Jos teille tulee jostakin kappaleesta väristyksiä tai muita fysiologisia oireita laittakaa ketjuun ja kuvailkaa reaktiota.
________________________________________________________________________
Tällaisen jutun löysin. Googlella kääntelin.
Joidenkin kappaleiden kuunteleminen voi aiheuttaa voimakkaan fysiologisen vasteen, joka tunnetaan nimellä "frisson". Mikä se on ja miksi se tapahtuu?
-
_Frissonin tunteen voi saada aikaan niinkin erilaisten artistien kuin Johnny Cash, Metallica, Céline Dion ja Mozart musiikki.
_Yksi mahdollinen selitys ilmiölle on, että se johtuu odotusten rikkomisesta.
_Perimmäisestä syystä riippumatta musiikki ja "frisson" ovat niin voimakkaita, koska ne muistuttavat meitä siitä, millaista on olla elossa.
On 2006. Olen koulubussissa kuuntelemassa iPodia, kun päällä tulee Johnny Cashin "Hurt ". Kappale alkaa pehmeästi, haikeaa Cash-laulua menetyksestä ja katumuksesta niukan akustisen kynimisen vuoksi.
Ensimmäisenä lukiona en tiedä mitään kappaleen kypsistä ikääntymisen ja kuoleman teemoista. Mutta kappaleen puolivälissä jotain tapahtuu. Kitaran ja pianon äänenvoimakkuus kasvaa, ja Cashin ääni alkaa nousta. Tunnen karvojen nousevan niskaani. Lämmin väre kulkee selkärankaa pitkin ja käsivarsilleni ilmestyy kananlihaa. Tuntuu, että jotain tärkeää on tapahtumassa. En tiedä mitä tarkalleen. Mutta jotain on tulossa.
Tällä hetkellä odotan kappaleen laskevan, kuten edellisessä kertosäkeessä, ei. Cashin ääni itkee jyskyttävän pianon ja kitaran yli, joka uhkaa räjäyttää kuulokkeet.
Yhtäkkiä kehoni valloittaa hurja sähkö; mieltäni virkistää sanoinkuvaamaton hurmion, kunnioituksen, epätoivon ja kaipauksen fuusio. Ja hetkessä tajuan jotain syvällä luissani:
Tältä tuntuu olla elossa. On olemassa sana, joka kuvaa tätä yleistä ihmisen reaktiota musiikkiin - sana "sille hetkelle", jolloin kappale lävistää kehosi ja sielusi. Sitä kutsutaan "frissoniksi", ja se on syy siihen, miksi niinkin näennäisesti erilaisten artistien, kuten Johnny Cash, Metallica, Céline Dion ja Mozart, musiikki esiintyy tieteellisesti todistetuilla kappaleilla, jotka tutkijat väittävät saavan ihmisille "väreitä".
-
" Frisson " tulee ranskasta ja on "äkillinen tunne tai tunne jännityksestä, tunteesta tai jännityksestä", eikä kokemus rajoitu musiikkiin. Historiallisesti hermostuneisuutta on käytetty vaihtokelpoisesti termin "esteettiset vilunväristykset" kanssa.
-
Vuoden 2019 tutkimuksen mukaan voi kokea ärtymystä katsellessaan loistavaa auringonlaskua tai kaunista maalausta; kun ymmärrät syvän näkemyksen tai totuuden; kun luet erityisen kaikuvaa runosarjaa; tai kun katsot elokuvan huippukohtaa.
-
Tutkijat kuvaavat hermostuneisuutta usein "piloerektioksi" (tai "ihon orgasmiksi") ja huomauttavat, että kokemus säilyttää samanlaiset "biologiset ja psykologiset komponentit kuin seksuaalinen orgasmi". Jotkut kutsuvat hermostoa " miellyttäväksi hanhenlihaksi ", kun taas toiset väittävät, että määritelmää tulisi laajentaa "sisältämään muita havaittavia, ei-ihoreaktioita, kuten kyyneleitä, kyyneltunnetta kurkussa ja lihasjännitystä/rentoutumista".
-
Vaikka tiedetään, että kauneuden arvostaminen on keskeistä sille, mikä tekee meistä ihmisiä, tutkijoille ei ole selvää, mitä evoluutioetua tämä herkkyys olisi voinut antaa lajillemme. Nykyinen konsensus on, että sillä on jotain tekemistä tarpeemme kanssa ymmärtää ympäristöämme:
Esteettiset vilunväristykset vastaavat tyydytystä ihmisen sisäisestä halusta hankkia tietoa ulkoisesta maailmasta ja nähdä esineet ja tilanteet merkityksellisinä. Ihmisillä tämä tarve tutkia ja ymmärtää ympäristöolosuhteita on selviytymisen biologinen edellytys."
Sam Gilberg - neuropsyykki -22. elokuuta 2023
-
Johnny Cashin "Hurt "
https://www.youtube.com/watch?v=8AHCfZTRGiI"Ikuisesti minun kuuni" syleilen kiireistä kuuta. "Ottakoon" he vain toteavat, kauniit aurinko ihmiset "jos se kerran on hänen kuunsa"