Muusikoiden.net
21.05.2018
 

Roots »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mites Robert Johnsonin levyt löydettiin?
1
Old Guitar
28.05.2011 03:24:38 (muokattu 28.05.2011 03:28:59)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Otsikossa tuli jo kysymys, joka tuli yks päivä mieleen. Minä vuonna ja miten ne nousivat bluesin legendoiksi? Kuka kappaleita alkoi ensin levyttää uudestaan? Jaa niin päin pois... Kai Clapykin sanomaa levitti valkoiselle kansalle?
 
Ota iisisti - loppu lähestyy...
RJU
28.05.2011 08:31:17 (muokattu 28.05.2011 09:20:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

King of the Delta Blues Singers lp julkaistiin 1961 ja sillä on 16 raitaa. Tuolloinhan jenkeissä oli folk ja blues boomi eli vanhoja blues ja old timey sekä folk artisteteja löydettiin uudestaa ja heidän tuotantoansa julkaistiin ajanmukaisessa formaatissa lp:llä. Niin se oli paremmin saatavilla. Kakkososa tuosta levystä julkaistiin 1970. Sen jälkeen pari kakkosottoa on julkaistu jälkipainoksilla lp:llä ja/cd muodossa. Johnsonhan levytti 29 eri kappaletta ja ottoineen häneltä säilyi 42 raitaa. Tuossa Wikipedian juttu levystä http://en.wikipedia.org/wiki/King_of_the_Delta_Blues_Singers . Ykkösosa on laajavaikutuksellisimpia kokoelmalevyjä populaarimusiikin parissa.
 
Muddy Watersin, Howlin Wolfin ja Elmore Jamesin merkitys Johnsonin materiaalin kierrättäjinä on suuri. Toki muutkin etelästä kotoisin olleet bluesmiehet Robertin tuotantoa esittivät, mutta nuo kolme olivat chicago bluesin keskeisiä hahmoja. Sitä kautta suuri valkoinen (rock ja blues) yleisö jenkeissä ja Euroopassa Johnsonin löysi. Johnny Shines oli Johnsonin ikätoveri ja soittokumppani. Robert Lockwood Jr:n Robert opetti soittamaan, hellustelihan Johnson Lockwoodin äidin kanssa. Molemmat ovat levyttäneet Robert Johnsonin tuotantoa varsin varhain.
 
sub zero
28.05.2011 17:11:27 (muokattu 28.05.2011 17:19:35)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Old Guitar: Otsikossa tuli jo kysymys, joka tuli yks päivä mieleen. Minä vuonna ja miten ne nousivat bluesin legendoiksi? Kuka kappaleita alkoi ensin levyttää uudestaan? Jaa niin päin pois... Kai Clapykin sanomaa levitti valkoiselle kansalle?
 
Ilmeisesti Johnson oli jo saanut jonkinlaista mainetta 1940-luvun alussa, jos kerran Alan Lomaxkin Muddy Watersia tuolloin nauhoittaessaan oli etsinyt aluksi nimenomaan Johnsonia. Kuten wikipediassa luki, parhaiten myynyttäkin savikiekko-singleä oli kuitenkin liikkeellä vain noin 5000 kappaletta.
 
RJU:Muddy Watersin, Howlin Wolfin ja Elmore Jamesin merkitys Johnsonin materiaalin kierrättäjinä on suuri.
 
Toisaalta osa "Johnson-covereista" ei ole välttämättä Johnsonin inspiroimaa, koska monet aiemmat ja myöhemmät soittelivat samoja biisejä tai muunnelmia niistä. Elmore Jamesin "Dust my Broom" esimerkiksi on epäselvä tapaus, että kumpi sen miehistä alun perin teki (Johnson toki levytti sen ensin).
 
Tässä on tällainen cd-boxi esitelty, jossa on Johnsonin biisien varhaisempia versioita sekä toisaalta Johnsonin levytysten pohjalta tehtyjä covereita. Tuon selostuksen lukemalla vois selvitä muutama kysymys...
http://sundayblues.org/archives/98
 
olennainen pätkä:
The final two discs contain those artists who have been influenced by Johnson either directly Johnny Shines, Robert Lockwood, Calvin Frazier, Honeyboy Edwards or indirectly like Muddy Waters and Elmore James. Thematically this is where the box strains at the seams; Muddy for instance was more influenced by Son House and may have seen Johnson once or not at all, Robert Lee McCoy (Robert Nighthawk) probably met Johnson but bears no stylistic influence, the same can be said for Big Joe Williams (although a couple of Johnsons Terraplane Blues lines showed up in Im A Highway Man) and Baby Boy Warren does a faithful cover of Stop Breaking Down although its unknown where he learned the song
 
Eli helppo ei ole aina sanoa, mistä biisit on peräisin ja keneltä on opittu
 
Ja sitten tuosta, että mistä Johnson sai ideoita (huomaa erityisesti, mitä sanotaan Lonnie Johnsonista):
The 25 tracks are a whos who of country blues greats including extraordinary slide guitarist Kokomo Arnold an inspiration for Johnsons Sweet Home Chicago and Ill Believe Ill Dust My Broom, Leroy Carr whose urbane When The Sun Goes Down was the source of Love In Vain, the popular Peetie Wheatstraw whose Police Station Blues was reworked by Johnson into Terraplane Blues and Hellhound On My Trail and Lonnie Johnson, one of the eras most influential guitarists, whose Life Saver Blues guitar arrangement was lifted nearly note for note in Johnsons Malted Milk and Drunken Hearted Man. Other artists include Son House who Johnson learned directly from, Skip James, Charlie Patton, the Mississippi sheiks and others.
 
a gypsy woman told my mother before i was born you have a boy chile comin' gonna be alemman tason mies
Old Guitar
01.06.2011 17:25:47 (muokattu 01.06.2011 17:26:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos infosta!
 
Juu, kyllähän noita samoja sävelkulkuja kuin Robert Johnsonilta löytyy aikaisemmilta artisteilta. Bluusissahan perinteisesti lainattiin paljon muilta artisteilta ja laitettiin biisit omiin nimiin tai alunperinhän niitä soiteltiin vain keikoilla, mutta levytyksissä ne pistettiin aina? levyttävän artistin nimiin. Sama hommahan jatkui rock-musiikissa, jossa blueskuvioita lainattiin lahjakkaasti. Samoja säkeitä ja riffejä kuullaan vieläkin paljon, jotka ovat bluesin alkuajoilta peräisin. No, bluesi on bluesia...
 
Minkähän arvoinen tuo R. Johnsonin alkuperäinen, ensimmäinen vinyylilevy on ja mikähän ensipainoksen määrä oli? Ei sillä, että itsellä se olisi, mutta kaverilla on.
 
Ota iisisti - loppu lähestyy...
RJU
01.06.2011 18:50:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä kun kelpasi. Sub zerolle kiitos vinkistä - tuo boksi on tsekkaamatta.
 
Popsikesta saa kovimmat hinnat ja muutakin tietoa levyistä maksetuista hinnoista. Tuossa tuo King of the delta blues singers lp http://www.popsike.com/php/quicksea … +of+the+delta+blues+singers&x=0&y=0 . Käypäisemman hinnan saa esim ebaysta seuraamalla kysyntää ja tarjontaa.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti