Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Yleistä keskustelua musiikista »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Liian kovaa soittaminen
1 2 3 4 5 6 7 8
MK73
19.03.2005 18:57:34 (muokattu 19.03.2005 18:59:30)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niin kuin tässäkin on todettu, usein juuri rumpali on se mökäongelma. Etenkin nuoret rumpalin alut tykkäävät siitä hakkaamisesta niin kovin - yrittävät kai olla jotain rock-eläimiä.
 
Tosiasiassahan rumpalin täytyy osata soittaa kimpassa muun bändin kanssa, ja mukauttaa soittovolyymi tyyliin, musiikiin, ja paikkaan sopivaksi. Ei rumpali saa olla bändin mölytoosa. Tangot, valssit ja bossanovat vedetään hissukseen ja pop/rock-osasto tanakammin. Ei siinä pitäisi olla mitään ihmeellistä. Tyylitajua siis perään.
 
Hyvän rumpalin tunnistaa mm. siitä, että hän soittaa napakasti ja samalla hillitysti. Ikään kuin täysillä mutta käsijarru päällä.
 
tarrasque
20.03.2005 11:47:00
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvän rumpalin tunnistaa mm. siitä, että hän soittaa napakasti ja samalla hillitysti. Ikään kuin täysillä mutta käsijarru päällä.
 
Nimenomaan näin.
 
Vaikka alla olisi 10 000e setti kaikkine peltihässäköineen, kilkuttimineen, pedalivirityksineen niin se ei vielä sitä omaa tyyliä ja taitoa tuo. Rumpaleilla (kuten kaikilla soittajilla) vaikka miten löytyisi tekniikkaa soittaa niin mielestäni pitää löytyä myös oma TYYLI, jolla sitten erottuu edukseen tai ei.
 
THE SHIP IS SINKING, THE SHIP IS SINKING, THE SHIP IS SINKING
Kimmo72
20.03.2005 12:33:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ärsyttää!
 
Elikä aiheena on liian luja soittaminen - korvat männöö. Löytyykö bändistäsi rumpalia joka ei OSAA soittaa hiljaa/hiljempaa. Varsinkin kun musiikkikaan ei ole metallirytkettä vaan ihan pop/rock-osastoa. Itse fonia soittaneena ainakin kärsin suunnattomasti siitä etten kuule pienessä treenikämpässä muuta ku rummut ja basson. Pitäisinkin tätä hiljaa soittamista ns. laadun mittana rumpaleille, ja järjen mittana sitä ymmärtääkö vaihtaa risuihin jos kapuloilla hiljempaa soittaminen ei onnistu (mikä tosin vaatii sitä taitoa).

 
Lujaahan on kivaa soittaa. Meillä pitää mikittää fonit ja huilut jos haluu niistä jotain kuulla. Järjestelykysymys.
 
Tunne ja improvisaatio korvaa tekniikan.
Ossi
20.03.2005 12:55:44
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tulee napakasti ja tarpeeksi, mutta ei ollenkaan liian lujaa.
 
Just, noin on hyvä. Helkkarin mukava mennä silloin tällöin kattomaan vaikkapa klubikeikalle pro-ihmisten jameja. Hyvä poljento ja meininki lähtee hyvästä soitosta eikä järjettömästä äänenvoimakkuudesta. Raskaassakin musassa.
 
Elwood Blues: "What kind of music do you usually have here?" Claire: "Oh, we got both kinds. We got country *and* western."
maelstrom
20.03.2005 14:30:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikös telkkarista aivan hiljattain tullut, olisikohan ollut Prismassa, dokumentti aisteista. Siinä käsiteltiin kuulo- ja tasapainoaistin yhteyttä ja kerrottiin, että äänekäs musiikki vaikuttaa korvassa sijaitsevaan tasapainoelimeen ja saa aikaan "putoamisen" tunteen, josta ihminen luonnostaan yleensä nauttii. Siinä myös näytettiin yleisön reaktioita desibelien nousun mukaan, kun kuulovaurioraja ylittyi, yleisö lähti tosissaan elämään musiikin mukana. Oli kyllä varsin mielenkiintoinen dokumentti muutenkin.
 
On ässäarpa syntyä Suomeen. IMIK #12
Rock n
21.03.2005 12:03:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Musiikin voimakkuus on eri asia kuin jonkun koneen tuottama melu. Joku kone kun tuottaa 85 desibeliä jollain kapealla äänialalla, niin se on kuin naulaa työnnettäisiin korvaan. Kun musiikki on vastaavan voimakkuuksista 100 - 16000 Hz aluella niin se on suurinpiirtein sama asia kuin yritettäisiin höyhentyynyä tunkea korvaan.
 
atimoc
21.03.2005 15:00:29
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Käytiin yhtä BotB-osakilpailua ihmettelemässä tuossa syksymmällä parin esiintyjän verran. En tiedä halusivatko bändit itse soittaa niin helvetin lujaa vai oliko vika järjestäjissä, mutta tapahtumasta ei jäänyt muuta käteen kuin tinnitystä. Muutenkin yhtä puuroa koko soundi, turha luulla että esim. sanoituksista olisi saanut selvää.
 
Siinä taas nähtiin, ettei kova äänenvoimakkuus ole todellakaan mikään itseisarvo musiikissa. Ja se vasta hirveää onkin, kun soittotaitojen pieniä tai isoja puutteita kompensoidaan kääntämällä potikat kaakkoon (en tiedä oliko em. tapauksessa kyse siitä, mutta ei kuitenkaan mikään harvinainen ilmiö).
 
strictly rhythm or make it cry, make it sing?
Peffi
21.03.2005 17:33:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Turhat vikinät pois, ja hankkikaa kunnon suojaimet korvillenne! Ei rumpu oo mikään kitara jolla voi vääntää ruuvia ku haluu vaihtaa desibelimäärää.
 
Chemo
21.03.2005 17:43:21
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Turhat vikinät pois, ja hankkikaa kunnon suojaimet korvillenne! Ei rumpu oo mikään kitara jolla voi vääntää ruuvia ku haluu vaihtaa desibelimäärää.
 
Niiden bändien, jotka tämmöisellä asenteella ovat liikkeellä, pitäisi sitten hankkia suojaimet myös yleisölle, mikäli jonain päivänä keikalle aikovat.
 
Tottahan hyvä rumpali osaa ottaa huomioon sen tilan, missä soittaa, ja soittaa niin että soitin soi siinä tilassa hyvin ja tilanteeseen sopivalla äänenpaineella.
 
...ja jos uskot tuon, uskot mitä vain!
Kimmo72
21.03.2005 17:59:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rumpalit voivat myös soittaa pleksin takana jos ei meinaa pysyä homma hanskassa.
 
Tunne ja improvisaatio korvaa tekniikan.
Peffi
21.03.2005 18:22:51 (muokattu 21.03.2005 18:24:17)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rumpalit voivat myös soittaa pleksin takana jos ei meinaa pysyä homma hanskassa.
 
Niin, ja sehän ei ole oleenkaan yleisön omaa vastuuta laitta tulpat korviin? Oletan että olet käynyt huippubändin keikalla edes joskus, ja jos olet, niin sinun pitäisi tietää että korvat särkee ilman tulppia (ainakin minulla). Miksiköhän siellä sitten oikein keinotekoisesti pistetään kovat volyymit? Ei se korvatulppien käyttö yleisölle niin hankalaa ole.
 
EDIT: Ähh, ton lainauksen piti olla edelliseen viestiin, siis tuon tuon ylläolevan viestin yläpuolella oleva viesti =(
 
Chemo
21.03.2005 18:36:20 (muokattu 21.03.2005 18:36:48)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oletan että olet käynyt huippubändin keikalla edes joskus
 
No, on joskus tullut käytyä, joo :-D
 
Mutta noillahan areenat ovat isoja, ja äänipuoli kokonaisuudessaan ammattilaisten näpeissä. Olen myös nähnyt erinäisiä keikkoja aloittelevilta bändeiltä, joissa koko bändi kuulostaa kammottavalta mössöltä, kun asiansa osaamaton rumpali hakkaa pikkupaikassa täysillä, ja muut sitten soittavat niin kovaa kuin kehtaavat. Eikä kuulosta hyvältä vaikka olisikin tulpat päässä.
 
Muuten, vikinästä puheen ollen: surkuhupaisimpia vikinöitä mitä mä olen kuullut, ovat juuri näiden rumpaleiden selitykset: "menee fiilikset jos ei voi soittaa niinkuin haluaa" jne. Tosiasiassahan kyse on siitä, että ei vaivauduta kantamaan vastuuta siitä että _koko_ bändi kuulostaisi hyvältä.
 
...ja jos uskot tuon, uskot mitä vain!
totomiettinen
21.03.2005 19:02:37 (muokattu 21.03.2005 19:04:14)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rumpujen soitto on dynamiikan hallintaa.
Hienon kuuloinen komppi perustuu siihen, että sen osat on jaettavissa ikäänkuin erilaisiin dynaamisiin kerroksiin (basari, virveli, haitsu). Eli suomeksi, aivan hiiren hiljaa soitettaessa on myös vaikeampi saada komppi kuulostamaan hyvältä, koska näitä "dynaamisia kerroksia" on tietenkin vaikeampi muodostaa.
 
Mielestäni silloin rumpalilta edellytetään liian hiljaista soittoa, jos soittotatsi kärsii. Tällöinhän komppikin kärsii ja svengi katoaa, eikä bändikään voi groovata.
 
White men can't jump
hörhö
21.03.2005 19:07:05 (muokattu 21.03.2005 19:07:20)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rumpujen soitto on dynamiikan hallintaa.(--)
 
Koko kirjoituksesti on täysin totta, mutta luulenpa, että tässä nyt puhutaan rumpaleista, joilla ei myöskään ole noita dynaamisia kerroksia lyönnin suurista voimakkuuksista johtuen.
 
"Tritonus on harmonian ketsuppi" -E-J Rautavaara, myy mulle halpa av-etunen
Distortion
21.03.2005 21:42:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun bänditouhuissa ( musiikki metal ) rumpalin raskaskätisyys on iso osa soundia joten vahvaritkin kovemmalle ja kuulo huonommalle. Kuten sanottu, tulpat pitäis hommata.
 
Tmp
21.03.2005 22:14:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä uskon että tässä ei ole PELKÄSTÄÄN äänenvoimakkuudesta kiinni. Kuten joku jo vähän mainitsi, niin epämielyttävä ääni vihloo korvia huomattavasti enemmän kuin mielyttävä ääni. Aloittelevan rumpalin soundi ei ole yhtä mielyttävä kuin kokeneen rumpalin, siksi se ottaa korviin. Kun tähän vielä lisää sen että useimmat aloittelevat rumpalit hakkaa niitä pönttöjään minkä vaan jaksavat niin kokemus on kaikkea muuta kuin mielyttävä.
 
Samaa "teoriaa" voi käyttää muihinkin instrumentteihin(esim. kitaraan). Koska kokeneen kitaristin soundi ei luonnostaan ole yhtä riipivä, niin äänenvoimakkuus voi olla hivenen isompi, jolloin se myös kuuluu paremmin.
 
Eli, jos soitti kuulostaa soundillisesti hyvältä niin ihminen kestää suuremman äänenpaineen helpommin.
 
"Osaan soittaa koskettimia ja kitaraa niin hyvin että ne jotka ei tajua musiikista mitään luulee mua tosi hyväksi." - Sub Zero
Mako
21.03.2005 23:12:52
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

On harhaanjohtavaa ja epäselvää puhua vain hiljaa/kovaa soittamisesta, tosiasiassa kukaan ei tarkalleen ottaen tiedä mistä toinen horisee..
 
Kyllä rumpalilla tietty raja tulee vastaan kun vaaditaan hiljaa tai kevyesti soittamista, ja risuihin tai jopa vispilöihin vaihto taas muuttaa soundia oleellisesti (ja ehkä jopa vie tatsin kokonaan mikäli ko. vermeet eivät ole tuttua huttua). Dynamiikan hallinta on helvetin vaikeata. Kompromisseja täytyy aina tehdä mutta jos lähtökohta on "kyl ton rumpalin täytys pystyy soittaan iha pirusti hiljempaa" tarkastelematta hänen lähtökohtiaan niin kusessa ollaan oli ongelma todellinen tai ei.
 
Ja (olin lukevinani että) vieläkin (kymmenien tulppathreadien jälkeen) joku soittelee ilman asianmukaista kuulonsuojausta? Kympitonnin kitaran voi heittää seinään sen jälkeen kun kuulo menee syystä nottei paria kymppiä löytynyt tulppiin. Sitten on turha rypistää kun paskat on housussa.
 
"Ollaann hilja!!!1"
-Unkarilaissyntyinen fasistimusiikinopettajani ala-asteella oppilailleen
jazzmies
21.03.2005 23:19:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hienon kuuloinen komppi perustuu siihen, että sen osat on jaettavissa ikäänkuin erilaisiin dynaamisiin kerroksiin (basari, virveli, haitsu). Eli suomeksi, aivan hiiren hiljaa soitettaessa on myös vaikeampi saada komppi kuulostamaan hyvältä, koska näitä "dynaamisia kerroksia" on tietenkin vaikeampi muodostaa.
 
?? En saa otetta siitä, mitä tarkoitat dynaamisilla kerroksilla. Rytmiset ja äänenkorkeudelliset kerrokset fine, mutta dynaamiset? Kääntäisitkö vielä raaheksikin;)
 
Nikke
22.03.2005 00:27:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tiedätkös, toiset ymmärtää huumoria ja toiset ei?
 
Toisten huumori on huonoa, toisten ei.
 
No voihan peijoona ja perin erinomasta, niinpä onkin
Ossi
22.03.2005 00:47:34 (muokattu 22.03.2005 00:48:55)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niin, ja sehän ei ole oleenkaan yleisön omaa vastuuta laitta tulpat korviin? Oletan että olet käynyt huippubändin keikalla edes joskus, ja jos olet, niin sinun pitäisi tietää että korvat särkee ilman tulppia (ainakin minulla).
 
Heh... on ylipäänsä absurdia että menet vaikkapa 50 € maksaneena KUUNTELEMAAN jotain tulpat korvissa. Tästä on ollut juttua tälläkin sivustolla jo maailman sivu.
 
Tottakai esim. jonkun esityksen äänentoisto saattaa joskus epäonnistua vaikkapa teknisistä tai inhimillisistä syistä tuskallisen riipiväksi;" ..ttu tätä siedä mutta ollaan ny ku kerran maksettiinki."
 
Melko montakin huippuartistien ja -bändien keikkaa kokeneena on tullut mielikuva, että asianomaisten ei tarvitse enää olla huolissaan musan toimivuudesta vaan huomiota sekä usein laadun takaavaa rahuskia liikenee siihen, että myös saundi yleisön suuntaan on yhtä laadukasta.
 
Jotkut diggailee musiikkia rintalastavärinöiden myötä mutta minusta korvien kautta musan hienoudet pääsevät oikeuksiinsa paremmin.
 
Elwood Blues: "What kind of music do you usually have here?" Claire: "Oh, we got both kinds. We got country *and* western."
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5 6 7 8

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «