Muusikoiden.net
20.04.2024
 

Roots »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Roots - lyhyt oppimäärä
1
Mahe
24.02.2017 19:38:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kokeillaas tällaista:
 
Oma musiikinkuuntelu on aikanaan penskana lastenlaulujen jälkeen lähtenyt klassisesta musiikista, sellonsoittoharrastuksen myötä, siirtyen siitä faijan vanavedessä bluesiin (Robert Cray, SRV, Luther Allison, John Mayall jne.) kunnes koin Rock-herätyksen teini-iässä, ja muu musiikki on aikalailla jäänyt paitsioon ja unohtunutkin.
 
Nyt kun sitten on parikymmentä vuotta menty rock- ja metallilinjalla raskaampaan suuntaan, jonkunlainen päätepiste lienee saavutettu. Kitaraan myöhäisellä iällä tartuttuani haluttaisi vähän laajentaa horisonttia ja nimenomaan sinne vanhempaan suuntaan ja rootsiin päin, ehkä hakea niitä juuria mistä tää kaikki on lähtöisin?
 
Heittäkääs suuntimia tältä pohjalta, että minne kannattaisi suunnata selvittääkseen mitä ihmettä se sellainen Roots kaikessa komeudessaan? Vanhojen partojen ikonisimmat levyt jotka kuuluu yleissivistykseen? Nykyiset soihdunkantajat? Entäs tämä kotomaamme?
 
Sivujuonteena, mitä aiheesta on kirjoitettu? Jotain hyviä kirjoja joita lueskella levyjen soidessa?
 
RJU
25.02.2017 12:35:25 (muokattu 25.02.2017 12:36:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lyhyt oppimäärä voi olla elämän mittainen matka, mutta kokeillaan. Suhteellisen tuore kotimainen kirja Hilamaa, Heikki / Varjus, Seppo : Ennen Elvistä on lukemisen arvoinen. Sen lähdeluettelon kautta pääsee eteenpäin kepoisasti.
 
Varhaista countryä ja country bluesia voi lähestyä vaikka seuraavien artistien kautta: Sam McGee, Riley Puckett, Gid Tanner, Charlie Poole, Dock Boggs, Arthur fiddlin' Smith, Carter Family, Jimmy Rodgers, Milton Brown, Bob Wills, Lonnie Johnson, Charley Patton, Papa Charlie Jackson, Son House, Memphis Minnie, Blind Blake, Blind Boy Fuller, Bessie Smith, Mamie Smith, Blind Lemon Jefferson, Leadbelly, Big Bill Broonzy, Tampa Red, Big Maceo Merriweater, Leroy Carr, Sonny Boy Williamson I, Lightning Hopkins, Bo Carter, Mississippi Shakes, Tennessee Chocolate Drops ja folk revivalin myötä löydettyjä Fred McDowell, Mance Lipscomb, Roscoe Holcomb, Doc Watson...
 
Sähköisempää ja mondernimpaa bluesia: Sonny Boy Williamson II, Howlin' Wolf, Muddy Waters, Jimmy Rogers, Little Walter, T-Bone Walker, BB King, Lowell Fulson, Buddy Guy, Otis Rush, J B Lenor, John Lee Hooker, Slim Harpo, Lightning Slim, Jimmy Reed, Ike Turner, James Cotton, Professor Longhair, Roy Brown, Wynonie Harris, Gatemouth Brown, Charles Brown, Amos Milburn, Elmore James, Louis Jordan, Junior Parker, Albert King, Freddie King, Ruth Brown, Etta James, Lonnie Brooks...
 
Nämä tulivat mieleen tältä istumalta pinnistelemättä. Modernimman countryn tipautin pois suosiolla, mutta sitäkin piisaa paljon.
 
Mahe
25.02.2017 15:55:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos ja kumarrus, siinäpä sitä onkin jo listaa kahlattavaksi :) Tuttuja mutta unohtuneita nimiä ja täysin uusiakin.
 
Tarkentava kysymys:
 
Kun noi Blues-papparaiset esimerkiksi on monesti levyttäneet ties kuinka monella vuosikymmenellä, niin sinne sekaan mahtuu sutta ja timanttia. Hakusessa olisi ehkä semmoisia käänteentekeviä julkaisuja, joko yksittäisen artistin uralla tai koko genren kannalta.
 
Seuraavaksi kirjastoon sitten tuota opusta etsimään.
 
RJU
25.02.2017 16:36:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Listaltani jäi pois Robert Johnson, jonka koko tuotanto on saatavilla tupla cd:llä Aiheesta on useampi versio olemassa. Toinen edellisestä unohtamani oli Blind Willie Johnson (eivät sukua), jonka tuotanto löytyy myös tupla cd:nä.
 
Hieman paha on kirjata levyjä, koska oma kokoelmani on pääosin vinyyliä ja cd:t ovat nekin enimmäkseen jo iäkkäämpiä.
 
Esim. Lightning Hopkinsin Alladin levytykset ovat mielestäni hänen parasta tuotantoaan, vaikkei hän aivan laittamatonta tavaraa muuallakaan tuottanut. Muddy Watersin, Howlin Wolfin, Little Walterin, Sonny Boy Williamson II:n, Jimmy Rogersin Chess tuotanto. Wolfin osalta myös SUN ja Sonny Boylta esim. Modern (Memphisisä tallennetut äänitteet) ovat laadukkaita. Vielä esimerkiksi: Bobby Blandin ja Junior Parkerin Duke levytykset ovat mielestäni erinomaisia. Useilta artisteilta on keskeistä materiaalia koottu levy-yhtiökohtaisesti. Kun katsoo esim. All music guidesta henkilökuvan ja levy-yhtiöt, saa viitteen, mitkä ovat kunkin artistin keskeistä materiaalia. Sieltä löytyy myös discografiakatsauksia. Veikkaan, että kirjastojen tarjonna kautta pääsee asian äärelle tai Spotify:n kautta. Jälkimmäisestä minulla on vain kalpea aavistus. Paljonhan levyjä on ladattu myös youtubeen.
 
Kefiiri
25.02.2017 20:39:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Täytyy mainita yksi oma suosikki eli Hound Dog Taylor... armotonta ja hilpeää menoa. Youtubesta löytyy levytyksiä. Tyylilajinsa huippu!
 
En ole musiikin asiantuntija.
MadMatt
26.02.2017 11:23:07 (muokattu 28.02.2017 05:50:31)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Valikoitua mustaa bluesia 1920-luvulta vuoteen 1969 omasta levyhyllystä.
Listalla on enemmän tai vähemmän ikonisia levytyksiä ja merkittävyydestään huolimatta joka tapauksessa tutustumisen arvoisia.
 
https://dl.dropboxusercontent.com/u/5120828/blues20-60sn.jpg
 
Epämuusikko
27.02.2017 15:00:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En tiedä rootsista, mutta säikähdin nimimerkkiäsi.
 
"Thank you for the music, white boy". 6-stroke troll #1
Riiski
04.03.2017 00:55:33 (muokattu 04.03.2017 00:57:14)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Charley Patton, Son House,Robert Johnson, Carter Family, Jimmie Rodgers, Big Bill Broonzy, Roy Acuff, Muddy Waters, John Lee Hooker, Hank Williams, Ernest Tubb, Sonny Boy Williamson II, Elmore James, B.B. King.
 
Noin niinku muutama 1920-50-luvun merkittävä tyyppi.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «