleja/efektejä tarvitse.
 
Hankinnat kannattaa muutenkin tehdä niin päin, että hankkii sellaisen efektin jolle on tarvetta, ei niin että kunhan jotain.
 
A waist is a terrible thing to mind.
Antti1
14.04.2009 14:03:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Numb: Ei bassolle mitenkään automaattisesti pedaaleja/efektejä tarvitse.
 
Hyvin usein ei tarvitse ollenkaan.
 
Monesti livenäkin basistien soundi on tupannut parantumaan melko paljon, kun mä oon etupäästä huudellut, että voisko saada säröt ja muut härpätykset pois päältä. Järjettömiä kohinavalleja ja yläpääboosteja tuntuu tulevan vastaan, varsinkin metallibändeillä. Lienevät säätäneet vehkeet nilkoissa ja vaahtomuovit korvissa --> ei hyvä.
 
"I do not need a microphone. My voice is fucking powerful!" -JB
Hirsimäki
14.04.2009 15:23:06
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllähän se PIENI särö sinne raskaampaan musiikkiin kuuluu, mutta pitää muistaa ettei sitä tarvitse täysille laittaa. Itse tykkään käyttää myös reverbiä jonkin verran. Kompura on päallä pääosin vain slappisoitossa ja chorusta käytän hitaammissa "soolosissa". Wahin kanssa se menee melkein vain pelleilyksi... kiva silläkin välillä jotai maustetta tyrkätä mukaan.
 
Aina ei voi soittaa...
Easy Living
14.04.2009 15:30:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oon ihan tutkalla näissä efektiasioissa enkä tiiä niistä syvällisemmin oikeen mitään. voiko joku valottaa mulle että jos haluun esim pienen särön beisiin niin mitä kannattaa ostaa ja mistä ja kuinka paljon maksaa. Mitä te esim käytätte?
 
Antti1
14.04.2009 15:36:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hirsimäki: Kyllähän se PIENI särö sinne raskaampaan musiikkiin kuuluu, mutta pitää muistaa ettei sitä tarvitse täysille laittaa.
 
Ei se junttauksessa välttämättä haittaa, vaikka säröä olisi paljonkin. Ne on vaan harrastelijoilla usein säädetty niin kummallisen kuuloiseksi kilinäksi, että tuntuu kuulo lähtevän. Asiansa osaava basisti saa imo käyttää efektejä ja säröä ihan just niin paljon, kuin itseään lystää ja kokonaisuuteen sopii.
 
"I do not need a microphone. My voice is fucking powerful!" -JB
rintapek
14.04.2009 16:00:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Easy Living: Mietin että mitä efektejä tai pedaaleja aloittelijan kannattaa tai tarttee ostaa jos soittaa bassoa ja mistä niitä vois mahdollisesti saada.
 
Aloittelijan kannattaa ostaa semmoinen basso, millä on ittestä kiva soittaa. Ja sit semmoinen vahvistin/kaappi josta lähtee itteä miellyttävä saundi semmoisenaan. Noi efektit on sit mausteita, joita laitetaan ripaus tarpeen mukaan. Ei kande ensimmäiseks edes miettiä.
 
One kind of music only - the good kind
Cornflake
14.04.2009 16:15:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ainoa must juttu on oikeastaan viritin.
 
Jos on sellainen fiilis, että jotain purkkeja on pakko sinne väliin kehitellä, niin esmes kevyellä säröllä ei saa pahaa tuhoa aikaan. Tai iisillä ja kevyesti käytetyllä basso-käyttöön tarkoitetulla kompuralla (EBS multicomp, esmes). Mutta nää ei olekaan varsinaisia efektejä, kompressori saati pikku särökään:-)
 
Ja mieluummin liian vähän, kuin "tarpeeksi".
 
Mutta varsinkin kunnon efektejä, törkeimpänä kaikua, kannattaa alkaa siihen basson ja vahvarin väliin tunkeen vasta sitten, kun soitto kuulostaa jo muutenkin niin hyvältä, että kaiku ei voi sitä enää tuhota.
 
Se tarviiko efektiä tai toista on makuasia, mutta fakta on se, että tiukka ja toimiva basso ei tartte mitään hilavitkutinta. Hyvän tatsin vaan.
 
Tokihan noista voi olla iloa ja osaavissa käsissä saada kaikkee kivaa ja persoonallista irti, mutta oma vastaus ketjun otsikkoon: viritin on ainoo mitä tarvii.
 
I ain't gonna work on Maggie's farm no more
epi2
14.04.2009 16:46:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eihän noita purkkeja nyt noin ostella, että tullaan m.nettiin kysyyn, että mitä purkkeja SÄ tarviit, eiköhän jokasella oo omat tarpeensa. Mitkään purkit ei oo koskaan pakollisia. Joten, jos joskus tunnet että tarviit vaikka overdriven ja kompuran, osta ne sillon, jos et niitä nyt koe tarvitsevas.
 
Cornflake
15.04.2009 08:46:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

epi2: Eihän noita purkkeja nyt noin ostella, että tullaan m.nettiin kysyyn, että mitä purkkeja SÄ tarviit, eiköhän jokasella oo omat tarpeensa.
 
Jos sun mielestä aloitteleva soittaja ei saa kysyä että mitä uuden soittimensa kanssa tupataan käyttämään tai tarviiko ylipäätään käyttää mitään (jotka ovat oikeasti ihan hyviä kysymyksiä), niin vois melkein sanoa että mielipiteesi on väärä.
 
I ain't gonna work on Maggie's farm no more
gunner
15.04.2009 10:52:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ite näkisin ton osin myös niin, että sen alottelijan kannattaa hankkia joku multiefekti, josta lähtee kaikki erikoisemmatkin pöristimet. Sillä hetken leikittyään helposti huomaa vaan olevansa tyytyväinen, kun kaikki ylimääräinen on pois päältä.
 
Tarvii kuitenkin oman kosketuksen niihin kamoihin, että tajuaa.
 
"Aluks mä ajattelin, et EI VITTU, mut sit mä kelasin, et EI SAATANA!" - Remu Aaltonen
Simo78
15.04.2009 10:54:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Metalzone ja säröt kaakkoon, niinku yksi tuttu sen punkbändissä:-D. Olivat meijän mökkifestareilla soittamassa ja kun tuo kaveri tökkäsi piuhat kiinni, niin oli aika vitun infernaalinen mökö--> kamat lainannut toinen tuttu basisti tuli aika nopeasti repimään hihasta, että nyt käyt vähän sanomassa "säröt pienemmälle". Eli ei näin ainakaan!
 
Jos bassosäröä halajaa, niin esim. bad monkey on halpa ratkaisu(vaikka on kitaraefekti, niin toimii) tai bossin odb-3. Digitechin bassosärö oli aika huono, joten sitä en lähtisi ostamaan. Nuo kaikki on aloittelijalle sopivassa budjetissa, turha alkuun ostaa "liian" hyvää, mutta ei myöskään "liian" huonoa lue. behku yms. muu susipaska...
 
IJarro
16.04.2009 16:13:23 (muokattu 16.04.2009 16:15:29)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toi multiefekti ei välttämättä oo hyvä ratkasu, koska ainakin mun kokemusten mukaan halvat multiefektit on ollu poikkeuksetta aika kuraa. Ja En vaan millään usko et alottelija panostaa montaa sataa euroa multihärpättimeen, ellei varsinaista tarvetta ole.
 
Kannattaa aika tarkkaan testailla ja kuunnella soundeja bändin kanssa ja ilman, jos säröpedaalia laittaa väliin. Kitaravempeleissä se taajuusalue on vähän eri ku bassolla ja low-pass -filtterit syö usein aika pahasti alapäitä pois. Sama homma on monissa halvoissa "bassosäröttimissäkin".
EBS multidrive on pätevä. Rosoa tulee eikä alapäät häviä. Toimii.
 
EDIT: ja vielä itse asiaan. Volumepedaali (ei varsinainen efekti, mut poljin) on aikasen käteväs vehje bassoillessa.
 
Aluks hei, väliin hei, loppuun hei hei...
LP96
16.12.2012 01:10:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itselläni on syntynyt syvä viha basistien efektienkäyttöä vastaan. Ei vain kuulosta hyvältä. Oman bändin basistilla on isompi pedaalilauta, kuin kitaristeilla yhteensä, täynnä turhia ja aivan paskan kuuloisia ja mauttomasti käytettyjä efektejä. Ringmodulator, eventide pitchfactor (käyttää jotain whammya tms.?), autowah, ynnä muita kalliita härpäkkeitä, mitkä varmasti syövät kaiken alapään ja tiukkuuden soundista.
Ja släppiä ja kaiken maailman jazz-itämaisia skaaloja pitää joka väliin tunkea. Kauheata ylisoittamista. Oikeasti, jos ei soita Fuusiojazzproge-coverbändissä, ei basisti kyllä efektejä paljoa tarvitse, tuskin ollenkaan. Bändisoitossa on tiukka, luonnollinen bassosoundi paras. Ja basisti voi aivan hyvin lopettaa sen bassoilun, jos luulee että on soolokitaristi eikä basisti. Onko se niin vaikeaa soittaa junnaavia bassolinjoja? Tämä on oma mielipide, mutta piti nyt avautua kun niin ankarasti ketuttaa tämä oman bändin basistin tilanne.
Mutta kohtuudella kaikkea voi käyttää.
 
Rytmikitaristi99
16.12.2012 08:54:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hevibändiin saa aikas hyvät bassosoundit jollain säröllä ja kompuralla. Soundia auttaa erittäin paksut kielet.
Muussa musiikissa basso on parhaimmillaan ilman efektejä. Joskus harvoin joku chorus/reverb/delay saattaa toimia.
 
Mä vaan
16.12.2012 13:38:21 (muokattu 16.12.2012 13:39:31)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse voisin suositella Bossin ME50B-multihärpäkettä. Löytyy säröt, chorukset, kaikki mitä bassolle tarvitsee ja kaikki mitä ei tarvitse. Eli jos bassolle haluaa niin tavallista kuin erikoista saundia, niin tämä. Niin ja hintakin on melko maltillinen, käytettynä 100-150€, ja uutena http://www.thomann.de/fi/boss_me50b_bassmultieffekt.htm
 
Hullu basisti.
crestfall
19.12.2012 11:58:56
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LP96: Itselläni on syntynyt syvä viha basistien efektienkäyttöä vastaan. Ei vain kuulosta hyvältä. Oman bändin basistilla on isompi pedaalilauta, kuin kitaristeilla yhteensä, täynnä turhia ja aivan paskan kuuloisia ja mauttomasti käytettyjä efektejä. Ringmodulator, eventide pitchfactor (käyttää jotain whammya tms.?), autowah, ynnä muita kalliita härpäkkeitä, mitkä varmasti syövät kaiken alapään ja tiukkuuden soundista.
Ja släppiä ja kaiken maailman jazz-itämaisia skaaloja pitää joka väliin tunkea. Kauheata ylisoittamista. Oikeasti, jos ei soita Fuusiojazzproge-coverbändissä, ei basisti kyllä efektejä paljoa tarvitse, tuskin ollenkaan. Bändisoitossa on tiukka, luonnollinen bassosoundi paras. Ja basisti voi aivan hyvin lopettaa sen bassoilun, jos luulee että on soolokitaristi eikä basisti. Onko se niin vaikeaa soittaa junnaavia bassolinjoja? Tämä on oma mielipide, mutta piti nyt avautua kun niin ankarasti ketuttaa tämä oman bändin basistin tilanne.
Mutta kohtuudella kaikkea voi käyttää.

 
Eikö kannattaisi avautua asiasta basistille eikä tänne?
 
Itse kyllä tykkään jos basso tekee koko ajan jotain omaansa taustalla, mutta se vaatii jo helvetisti taitoa ja tyylitajua basistilta, että osaa änkeä oikeata tavaraa oikeaan kohtaan ja hyvällä maulla. Jos taustalla menee koko ajan bassosoolo, joka ei liity mitenkään muuhun biisiin, ollaan melko lailla hakoteillä.
 
Mutta kyllähän kunnon efektilauta basistillekin sopii, jos osaa käyttää sitä oikein. Hyvä maku tässä on myös avainsana. Sopivia esimerkkejä asiaan lienevät Tool ja Tuvalu.
 
"Tuntuu siltä, että oli aiheena vaikka pyöräkuormaajat niin pian tulee crestfall ja kertoo, että pyöräkuormaajalla ajelu on mukavaa, mutta ei millään bulkkivolvolla vaan kyllä Komatsulla nousee hiekan kuskailukin ihan uusiin sfääreihin." -Quru
Big_D
12.03.2013 01:44:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Easy Living: Mietin että mitä efektejä tai pedaaleja aloittelijan kannattaa tai tarttee ostaa jos soittaa bassoa ja mistä niitä vois mahdollisesti saada.
 
ite en oo paljoo tommosia härveleitä käyttäny mutta yksi mitä tulee käytettyä aina silloin tällöin niin on Bad monkey. ja jos olet aloittelija niin ei siihen pedaliin/pedaleihin kannata hirveää määrää rahaa tunkea näin alkuun ainakaan.
mutta veikkaisin että jossain vaiheessa ainakin tulee hinku kokeilla kun on uuden karhean metal bändin saanu hankittua.
Bad monkey maksaa vähän. itse ostin noin vuosi sitten ja maksoi muistaakseen about 35e
ja sitä saa lähes jokaisesta musiikkiliikkeestä.
hyvä kokeilla aluksi tuollaisella pedalilla että tykkäätkö yleensä siitä säröstä siinä bassossa.
toki kalliimmissa hilavitkuttimissa on parempi särö mutta tuo bad monkey antaa ainakin suuntaa.
 
Murgo
12.03.2013 05:47:53 (muokattu 12.03.2013 05:51:47)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Simo78: Metalzone ja säröt kaakkoon, niinku yksi tuttu sen punkbändissä:-D.
 
Ehkä hiukan offtopiccia mutta ainakin jotkut kitarapedaalit tuntuvat käyttäytyvän bassolla aika eri tavalla kuin kitaralla. Meidän basisti käyttää nykyään minun DOD Death Metaliani joka kitaralla on useimpiin tilanteisiin aivan liian säröinen mutta yllättäen bassolla lähtee aika maltillinen ja oikein hyvän kuuloinen murina.
 
Suoraan vahvistimen linjalähdöstä äänitetyn soundin kyllä muutti liian säröiseksi, kaappi ilmeisesti pyöristää sitä. Pitää seuraavalla kerralla koettaa äänittää bassokin mikillä kaapin edestä.
 
Kerran kokeilin tuota myös baritonisaksofonilla klippimikin kanssa ja siinäkin kuulosti varsin miellyttävältä vaikka odotin lähinnä sirkkelimäistä sirinää.
 
Eli jos itseltä tai kavereilta löytyy ylimääräisiä "turhia" kitarapedaaleja niin kannattaa kokeilla bassollakin, saattavat yllättää jopa positiivisesti. :)
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
Kalmo
12.03.2013 10:28:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse en ole ikinä bassoa soittanut tai omistanut, mutta yllätyin, että muutamassa postissa suositeltiin reverbiä. Äänityspuolella kun matalille äänille laitettu kaiku on usein nopein tapa saada lopputuloksesta epämääräistä mössöä. Mutta en minä vastaan väitä, kunhan yllätyin.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti